Lehet fizetési határidős számla falusi CSOK korszerűsítésnél? - Hitelnet.hu

Lehet fizetési határidős számla falusi CSOK korszerűsítésnél?

Üdv!

Önök azt írják, a korábban felvett szocpol összegével csökkentett összeget felezni kell, s az mehet vásárlásra, a másik fele korszerűsítésre. A bank azt mondja, 5M Ft felvett szocpol vásárlásra és 5M korszerűsítésre. Most akkor melyik az igaz?

A másik. A bank csak kifizetett számlát fogad el, így a korszerűsítés csak akkor megoldott, ha van saját önerő elkezdeni! Azt mondták, ha szaki csinálja s számlát is ad, akkor sem lehet a számlán későbbi fizetési határidő.

Azt is mondták, hogy pl. a festés nem korszerűsítés, hanem felújítás! Így arra nem fogadják el. Valamint a beltéri ajtók cseréje sem, csak az ablakok és bejárati ajtó számít.

A fűtésnél a fa tüzelésű központi sem korszerűsítés szerintük, csak a gáz, villanyfűtés, napelem. Önök Mit mondanak ezekre?

Illetve, ha a korszerűsítésnél a költségvetési tervezetbe mi például nem vállaljuk a nyílászáró cserét, de amúgy szükséges lenne, de azt majd saját pénzből megoldjuk évek múlva, az gond? Vagy ott nem mondják meg, mit kell vállalni? WC nincs a házban, azt természetesen vállaljuk, sőt egész fürdőt újra kell. De ha például csak ezt vállaljuk és a fűtést? Akkor bele tudnak kötni valamibe?

Köszönöm a választ!
Hajni

Kedves Hajni!

A falusi CSOK nyújtását szabályozó kormányrendelet rögzíti, miként kell számolni a támogatás összegét. A rendelet kimondja, ha a korábban szocpolt vett igénybe, akkor annak összegével csökkentett támogatás vehető igénybe. Az illetékes minisztérium állásfoglalása alapján tehát ha Önök korábban már vettek igénybe szocpolt, akkor a falusi CSOK keretében vásárlásra valamint korszerűsítésre és/vagy bővítésre adható 10 millió forintból le kell vonni a szocpol összegét. Az így kapott támogatási összeg maximum fele fordítható a célingatlan vételárának kifizetésére, a fennmaradó összeg pedig korszerűsítésre és/vagy bővítésre. Ha meglévő ingatlanukat szereténk korszerűsíteni, akkor a 3 gyermek után adható 5 millió forintból kell levonni a korábbi szocpol összegét és a fennmaradó összeg fordítható korszerűsítésre.

Nincs olyan rendelkezés, miszerint csak kifizetett számla lenne elfogadható. A számlabenyújtási kötelezettség teljesítése során a későbbi fizetési határidővel kiállított utalásos számla is figyelembe vehető.

A vonatkozó kormányrendelet azt is rögzíti, hogy mely munkálatokra vehető igénybe a támogatás. A támogatás igénybevételével finanszírozható munkálatok között szerepelnek az alábbiak is:
– belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
– központi fűtés kialakítása vagy cseréje,
– a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig

A belső tér felújításába véleményünk beletartozik a festés és a beltéri ajtók cseréje is. A központi fűtés kialakítása – attól függetlenül, hogy azt fa tüzeléssel oldanák meg – szintén finanszírozható. Úgy véljük, ennek lehetőségét nem zárja ki a rendelet.

Nem jelent problémát, ha költségvetésük nem tartalmazza a nyílászárók cseréjét akkor sem, ha azok cserére szorulnának.

A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. A témában további hasznos bejegyzést ITT olvashatnak. További személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. augusztus 07. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Hajni szerint:

2019-08-07 - 10:05

Köszönöm a segítséget. Ma is érdeklődtem. Azt mondja a bank, hogy csak olyan házat fogad el, amiben van víz a konyhában, illetve fürdő, WC is kötelező egy hete. A fa tüzelésű központit abban az esetben nem fogadják el, ha eddig fa tüzelésű kandalló vagy kályha volt, mert az nem korszerűsítés, csak készülék csere. Az a legnagyobb probléma, ahogy látom, hogy hiába nincs rendelet ezekre, a bank a saját útján megy és ugye az van amit ők elfogadnak. Amúgy ilyen esetben van olyan hely, ahova lehet panasszal fordulni?
Köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-13 - 10:01

Kedves Hajni!
Mivel a háznak kell rendelkezni főzést lehetővé tevő helyiséggel, ezért vízvételi lehetőségnek mindenképpen kell lenni a konyhában. A támogatási kérelem benyújtásakor fürdő, wc nem kötelező falusi CSOK-ból történő korszerűsítés esetén.
A kérelem elutasítása esetén a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések