Közös felügyeletnél hogyan vehető igénybe a CSOK?

T. Szakértő!

7 gyermekünk van. Közülük 4 az előző házasságomból született. A volt férjemmel a négyből 3-at közösen nevelünk felváltva, s ügyvéd előtt nyilatkoztunk is a közös felügyeleti jogról. Bíróságra nem nyújtottuk ezt a megállapodást, mert nagyon jó, bizalmon alapuló a kapcsolatunk. A jelenlegi házasságban 3 közös gyermek van.

Szeretnénk használt lakásra CSOK-ot felvenni. Én elvileg úgy gondolom, hogy a három közös és az egy előző házasságból való gyermek miatt, akit teljesen mi nevelünk, erre a négy gyerekre tekintettel kérhetünk CSokot, hiszen ők vannak teljesen a mi háztartásunkban, vagyis őket kell feltüntetni az igénylésben, ugye?
Sajnos erre a kérdésemre a bankos ügyintéző sem tudott válaszolni, s most bizonytalan vagyok az igénylőlap kitöltésében. Azért is kérdezem, mert a nagyokra (vagyis a közös nevelésben lévő háromra) még régebben kaptunk szocpolt a volt férjemmel, s ha őket most beírom, akkor azt le kell vonni.

A rendelet szerint közös felügyeletnél az elvált házastársak eldönthetik, hogy melyikük veszi fel a kedvezményt, nem? Vagyis ha mi úgy egyezünk meg, akkor a volt férjem arra a 3 gyerekere tekintettel szintén igényelhet CSOK-ot, természetesen csökkentve a régi szocpol összegével, vagy másként van?

Üdv: Dóra

Kedves Dóra!

Információink szerint elvált szülők esetében a gyermekek utáni kedvezmény igénylésére az a szülő jogosult, akinél a jogerős bírósági végzés alapján a kiskorú gyermekek el vannak helyezve. Abban az esetben, ha a jogerős bírósági végzés közös felügyeletet állapít meg, akkor a vonatkozó rendeletnek megfelelő igénylő azon gyermeke után jogosult a kedvezmény (vagy ha volt korábbi igénybevétel, akkor a különbözet) igénylésére, akinél a gyermekek el vannak helyezve, akivel a CSOK igényléskor (lakcímkártya szerint) és majdan a kedvezménnyel vásárolt lakásban életvitelszerű fognak tartózkodni. A kiskorú gyermeknek a szülői felügyeleti jog gyakorlásával összefüggésben meghatározott lakóhelyét a jogerős bírósági határozat bemutatásával szükséges igazolni.

A közös felügyeleti jogról ügyvéd előtt tett nyilatkozat valószínűleg nem elegendő, mert a CSOK rendelet jogerős bírósági határozat benyújtását írja elő.

Fentiek alapján úgy véljük, hogy amennyiben mind a 7 gyermek Önnél van elhelyezve a bírósági határozat alapján, úgy minden gyermeket fel kell tünteti a CSOK igénylésben attól függetlenül, hogy 3 gyermek esetében ügyvédi nyilatkozattal alátámasztott közös felügyeleti joguk van. Mivel Ön 3 gyermek után a korábbi házasságban már vett igénybe szocpolt, így a jelenleg elérhető CSOK összegét (4 vagy több gyermek után használt lakás esetén 2.750.000 Ft) csökkenteni kell a korábban kapott szocpol összegének felével.

Minderről bővebben ITT olvashat.


Utolsó módosítás: 2017. szeptember 21. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Kata szerint:

2018-09-28 - 14:25

Tiszteletem,
Exemmel van egy közös gyermekünk, akit heti bontásban nevelünk. Mind a kettőnknek a közös gyermeken kívül van még 2-2 gyermekünk. Most szeretnénk a családit illetve az adókedvezményt közösen igényelni. (Eddig ezt én veszem/vettem ezt igénybe). Én a jelenlegi párommal szeretném igénybe venni a CSOK-ot. Ezt hogyan tehetem meg?
Nekünk nincs bírósági végzésünk, mivel nem voltunk házasok. A közös gyerekünk mind a két lakhelyén be van jelentve, ami a lakcímkartájában is szerepel. Na ilyenkor mi van?
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-01 - 09:08

Kedves Kata!
Információink szerint a gyermek után az a szülő jogosult igényelni a támogatást, akivel állandó lakcímen a gyermek együtt él.

Nikolett szerint:

2018-07-10 - 08:21

Tisztel Szakértő!
Abban szeretném a segítségét kérni, hogy 2 gyermekünket volt férjemmel közös szülői felügyelettel neveljük. Ő kapja a családi pótlékot, én pedig az adókedvezményt, a gyermekeket természetben látjuk el ezen felül. A gyermekek lakcíme az enyémmel azonos.
Jogosult lehetek CSOK-ra 2 gyermek után, ha használt ingatlant vásárolok, de a családi pótlék az édesapáé?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-11 - 05:27

Kedves Nikolett!
Információnk szerint a közös lakcím alapján jogosult lehet a gyermekek után CSOK-ra.

Ferenc szerint:

2018-05-28 - 05:09

Igényelhető a CSOK válás után közös gyerekfelügyelet mellett. Erre a kérdésre már válaszoltak 2ol7-ben, de állítólag módosult a jogszabály.
Köszönöm a tájékoztatásukat.
Ferenc

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-28 - 05:44

Kedves Ferenc!
A CSOK közös felügyelet mellett is igényelhető. Az a szülő lehet rá jogosult, akivel közös lakcímen él a gyermek és akivel a vásárolandó lakásba is költözni fog.

Mária szerint:

2018-05-16 - 07:08

Folyamatban lévő válásom lezárását követően egyedülállóként kívánok hitelt felvenni, illetve a velem jelenleg is albérletben együtt élő gyermekem után a CSOK-ot megigényelni. A válás közös megegyezéssel történik, közös szülői felügyelet gyakorlása mellett. 16 éves a gyermek.
A napokban olvastam: A támogatás igénylésére a gyermekelhelyezésről rendelkező válási határozat feljogosítja a szülőt, ebben ugyanis kinevezik az ellátást biztosító szülő személyét. Nem igényelhető a csok, ha egy szerződésben a felek közös szülői felügyeletet kötnek ki.
Igaz-e ez a leírás? Valóban nem köthetünk ki közös szülői felügyelet gyakorlást a velem élő gyermekkel kapcsolatban, vagy ezzel elzárom magam előtt a CSOK lehetőségét?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-16 - 13:09

Kedves Mária!
Fenti bejegyzésünkből tájékozódhat arról, hogy közös felügyelet esetén milyen módon igényelhető a CSOK.
A jogosultságot igazoló dokumentumok köre is változott 2018. március 15-től. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

Bea szerint:

2018-02-21 - 05:52

Igaz-e, hogy elvált szülők esetében amely szülő hamarabb igényli a csok-ot, az veheti csak igénybe? Jelen esetben közös felügyelet van a gyerekek fölött, de a gyerekek nálam vannak elhelyezve.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-21 - 06:05

Kedves Bea!
Információink szerint közös felügyeleti jog esetén is az a szülő veheti igénybe a támogatást, akinél a gyermekek jogerős bírósági határozat alapján elhelyezésre kerültek. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések