Kinek a tulajdonában kell lennie a CSOK-kal bővítendő lakóháznak?

A használt lakásra vonatkozó CSOK rendelet kimondja, hogy a megvásárolni kívánt lakásban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont. Házastársak és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonnal kell rendelkeznie. Kevés szó esett eddig arról, hogy milyen tulajdoni elvárásoknak kell megfelelni akkor, ha nem vásárolunk, hanem bővítjük CSOK igénybevételével a meglévő lakóházat. Az alábbiakban összefoglaljuk az erre vonatkozó előírásokat.

Tulajdoni elvárások CSOK-kal történő bővítés esetén

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a családi otthonteremtési kedvezménnyel bővített lakásban az igénylőnek (támogatott személynek) legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Házaspár, illetve élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie.

Tehát míg vásárlás esetén kizárólag a támogatott személyek lehetnek a célingatlan tulajdonosai, addig bővítés esetén elegendő, ha a támogatott személyeknek együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányaduk van a bővítendő ingatlanban.

A kormányrendelet nem határozza meg, hogy a fennmaradó tulajdoni hányadot ki birtokolhatja, így a másik 50% akár szülő, nagyszülő tulajdonában is lehet. Ez az előírás az előzőleg hatályos rendelethez képest könnyítést jelent, hiszen korábban csak a támogatott személyek tulajdonában lévő lakóház CSOK-kal történő bővítésére volt lehetőség.

A bővítendő ingatlant haszonélvezeti vagy használati jog nem terhelheti. A kedvezményt biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom 10 éves időtartamának lejáratáig a kedvezménnyel érintett lakásban más személy öröklés révén szerezhet tulajdonjogot vagy haszonélvezeti jogot, illetőleg közérdekű használati jog kerülhet bejegyzésre.

Példa I.

Igényelhető a CSOK lakóház bővítéséhez, ha az ingatlannak 40%-ban a férj, 10%-ban a feleség, 50%-ban az egyikük szülője a tulajdonosa?

A rendelkezések értelmében igen, mert a férj és feleség együttes tulajdona eléri az 50%-ot.

Példa II.

Igényelhető a CSOK lakóház bővítéséhez, ha az ingatlannak 50%-ban a feleség, 50%-ban egyik szülője a tulajdonosa?

A rendelkezések értelmében nem, mert a házastársnak is tulajdonrésszel kell rendelkeznie a bővítendő ingatlanban.

Példa III.

Igényelhető a CSOK lakóház bővítéséhez, ha az ingatlannak férj és feleség 50-50%-ban tulajdonosa, s egyikük szüleinek haszonélvezeti joga van?

A rendelkezések értelmében nem, mert a bővítendő ingatlant nem terhelheti haszonélvezeti jog.

A célingatlan tekintetében milyen egyéb követelményeket támaszt a rendelet?

  • A bővítendő lakásnak a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelyéül, szálláshelyéül kell szolgálnia, akiknek együttlakására tekintettel az igénylő a CSOK-ra jogosult.
  • A bővítést követően lakhatási körülményeiknek javulnia kell.
  • A lakásnak a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lennie.
  • A támogatással bővített lakásra vonatkozóan a támogatott személynek lakásbiztosítással kell rendelkeznie, melynek jellemzőit a támogatási szerződés tartalmazza.

A bővítés esetén előírt további feltételekről, valamint az elérhető támogatási összegről IDE kattintva tájékozódhatnak.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Marcella szerint:

2016-09-09 - 20:35

Üdvözlöm!
Lakásbővítésre igényelhető a kedvezményes hitel?

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-10 - 14:53

Kedves Marcella!
Lakásbővítéshez az otthonteremtési kamattámogatás keretében elérhető, 5 évig támogatott lakáshitel és piaci kamatozású lakáshitel igényelhető. Az aktuális törlesztő részleteknek online lakáshitel kalkulátorunk segítségével nézhet utána.
A 3%-os kedvezményes kamatozású támogatott lakáshitelre azok az új lakást vásárlók vagy építők lehetnek jogosultak, akik a 3 gyermek után járó CSOK-ra is jogosultak és igénybe is veszik azt.

Mariann szerint:

2016-04-29 - 13:44

Üdvözlöm!
Szeretnénk férjemmel beépíteni a tetőteret (3 szobát, fürdőszoba) a családi házunkban. A férjem tulajdonában van az ingatlan 2/3 része, nekem nincs tulajdoni hányadom az ingatlanból és vállalkozó, van 2 gyermekünk, mind a ketten 40 év felettiek vagyunk. Saját tőkével rendelkezünk, de nem a teljes összeggel ami szükséges lenne a tetőtér építéséhez.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen adottságokkal felvehetjük a CSOK-t?
üdvözlettel.
Mariann
,

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-29 - 13:46

Kedves Mariann!
A CSOK-kal történő bővítés feltétele, hogy házastársak esetén mindkét fél rendelkezzen tulajdonrésszel a bővítendő ingatlanban, együttesen legalább 50%-ban. A támogatásra tehát akkor lehetnek jogosultak, ha Ön is tulajdonrészt szerez a házban.

Marietta szerint:

2016-04-29 - 10:07

Az után érdeklődöm, hogy mi kaphatnánk-e támogatást. Jelenleg 1 gyermekünk van, most tervezzük a 2-dikat. A padlástérrel szeretnénk bővíteni a házat, amely – ez lenne a kérdésem – 50 %-ban férjem, 50%-ban pedig anyósom nevén szerepel. A padlástér beépítéssel 1 plusz szobát, illetve a lakótérben plusz 1 szobát szeretnénk létrehozni. Az ingatlan úgy van, hogy anyósom lakik a lenti szinten, mi 3-an pedig fent, és ott 1 hálószoba van. Ha így nem kaphatjuk meg a támogatást, mit kell tennünk, hogy megkaphassuk?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdv.
Marietta

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-29 - 10:09

Kedves Marietta!
A CSOK jogosultsághoz a bővítendő ingatlanban Önnek is tulajdonrésszel kell rendelkeznie, férjével együttesen legalább 50%-ban.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések