Lehet két CSOK-os lakásunk egyidejűleg?

Tisztelt Cím,

Nejem 2016 júliusban igénybe vette az egyedül nevelt (nem közös) gyermeke után a 600.000 forint támogatást lakásvásárlásra.

Azóta megismerkedtünk, összeházasodtunk és született egy közös gyermekünk és új ingatlanba szeretnénk költözni. Az új ingatlan vásárlásához nem tervezzük a nejem lakását eladni. Plusz egy vállalt gyermek után igénybe vennénk a használt ingatlan vásárlásra kapható 2.200.000 – 600.000 forint támogatást. A 15.000.000 forintos kedvezményes CSOK hitelt szintén igényelnénk.

A kérdés az, hogy a nejem által felvett 600.000 forintos támogatás kapcsán érvényesített elidegenítési és egyéb korlátozásokat át lehet-e vinni a most megvásárolni kívánt ingatlanra, vagy vissza kell fizetni ezt az összeget?

Találtunk több leírást is, miszerint van erre lehetőség, viszont csak 5 évet követően. Azonban nem világos, hogy az újabb ingatlan és az előző vásárlása között kell elteljen az 5 év, vagy az átviteli kérelem beadása és az előző ingatlan vásárlása között.

Valamint azt is fontos lenne tudni, hogy az 5 év naptári évet jelent január 1-i évfordulóval, vagy a szerződés pontos dátumának 5. évfordulóját? És ami még szintén fontos lenne, hogy semmiképpen sem szeretnénk eladni a régebbi ingatlant.

Várom szíves visszajelzésüket!
Előre is köszönöm!
Tisztelettel:
István

Kedves István!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a korábban folyósított támogatással összefüggésben előírt életvitelszerű bentlakási kötelezettséget az újabb CSOK-kal érintett lakásban kell teljesíteni.

Fentiek alapján tehát kivitelezhető, hogy felesége korábban, CSOK igénybevételével vásárolt lakását megtartják, majd az újabb támogatással vásárolni kívánt ingatlanban teljesítik a bentlakási kötelezettséget. Mivel az érintett lakás nem kerül eladásra, ezért a támogatást sem szükséges átjegyeztetniük az újabb ingatlanra.

Adott esetben az újabb lakásvásárláshoz a 3 gyermek után elérhető 2,2 millió forintos CSOK és a korábban kapott 600 ezer forint összegű támogatás különbözete igényelhető. Az újabb lakásra ennek megfelelő az így kapott 1,6 millió forint összegű támogatás vonatkozásában kerül bejegyzésre jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom a Magyar Állam javára.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A lakásvásárláshoz szintén felhasználható a támogatáshoz kapcsolódó, úgynevezett CSOK hitel. Ennek részleteiről Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást online adatlapunk kitöltését követően. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. április 28. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések