Már külföldi munkaviszonnyal is igényelhető CSOK! - Hitelnet.hu

Már külföldi munkaviszonnyal is igényelhető CSOK!

Utolsó módosítás: 2018. április 16. hétfő

CSOK-ot 2018. március 15. előtt kizárólag magyar társadalombiztosítási jogviszony fennállása esetén lehetett igényelni. Emiatt eleve kiestek a támogatottak köréből azok az otthonteremtés előtt álló személyek, akik külföldről kívántak hazatelepülni vagy ugyan Magyarországon éltek, de külföldi munkaviszonnyal rendelkeztek. A CSOK rendelet módosításának köszönhetően most már ők is jogosultak lehetnek a kedvezményre. Mutatjuk, milyen feltétellel!

CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony 2018. március 15. előtt

A jogosultsághoz a támogatott személynek – házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik félnek – a CSOK kérelem benyújtásakor Magyarországon fennálló TB jogviszonyt kellett igazolni.

CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony 2018. március 15. után

A korábban érvényben lévő előírás az alábbi szabályozással egészült ki:

A kérelem benyújtásakor nem szükséges Magyarországon fennálló TB jogviszony igazolása, amennyiben az igénylő – házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik fél – a kereső tevékenysége alapján valamely másik EGT állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt áll, amit az illetékes külföldi hatóság igazol, és teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 5.§-a szerint biztosítottá válik.

A benyújtáskor szükséges, a magyar társadalombiztosítási rendszerben megvalósuló jogviszony tehát kiváltható, valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, ha az igénylő – házaspár, illetve élettárs esetén legalább az egyik fél – teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik.

FONTOS!

Az állami adóhatóság a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésekor fentiekre vonatkozóan tett kötelezettségvállalásának teljesülését valamennyi támogatott személynél hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja! 

Milyen hosszú TB jogviszony szükséges a jogosultsághoz?

A 10 milliós támogatás esetében legalább 2 éves, a CSOK többi típusánál legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszony igazolása szükséges, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

Mely dokumentummal igazolható a magyar és külföldi TB jogviszony?

A magyar társadalombiztosítási rendszerben fennálló jogviszonyról a fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó járási (fővárosi kerületi) hivatala állít ki igazolást.

EGT állambeli TB jogviszony esetén az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításának benyújtása szükséges.

Mennyibe kerül a TB jogviszony igazolás kiállítása?

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

A lakáscélú állami támogatás igénylésével kapcsolatos eljárások tárgyi illetékmentességére tekintettel az igazolás kiállítása díjmentes.

További kérdése van?

Amennyiben további kérdése lenne a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolással kapcsolatban, tegye fel Szakértőnknek.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • László szerint:

  Üdvözlet!
  Svájcban élünk és decemberben szeretnénk házat vásárolni Magyarországon! Majd ezt követően a tavasszal hazaköltözni!
  Kérdésem az lenne, hogy felvehetjük-e a támogatást és ha igen, milyen feltételek mellett!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves László!
   Svájci TB jogviszonnyal is jogosultak lehetnek CSOK-ra, ha legalább egyik vállalja, hogy a CSOK szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. További konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

 • Ádám szerint:

  Kedves Hitelnet.
  Magyarországi állandó lakcímmel rendelkezem. Itt is élek feleségemmel és gyermekemmel. Munkavállalóként mind a ketten Ausztriában dolgozunk, jelenleg feleségem gyesen (Ausztriából jött el gyesre). Ingatlanvásárlás előtt állunk.
  Jogosultak vagyunk-e CSOK-ra? Nem tervezünk Magyarországon munkát vállalni, továbbra is ingázóként szeretnénk Ausztriában dolgozni.
  Köszönettel: Ádám

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ádám!
   CSOK igénybevételére csak akkor lehetnének jogosultak, ha a szükséges – akár külföldi – TB jogviszonyt igazoló fél vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

 • Ilona szerint:

  Összetett kérdéssel fordulok Önökhöz. Jelenleg Németországban élő családként szeretnénk megigényelni új ház építéséhez a CSOK 10+10-et. Azt értem, hogy a 10 milliós támogatás igénylésének nincs akadálya. Kérdés, hogy a külföldről származó jövedelemre igényelhető-e a 10 milliós hitel is? Ha igen, vajon van-e esély meg is kapni azt, mivel a jövedelem külföldről származik, a feltétel pedig ennek feladása. Az elbírálást követő 180 napon belül kell magyar tb jogviszonyt igazolni. Elég ezt csak a házaspár egyik tagjának megtenni? Kezdetben maradna a család másik fele Németországban. Jelenleg is van magyar állandó lakcímünk, ha megkapjuk a 10+10-et elég csak a lakcímet megváltoztatni, vagy szükséges minden főnek a magyar társadalombiztosítás igazolása is?
  Köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ilona!
   A 10+10 milliós támogatás és hitel felvételénél elfogadható jelenlegi németországi jövedelmük. A támogatás folyósítását követő 180 napon belül elegendő az egyik félnek magyarországi TB jogviszonyt létesíteni. Továbbá a jogosultság feltételeként vállalniuk kell, hogy a folyósítást követő 90 napon belül mindannyian lakóhelyet létesítenek a célingatlanban, amit a lakcímkártya bemutatásával igazolni is kell.

 • Péter szerint:

  Üdvözlöm.
  Az a kérdésem lenne, hogy mi történik, ha nem leszek biztosított a szerződés megkötését követő 180 napon belül? Például nem találok megfelelő munkát?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Péter!
   Ha a támogatási szerződésben vállalt feltételek valamelyikét nem teljesítik, akkor visszafizetési kötelezettségük keletkezik.

 • Szabina szerint:

  Jó napot kívánok!
  A kérdésem a következő lenne: a mostani 2018. március 15-ei módosítás után milyen jogszabály vonatkozik az áfa visszatérítés TB jogviszony ára?
  Párommal kint dolgoztunk Ausztriában. 2017.10.05-2018.05.20-ig megkaptuk innen az E104-es nyomtatványt, mely ezt a munkaviszonyt igazolja. Szükséges ezt nekünk az OFI fordító irodában lefordíttatni vagy elég a mostani magyar TB jogviszony igazolása az OEP-től?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szabina!
   Az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem benyújtásakor minden esetben szükséges rendelkezni TB jogviszonnyal, tehát nem elegendő csak a korábbi jogviszonyról az E-104-es nyomtatvány benyújtása. Az OEP-től szintén ki kell kérniük az igazolást, miszerint legalább egyikük rendelkezik TB jogviszonnyal. A magyar és osztrák, legalább 180 napos TB jogviszonyban összesen legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

 • Sándor szerint:

  Tisztelt cím.
  Angliában dolgozok és élek már 9 éve, ott is vagyok biztosítva. A feleségem már lassan 3 éve itthon van a 2,5 éves kis gyermekünkkel. Napokban született meg második kislányunk is. 2 hónapja itthon vagyok, de a cégemmel ugyanúgy megvan a szerződésem, csak fizetetlen szabadságon vagyok. Szeptember végén megyek vissza Angliába.
  Mik a feltételek, mikor kell véglegesen haza költözni, milyen kritériumoknak kell megfelelnünk?
  Előre is köszönjük a választ.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Sándor!
   Meghatározón kérdés, hogy hány gyermek után, illetve új vagy használt lakásra szeretnék igénybe venni a kedvezményt. Amennyiben a 3 gyermek után járó 10M Ft-os támogatást szeretnék igényelni, ahhoz legalább 2 éves TB jogviszony szükséges, melyből az igénylést megelőző fél évnek keresőtevékenységnek kell lenni. Erről részletes leírást ITT talál. Az igényléskor vállalnia kell, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

 • Rácz szerint:

  Kedves Éva!
  Szeretném pontosan tudni, hogy mi a neve a nyomtatványnak, amivel tudjuk igazolni a külföldi jogviszonyt és el is fogadja a bank!
  Köszönöm.

 • Reka szerint:

  Udvozlom!
  Nekem az lenne a kérdésem, hogy február végen megszűnt a férjem külföldi munkaviszonya, jelenleg munkanélküli ellátásban részesül, június 3.-aán viszont lesz magyarországi bejelentett munkahelye.
  Kérdésem az volna, a Csok-ra van esélyünk? Ugyanis olvastam, hogy leigazolt külföldi Tb jogviszonnyal és nyilatkozatban vállalja, hogy 180 napon belül munkát vállal Magyarországon, akkor kaphatunk Csokot.
  Köszönöm válaszát!
  Réka

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Réka!
   Magyarországi TB jogviszony vállalásával azok a támogatott személyek lehetnek jogosultak CSOK-ra, akik a kérelem benyújtásakor más EGT állambeli TB jogviszonnyal rendelkeznek. Mivel ez férje esetében sajnos nem áll fenn, ezért vállalással nem lehet jogosult CSOK-ra. A támogatás akkor lesz igényelhető, ha meglesz a 180 napos TB jogviszonya.

 • Rita szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A kérdésem a következő: jogosultak vagyunk-e CSOKra (új vagy használt ingatlanra), ha a férjem külföldi (EU) állampolgár, munkaviszonya, lakcímünk is ott van, tehát TB-t is oda fizetünk. Én sem fizettem az utóbbi 5 évben Magyarországon TB-t. Jelenleg két gyerekünk van. Állandó lakcímként megtarthatnánk a külföldit, amelett, ha felvennénk a CSOKot?
  Köszönöm,
  Rita

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Rita!
   A nem magyar állampolgár támogatott személy részére a családi otthonteremtési kedvezmény a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

 • Balázs szerint:

  Szép napot!
  Én külföldön dolgozok és jelenleg ott is van a tb-m fizetve (Szlovákia)! 8 hónapja dolgozok jelenlegi munkahelyemen. Használt lakás vásárlásra szeretnénk igényelni csok-ot! Ezt a tb igazolást csak személyesen én tudom kikérni valahol külföldön vagy Magyarországról is ki lehet kérni?
  Válaszokat köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Balázs!
   A külföldi TB jogviszonyról Magyarországon nem kérhető ki igazolás, azt az illetékes külföldi hatóság tudja Önnek kiállítani.

 • Adrienn szerint:

  Jó napot kívánok!
  1 hónapja költöztünk haza a gyerekeimmel Angliából, férjem 3 hete. Végre sikerült minden hivatalos papírt elintéznünk. Jelenleg munkanélkülin vagyunk. Újépítésű házat szeretnénk venni csokkal, hitel nélkül.
  Kérdésem az lenne, hogy megigényelhetjük-e a csokot? Ma beszéltem az egyik bankkal, ők azt mondták, hogy nem kaphatunk. Én úgy tudtam, hogy nagyban támogatják a külföldről hazaköltőzôket.
  Válaszát előre köszönöm.
  Adrienn

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Adrienn!
   A 10M-s CSOK jogosultsághoz 30 napnál nem régebbi okirattal szükséges igazolni, hogy az igénylő a kérelem benyújtásakor
   • a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt – VAGY
   • a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési – oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, és
   legalább 2 éve folyamatosan:
   • a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított (az igénylést megelőző 180 nap kivételével a közfoglalkoztatási jogviszony által szerzett biztosítási idő is beleszámít), VAGY
   • a nemzeti köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési – oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, VAGY
   • kereső tevékenysége alapján valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles fordításával igazolja.
   2018. március 15-től benyújtáskor szükséges, a magyar TB jogviszony kiváltható valamely másik EGT állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, ha a az igénylő – házaspár, illetve élettárs esetén legalább az egyik fél – teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik.
   A benyújtást közvetlen megelőző 180 napnak, az igénylő kereső tevékenysége alapján biztosított jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie a társadalombiztosítási rendszerben. Ebbe az időtartamba nem számítható bele a közfoglalkoztatási jogviszonyban eltöltött idő, az álláskeresési támogatásban való részesülés, valamint a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányok folytatása alapján szerzett biztosítási idő.
   Mindezek alapján sajnos megerősíteni tudjuk a bank által adott információt.

 • Viktor szerint:

  Külföldön dolgozunk, de használt lakás vásárlására szeretnénk igénybe venni a támogatást. Mik a feltételek, mikor kell véglegesen haza költözni, milyen kritériumoknak kell megfelelni?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel.
  Viktor

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Viktor!
   A CSOK folyósítását követő 90 napon belül be kell mutatni a hitelintézet részére a lakcímkártyát, miszerint a célingatlanban állandó lakóhelyet létesítettek. A támogatási szerződés követő 180 napon belül szükséges magyarországi TB jogviszonyt létesíteni legalább egyiküknek.

 • Éva szerint:

  Jó napot!
  A kérdésem az lenne, hogy pontosan milyen papírok kellenek a külföldön dolgozóknak a CSOK igényléséhez? Az erkölcsi bizonyítványt szintén külföldön kell kikérni, lefordíttatva? Vagy azt otthon?
  Köszönöm a választ!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Éva!
   Az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításának benyújtása szükséges a külföldi TB jogviszonyról. A többi jogosultsági feltételt – így a büntetlen előéletet is – magyar dokumentummal vagy a CSOK kérelemben tett Nyilatkozattal szükséges alátámasztani.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink