Kinek a nevére szóljon az ÁFA visszatérítéses számla?

Tisztelt szakértő,

Amikor kötöttük a csok-ot, akkor a hölgy aki intézte a mi dolgainkat azt mondta, hogy a számlákat állítsuk ki a saját nevünkre, így is tettük. Amikor majdnem elértük az 5 millió forintot Áfából, akkor visszamentünk a hölgyhöz bemutatni a számlákat, aki azt mondta, hogy a kivitelezőre kellett volna számláznunk. Semmilyen formában nem áll a szerződésben. Mikor mi többször is rákérdeztünk kire számlázzuk és mindig azt mondta, hogy a saját címre.

Mai nappal megint bementünk a hölgyhöz tisztázni a dolgokat és most már csak annyit mondott, hogy nem lehet módosítani a szerződést, elbuktuk az 5 millió forintot.

Kihez tudok segítségért fordulni? Mert ez a hölgy teljesen megvezetett minket. Ha más módja nem lesz, szükség esetén ügyvédet fogadunk, mert amikor személyesen ott voltunk teljesen más dolgokat mondott nekünk, mint ami utána a szerződésben állt. Mellékelten megjegyzem egy ismerősöm ugyanígy járt, csak ő kiverte a balhét és hirtelen meg lett oldva a dolog. Na most én nem vagyok ilyen, szeretném ezt normálisan megoldani.

Köszönettel várom válaszukat.
Attila

Kedves Attila!

A családi otthonteremtési kedvezmény, valamint az adó-visszatérítési támogatás nyújtását szabályozó 16/2016. (II.10.) számú kormányrendelet a következőt írja elő a számlabenyújtással kapcsolatban:

“44. § (2) Új lakás építése esetén a támogatott személy a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően bemutatja az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a támogatott személy saját nevére kiállított számlákat.”

Ez a rendelkezés vonatkozik az ÁFA visszatérítés esetére is. A jogosultsághoz tehát a támogatott személy saját névére kiállított számlákat kell bemutatni. Ha a bemutatott számlák az Önök nevére szólnak, akkor annak megfelelőnek kell lenni véleményünk szerint. A kivitelező nevére kiállított számla nem fogadható el sem CSOK, sem adó-visszatérítési támogatás igénylésénél.

A számlákkal kapcsolatos további előírások:
A számlát a hitelintézet akkor fogadhatja el, ha a kibocsátó a számla hitelintézetnél történő benyújtásának időpontjában az állami adóhatóság honlapján közétett működő adóalany nyilvántartásban szerepel. Amennyiben nem szerepel, úgy csatolni kell az állami adóhatóság igazolását, mely szerint a számlakibocsátó a számla kibocsátásának időpontjában az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepelt. Új lakás építése esetén az építési engedély vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el.

Támogatási kérelmük írásos elutasítása esetén – annak kézhezvételétől számított – 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhatnak, kérve jogosultságuk megállapítását.

Az adó-visszatérítési támogatás további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések