Külföldről hazatérőként elég, ha vállaljuk 180 napon belül magyar TB jogviszony létesítését?

Tisztelt Szakértő!

7 év külföldi munka után (a kedvező építési feltételek miatt: CSOK, ÁFA-visszatérítés) április közepén hazaköltöztünk menyasszonyommal, felmondva munkahelyünket és hazatérve azonnal össze is házasodtunk,- mely a CSOK feltétele -, 2 gyermeket előre vállalva.

Most igényelnénk a 2,6 milliós CSOK-ot, persze nyilatkoznánk a kérelem beadásától 180 napon belüli munkavállalásról, TB-ről és a többi feltételről is. Most tehát munkanélküliek vagyunk, mivel felszámoltunk mindent külföldön, hogy hazajöhessünk. Reméljük ez nem akadály, mert másként nem megoldható, külföldi munkaigazolásunk megvan. Az épülő házunk (családi ügyintézéssel) tető alatt, de nyílászárók nélkül, kb.40-45-50%-os készültségű.

Igénylő papírok beadása előtt az FHB Bankban közölték, még nincsenek külföldről hazaköltözőkkel tapasztalatuk, lehet a CSOK rendben lenne, de az ÁFA-visszatérítés nem lehetséges, mert az csak akkor jár, ha a bekerülési költség 70%-a megvan 27%-os számlákból, csak 27%-os számlákból. Ez képtelenség, mivel van 5%-os és alanyi mentes vállalkozótól is számlánk, azaz a ház ára többféle ÁFÁ-s számlából áll össze. Szerintünk ezt nem jól tudja az ügyintéző, mert a ház bekerülési költségébe mindenféle számla beletartozik és majd ők kiveszik közülük a 27%-osokat. Most már az sem világos, hogy a teljes 27%, vagy annak 5%-kal csökkentett, azaz 22%-a jár-e vissza!?

Fölszámoltunk magunk után mindent kint, most meg minden hiába???

Köszönettel.
Erik

Kedves Erik!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében adó-visszatérítési támogatás kizárólag a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe. Továbbá a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél (a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a támogatott személy saját nevére kiállított számlákat kell bemutatni) az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

E rendelkezések alapján úgy véljük, hogy az ÁFA visszatérítési támogatás igénybevételének valóban feltétele, hogy a költségvetés 70%-áról kötelezően benyújtandó számlák kizárólag 27% ÁFA tartalmúak lehetnek, melyek teljes (27%) ÁFA tartalma igényelhető vissza.

A másik, ami probléma lehet, a TB jogviszony igazolása. A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a CSOK kérelem benyújtásakor feltétel vagy a magyar társadalombiztosítási rendszerben fennálló jogviszony, VAGY a benyújtáskor szükséges, a magyar társadalombiztosítási rendszerben megvalósuló jogviszony kiváltható, valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal, ha az igénylő – házaspár, illetve élettárs esetén legalább az egyik fél – teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik.

Nem elegendő tehát a kérelem benyújtásakor vállalni a 180 napon belüli magyar TB jogviszony létesítését, hanem igazolni kell – magyar TB jogviszony hiányában – EGT állambeli TB jogviszonyt. A kettő közül valamelyiknek meg kell lenni a jogosultsághoz. Erről további részleteket ITT olvashat.

Ha Önök Magyarországon álláskeresési támogatásban részesülnek, az is megfelelő lehet, mert ez a típusú jogviszony szintén keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!


Utolsó módosítás: 2018. április 24. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések