Kis alapterületű ház bővítéséhez is jár a CSOK?

Üdvözlöm,

3. gyermeket tervezzük, van saját lakásunk.
Kérdéseim a következők lennének:
a 2 gyermekre szóló támogatást felhasználtuk a jelenlegi lakásunkhoz 1.430.000 Ft-ot. A vállalt gyermekre megigényelhetjük-e a támogatás 2.200.000 és 1.430.000 Ft közti különbséget? Ha igen, milyen feltételeknek kell megfelelnünk? (alapterület vagy közművesítés, stb.)

Ha van egy 45 m2 alapú 2 szintes ház, amire szeretnénk az igénylést, megkaphatjuk a támogatást? A lakható terület ha az emelet be van építve számolhatunk 90 m2-vel?

Válaszukat előre is köszönöm.
Robi

Kedves Robi!

Újabb használt lakás vásárlása esetén van lehetőség a korábban kapott támogatás továbbvitelére. Ennek azonban meghatározott feltételei vannak.

Egyik ilyen feltétel, hogy a vásárolandó lakás hasznos alapterülete meghaladja a korábbi lakás hasznos alapterületét. Ha a tetőtér jelenleg még nincs beépítve, akkor annak területe nem számítható be a hasznos alapterületbe. 45 m2 hasznos alapterületű ingatlanra viszont nem igényelhető a 3 gyermek utáni CSOK különbözet. Továbbá a meglévő támogatás sem vihető tovább erre az ingatlanra a kisebb hasznos alapterület miatt.

Jelen esetben 90 m2 hasznos alapterülettel csak akkor lehetne számolni, ha már be lenne építve a tetőtér és így vásárolnák meg. Ez esetben működhetne az 1,43M Ft összegű CSOK továbbvitele és a különbözet igénylése is. Lakásvásárlási cél esetén ugyanis az ingatlan aktuális hasznos alapterületét kell figyelembe venni.

A támogatás igénybevételére az alábbi lehetőség lenne jelenleg: meglévő lakásuk eladásakor a korábban kapott CSOK-ot önkéntesen visszafizetnék, s az újabb lakást támogatás nélkül vásárolnák meg. Ha már az Önök tulajdonában került az ingatlan, akkor annak bővítésére igényelnék 3 gyermek után a CSOK-ot, 2,2 millió forint összegben. Bővítésre igényelt CSOK esetén ugyanis elegendő a bővítés végére elérni az előírt hasznos alapterületet.

A bővítésre vonatkozó további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Amennyiben a lakás vásárlásához kölcsönre is szükségük lenne, Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel és CSOK ügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. április 27. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések