Külföldi munkavégzés után a magyar TB-t meddig kell fenntartani?

Üdvözlöm!

2 gyermekünkre vettünk fel CSOK-ot. Férjem Ausztriában dolgozik, én jelenleg gyesen vagyok, amit szintén Ausztriából kapok, mert ott dolgoztam. 180 napon belül igazolnom kell, hogy rendelkezem Magyarországon tb jogviszonnyal.

Már keresem munkát, de lenne egy kérdésem. A CSOK szempontjából milyen következménye lenne, ha a tb jogviszony megszűnik egy idő után. Természetesen nem arra gondolok, hogy felmondok, hanem ha bármi okból megszűnik.
Van-e ennek bármi következménye a CSOK szempontjából?

Erre sehol nem tudnak válaszolni nekünk, ezért fordulok most Önhöz.

Várom válaszát!
Köszönettel: Ildikó

Kedves Ildikó!

A CSOK jogosultsághoz legalább az igénylők egyikének megfelelő TB jogviszony igazolást kell benyújtani. A kérelem benyújtásakor nem feltétel a magyar TB jogviszony fennállása. Külföldi, EGT állambeli TB jogviszony is elfogadható, ha a jogosultsághoz szükséges időtartam megvan.

Továbbá a vonatkozó kormányrendelet előírása alapján ha az igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – a kérelem benyújtásának időpontjában kereső tevékenysége alapján valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt áll, a CSOK jogosultsághoz ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással szükséges igazolnia, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalnia, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 5. §-a szerint, vagyis a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosítottá válik. Minderről bővebb információt ITT talál.

A jogszabály azonban nem rendelkezik arról, hogy a magyar társadalombiztosítási rendszerben létesítendő jogviszonyt meddig szükséges fenntartani. A rendelet csak azt a feltételt támasztja, hogy a támogatott személy a támogatásra való jogosultság feltételeként igazolja a hitelintézet részére, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi társadalombiztosítási jogviszonyt létesít.

Amennyiben Önt ezt a feltételt teljesíteni tudja, azzal már eleget tesz a jogszabályi előírásnak. Az, hogí a hitelintézet részére történő igazolást követően az érintett támogatott személy esetlegesen elveszíti a munkahelyét, nem befolyásolja a támogatásra való jogosultságot. Ha tehát Önnek ezt követően megszűnne a munkaviszonya, a kedvezmény vonatkozásában visszafizetési kötelezettsége nem keletkezne.


Utolsó módosítás: 2018. augusztus 03. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Móni szerint:

2019-02-23 - 10:29

Értelmezési kérdés: A rendeletben az szerepel, hogy a vállalást, miszerint itthon TB jogviszonyt létesít, 10 éven belül ellenőrizhetik 41.§. (1) – ez akkor azt is jelenti, hogy fenn kell tartani ez idő alatt, nem?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-25 - 14:25

Kedves Móni!
Korábbi minisztériumi tájékoztatás szerint nincsen arra vonatkozó előírás, hogy a magyar TB jogviszonyt mennyi ideig szükséges fenntartani. Az idézett rendelkezés azonban valóban értelmezhető úgy, hogy a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt bármikor ellenőrizheti a NAV a magyar TB jogviszony fennállását.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések