Már külföldi munkaviszonnyal is igényelhető CSOK! - Hitelnet.hu

Már külföldi munkaviszonnyal is igényelhető CSOK!

Utolsó módosítás: 2018. április 16. hétfő

CSOK-ot 2018. március 15. előtt kizárólag magyar társadalombiztosítási jogviszony fennállása esetén lehetett igényelni. Emiatt eleve kiestek a támogatottak köréből azok az otthonteremtés előtt álló személyek, akik külföldről kívántak hazatelepülni vagy ugyan Magyarországon éltek, de külföldi munkaviszonnyal rendelkeztek. A CSOK rendelet módosításának köszönhetően most már ők is jogosultak lehetnek a kedvezményre. Mutatjuk, milyen feltétellel!

CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony 2018. március 15. előtt

A jogosultsághoz a támogatott személynek – házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik félnek – a CSOK kérelem benyújtásakor Magyarországon fennálló TB jogviszonyt kellett igazolni.

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony 2018. március 15. után

A korábban érvényben lévő előírás az alábbi szabályozással egészült ki:

A kérelem benyújtásakor nem szükséges Magyarországon fennálló TB jogviszony igazolása, amennyiben az igénylő – házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik fél – a kereső tevékenysége alapján valamely másik EGT állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt áll, amit az illetékes külföldi hatóság igazol, és teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 5.§-a szerint biztosítottá válik.

A benyújtáskor szükséges, a magyar társadalombiztosítási rendszerben megvalósuló jogviszony tehát kiváltható, valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, ha az igénylő – házaspár, illetve élettárs esetén legalább az egyik fél – teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik.

FONTOS!

Az állami adóhatóság a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésekor fentiekre vonatkozóan tett kötelezettségvállalásának teljesülését valamennyi támogatott személynél hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja! 

Milyen hosszú TB jogviszony szükséges a jogosultsághoz?

A 10 milliós támogatás esetében legalább 2 éves, a CSOK többi típusánál legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszony igazolása szükséges, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

Mely dokumentummal igazolható a magyar és külföldi TB jogviszony?

A magyar társadalombiztosítási rendszerben fennálló jogviszonyról a fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó járási (fővárosi kerületi) hivatala állít ki igazolást.

EGT állambeli TB jogviszony esetén az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításának benyújtása szükséges.

Mennyibe kerül a TB jogviszony igazolás kiállítása?

A lakáscélú állami támogatás igénylésével kapcsolatos eljárások tárgyi illetékmentességére tekintettel az igazolás kiállítása díjmentes.

További kérdése van?

Amennyiben további kérdése lenne a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolással kapcsolatban, tegye fel Szakértőnknek.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Viktor szerint:

  Külföldön dolgozunk, de használt lakás vásárlására szeretnénk igénybe venni a támogatást. Mik a feltételek, mikor kell véglegesen haza költözni, milyen kritériumoknak kell megfelelni?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel.
  Viktor

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Viktor!
   A CSOK folyósítását követő 90 napon belül be kell mutatni a hitelintézet részére a lakcímkártyát, miszerint a célingatlanban állandó lakóhelyet létesítettek. A támogatási szerződés követő 180 napon belül szükséges magyarországi TB jogviszonyt létesíteni legalább egyiküknek.

 • Éva szerint:

  Jó napot!
  A kérdésem az lenne, hogy pontosan milyen papírok kellenek a külföldön dolgozóknak a CSOK igényléséhez? Az erkölcsi bizonyítványt szintén külföldön kell kikérni, lefordíttatva? Vagy azt otthon?
  Köszönöm a választ!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Éva!
   Az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításának benyújtása szükséges a külföldi TB jogviszonyról. A többi jogosultsági feltételt – így a büntetlen előéletet is – magyar dokumentummal vagy a CSOK kérelemben tett Nyilatkozattal szükséges alátámasztani.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket