Korábbi házasságban visszafizetett megelőlegező CSOK után jogosultak lehetünk ismét a támogatásra?

Tisztelt Hitelnet!

Korábbi férjemmel 2006. október végén új lakás vásárlására megelőlegezett szocpolt vettünk fel 2 gyermekre 2.4 millió Ft értékben, majd mivel házasságunk megromlott, gyermekünk nem született, azt 2012. április elején kamatostul, önkéntesen visszafizettük, majd 2012. április végén a bank ki is adta a törlési engedélyt. Ezeket követően váltunk el, majd adtuk el az ingatlant.

Jelenlegi férjemmel 2 gyermekünk már megszületett, egy harmadikat szeretnénk vállalni és új lakást vásárolni a 10 + 10 igénybevételével.
A Magyar Államkincstártól az igényléshez szükséges igazolást már megkaptam, hogy megelőlegezett kölcsönt korábban nem vettem igénybe (mivel azt önkéntesen visszafizettük).

Arról kérem az álláspontjukat, hogy jelenleg jogosult vagyok-e megelőlegezett CSOK igénybevételére 3 gyermek után, illetve ha igen, akkor milyen összegben?

Köszönettel.
Meli

Kedves Meli!

Többször, több forrásból próbáltunk már utánajárni ennek a kérdésnek. Legfrissebb információink szerint, ha a házaspár egyik tagja korábban gyermekvállalásra tekintettel megelőlegező kölcsönt vett igénybe és a 16/2016, illetve 17/2016 Kormányrendelet szerinti kedvezmény igényléséig a gyermekvállalás még nem teljesült, a házaspár megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményt nem igényelhet akkor sem, ha a korábbi támogatás önkéntesen visszafizetésre került.

Fentiek alapján 3 gyermek utáni kedvezményre akkor lehetnek jogosultak, ha már megszületett a 3. gyermekük is. Azonban egy NGM által kiadott állásfoglalás alapján ekkor is csökkenteni szükséges a 3 gyermek után igénybe vehető 10 millió forintos támogatást a korábban kapott 2,4 millió forintos megelőlegező szocpol összegével annak ellenére, hogy az visszafizetésre került. Ha ez a korábbi támogatás visszafizetésre került (például válás, stb. miatt), akkor a korábban kapott, de már visszafizetett támogatást le kell vonni az igényelhető CSOK összegéből. A korábbi támogatások levonása tekintetében az a meghatározó, hogy e támogatások a lakáscél megvalósulása előtt vagy utána lettek visszafizetve. Ha a hitelcél megvalósulása előtt – ez általában új lakásépítés esetén jellemző – történt a korábbi támogatás önkéntes visszafizetése (Ptk. szerinti kamatokkal növelve), akkor újabb igénylés esetén a visszafizetett támogatást nem kell levonni. Ellenben, ha a hitelcél megvalósulása után került sor a korábbi támogatás önkéntes visszafizetésére, akkor újabb igénylés során a visszafizetett támogatást le kell vonni a CSOK összegéből. Továbbá korábbi házasságban igényelt támogatás esetén a korábbi támogatás támogatott személyre eső részével (a kapott támogatás fele) kell csökkenteni az igényelhető CSOK összegét.

Mivel időnként bankonként eltérő eljárással találkozunk némely CSOK kérdésben, ezért javasoljuk az ügyben előzetesen az NGM szakmai véleményének kikérését!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések