Már külföldi munkaviszonnyal is igényelhető CSOK!

CSOK-ot 2018. március 15. előtt kizárólag magyar társadalombiztosítási jogviszony fennállása esetén lehetett igényelni. Emiatt eleve kiestek a támogatottak köréből azok az otthonteremtés előtt álló személyek, akik külföldről kívántak hazatelepülni vagy ugyan Magyarországon éltek, de külföldi munkaviszonnyal rendelkeztek. A CSOK rendelet módosításának köszönhetően most már ők is jogosultak lehetnek a kedvezményre. Mutatjuk, milyen feltétellel!

CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony 2018. március 15. előtt

A jogosultsághoz a támogatott személynek – házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik félnek – a CSOK kérelem benyújtásakor Magyarországon fennálló TB jogviszonyt kellett igazolni.

CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony 2018. március 15. után

A korábban érvényben lévő előírás az alábbi szabályozással egészült ki:

A kérelem benyújtásakor nem szükséges Magyarországon fennálló TB jogviszony igazolása, amennyiben az igénylő – házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik fél – a kereső tevékenysége alapján valamely másik EGT állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt áll, amit az illetékes külföldi hatóság igazol, és teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 5.§-a szerint biztosítottá válik.

A benyújtáskor szükséges, a magyar társadalombiztosítási rendszerben megvalósuló jogviszony tehát kiváltható, valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, ha az igénylő – házaspár, illetve élettárs esetén legalább az egyik fél – teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik.

FONTOS!

Az állami adóhatóság a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésekor fentiekre vonatkozóan tett kötelezettségvállalásának teljesülését valamennyi támogatott személynél hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja! 

Milyen hosszú TB jogviszony szükséges a jogosultsághoz?

A 10 milliós támogatás esetében legalább 2 éves, a CSOK többi típusánál legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszony igazolása szükséges, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

Mely dokumentummal igazolható a magyar és külföldi TB jogviszony?

A magyar társadalombiztosítási rendszerben fennálló jogviszonyról a fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó járási (fővárosi kerületi) hivatala állít ki igazolást.

EGT állambeli TB jogviszony esetén az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításának benyújtása szükséges.

Mennyibe kerül a TB jogviszony igazolás kiállítása?

A lakáscélú állami támogatás igénylésével kapcsolatos eljárások tárgyi illetékmentességére tekintettel az igazolás kiállítása díjmentes.

További kérdése van?

Amennyiben további kérdése lenne a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolással kapcsolatban, tegye fel Szakértőnknek.

Utolsó módosítás: 2018. április 16. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

János szerint:

2019-09-08 - 20:51

Jó napot kívánok!
Erdélyben élünk, magyar állampolgárok román jogviszonnyal, de szeretnék átköltözni Magyarba. A lakást már megvettük, csak le kell bontani és szeretnék újat építeni. Most keresek állást Magyarban és két kisgyerek van. Igénybe vehetjük a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-09 - 09:43

Kedves János!
A CSOK jogosultságnak feltétele az állandó magyarországi lakcím és a legalább 180 napos folyamatos TB jogviszony, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Külföldi TB jogviszony is elfogadható, ha a támogatott személy vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Az építkezésre vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Ildikó szerint:

2019-08-02 - 07:56

Üdvözlöm!
Én és a párom több éve dolgozunk külföldön, de haza szeretnénk költözni. Mi nem szeretnénk gyereket, ennek ellenére is lehet igényelni a falusi CSOKot?
Üdv.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-06 - 13:13

Kedves Ildikó!
A falusi CSOK meglévő vagy vállalt gyermekek után adott támogatás. Ha nincs gyermekük és nem is vállalnak, akkor a támogatásra nem lehetnek jogosultak.

Balázs szerint:

2019-07-15 - 22:03

Üdvözlöm.
Ismételten felmerült egy kérdés, ami az adózdással kapcsolatos. Egy esetleges magyarországi hazaköltözéssel a külföldön szerzett jövedelem, ingatlan, befektetés után a magyar állam milyen adót vet ki?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-16 - 23:17

Kedves Balázs!
Adózási kérdésekben irodánk nem illetékes, ez ügyben a NAV-hoz fordulhat.

Balázs szerint:

2019-07-14 - 16:06

Üdvözlöm.
Két fontos kérdésem volna:
Élettársi kapcsolat elegendő a csok igénybevételéhez avagy házastársi anyakönyvi kivonat kell?
Használt ingatlan vásárlása esetén, csak a “falusi csok” (5000 lakos alatti települések) listáján lévőkre lehet vonatkoztatni avagy lehetséges más városokban is házat keresni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-14 - 23:08

Kedves Balázs!
Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nem feltétel a házasság. (A 12. terhességi hetet betöltött magzat már meglévő gyermeknek minősül CSOK szempontból.)
A normál CSOK továbbra is él, preferált és nem preferált településeken egyaránt, ha csak vásárlásról van szó. A vásárlásra + korszerűsítésre és/vagy bővítésre vonatkozó falusi CSOK csak preferált településeken érhető el.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések