Külföldi munkaviszonnyal is igényelhető a CSOK?

Tisztelt Szakértő!

Élettársammal 1 gyermeket nevelünk, de szeretnénk még kettőt és esküvő is lesz a közeljövőben. Új ház építésén gondolkozunk. Párom Ausztriában dolgozik, illetve én is szezon munkában. Viszont ha érkezik a második baba, én nem fogok tudni táppénzre menni Ausztriából. Gyest pedig páromon keresztül fogjuk kapni.

A kérdésem a következő lenne: Külföldi munkaviszonnyal rendelkező is igényelheti a CSOK-ot? Ha csak az egyik fél rendelkezik biztosítási viszonnyal, akkor is igényelhető? A saját magam után fizetett TB is jogviszonynak minősül, vagy az Ausztriából páromon keresztül kapott GYES?

Lenne még egy kérdésem: a CSOK igénylést kizárhatja az, hogyha valaki BAR listán szerepel? Rendszeresen törlesztve van a behajtó fele, szeretnénk egy összegben kifizetni, de ha jól tudom, így is 1 év amire törlésre kerülünk a listáról. Nem biztos, hogy hitelfelvétel is szükséges lesz az építkezéshez, mert rendelkezünk önerővel is, de ha mégis fel kell vennünk, akkor csak a tartozás kifizetése után 1 évvel lehetséges?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.: Kata

Kedves Kata!

A 3 gyermek után járó 10 milliós CSOK esetében a 180 nap munkaviszony mellett további másfél év biztosítási időszakkal is kell rendelkeznie az igénylők közül legalább az egyik félnek. A 2 éves biztosítotti jogviszony a magyar és külföldi TB rendszer által kiállított igazolás alapján, együttesen is teljesíthető, viszont csak akkor, ha az OEP igazolási kérelem időpontjában a magyar TB rendszerben biztosítottként van nyilvántartva az igénylő. Ebben az esetben a biztosítási jogviszony megléte az OEP által kiállított magyar biztosítotti jogviszonyról szóló igazoláson túl az illetékes külföldi hatóság által kiállított dokumentummal igazolható.

A 10 milliós CSOK tehát kizárólag külföldi biztosítási jogviszony alapján nem vehető igénybe. A jogosultság feltétele, hogy a támogatás igénybevételekor már magyar biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen a támogatott személyek egyike. (Nem minősül biztosítási jogviszonynak sem az igénylő által saját magának fizetett egészségbiztosítás, sem az Ausztriából kapott gyes.) A leírtak alapján tehát sajnos nem jogosultak a 3 gyermek után adható 10 milliós CSOK-ra.

A külföldi munkaviszony CSOK igénylésnél történő elfogadásáról bővebben IDE kattintva olvashat.

A 10 milliós CSOK-nál valóban kizáró ok, ha az igénylők valamelyike a minimálbér összegét meghaladó, 90 napon túli tartozás miatt BAR listára került és tartozását még nem fizette vissza, vagy kevesebb mint 1 éve teljesítette. A 2 gyermekes CSOK-nál azonban nem kizáró ok a BAR lista. Hitelfelvételre viszont csak a tartozás megfizetését követő 1 év letelte után kerülhet sor.


Utolsó módosítás: 2016. február 09. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Nándor szerint:

2019-01-16 - 21:27

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék. Adott egy házaspár 2 gyerekkel, viszont papíron bevállalnánk még egyet. Külföldi munkaviszonyom van, több mint 1 éve folyamatos (Svájcban) és szeretnénk haza telepedni.
Igényelhető-e a CSOK lakástámogatás?
Milyen papírokat kell nekem hozzá beszerezni?
Köszönöm a válaszokat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-17 - 12:05

Kedves Nándor!
Vállalt gyermek után akkor lehetnek jogosultak a kedvezményre, ha legalább egyikük 40 év alatti. EGT állambeli TB jogviszony is elfogadható, ha vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. A CSOK igényléshez szükséges általános dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.

Katalin szerint:

2018-12-09 - 15:16

Üdvözletem.
A kérdésem az lenne, hogy külföldön dolgozunk, megvan a 3 gyermekünk, 14 éves munkaviszonyom van. Fizetek itteni TB-t, nincsen tartozásom.
Lehetséges, hogy csak én költöznék haza egyenlőre a munka miatt? Természetesen a családomat is bejelentem az új ingatlanba és ők a későbbiekben csatlakoznának.
Lehetséges így?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-11 - 10:25

Kedves Katalin!
A CSOK jogosultság feltételeként vállalni kell, hogy a támogatás folyósítását követő 90 napon belül mindannyian állandó lakóhelyet létesítenek a célingatlanban, vagyis életvitelszerűen ott laknak.

Tünde szerint:

2018-07-21 - 18:19

Üdv.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy nekünk nem közös az első gyerek, de az apa neveli. Most már állapotos vagyok és még szeretnénk egyet. Párom Kassán dolgozik 2,5 éve. Azt szeretném kérdezni, hogy lehetséges-e vagy pedig nem? Nem 10 milliót akarunk, csak a 3 gyerekre a 2,2 millliót.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-22 - 06:25

Kedves Tünde!
A nem közös gyermek után akkor lehetnek jogosultak a támogatásra, ha hivatalosan is az apánál került elhelyezésre a gyermek. Vállalt gyermek után kizárólag házastársak lehetnek jogosultak a kedvezményre, tehát ahhoz, hogy vállalt gyermek után is igényelni tudják a támogatást, össze kell házasodniuk. A CSOK kérelem benyújtásakor elfogadható más, EGT állambeli, legalább 180 napos TB jogviszony is, ha az igénylő vállalja, hogy a támogatási szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. a használt lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerhetik meg.

Anita szerint:

2018-06-24 - 19:19

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel igénybe vettük a megelőlegezett CSOK-ot 3 gyermekre plusz ÁFA visszaigénylés 3 millió Ft. Hitelt nem kértünk. Hamarosan megkapjuk a hatósági bizonyítványt. Eddig mindig Magyarországon dolgozott és ő teljesítette a 180 napos TB előírást. Ha minden befejeződött és a bank felé igazoltuk a 100%-ot, meg a hatósági bizonyítványunk is megvan, akkor utána szeretnénk mindketten Németországban dolgozni 1-3 évet.
Kérdésem, hogy ez lehetséges-e? Hogyan oldható meg? Miben merül ki az életvitelszerűen való lakás a házban?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-25 - 05:34

Kedves Anita!
A CSOK rendelet lehetővé teszi, hogy ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodjon.

Henrietta szerint:

2018-01-25 - 10:05

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel mindketten már évek óta külföldön dolgozunk, de Magyarországon élünk! Én jelenleg gyesen vagyok és tervezzük a második gyerkőcöt! Van egy családi házunk, amit most újítunk! Van bármiféle lehetőségünk a csokra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-25 - 13:30

Kedves Henrietta!
Az igénylők közül legalább az egyik félnek magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkeznie a CSOK jogosultsághoz a kérelem benyújtásakor. Ha mindketten külföldön dolgoznak, akkor ez a feltétel sajnos nem teljesül.
Ami a támogatási célt illeti, CSOK használt lakás esetében vásárláshoz és bővítéshez igényelhető, felújításhoz, korszerűsítéshez nem. Ha a felújítási hitelek is érdeklik Önöket, Szakértőink készséggel adnak tájékoztatást a külföldi jövedelemmel is elérhető hitelkonstrukciókról. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Enikő szerint:

2017-02-23 - 14:44

Tisztelt Szakértő!
10+10millós Csokhoz szükséges 2 éves munkaviszonyból származó TB biztosítás. Ebből az utolsó 180 napnak Mo.-n kell lennie. Az előző időszakot lehet igazolni egyiptomi munkaviszonnyal?
Köszönöm megtisztelő válaszát.
Enikő

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-23 - 16:42

Kedves Enikő!
A fennmaradó időszak kizárólag EGT állambeli TB jogviszonnyal igazolható, így ez esetben az egyiptomi munkaviszony sajnos nem fogadható el.

Péter szerint:

2016-12-08 - 09:45

Párommal és két kisgyermekkel hazatelepülünk Magyarországra és építkezni szeretnénk. Ha sikerül találni megfelelő telket, illetve kivitelezőt, nem szeretnénk hitelt felvenni.
Mindketten sok éves, külföldi munkaviszonnyal rendelkezünk. A két gyermekre járó 2,6 millió Ft CSOK támogatás természetesen sokat segítene nekünk is.
Kérdésem tehát a következő:
A fentiek tudatában, jogosultak vagyunk-e támogatásra és ha igen, hol tudjuk elkezdeni az ügyintézést?
Válaszát előre is köszönjük!

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-08 - 09:59

Kedves Péter!
Két gyermek után a CSOK akkor igényelhető új lakás építéséhez, ha az igénylő – házastársak esetén legalább az egyik fél – a CSOK kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonnyal rendelkezik, és legalább 180 napos folyamatos TB jogviszonya van, amiben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. A CSOK kérelem benyújtását megelőző időszakra külföldi TB jogviszony is elfogadható, ha az valamely EGT államban állt fenn.

Félix szerint:

2016-11-28 - 09:49

Üdvözlöm,
a következő kérdésem lenne. Egy gyermekkel, kettőt vállalva venném igénybe a támogatási rendszert (jogosult vagyok, már egyeztettem a bankkal). Egy 22 milliós lakás vásárlásához 7 millió forint önerő mellett 5 millió forint kedvezményes hitelt és a 10 millió forint támogatást venném igénybe.
A kérdésem a 10 évig tartó életvitelszerű tartózkodásra vonatkozik. Megengedett-e, ha a következő mondjuk két évben másik Európai Uniós tagállamban dolgozom (mert a cégem átszervezi közép-európai jelenlétét)?
Az én értelmezésem szerint igen.
Köszönettel,
Félix

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-02 - 11:15

Kedves Félix!
Az indokolt lakhely elhagyás külföldi munkaviszony esetén is megengedett. Nincsen akadálya tehát annak, hogy a következő két évben másik Európai Uniós tagállamban tartózkodjon munka miatt. A maximum 5 éves időtartam akár egyszerre, akár több részletben kihasználható. A lakcímre vonatkozó ki- és bejelentkezési kötelezettségnek azonban eleget kell tenni.

Gabriella szerint:

2016-11-09 - 14:10

Üdvözlöm!
Házasságban élő, három gyermeket nevelő pár vagyunk. Jelenleg mindketten Magyarországon dolgozunk, egyikünknek meg van a 180 nap. Használt házra szeretnénk csok-ot és hitelt.
A kérdésem az, hogy a férjem kimehet-e a későbbiekben külföldre dolgozni? Ha igen, akkor mik a feltételei? Csak én igénylem a csok-ot, közösen a hitelt? Ha nem mehet, akkor hogyan lehet úgy intézni, hogy mehessen?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-11-10 - 10:11

Kedves Gabriella!
A CSOK igénylésének feltétele házastársak (élettársak) igénylése esetén, hogy legalább az egyikük részéről meglegyen a 180 napos folyamatos TB jogviszony (maximum 30 nap megszakítás lehet) úgy, hogy a kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkezni. Ha tehát Önnek megvan fenti TB jogviszony, akkor az elegendő, férje vállalhat külföldön munkát. Ha az Ön részéről ez a feltétel nem teljesül, akkor a CSOK jogosultság feltétele, hogy férjének magyarországi TB jogviszonya legyen a kérelem benyújtásakor.
Maga a hitelfelvétel külföldi munkaviszonnyal is lehetséges, de fontos, hogy legalább a 3 hónapos kinti munkaviszony meglegyen és határozatlan idejű munkaszerződése legyen.
A CSOK- és hitelfelvételt követően már nincs akadálya a munkahely-váltásnak.

Tamás szerint:

2016-09-12 - 16:44

Tisztelt Szakértő!
10 milliós CSOK-ot szeretnénk igényelni. Május 31.-ig Ausztriában dolgoztam. Júniustól magyarországi munkahelyem van. Ausztriából megkaptam az igazolást 2 évre, viszont kiderült, hogy Magyarországon meg kell várnunk a 180 napot. Elküldtem fordíttatni az igazolást, viszont csak decemberben tudjuk beadni a kérelmet. Újra ki kell kérnem az igazolást Ausztriából vagy elfogadható a mostani? A visszamenőleges időszakon és tényen nem változtat. A magyar TB igazolást decemberben kérem, az nem lesz 30 napnál régebbi.
Üdvözlettel: Tamás

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-13 - 09:12

Kedves Tamás!
Az érintett hitelintézet tud tájékoztatást adni Önnek arról, hogy elfogadják-e a most kiadott osztrák igazolást, vagy frisset kell benyújtania a CSOK kérelemmel.

Erzsébet szerint:

2016-05-17 - 09:11

Használt lakás vásárlására szeretnénk felhasználni a csokot. Párom 3 éve kinn dolgozik Ausztriában, 950 eurós bérezéssel, de 6 órás munkaviszonyban. Így igényelhető-e a csok? Tiszta az erkölcsink, 3 gyermekünk van. Nincs közüzemű tartozásunk. Nincs lakásunk.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-17 - 09:23

Kedves Erzsébet!
Ausztriai munkaviszonyra a CSOK sajnos nem vehető igénybe. A kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonnyal kellene rendelkeznie a párjának, s a fennmaradó időszak igazolható a külföldi TB jogviszonnyal is. A CSOK jogosultság úgy is megszerezhető, ha Ön rendelkezik legalább 180 napos magyarországi TB jogviszonnyal.

István szerint:

2016-02-08 - 11:15

Tisztelt Szakértő!
Idén házasodó 25 éves fiatal pár, négy éve külföldön dolgozik, ahol biztosított, itthon kíván családot alapítani (3 gyerek 10 év alatti vállalással) és új házat építene. Jogosult-e és mikortól a CSOK 10 000 000 Ft-os támogatására? Van-e még plusz feltétel?
Köszönöm megtisztelő válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-08 - 11:21

Kedves István!
Kérdésére fenti bejegyzésben olvasható a válasz. Ha mindketten külföldön dolgoznak, akkor a hatályos rendelkezések értelmében nem jogosultak a 10+10 támogatásra. A kérelem benyújtásakor legalább egyiküknek magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkeznie 180 napja. A további speciális feltételeket ITT találja.

Anna szerint:

2016-01-29 - 07:57

Tisztelt Szakértő!
Én arról szeretnék csak érdeklődni, hogy külföldi munka esetén igényelhetünk-e CSOK-ot? Mert sok mindent olvastam, de pontos választ még nem találtam. A párom és Én is külföldön dolgozunk, de Magyarországon szeretnénk lakást venni. A TB-nk kint van fizetve.

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-29 - 08:00

Kedves Anna!
A 10 milliós CSOK-hoz legalább az egyiküknek magyarországi munkaviszonnyal kell rendelkeznie az elmúlt 180 napban. További részleteket erről fenti bejegyzésünkben és IDE kattintva olvashat.

Norbert szerint:

2016-03-25 - 13:30

Tisztelt Szakértő!
Két gyerekünk van. Két gyerek után szeretnénk felvenni a CSOK-ot új ház építésre. A feleségem gyesen van otthon, én pedig külföldön dolgozom már 4 éve. Így a 180 napos jogviszony megvan, de külföldön.
Így jogosult vagyok a CSOK-ra?
Üdv.: Norbi

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-19 - 14:46

Kedves Norbert!
A CSOK kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkezni, s a 180 napból fennmaradó időszak külföldi TB jogviszonnyal is igazolható. Ha Ön külföldön dolgozik jelenleg is, akkor sajnos a csak külföldi TB jogviszony nem fogadható el. Feleségre részéről az a kérdés, hogy korábbi munkaviszonya a gyes ideje alatt is fennáll-e. Ha igen, akkor információink szerint az ő részére kiadható a jogosultsághoz szükséges igazolás, de erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni.

Zsófia szerint:

2016-01-25 - 10:45

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, tudnánk-e igényelni CSOK-ot és állami támogatott hitelt, ha én gyeden vagyok még 1 évig harmadik gyermekünkkel, férjem külföldön dolgozik, ott állandó, bejelentett munkahelye van 4 éve. Nekem szintén állandó, bejelentett munkahelyem van itthon, közalkalmazotti státuszban. Egy lakásunk van, aminek a hitele jelenleg kb. a lakás értéke, a hitelt mindig rendesen fizettük. Erre felvettük a két gyermekünkre a szocpolt.
Önerőnek elfogadják a bankok a CSOk-ot, vagy mindenképpen megtakarítás kell?
Válaszát köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-25 - 10:50

Kedves Zsófia!
A 10 milliós CSOK igénybevételének feltétele, hogy a kérelem benyújtásakor az igénylők egyike a magyarországi TB rendszerben biztosítottként szerepeljen és összesen legalább 2 éves TB jogviszonya legyen. Férje ennek a feltételnek a leírtak alapján sajnos nem felel meg. Arról, hogy az Ön részére kiadható-e ez az igazolás, a területileg illetékes OEP tud Önnek pontos tájékoztatást adni.
A CSOK önerőként figyelembe vehető. Arról, hogy szükséges-e önerő és ha igen, mennyi, Szakértőink a további részletek ismeretében tudnak pontos tájékoztatást adni, amihez online adatlapunkat kellene kitölteni.

P.-né szerint:

2016-01-25 - 10:39

Jó Reggelt!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha a férjem Ausztriába folytat keresőtevékenységet, megvan a 180 napi munkaviszonya. De nekem van meg a két éves folyamatos TB ellátás úgy, hogy gyesen vagyok a most két és fél éves fiammal, meglévő munkahelyem van, mivel közalkalmazotti jogviszonyba állok egy óvodával, ahol dajka néni ként dolgoztam. Tehát így is megfelelünk-e az előírt feltételeknek? Két gyermekünk van és örömmel belevágnánk a harmadikba is, ha megkaphatnánk a hitelt!
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-25 - 10:44

Kedves Asszonyom!
A 3 gyermekes CSOK-ra való jogosultsághoz legalább 2 éves TB jogviszony szükséges. Ez a jogviszony a magyar és külföldi TB rendszer által kiállított igazolás alapján, együttesen is teljesíthető, viszont csak akkor, ha az OEP igazolási kérelem időpontjában a magyar TB rendszerben biztosítottként van nyilvántartva az igénylő. Ahhoz tehát, hogy jogosultak lehessen a 10 milliós támogatásra, a CSOK kérelem benyújtásakor egyiküknek magyar TB jogviszonnyal kell rendelkezni. Arról, hogy ez adott esetben az Ön részére kiadható-e, a területileg illetékes OEP tud pontos tájékoztatást adni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések