“Kivett gazdasági épület, udvar” telekre építhető CSOK-os ház?

Tisztelt Hitelnet!

A tulajdoni lapon “kivett gazdasági épület udvar” státuszú telken szeretnénk CSOK támogatással (10+10M) új házat építeni. A ténylegesen meglévő gazdasági épületet felvonulási épületként, tárolóként kívánjuk használni az építkezés folyamán. Tehát a telek nem teljesen beépítetlen, de nem lakáscélú épület van rajta.

CSOK támogatáshoz megfelelő-e ez az állapot?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Ákos

Kedves Ákos!

„Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Kormányrendelet értelmében CSOK az alábbi új lakás építésére vehető igénybe:

„3. § (1) 9. új lakás: a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével

a) az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel (a továbbiakban: lakás), amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi vagy bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány iránti eljárásra köteles, ideértve a tanyán található lakóépületet is, és amely legalább az alábbi feltételeknek megfelel:

aa) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkezik,
ab) közműves villamos energia szolgáltatással rendelkezik,
ac) egyedi fűtési móddal rendelkezik,
ad) közműves szennyvízelvezetéssel rendelkezik, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
ae) közműves ivóvíz-szolgáltatással rendelkezik, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van; vagy

b) tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, az a) pont aa)-ae) alpontja szerinti feltételnek megfelelő újabb lakás jön létre.”

A rendelet nem határoz meg az építkezés helyszínéül szolgáló ingatlan művelési ágának besorolására vonatkozó részletszabályt. Így a fentiek alapján a támogatásra akkor lehetnek jogosultak, ha vállalni tudják, hogy az építkezés befejezését követően az ingatlan-nyilvántartásban az építeni tervezett családi házuk, lakóházként lesz feltüntetve és a lakóház eleget tesz a fent felsorolt feltételeknek is.

Az előírásokból következően lehetőség van egy teleken belül a meglévő gazdasági épülettől (amelyet az új ház megépítését követően elbontanak, vagy akár el sem bontanak) teljesen elkülönült új lakóház építésére támogatással, amely megfelel a rendelet szerinti „új lakás” fogalmának. Ebben az esetben nem jelent problémát, ha az igénylő nem tud olyan tulajdoni lapot felmutatni, amelyen kivett, beépítetlen telek besorolás szerepel.

További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ákos szerint:

2019-01-24 - 13:36

Mit lehet tenni, ha pénzintézet az ingatlan státuszára “kivett gazdasági épület udvar” hivatkozva mint nem megfelelő jogállású ingatlan elutasítja a befogadást?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-24 - 14:12

Kedves Ákos!
Ez esetben az írásbeli elutasítás kézhezvételétől számított 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatalhoz furdulhat kérve a jogosultság megállapítását.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések