Külföldi munkaviszony esetén kinti TB jogviszonyt kell igazolnunk?

Tisztelt Szakértő!

Párommal külföldön élünk 4 éve. 2 éve megszületett kislányunk. (külföldön, de magyar állampolgár). Szeretnénk Magyarországon ingatlant vásárolni, vagyis jobban mondva (ez is lényeg lehet) párom apukája örökölte a tesójával a szülök házát, de a testvére úgy döntött, hogy kell neki a pénz és vagy eladják vagy kifizetjük, (párom örökölné az apukája részét) és így mi szeretnénk őt kifizetni.
Így is igényelhető a csok?

A kinti egészségbiztosításunk is megfelel vagy csak a magyar tb? Ha igen, akkor milyen papírokkal igazolhatjuk, mi az amit be kellene szereznünk? Nemrég ezt hallottuk, de a tb-nél úgy informáltak minket, hogy 2 helyen nem lehet az ember biztosítva. Mi kint élünk és dolgozunk, ezáltal muszáj, hogy kint legyünk biztosítva.

Válaszát előre is köszönjük.
Tisztelettel.
Kitti

Kedves Kitti!

Tulajdonrész kivásárlására a CSOK sajnos nem vehető igénybe. A támogatás használt lakás egyidejű 100%-os tulajdoni hányadénak megvásárlására, illetve meglévő lakás legalább egy szobával történő bővítésére igényelhető. A támogatást tehát legfeljebb a lakóingatlan megvásárlása után, annak bővítéséhez tudnák igénybe venni. A bővítésre vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

2018. március 15. után benyújtott kérelmek esetén külföldi, pontosabban EGT állambeli TB jogviszony is elfogadható, amennyiben – használt lakásra történő CSOK igénylés esetén – a jogviszony legalább egyikük részéről minimum 180 napja fennáll, azzal a további feltétellel, hogy az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt fennálló biztosítotti jogviszonnyal rendelkező támogatott személy teljes bizonyító erejű magánokiratban vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik. Vagyis ha Önök külföldön dolgoznak, akkor egyiküknek vállalnia kell, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Egy ember két országban információink szerint sem lehet biztosított, ezért kell vállalnia egyiküknek a magyar TB jogviszony létesítését.

Minderről bővebben IDE kattintva olvashat.

A fenti ingatlan vásárlásához jelen esetben piaci kamatozású lakáshitelt igényelhetnek, amely külföldi munkaviszony esetén is elérhető. A legkedvezőbb lakáshitelek aktuális törlesztő részletéről online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!


Utolsó módosítás: 2018. június 20. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ricsi szerint:

2019-02-14 - 15:31

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Párommal Ausztriában dolgozunk, de itthon élünk Magyarországon. Rendelkezünk TB-vel. Kérdésem az lenne, hogy kaphatunk-e CSOK-ot, illetve ha esetleg nem, akkor hány hónapig vagyunk kötelesek itthon dolgozni, hogy jogosultak legyünk rá.
Üdvözlettel: Ricsi

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-14 - 15:38

Kedves Ricsi!
EGT állambeli TB jogviszony is elfogadható a CSOK-hoz. Használt lakásra igényelt CSOK esetén legalább 180 napos, új lakásra igényelt CSOK esetén legalább 2 éves TB jogviszony szükséges. EGT állambeli – adott esetben ausztriai – TB jogviszony esetén azonban a CSOK szerződésben egyiküknek vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Attila szerint:

2018-11-30 - 12:15

Csok igényléséhez külföldi bejelentett munkaviszonyi tb fizetés mellett, magyar tb-t is kell fizetni? Ha jól értem, két helyen szükséges a tb megfizetése.
Köszönöm megtisztelő válaszukat.
Attila

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-30 - 12:29

Kedves Attila!
CSOK igénylésnél elfogasdható a külföldi (EGT állambeli) TB jogiszony igazolás, de a támogatott személynek vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Ez nem helyettesíthető a magyarországi egészségbiztosítás megfizetésével.

Éva szerint:

2018-11-21 - 11:15

Helló!
Szerbiában élünk, én is és a fejem is fizetünk társadalombiztosítást Szerbiában, viszont most Magyarországra szeretnénk költözni. Új házat szeretnék vásárolni, viszont erre szükségünk lenne a CSOK igénylésére. A Szerbiai TB érvényes-e, ha a CSOK-ot igényelnénk? Ha nem, mennyi ideig kéne Magyaroszágon TB-t fizetnünk, hogy szóba jöhessen a CSOK?
Válaszokat elsőre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-21 - 11:45

Kedves Éva!
Csak EGT állambeli TB jogviszony fogadható el CSOK igényléshez azzal a feltétellel, hogy a támogatott személyek legalább egyike vállalja, hogy a támogatási szerzőés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Ennek hiányában szükséges a magyarországi – 2 gyermek esetén legalább 180 napos, 3 gyermek esetén legalább 2 éves – TB jogviszony megléte.

Zsuzsa szerint:

2018-08-10 - 06:09

Jó napot!
Tajvanról (Kína) szeretnénk hazatérni 3 magyar gyermekkel és ÉPÍTKEZÉSre szeretnénk igénybe venni a 10 milliós TÁMOGATÁST,
hitelt nem kérnénk! Magyarországi munkaviszonyt, TB-t létesítenénk 180 napon belül. Itt Ázsiában a helyi TB-t fizetjük hosszú évek óta bizonyíthatóan.
Kérdésem: a nem Európai Térségből hazatérő magyar állampolgárokat nem támogatja az állam vagy mi is jelentkezhetünk?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-10 - 06:17

Kedves Zsuzsa!
A 10 milliós CSOK jogosultsághoz legalább 2 éves, EGT állambeli TB jogviszony igazolása szükséges. Nem EGT állambeli TB jogviszony sajnos nem fogadható el.

Éva szerint:

2018-08-01 - 15:37

Jó napot.
Kérdésem az volna, hogy azok a magyar állampolgárok, akik külföldön laknak és már van két gyermekük, de felvállalnak még egyet, haza szeretnének költözni Magyarországra, akkor hogyan lehet ezt az igénylést elintézni?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-01 - 22:06

Kedves Éva!
A CSOK kérelem ez esetben is a magyarországi hitelintézetekhez nyújtható be. A jogosultsághoz elfogadható a külföldi, lakáscélnak megfelelő időtartamú TB jogviszony, amennyiben EGT állambeli jogviszonyról van szó. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben, vagy IDE kattintva olvashat.
Vállalt gyermek után akkor igényelhetik a támogatást, ha házasok és legalább egyikük 40 év alatti.
További konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre.

Péter szerint:

2018-06-24 - 19:02

Jogosult vagyok-e csok igénybevételére használt családi ház vásárlása esetén?
Élettársi kapcsolatban élek párommal Ausztriában, 3 gyermek (1 közös). Magyarországon nem dolgoztam az elmúlt 18 évben, párom szinten nem. Most készülünk hazatelepülni.
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-25 - 05:29

Kedves Péter!
Ausztriai TB jogviszony is elegendő a CSOK jogosultsághoz, továbbá legalább egyiküknek vállalnia kell, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések