Ki kaphatja meg a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást?

Az igénylőknek, több feltételnek is meg kell felelniük ahhoz, hogy jogosultak legyenek a Családok otthonteremtési kedvezményére (CSOK). Az egyik ilyen előírás a legalább 180 napos társadalombiztosítási jogviszony igazolása, amelyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Olvasóink gyakran teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy kiadható-e számukra ez az igazolás. Most összefoglaljuk, ki kaphatja meg a CSOK igényléshez szükséges OEP igazolást.

Házastársak és élettársak CSOK igényléséhez elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a minimum 180 napos TB jogviszonnyal.

Kik lehetnek jogosultak TB jogviszony igazolásra?

A biztosított jogviszony azt jelenti, hogy a biztosítottak a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosultságot szerezhetnek, vagyis pénzbeli és egészségügyi ellátásra egyaránt.

FONTOS!

A társadalombiztosítást keletkeztető jogviszonyok köre szűkebb, mint a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosító jogviszonyoké! A kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosultak (például gyesen lévők, akiknek nincsen fennálló munkaviszonya) nem biztosítotti jogviszonyban állnak, így részükre nem adható ki olyan igazolás, ami a CSOK igénybevételének feltétele!

Az szerepel biztosítottként az egészségbiztosítás ellátásaira jogosultakról vezetett nyilvántartásban, akinek az alap jogviszonya biztosítási kötelezettséget keletkeztet.

A leggyakoribbak: az alkalmazottként dolgozók, egyéni és társas vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyek.

Gyesen, gyeden lévők jogosultak TB jogviszony igazolásra?Gyes – munkaviszony mellett

CSED (2015.01.01. előtt TGYÁS), GYED és GYES családtámogatási ellátásban részesülők akkor számítanak biztosítottnak, ha mellette munkaviszonyuk (minimum 180 napja) fennáll, attól függetlenül, hogy jelenleg éppen otthon vannak gyermekükkel. Ebben az esetben a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás kiadható.

Gyes – munkaviszony nélkül

Azok a gyesen lévők vagy a fenti családtámogatási ellátásban részesülők, akik nem rendelkeznek munkaviszonnyal, egészségügyi szolgáltatásra jogosultak. Ez a jogviszony azonban nem minősül TB jogviszonynak, a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás tehát nem állítható ki részükre.

Közmunka esetén kiadható a TB jogviszony igazolás?

Bejelentett közfoglalkoztatotti jogviszony esetén kiadható a TB jogviszony igazolás, ha a jogviszony legalább 180 napja fennáll.

Külföldi munkavállalók jogosultak TB jogviszony igazolásra?

Külföldi biztosítási jogviszony esetén az OEP nem tudja kiadni a TB jogviszony igazolást akkor sem, ha a külföldi munkavállaló Magyarországon egészségbiztosítást fizet maga után.

Hol szerezhető be a TB jogviszony igazolás?

A TB jogviszony igazolást a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatait ellátó osztálya állítja ki.

Milyen dokumentumok szükségesek az igazolás kiadásához?

A kitöltött igénylőlap mellett:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány
  • lakcímkártya
  • TAJ kártya

Mennyibe kerül az igazolás?

A hatósági bizonyítvány kiállítása díjmentes.

Mennyi időt vesz igénybe az igazolás kiadása?

Az igazolást az igénylőlap benyújtásától számított 3 munkanapon belül kell kiadni.

Mennyi ideig érvényes az igazolás?

Az igazolás lakáscélú állami támogatás igényléséhez a kiállítás időpontjától számított 30 napig használható fel.


Utolsó módosítás: 2018. augusztus 21. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Lajos szerint:

2019-08-21 - 16:28

Jó napot kívánok.
Érdeklődni szeretnék, hogy 3 éve folyamatos munkaviszonnyal rendelkezem, azonban csak 4 órás bejelentéssel.
Így is igénybe tudom venni a falusi csok 10 millió forintos támogatást?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-22 - 08:22

Kedves Lajos!
A 4 órás bejelentés is keletkeztet TB jogviszonyt, így információink szerint adott esetben is igényelhető a 10 millió forintos falusi CSOK.

Mónika szerint:

2019-08-20 - 17:09

Üdv.
Használt lakást szeretnék vásárolni. Sima csokot szeretrném igényelni. Közmunkára is megkapom az igazolást?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-21 - 14:22

Kedves Mónika!
Legalább 180 napja fennálló közfoglalkoztatotti jogviszony elfogadható a használt lakásra vonatkozó normál CSOK igényléshez. A 180 napos TB jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

Judit szerint:

2019-08-14 - 16:37

Kedves Szakértő!
Aki 2014. szeptembertől – 2019. júniusban fejezte be az egyetemet nappali tagozaton és most babát vár (7 hónapos) azt miért utasítják el a tb jogosultság igazolás kiadásától?
Volt aki (vezető beosztású ember) azt mondta, hogy az iskolától (egyetem) kikért igazolás is elegendő, de mások szerint nem lehetséges!
A férjemnek sincs még meg a 3 év, mivel 2016 májusban végzett a középiskolában, azóta 4 munkahelye volt, de egyik között sem volt 30 nap a megszakítás, így november közepe körül lesz meg a szükséges tb jogosultság, a baba pedig október elején várható.
Így mindenből kicsúszunk? Nincs semmi remény? Valóban nem jár a tb igazolás egyikőnknek sem?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-15 - 11:30

Kedves Judit!
A babaváró hitelkérelem benyújtását megelőző 180 napban csak meghatározott TB jogviszony fogadható el. Az egyetem nappali tagozatán folytatott tanulmány ebbe az időszakba sajnos nem számít bele. Erről bővebb információt ITT olvashat.
Ha a gyermek előbb megszületik, minthogy férjének meglesz a 3 éves TB jogviszonya, akkor ő sajnos nem lesz figyelembe vehető a kedvezmények szempontjából. Ettől a babaváró hitel még igényelhető lesz november közepe után. Ha az azt követő 5 éven belül születik még legalább egy gyermekük, akkor a hitel a teljes futamidőre kamatmentes lesz. Újabb gyermek(ek) esetén a további kedvezmények is érvényesíthetők lesznek.

József szerint:

2019-08-13 - 18:28

A harminc nap az munkanap vagy egy hónap megszakítás?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-14 - 14:05

Kedves József!
Naptári nap.

Zsolt szerint:

2019-08-12 - 17:29

Beteg ápoló/idősgondozó vagyok. 4 és fél éve Ausztriában dolgozom. Rendelkezdem külföldi társadalombiztosítással több mint két éve. Van 5 gyerekem és feleségemmel Magyarországon élnek. Feleségemnek nincs társadalombiztosa Magyarországon.
Kérdésem, hogy ha Magyarországon 180 napon belül vállalok munkát és magyar társadalombiztosítással fogok rendelkezni, akkor igényelhetem a falusi CSOK-ot? Vagy 180 napig tartó magyar társadalombiztosítással kell rendelkezni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-14 - 12:39

Kedves Zsolt!
Ha vállalja, hogy 180 napon belül magyar TB jogviszonyt létesít, az elfogadható az igényléshez.

István szerint:

2019-08-08 - 12:00

Jó napot!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy Budapesten lakom, de az állandó lakcímem Szabolcs megyében van és Pesten igényeltem meg a 3 éves tb jogviszonyt.
Így is megkapom a papírt vagy ne is várjam és mennyi idő míg megkapom.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-13 - 12:21

Kedves István!
Ebben a kérdésben az egészségbiztosító tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Szilvi szerint:

2019-08-07 - 20:39

Üdvözlöm!
A 4 órás bejelentett munka is keletkeztet tb jogviszonyt?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-13 - 10:36

Kedves Szilvi!
Igen, a 4 órás bejelentett munkaviszony is keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt.

Attila szerint:

2019-08-06 - 13:05

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy én évek óta rokkantságin vagyok. Erre ki tudnám kérni a tb papirt a falusi csokra? Van 3 gyerekünk és ki szeretnénk venni. A párom nem tudja, mert nem munkahelyról ment gyesre.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-12 - 14:11

Kedves Attila!
Információinki szerint fenti esetben sajnos nem adható ki a jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás.

Ágnes szerint:

2019-08-01 - 19:42

Jó napot kívánok!
Az lenne a kérdésem, hogy a jelenlegi munkahelyemen 16 hónapja dolgozom. Előtte 1 évig közfoglalkoztatottként dolgoztam a helyi lovardában.
Így ezekkel a munkaviszonyokkal jogosult vagyok a falusi csokra?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-06 - 10:59

Kedves Ágnes!
Ha a 3 gyermekes 10 milliós falusi CSOK-ot szeretné igényelni, ahhoz legalább 2 éves TB jogviszony szükséges és a közfoglalkoztatotti jogviszony nem vehető figyelembe.
A többi támogatási összeghez elegendő legalább 1 éves TB jogviszony. Ebbe egyébként a közfoglalkoztatotti jogviszony is beszámítható.

Mária szerint:

2019-07-26 - 11:46

Jó napot!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy a tb által kiállított igazolást a (babaváró hitelhez) hányszor lehet lekérni. Csak azért kérdem, mert nem vagyunk biztosak abban, hogy megvan a 3 év.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 10:24

Kedves Mária!
Információink szerint nincsen korlátozás az igazolás kikérésére vonatkozóan. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek.

Laci szerint:

2019-07-25 - 20:59

Jó napot!
Olyan kérdésem lenne, hogy szakmát tanultam 2 évet külső gyakorlaton és utána el is álltam 1 éve dolgozni. Szóval megvan a 180 napos TB, de arra lennék kíváncsi, hogy a gyakorlati része is beleszámít-e a TB jogviszonyba?
Előre is köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-30 - 13:25

Kedves Laci!
Információink szerint a gyakorlati idő nem számít bele a TB jogviszonyba. A kérdésre pontos választ a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni.

Klaudia szerint:

2019-07-25 - 15:57

Üdvözlöm!
A főállású anyaság az munkának számít, ha jól tudom. Arra sem állítják ki az igazolást?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-30 - 13:12

Kedves Klaudia!
Az anyasági ellátás információink szerint nem keletkeztet TB jogviszonyt, de javasoljuk, hogy a kérdésben forduljon az ebben illetékes egészségbiztosítóhoz.

Gabriella szerint:

2019-07-25 - 14:35

Ha lakóhely Miskolc, de tartózkodási hely Budapest, akkor Budapesten is ki lehet kérni az igazolást?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 09:47

Kedves Gabriella!
Információink szerint az állandó lakóhely szerinti OEP tudja kiadni az igazolást, de javasoljuk, hogy az ügyben az ebben illetékes egészségbiztosítónál érdeklődjön.

Éva szerint:

2019-07-24 - 15:16

Özvegyi jogon tb igazolás kiadható-e három meglévő gyerekre használt házra?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-30 - 13:03

Kedves Éva!
Kérdésére az igazolás kiállításában illetékes egészségbiztosító tud pontos választ adni.

Klaudia szerint:

2019-07-24 - 12:27

Jó napot!
Álláskeresési járadékkal igénybe vehető a Csok támogatás?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 08:11

Kedves Klaudia!
Információink szerint az álláskeresési járadék ideje alatt is fennáll a TB jogviszony. További tájékoztatást a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek.

Era szerint:

2019-07-23 - 10:53

Szép napot!
Ha 6 órás munkaviszony esetén van TB jogviszony?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-23 - 13:36

Kedves Era!
Igen, a 6 órás bejelentett munkaviszony is keletkeztet TB jogviszonyt.

Mónika szerint:

2019-07-23 - 09:43

Jó napot!
Passzív gyedre megkapom a tb igazolást?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-23 - 13:40

Kedves Mónika!
Passzív gyed esetén információink szerint nem áll fenn TB jogviszony. További tájékoztatást a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek.

Melinda szerint:

2019-07-22 - 18:37

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy ha októberben igényelném a csokot, mert akkor lesz meg a 180 nap biztosítottságom (használt lakásra vennénk igénybe), akkor kizáró ok lehet-e, hogy akkor már táppénzen leszek több, mint 30 napja.
Előre is köszönöm válaszát,
Melinda

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-23 - 14:12

Kedves Melinda!
Ha a TB jogviszony igazolást ki tudja adni Önnek az OEP, akkor az elfogadható lesz.

K. C. szerint:

2019-07-19 - 01:32

Üdvözlöm.
A maximális 30 nap sajnos 32 lett, lehet valamit ezzel tenni? Vagy ezáltal “buktuk el”?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-19 - 07:40

Kedves K.C.!
Ha a megszakítás meghaladja a 30 napot, az sajnos kizárja a jogosultságot.

Edi szerint:

2019-07-18 - 20:10

Jó estét!
Ha a férjem fél évet fizetés nélküli szabadságon volt, de előtte és utána is dolgozott, akkor jár az igazolás?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-19 - 08:17

Kedves Edi!
A fizetés nélküli szabadság idején bizonyos esetetkben szünetel a társadalombiztosítási jogviszony. Így a területileg illetékes egészségbiztosító tud pontos tájékoztatást adni Önöknek, hogy férje részére kiadható-e vagy sem a TB jogviszony igazolás.

Erzsike szerint:

2019-07-17 - 18:07

Erzsike vagyok és lenne egy kérdésem: egy rokkant nyugdíjas felveheti a csok-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-17 - 22:12

Kedves Erzsike!
A CSOK jogosultsághoz megfelelő TB jogviszony szükséges. Rokkant nyugdíj esetén TB jogviszony azonban nem áll fenn. Így a támogatás nem igényelhető, amennyiben egyedülállóként igényelni. Ha élettárssal vagy házastárssal történne az igénylés és ő rendelkezik megfelelő TB jogviszonnyal, és a további jogosultsági feltételek is fennállnak, akkor igényelhető lenne a CSOK.

József szerint:

2019-07-17 - 16:14

Üdvözlöm!
Nekem az a problémám, hogy benyújtottam a kérelmet a tb jogviszonyról a falusi csokra, viszont elutasították! 2 évet dolgoztam Magyarországon egy multi cégnél, előtte 2 év közmunka is volt, szóval 4 év az biztos van, jelenleg Horvátországban dolgozom 8. hónapja. Horvát bejelentett! Esetleg onnan is kell kérjek valami igazolást?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-17 - 22:28

Kedves József!
A falusi CSOK jogosultsághoz megfelelő, ha az igénylő a kérelem benyújtásakor más állam társadalombiztosítási hatálya alá tartozik, azt igazolja és vállalja, hogy a támogatási kérelem benyújtását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.
Ha a bank a megfelelő módon igazolt és hivatalosan magyar nyelvre fordított horvát TB jogviszonyt nem fogadja el, és elutasítja CSOK kérelmét, akkor a jogosultság megállapítása ügyében a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhat.

Anita szerint:

2019-07-17 - 15:23

Jó napot kívánok!
Azt olvasom, hogy a gyesre nem adnak ki igazolást, de sehol nem látom a gyetet, azzal mi van? És a papíron sem szerepel, amit kiadtak a bankból, hogy milyen tb jogviszony kell hozzá.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-17 - 22:29

Kedves Anita!
A GYET információink szerint nem keletkeztet TB jogviszonyt. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek.

Sándor szerint:

2019-07-16 - 17:17

Üdvözlöm!
Az iránt érdeklődnék, hogy Tb jogviszonynak számít, ha megszűnt az állásom másfél éve, viszont fizetem azóta a 7500 Ft tb hozzájárulást? Ezt el fogadja a csok-hoz az állam?
Kiadható a 180 napos igazolás?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-31 - 13:53

Kedves Sándor!
A 7.500 Ft egészségbiztosítás sajnos nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt. Ezáltal az egészségügyi ellátásra jogosult, de TB jogviszonnyal nem rendelkezik.

József szerint:

2019-07-15 - 20:48

József vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy ha 1 éve munkahelyet váltottam, de előtte is folyamatos volt a munkaviszonyom, és közben kiesett 2-3 munkanap (például 2018.07.05. – amikor leszámoltam – 2018.07.09. – amikor elkezdtem az új munkahelyen dolgozni.) az még folyamatos tb jogviszonynak számít vagy nem, és jogosult vagyok még ez miatt az új lakásvásárlásra (10m támogatásra + 15m kedvezményes hitelre)?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-16 - 23:49

Kedves József!
Az előírt TB jogviszonyban maximum 30 nap megszakítás megengedett, tehát a leírtak alapján jogosult lehet CSOK-ra.

Dénes szerint:

2019-07-15 - 16:41

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy 2 hónapja nem dolgozom, de előtte megvolt a 180 nap.
Így kiadható-e az igazolás?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-17 - 00:03

Kedves Dénes!
A kérelem benyújtásakor is fennálló TB jogviszony szükséges a jogosultsághoz. A 180 napos TB jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

Titi szerint:

2019-07-14 - 19:24

Tisztelt Hitelnet!
Rokkantsági ellátás keletkeztet-e biztosított jogviszonyt? Mellette dolgozom, 2016 szeptemberétől, de 2018. december 1-jétől 2019. május 1-jéig csak az ellátást kaptam. Azóta ismét van munkaviszonyom.
Kérem szíves válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-14 - 22:48

Kedves Titi!
A rokkantsági ellátás nem keletkeztet TB jogviszonyt, így a leírtak alapján véleményünk szerint nem adható ki a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás.

Attila szerint:

2019-07-14 - 17:17

Jó napot.
Attila vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy állandó lakcímem más, mint a feleségem állandó lakcíme. Ő állandója nekem csak tartózkodási a lakcímkártyán.
Ez nem gond a babaváró hitelnél?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-14 - 22:58

Kedves Attila!
Nem probléma, ha nem ugyanaz az állandó lakcímük. Feltétel az, hogy mindketten állandó magyarországi lakcímmel rendelkezzenek.

Bia szerint:

2019-07-12 - 18:45

Üdv!
Egy gyermek esetén szeretném a csok-ot igényelni. Ehhez szükséges tb jogviszony igazolás.
Milyen nyomtatványt kell kitöltenem hozzá?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-15 - 10:19

Kedves Bia!
A nyomtatvány az OEP honlapján valamint a területileg illetékes OEP hivatalokban elérhető. Az igénylőlapon bejelölhető, hogy a CSOK mely típusát szeretné igényelni és annak megfeleően kerül kiadásra az igazolás.

Tamás szerint:

2019-07-12 - 12:19

T. Hölgyem/Uram!
Tb jogviszony igazolást más nevében is kiad az OEP vagy ragaszkodnak az igénylő személyes jelenlétéhez?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-15 - 23:24

Kedves Tamás!
Információink szerint meghatalmazással más személynek is kiadható az OEP igazolás.

Katalin szerint:

2019-07-11 - 15:37

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy másfél éves (5 hónap hiányával) Tb jogviszony elegenendő a falusi csokhoz?
5 gyerekem van.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-16 - 23:24

Kedves Katalin!
A 10 milliós falusi CSOK jogosultsághoz legalább 2 éves TB jogviszony szükséges, másfél éves sajnos nem elegendő. A támogatás igénylésére akkor válhat jogosulttá, ha meglesz a 2 éves jogviszonya.

Fanni szerint:

2019-07-10 - 22:12

Üdvözlöm!
A babaváró hitelhez szeretném kérni a Tb igazolást! 2 éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen! Előtte 6 hónapig munkanélkülin voltam, 15 napos bejelentéssel voltam foglakoztatva! De ebben az időszakban a kormányhivatal fizette a járulékaimat! Ez beleszámít-e a tb jogviszonyba?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-18 - 23:40

Kedves Fanni!
Kérdésével kapcsolatban a területileg illetékes OEP tud Önnek pontos tájékoztatást adni nyilvántartásuk alapján.

Ónodi szerint:

2019-07-10 - 11:30

Jó napot!
2 órás bejelentés határozatlan időre is beleszámít a sima csok igényléséhez?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-18 - 23:48

Kedves Ónodi!
Információink szerint a 2 órás bejelentés is keletkeztet TB jogviszonyt. Pontos tájékoztatáshoz azonban javasoljuk az egészségbiztosítóval való egyeztetést.

Kati szerint:

2019-07-07 - 21:55

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy kb. 10 éve vagyok gyesen 3 gyerekkel. Közülük az egyik tartós beteg már születése óta, emelt összegű ellátást kapok utánna. Közben dolgoztam 7 hónapot az önkormányzatnál.
Megkaphatom a tb igazolást?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-22 - 14:18

Kedves Kati!
TB jogviszony igazolást a leírtak alapján véleményünk szerint nem tudnak kiállítani Önnek, de nem is szükséges, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalának végleges határozata alapján gyermekek otthongondozási díjában részesül.

Magdolna szerint:

2019-06-19 - 17:49

OEP igazolást szeretnék kikérni.

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-20 - 09:07

Kedves Magdolna!
Az OEP igazolás kikéréséhez kérjük, keresse fel a területileg illetékes egészségbiztosítót.

Dénes szerint:

2019-06-19 - 15:46

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy a élettársam gyesen van, de előtte volt tescoba gyakorlaton, így kiadható-e? Szocpolt intézzük.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-20 - 08:50

Kedves Dénes!
A leírtak alapján élettársa részére véleményünk szerint nem adható ki a TB jogviszony igazolás. Ha azonban Ön rendelkezik ezzel, az is elegendő.

Éva szerint:

2019-06-13 - 16:34

Ügyfélkapun igényelhető-e ez az igazolás?

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-14 - 13:51

Kedves Éva!
Ebben a kérdésben az igazolás kiállításában illetékes hivatal tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Imre szerint:

2019-05-30 - 12:27

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogyha a 180 TB jogviszonyban volt olyan időszak, amíg álláskeresési járadékot kaptam, az attól még megfelel a csok igényléshez?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-30 - 12:57

Kedves Imre!
Információink szerint igen.

József szerint:

2019-05-23 - 17:42

Üdv!
József vagyok! Szeretnék érdeklődni egy olyan dologgal kapcsolaban, hogy nekem volt másfél év munkaviszonyom, de miután leszámoltam rá 8 napra elmentem munkanélkülire! Ezzel az lenne a kérdésem, hogy a munkánélküliből vonnak TB-t? Az megfelelő-e a CSOK intézésére? 1-jétől újból lesz bejelenett munkám. Így nagyon remélem, hogy jogosult leszek a használt lakásvásárlásra, ha ugye ez a TB járulék jó! Vagy csak kimondottan a munka által lévő tB igazolás jó hozzá?
Nagyon megköszönném a válaszukat, mert nagyon fontos lenne nekem.
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-24 - 11:01

Kedves József!
Az álláskeresési támogatási időszaka is társadalombiztosítási jogviszonynak számít. Az előírt TB jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás azonban megengedett.

Szilvia szerint:

2019-05-22 - 10:01

Jó napot kívánok!
4 kk. gyermekem van, októberben szülni fogok. A csokot szeretném igényelni. Nincs bejelentett munkaviszonyom, de a 180 nap tb-m megvan. Csak a vissza nem térítendő támogatásra lenne szükségem.
Lehet-e?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-22 - 10:18

Kedves Szilvi!
Ha nincs munkaviszonya és egyéb jövedelemszerző tevékenységet sem folytat, akkor valószínűleg nincs társadalombiztosítási jogviszonya sem. Az egészségbiztosítási jogviszony nem azonos a társadalombiztosítási jogviszonnyal. TB jogviszony hiányában a CSOK-ra sajnos nem lehet jogosult. A jogviszony igazolás kiadásáról a területileg illetékes egészségbiztosító tud további pontos tájékoztatást adni Önnek.
Amennyiben élettársi, házastársi kapcsolatban igényelnék a támogatást, akkor a jogosultsághoz elegendő, ha legalább egyikük rendelkezik a szükséges TB jogviszonnyal.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések