Lakásépítéshez igényelt CSOK esetén megszűnt a továbbforgatási kötelezettség?

Tisztelt Hitelnet!

Hamarosan eladjuk a közös tulajdonban lévő családi házunkat, s szeretnénk a CSOK-kal együtt (3 gyermek), illetve a kedvezményes hitellel, illetve a továbbforgatási kötelezettséggel rendelkező eladási árból építkezni.

Kérdéseim a következők lennének:
1./ A lakás eladási árából (melyen továbbforgatási kötelezettség van) szeretnénk megvenni egy ingatlant, melynél a feleségem ½ tulajdonos. Ez lehetséges-e abból a pénzből, hogyha később azon az ingatlanon elbontjuk a már bontásra ítélt építményt?
2./ A megvásárolt ingatlanon egy régi vályogház van. A továbbforgatandó pénzből finanszírozhatjuk-e a statikusi díjat, az elbontás költségeit és az ahhoz kapcsolódó engedélyeket?
3./ A továbbforgatandó pénz lenne az építkezésnél az önerő, kérdésem, hogy ebből a pénzből csak az anyagköltség, illetve munkadíj, vagy az engedélyek, s egyéb papírmunkák, illetve az építésvezető, illetve a műszaki ellenőr költsége is finanszírozható CSOK és hitelfelvétel esetén?
4./Hány százalékos készültségi állapotban folyósítják a CSOK-ot és a hitelpénzt a bankok, illetve milyen számlák mehetnek a munkák igazolására (egyéni vállalkozó, generálkivitelező, építési engedély, műszaki rajz, Eon engedély, Főgáz engedély stb.)?
5./ A házvásárlásnál keletkező illeték is leírható-e a továbbforgatási pénzből?
6./ A megvásárolt és elbontott épületű ingatlanra építkezésnél jár-e az 5 milliós ÁFA-visszatérítés?

Válaszukat köszönöm szépen!
Tamás

Kedves Tamás!

Az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség új lakóingatlan építéséhez (és vásárlásához) igényelt CSOK esetén február 11-től eltörlésre került. Így 1.-2.-3.-5. kérdésekben szereplő tételek finanszírozása a rendelkezésre álló készpénzből szabadon történhet.

A CSOK és a hitel folyósítása az önerő beépítését követően, szakaszosan kezdhető meg. Ehhez be kell mutatni az elért készültségi fok legalább 70%-áról kiállított számlákat. A hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség finanszírozásáról, a támogatott személy saját nevére kiállított számlák fogadhatók el. (Arról, hogy a bekerülési költség milyen tételeket tartalmazhat, IDE kattintva tájékozódhat.) A számla kibocsátójának az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként kell szerepelnie, vagy ennek hiányában az állami adóhatóságnak a működő adóalanyiságot a számlakibocsátó tekintetében igazolnia kell. Az azonos kibocsátó által kiállított számlák esetében, ha a számlák alapján az igénylő által visszaigényelhető ÁFA mértéke a 2 000 000 Ft-ot meghaladja, a hitelintézet csak abban az esetben fogadhatja el a számlákat, ha a támogatott személy bemutatja a kivitelezővel kötött szerződést.

Fenti építkezés esetén is van lehetőség adó-visszatérítési támogatás igénylésére. Ennek feltételeiről bővebben ITT olvashat.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Emőke szerint:

2016-08-22 - 10:28

T. Szakértő!
CSOK és hitel segítségével szeretnénk építkezni. Kérdésem az lenne, hogy az eladásra szánt házunk árának visszaforgatási kötelezettségéből levonható-e a 2016-ban építkezési céllal vásárolt építési telek ára (szerződéssel tudjuk igazolni) és annak közművekkel való ellátásának költségei, amit folyamatosan, előre szeretnénk megoldani miközben áruljuk a házunkat? A kivitelező költségvetésében azok ugyanis nem szerepelnek, az a mi feladatunk, külön költségünk lesz.
A választ előre is köszönöm!
Emőke

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-22 - 11:53

Kedves Emőke!
Új lakás építéséhez igényelt CSOK-nál a korábbi lakás eladási árára vonatkozó továbbforgatási kötelezettség megszűnt.

Mercédesz szerint:

2016-04-08 - 10:26

Tisztelt Hitelnet.hu!
Van két gyermekünk, és tervezzük a harmadik babát. Van egy telkünk, amire érvényes építési engedély van, csak némi anyagi forrás hiányzik az elkezdéshez. Én még gyesen vagyok a kisebbik lányunkkal, férjemnek rendes bejelentett állása van már évek óta. Jelenleg albérletben lakunk, de 3 és fél éve eladtunk egy lakást, ami 70 %-ban az én tulajdonomban volt (a többi tulajdonrész haszonélvezők között oszlott el). Az eladási árból (9.4 millió) azonban az ingatlanközvetítői jutalékon kívül kifizettünk egy szabad felhasználású hitelt (5,4 millió). Az előző szocpol szabályok szerint a teljes eladási árat be kellett forgatni az új ingatlanban, független attól, hogy az nincs a kezünkben, hiszen bizonyíthatóan hitelt fizettünk ki belőle. Azonban most több portálon azt olvastam, sőt egy bizonyos banktól előzetes telefonos egyeztetés alapján is azt a választ kaptam (lehet, hogy tévesen), hogy a 3 gyermeket (!) nevelők/vállalók körében nem számít hogy volt-e/van-e ingatlanja és azzal mit csinált/csinál az illető.
Kérdésem az lenne, hogy ez igaz-e, vagy félreértelmeztem a sorokat?
Válaszukat előre is köszönöm!
Mercédesz

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-08 - 10:28

Kedves Mercédesz!
Új lakás építéséhez illetve új építésű lakóingatlan vásárlásához igényelt CSOK esetén valóban eltörlésre került az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések