Ki viheti tovább a szocpolt válás esetén? - Hitelnet.hu

Ki viheti tovább a szocpolt válás esetén?

Tisztelt Szerkesztő!

Bonyolult esttel áll szemben egy közeli ismerősöm. Sajnos a férj intézett eddig minden házzal kapcsolatos dolgot és most válásra kerül sor, a feleség pedig sok mindennel nincs tisztában.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Eladtak egy közös néven lévő ingatlant, melyet 8 éve vásároltak újonnan. A szocpolt letéti számlára tették. Időközben nem hogy nem építkeznek, de sajnos válnak. Nyilvánvaló, hogy mindegyiküknek kell egy lakhely és nyilván nem közös néven és a korábbi ingatlannál kisebb összegű ingatlant tudnak vásárolni.

Ilyen esetben ki jogosult a szocpolra és mi lesz a közös néven lévő függőszámlán lévő szocpollal?
Hogyan és milyen feltételekkel vehető igénybe a 2 gyermek után újból a szocpol?

Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Katalin

Kedves Katalin!

Fenti esetben – A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) kormányrendelet alapján – a feleknek miután a szocpol összegét felfüggesztő számlára befizették – vásárlási szándék esetén egy év áll rendelkezésükre, hogy a másik ingatlanukat megszerezzék, s így a szocpol elidegenített tulajdoni hányadukra jutó arányos részét nem kell visszafizetni. A felfüggesztés időtartama egy alkalommal legfeljebb 1 évvel meghosszabbítható, ha ezt a az eredeti határidő lejárta előtt legfeljebb 30 nappal kérelmezi.

A megvásárlásra kerülő másik lakás eladója a támogatott személynek nem lehet a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ha az eladó jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet vagy , a támogatott személy nem lehet vele tulajdonosi kapcsolatban álló magánszemély.

A másik lakás megszerzésének hitelt érdemlő igazolása esetén a felfüggesztés megszüntetéséről a járási hivatal határozatban dönt, megállapítja a kincstári letéti számláról a támogatott személynek kifizethető összeget és intézkedik a terhek másik lakásra történő bejegyeztetése iránt. A járási hivatal a felfüggesztés megszüntetéséről szóló végleges határozatot annak véglegessé válását követő 10 napon belül megküldi a Kincstárnak, amely a járási hivatali értesítés kézhezvételétől számított 5 napon belül átutalja a jogosultnak a határozatban megállapított összeget a jogosult határozatban megjelölt bankszámlájára.

Ahhoz, hogy a felek a tulajdoni hányadukra jutó szocpol arányos részét tovább tudják vinni külön-külön az általuk vásárolt ingatlanra, a lakáselidegenítésből származó, tulajdoni hányadukra jutó teljes bevételt tovább kell forgatniuk az újabb lakás vételárába. A korábbi lakás elidegenítéséből származó bevétel csökkenthető
a) a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
b) azzal az összeggel, melyet az adós az elidegenítésből származó bevételből az értékesített lakás vásárlását szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított,
de legfeljebb akkora összeggel, hogy az ily módon csökkentett bevétel összege elérje az igénybevett kedvezmény összegének kétszeresét.

Ellenkező esetben a felfüggesztő számlára befizetett szocpol arányos része visszafizetett támogatásnak fog minősülni.

A témában további információ ITT olvasható.

További pontos felvilágosítást az ügyben a területileg illetékes járási hivatal (kincstár) tud adni az érintetteknek.

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 09. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések