Ki kaphatja meg a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást? - Hitelnet.hu

Ki kaphatja meg a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást?

Az igénylőknek, több feltételnek is meg kell felelniük ahhoz, hogy jogosultak legyenek a Családok otthonteremtési kedvezményére (CSOK). Az egyik ilyen előírás a legalább 180 napos társadalombiztosítási jogviszony igazolása, amelyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Olvasóink gyakran teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy kiadható-e számukra ez az igazolás. Most összefoglaljuk, ki kaphatja meg a CSOK igényléshez szükséges OEP igazolást.

Házastársak és élettársak CSOK igényléséhez elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a minimum 180 napos TB jogviszonnyal.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Kik lehetnek jogosultak TB jogviszony igazolásra?

A biztosított jogviszony azt jelenti, hogy a biztosítottak a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosultságot szerezhetnek, vagyis pénzbeli és egészségügyi ellátásra egyaránt.

FONTOS!

A társadalombiztosítást keletkeztető jogviszonyok köre szűkebb, mint a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosító jogviszonyoké! A kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosultak (például gyesen lévők, akiknek nincsen fennálló munkaviszonya) nem biztosítotti jogviszonyban állnak, így részükre nem adható ki olyan igazolás, ami a CSOK igénybevételének feltétele!

Az szerepel biztosítottként az egészségbiztosítás ellátásaira jogosultakról vezetett nyilvántartásban, akinek az alap jogviszonya biztosítási kötelezettséget keletkeztet.

A leggyakoribbak: az alkalmazottként dolgozók, egyéni és társas vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyek.

Gyesen, gyeden lévők jogosultak TB jogviszony igazolásra?

Gyes – munkaviszony mellett

CSED (2015.01.01. előtt TGYÁS), GYED és GYES családtámogatási ellátásban részesülők akkor számítanak biztosítottnak, ha mellette munkaviszonyuk (minimum 180 napja) fennáll, attól függetlenül, hogy jelenleg éppen otthon vannak gyermekükkel. Ebben az esetben a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás kiadható.

Gyes – munkaviszony nélkül

Azok a gyesen lévők vagy a fenti családtámogatási ellátásban részesülők, akik nem rendelkeznek munkaviszonnyal, egészségügyi szolgáltatásra jogosultak. Ez a jogviszony azonban nem minősül TB jogviszonynak, a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás tehát nem állítható ki részükre.

Közmunka esetén kiadható a TB jogviszony igazolás?

Bejelentett közfoglalkoztatotti jogviszony esetén kiadható a TB jogviszony igazolás, ha a jogviszony legalább 180 napja fennáll.

Külföldi munkavállalók jogosultak TB jogviszony igazolásra?

Külföldi biztosítási jogviszony esetén az OEP nem tudja kiadni a TB jogviszony igazolást akkor sem, ha a külföldi munkavállaló Magyarországon egészségbiztosítást fizet maga után.

Hol szerezhető be a TB jogviszony igazolás?

A TB jogviszony igazolást a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatait ellátó osztálya állítja ki.

Milyen dokumentumok szükségesek az igazolás kiadásához?

A kitöltött igénylőlap mellett:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány
  • lakcímkártya
  • TAJ kártya

Mennyibe kerül az igazolás?

A hatósági bizonyítvány kiállítása díjmentes.

Mennyi időt vesz igénybe az igazolás kiadása?

Az igazolást az igénylőlap benyújtásától számított 3 munkanapon belül kell kiadni.

Mennyi ideig érvényes az igazolás?

Az igazolás lakáscélú állami támogatás igényléséhez a kiállítás időpontjától számított 30 napig használható fel.

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 21. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Imre szerint:

2019-01-10 - 11:19

Jó napot kívánok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy közmunka programban csak 3 hónap kellene nekem a csok elinditásához, akkor is megkapom a társadalombiztosításról szóló igazolást?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-10 - 13:19

Kedves Imre!
A CSOK jogosultsághoz legalább 6 hónap (180 nap) folyamatos TB jogviszony szükséges. Az OEP az igazolást csak akkor tudja kiállítani, ha ez megvan.
További pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP hivatal tud adni Önnek.

Eszter szerint:

2019-01-08 - 18:21

Kedves Szakértők!
Párommal jelenleg Angliában élünk és dolgozunk már 4 éve, munkaviszonyunk 2019. január 26.-ával véget ér, mivel haza szeretnénk költözni, ugyanis áprilisban születik meg első gyermekünk és otthon szeretnénk felnevelni. Minél előbb szeretnénk házat vásárolni.
A kérdésem az lenne, hogy milyen feltételekkel tudnánk CSOK-ot igényelni? Jelen esetben kapnánk-e vagy mindenképp várnunk kellene, amíg párom megszerzi a 180 napos jogviszonyt egy magyarországi munkavállalással?
Előre is köszönöm a válaszukat!
Üdvözlettel: Eszter

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-09 - 08:49

Kedves Eszter!
A CSOK kérelem benyújtásakor kell, hogy legyen fennálló TB jogviszonya legalább egyiküknek. A 180 napos, folyamatos TB jogviszonyban más, EGT állambeli jogviszony is beleszámít, ha a két jogviszony között nincs 30 napnál hosszabb megszakítás. Erről bővebb információ ITT olvasható.
A használt lakás vásárlásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Máté szerint:

2019-01-07 - 21:01

Tiszteletem.
A 10 milliós csokhoz mi kell?
Köszönöm szépen.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-08 - 08:41

Kedves Máté!
A 10 millió CSOK-ra a 3 vagy többgyermekes családok lehetnek jogosultak új építésű lakóingatlan vásárlása vagy új lakóingatlan építése esetén. A feltételekről IDE és IDE kattintva tájékozódhat.
További konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Brigitta szerint:

2019-01-07 - 15:53

Üdv!
Szeretnénk a CSOK-ot igénybe venni. A férjem 7 évig 2 órába volt bejelentve a munkahelyén, azóta váltott, ott viszont csak 4 órára van bejelentve. Nem volt kiesése.
Ígyis igényelhetjük?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-08 - 08:11

Kedves Brigitta!
Információink szerint a TB jogviszony részmunkaidős bejelentés esetén is fennáll. A CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás kiadhatóságáról konkrét tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önöknek.

Marianna szerint:

2019-01-07 - 13:53

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, ha cseden vagyok igényelhetek csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-07 - 14:29

Kedves Marianna!
Ha a csed mellett korábbi munkaviszonya vagy vállalkozói jogviszonya is fennáll, akkor információink szerint kiadható Önnek az igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

András szerint:

2019-01-06 - 06:43

Egy éve 4 órás bejelentett munkám van. Előtte majd egy évig 8 órás volt. A kettő megszakítása közt nem telt el 15 nap.
Nekem kiadható az igazolás?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-07 - 10:47

Kedves András!
A leítak alapján véleményünk szerint kiadható Önnek a TB jogviszony igazolás. Erről további pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Ibolya szerint:

2019-01-02 - 23:02

9 hónapos munkaviszonyom van. Amikor felmondtam, álláskeresőin voltam. Onnan mentem gyesre.
Akkor megkaphatom a 180 napos jogviszonyt?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 14:15

Kedves Ibolya!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy sajnos nem áll fenn Önnek jelenleg TB jogviszonya. Erről pontos tájékoztatást a terüleileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Csilla szerint:

2018-12-19 - 23:28

Én és párom is egyetemista. Párom PhD hallgató (doktorandusz hallgató), hallgatói jogviszonya 2020-ig áll fenn, nekem 2019 januárig. Ezáltal mindkettőnknek van OEP több mint 2 éve folyamatosan.
Így mi jogosultak lehetünk a csokra? A hitelt nem igényelnénk.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-20 - 11:41

Kedves Csilla!
Ha legalább 180 napja (vagy a 10M-s CSOK jogosultsághoz legalább 2 éve) fennáll valamelyikük jogviszonya, akkor megfelel a CSOK jogosultsághoz.

P. szerint:

2018-12-17 - 10:44

Cst-re felvehetem a csokot 3 gyerekre? Postán kapom.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-17 - 11:10

Kedves P!
A 10 milliós CSOK jogosultsághoz legalább 2 éves, a többi esetben legalább 180 napos TB jogviszony szükséges. Önmagában a családtámogatási juttatások nem keletkeztetnek TB jogviszonyt, így csak ez alapján sajnos nem áll fenn a CSOK jogosultság.

Mária szerint:

2018-12-15 - 15:58

Ápolási segélyen lévők megkaphatjak a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-17 - 10:20

Kedves Mária!
Ha Ön a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatala ápolási díjat megállapító végleges határozata alapján ápolási díjban részesül, akkor – a további CSOK feltételek teljesülése esetén – jogosult lehet a kedvezményre. A feltételekről honlapunkon részletes leírást talál.

Zsanett szerint:

2018-12-13 - 06:07

Jó reggelt!
Azt szeretném megkérdezni, a férjem ápolásin volt az apukájával 5 hónapig és lemondott róla, dolgozik egy hónapja. Így lehet-e intézni a szocpolt?

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-21 - 12:42

Kedves Zsanett!
Ápolási díj esetén nem szükésges benyújtani TB jogviszony igazolást. Ellenben, ha a támogatott személy már nincs ápolásin, hanem munkaviszonyban áll, akkor legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonyról szükséges igazolást benyújtani a vonatkozó kormmányrendelet alapján.

Attila szerint:

2018-12-04 - 13:08

A következő nálunk a helyzet: Megvan a 3 gyermek és közös háztartásban élünk, de én ingázom külföldre, hetente töbször. A párom otthon több mint 2 éve ápolja a beteg nagymamáját és erről hivatalos dokumentumunk is van Ápolási díjjal megállapítva.
Igénybe vehetjük-e a CSOK-ot egy új építésű lakás vásárlásához? Párom korábban dolgozott, de mióta ápolja beteg nagymamját nincs munkaviszonya, én pedig csak külföldről tudom beszerezni, de a munkát nem szeretném abbahagyni még, mert ingázással megoldható.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-05 - 08:58

Kedves Attila!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala ápolási díjat megállapító végleges határozata alapján ápolási díjban részesül, akkor nem szükséges teljesítenie a TB jogviszonyra vonatkozó elvárást. Az ügyben javasoljuk azonban a választott hitelintézettel történő előzetes egyeztetést is.

Erzsébet szerint:

2018-12-04 - 10:13

2017. 04. 01. – 2018. 02. 28-ig köszhasznu foglalkozáson voltam. Azután regisztráltam munkanélküli közponba, majd voltam munkanélküli által tanfolyamon 2018. 06. 04. – 11.22.-ig.
Hogyhogy nincsen meg a 180 napom? Hova lett? Csok-hoz kéne.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-04 - 13:11

Kedves Erzsébet!
A TB jogviszony fennállásáról a területileg illetékes egészségbiztosító tud Önnek pontos tájékoztatást adni. Információink szerint azonban a munkaügyi központ által biztosított tanfolyam nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt.

Anikó szerint:

2018-11-21 - 22:00

Jó napot kívánok!
Nekem lenne egy olyan kérdesem, hogy nekem 2016. november óta van munkaviszonyom és szeretném igényelni használt lakásra a csok-ot, de idöközben megszakadt a munkaviszonyom 2018. 11.15.-én. Most álleskeresőin vagyok 90 napig, 2019.02.15.-ig és ebben az esetben igenyelhetem még a csokot? Ez tb jogviszonynak számit?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-22 - 10:43

Kedves Anikó!
Az álláskeresési támogatás ideje alatt is fennáll információink szerint a TB jogviszony. További pontos tájékoztatáshoz célszerű lenne felkeresnie a területileg illetékes egészségbiztosítót.

Ildikó szerint:

2018-11-21 - 12:03

Kedves szakértő!
Három gyerekünk van. Velünk él férjem nagymamája, férjem ápolásin van vele itthon. Én 5 éve vagyok itthon gyesen. Új lakást szeretnénk vásárolni.
Férjem igénybe tudja venni a csokot így, hogy ápolásin van itthon a nagyival? Új lakásnál ugye 24 hónap tb munkaviszonnyal kell rendelkezni.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-22 - 10:18

Kedves Ildikó!
Ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal ápolási díjat megállapító jogerős határozata alapján ápolási díjban részesül, nem szüksége TB jogviszony igazolás benyújtása. Minderről bővebb információt ITT olvashat.

István szerint:

2018-11-21 - 11:37

Jó napot!
Ápolásin vagyok otthon nagymamámmal.
Azt szeretném kérdezi, hogy az bele fog számítani a TB jogviszonyba?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-21 - 11:52

Kedves István!
Nem szükséges TB jogviszony igazolás benyújtás, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala ápolási díjat megállapító végleges határozata alapján ápolási díjban részesül.

Szabolcs szerint:

2018-11-19 - 18:55

Május óta van munkaviszonyom. 2 gyerek esetén hány m2-nek kell lenni az ingatlannak? Mi a kikötes az ingatlanra?
Használt ingatlant szeretnénk vásárolni, csak nem tudjuk mekkora ingatlanra kapjuk a csokot 2 gyerekre.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-21 - 10:03

Kedves Szabolcs!
2 gyermek után igényelt CSOK esetén a használt lakóingatlan hasznos alapterületének el kell érnie legalább az 50 m2-t. Arról, hogy milyen további feltételek vannak, IDE kattintva tájékozódhat. Az ingatlannal szemben támasztott követelményekről bővebb információt ITT és ITT olvashat.

Edina szerint:

2018-11-12 - 22:06

Üdv.
Tavalyi évben gyes ideje alatt váltottam ki a vállalkozói adószámomat, egyéni vállalkozó. Ez év februárjában a NAV tájékoztatása szerint a helyi iparűzési adó alanya vagyok, tevékenységem főfoglalkoztatásként jelöltem meg. Jelenleg nem dolgozom, de nem is szüneteltettem, bevételem nincs, alanyi adómentes lennék.
Kérdésem, hogy lehetséges hogy van tb jogviszonyom csok-hoz?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 11:15

Kedves Edina!
Amennyiben a járulékok is megfizetésre kerülnek havonta, úgy véleményünk szerint fennálló TB jogviszonya lehet. Ám mivel ebben a kérdésben nem vagyunk illetékesek, javasoljuk, hogy a területileg illetékes egészségbiztosítóhoz forduljon.

Ferenc1972 szerint:

2018-10-31 - 01:50

CSED (2015.01.01. előtt TGYÁS), GYED és GYES családtámogatási ellátásban részesülők akkor számítanak biztosítottnak, ha mellette munkaviszonyuk (minimum 180 napja) fennáll, attól függetlenül, hogy jelenleg éppen otthon vannak gyermekükkel. Ebben az esetben a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás kiadható.
A kérdésem az lenne, ez akkor is igaz, ha építéshez szeretnénk felvenni a CSOK-ot, amelyhez eddig 2 év TB igazolást kértek?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 11:37

Kedves Ferenc1972!
A 10 milliós CSOK jogosultsághoz továbbra is 2 éves TB jogviszony szükséges. Ha építkeznek, de nem három, hanem két gyermek után igényelnék a CSOK-ot, akkor továbbra is elegendő a 180 napos TB jogviszony.

Orsolya szerint:

2018-10-29 - 22:55

Kérdésem az, hogy én főállású anya vagyok szülés, előtt nem volt bejelentett munkaviszonyom. Férjem rokkantnyugdíjas, de 3 hónappal ezelőtt még bejelentett munkahelye volt. Esetleg ő igényelheti a csok miatt az igazolást? 3 gyermek van, az anyuka részéről nem közösek, de házasok vagyunk.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 11:06

Kedves Orsolya!
A CSOK jogosultsághoz a támogatás iránti kérelem benyújtásakor is fennálló TB jogviszonyt szükséges igazolni. Ennek hiányában sajnos nem vehető igénybe a CSOK.

Molly szerint:

2018-10-27 - 00:23

Egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban részesülök.
Kiadják a TB jogviszony igazolást?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 08:59

Kedves Molly!
Fenti esetben információink szerint nem adható ki a TB jogviszony igazolás. Pontos tájékoztatást az ügyben a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek.

István szerint:

2018-10-25 - 14:50

Tb igazolást kérhetek meghatalmazással a vejemnek?
Lehet kérni tb igazolást elektronikus úton?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-25 - 15:28

Kedves István!
Kérdéseire az igazolás kiállításában illetékes egészségbiztosító tud pontos választ adni.

Margit szerint:

2018-10-08 - 19:18

Szeretném tudni, hogy a szociális járadék tb jogviszonynak minősül-e Csok felvételéhez.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-08 - 21:23

Kedves Margit!
A szociális járadék nem minősül TB jogviszonynak, így arra CSOK sajnos nem vehető igénybe.

Beatrix szerint:

2018-10-03 - 22:43

Üdvözlöm!
Egyedülállóként, három gyermekemre szeretném fölvenni a csokot. Elegendő-e a kétórás bejelentett munkahely? (Főállású anya vagyok.) Az előző munkahelyemen fél évig voltam, a mostanin négy hónapja vagyok. A kettő között 16 nap megszakítás van. Meg kell várnom újra a fél évet, hogy meg legyen a 180 nap? A főállású anyasági beleszámít a csoknál a biztosítási jogviszonyba?
Előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-07 - 21:31

Kedves Beatrix!
A főállású anyasági nem minősül TB jogviszonynak. Információink szerint már a 2 órás bejelentett munkahely is keletkeztet TB jogviszonyt. A 180 napban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. A leírtak alapján a jelenlegi négy hónap és az azt megelőző munkaviszony elegendő lehet a CSOK jogosultsághoz. Pontos tájékoztatást a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek.

Boglárka szerint:

2018-09-26 - 17:23

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy négyórás bejelentés elég a csok-hoz?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-27 - 05:57

Kedves Boglárka!
Információink szerint 4 órás bejelentés is elegendő a CSOK-hoz szükséges TB jogviszony igazoláshoz.

Anita szerint:

2018-09-15 - 15:53

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy igényelhetek szocpolt 3 meglévő gyerek után, ha 3 hónap munkaviszonyom van, előtte főállású anyaságin voltam?

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-16 - 07:45

Kedves Anita!
Információink szerint a főállású anyaság nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt. Véleményünk szerint adott esetben meg kell várni míg meglesz a legalább 180 napos munkaviszonya. További, konkrét felvilágosítást a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek.

Krisz szerint:

2018-08-21 - 10:14

Díjmentes az igazolás. Fent úgy írták, hogy 3.000 Ft.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-21 - 15:20

Kedves Krisz!
Időközben valóban díjmentes lett. Köszönjük az észrevételt.

Zsuzsa szerint:

2018-08-11 - 06:53

Üdvözlöm.
3 gyerek építkezés esetén a 10 millió támogatás (hitel nem) esetén 180 napos vagy 2 éves TB-nek kell lennie?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-12 - 05:25

Kedves Zsuzsa!
Fenti esetben 2 éves TB jogviszony igazolás szükséges. Erről bővebben ITT tájékozódhat.

Adrienn szerint:

2018-08-08 - 05:53

Kérdésem az lenne, hogy idén március 8. óta vállalkozó a férjem főállásban, március 7-ig alkalmazott volt. Jelenleg akkor nem tudunk Csok-ot igényelni, mert nem tud igazolást kérni az előző évről a NAV-tól, mert nem volt előző év? Én gyeden vagyok.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-08 - 06:54

Kedves Adrienn!
Attól, hogy férje március 8-tól vállalkozó lett, társadalombiztosítási jogviszonya nem szűnt meg, az folyamatosan fennáll, így a CSOK igényléshez szükséges igazolás kiadható részére. Hitelfelvétnél jelentene problémát, hogy még nincs egy lezárt éve és nem tud NAV jövedelemigazolást benyújtani az igényléshez.

Melinda szerint:

2018-07-20 - 08:45

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Jelenleg GYED-en vagyok második gyermekemmel. Egyedülállóként nevelem két gyermekem és CSOK-hoz kapcsolódó állami támogatást szeretném megigényelni újépítésű ingatlanra. Hitelt nem szeretnék felvenni. Érdeklődni szeretnék, hogy részemre a TB jogviszony igazolás kiadható-e? Munkahelyről jöttem el szülési szabadságra, ahol több mint 10 évet dolgoztam. GYES-en lévőkre ugyanaz vonatkozik, mintha GYED-en lennék?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-21 - 06:15

Kedves Melinda!
Információink szerint kiadható az igazolás ebben az esetben, ha a korábbi munkaviszony jelenleg is fennáll. Feltétlenül javasoljuk azonban előzetesen a területileg illetékes egészségbiztosítóval való egyeztetést.

Alexandra szerint:

2018-07-17 - 18:31

Szép jó napot.
Szeretnék érdeklődni arról, ha mondjuk be van dolgozva a 180 napom, de mivel veszélyeztetett terhes vagyok, ezért nem folytathattam a munkahelyemen a munkámat, de már e hónap 1-vel nem dolgozhatok, amit leírtam azért, hogy így is meg lehet-e kapni a tb jogosultságot, de jelenleg megint elkezdtem dolgozni, csak van 2 hét próbaidőm, hogy így elfogadjak-e vagy nem?
Előre is köszönöm a gyors választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-18 - 14:01

Kedves Alexandra!
A legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonyban megengedett 30 nap megszakítás. Arról. hogy adott esetben kiadható-e Önnek a szükséges igazolás, a területileg illetékes egészségbiztosító tud pontos tájékoztatást adni.

Orsolya szerint:

2018-07-05 - 06:29

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr!
Kérdésem a következő lenne.
Ausztriában dolgozunk, ott vagyunk biztosítva. Magyarországon élünk. Házépìtéshez szeretnénk CSOKot igényelni.
2 gyermekünk van, jelenleg GYES-en vagyok. GYES mellett vállalnék 4 órás bejelentett munkát Magyarországon.
Jogosultak lehetünk CSOKra?
Köszönöm válaszát!
Szép napot, Orsolya

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-05 - 06:38

Kedves Orsolya!
A kérdésben az ebben illetékes egészségbiztosítóval kellene egyeztetnie. További információt ebben a témában IDE kattintva olvashat.
Amennyiben Ön jelenleg tud igazolni legalább 180 napos ausztriai TB jogviszonyt, az is elfogadható a CSOK igényléshez, ha vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Erről bővebb információt ITT talál.

Ágnes szerint:

2018-07-04 - 06:10

Tisztelt szakértő!
3 gyermekünk van, részletre vettünk egy családi házat. Elöszerzödésünk van és a végleges adásvételi szerződés megkötésére szeptember elsejéig kerül sor! Férjem 2017.09.18-án megkapta az ingyenes Tb-t, előtte munkanélkülin volt és 2018.05.02-án megszűnt, mivel munkaviszonya lett 2018.05.03-án. Így már 2 hónapja bejelentett munkaviszonya van. Az ingyenes Tb-hez, ami 8 hónapig tartott, így igényelhetjük a 2.2 millió Ft-ot?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Ágnes

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-04 - 06:31

Kedves Ágnes!
A CSOK jogosultsághoz legalább 180 napos TB jogviszony szükséges. Arról, hogy az erről szóló igazolás kiadható-e férjének, a területileg illetékes egészségbiztosító tud pontos tájékoztatást adni a nyilvántartott adatok alapján.

Mihály szerint:

2018-06-30 - 20:04

Jó napot.
Az adott igényléstől számított visszamenőleg 180 napnak kell megtennie a tb-nek vagy ha valaki valaha dolgozott Magyarországon, ott kellett lennie megszakítatlanul 180 napnak? Illetve elég, ha csak az egyik félnek van meg az adott időponttól visszamenőleg vagy mind két félnek meg kell lennie?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-01 - 06:49

Kedves Mihály!
A magyarországi TB jogviszonynak a CSOK kérelem benyújtásakor és az azt közvetlenül megelőző időszakban – legfeljebb 30 nap megszakítással – kell meglennie.
EGT állambeli TB jogviszony is elfogadható, ha az igénylő vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.
A TB jogviszonnyal szemben támasztott feltételeket elegendő az egyik félnek teljesítenie.
Kérdésével kapcsolatban részletes tájékoztatást ITT olvashat.

Renáta szerint:

2018-06-25 - 18:49

Üdvözlőm!
Én azt szeretném kérdezni, hogy én jelenleg bejelentett közfoglalkoztatott vagyok és már megvan a 180 napom. Így a TB igazolást megkaphatom?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-26 - 05:45

Kedves Renáta!
Elvileg igen. Javasoljuk, hogy az ügyben keresse meg a területileg illetékes egészségbiztosítót.

Éva szerint:

2018-06-25 - 06:07

Üdv!
A kérdésem az lenne, hogy közmunkán vagyok először 1 hónap, aztán 4 hónap, most lesz megint 2 hónap munkaviszonyom. Így lett hosszabbítva a szerződés. A hétvégék is beleszámítódnak a 180 napba? Ha a 6 hónapban kiesik pár nap és úgy lesz meg a 180 nap, az nem baj, ugye? Mert az utolsó 2 hónap egy másik munkahelyről lesz meg. Most van 4 hónapom. NAV tartozásom van, de azt csok igénylés előtt kifizetem.
Válaszukat köszönöm.
Éva

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-25 - 06:37

Kedves Éva!
A legalább 180 napos folyamatos TB jogviszonyban maximum 30 nap megszakítás megengedett.

Kriszti szerint:

2018-06-14 - 23:50

Üdvözlöm!
Hány órás bejelentéssel igényelhető a csok?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-15 - 04:14

Kedves Kriszti!
Kérdésére pontos választ az ebben illetékes egészségbiztosító tud adni.

Loránd szerint:

2018-06-13 - 14:55

Üdvözlöm!
jelenleg napi bejelentéssel dolgozom.
Így igénybe tudjuk venni a csok-ot? Van rá valamilyen lehetőség?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-13 - 15:06

Kedves Loránd!
Információink szerint napi bejelentés esetén nem adható ki a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek.

Laura szerint:

2018-06-07 - 15:42

Jó napot!
Használt lakás vásárláshoz kaptunk tájékoztatót, ami 2018. március 15-től érvényes. Ebben az áll, hogy “a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt”. Tehát akkor közfoglalkoztatott igényelheti vagy sem a csokot? Megvan a folyamatos 180 napja a páromnak.
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-08 - 04:41

Kedves Laura!
Közfoglalkoztatottak a használt lakásra vonatkozó CSOK-ot igényelhetik, de az új lakásra vonatkozó támogatási összeg sajnos nem érhető el. Az Ön által idézett mondat az új lakásra vonatkozó tájékoztatóban olvasható.

Korni szerint:

2018-06-07 - 08:18

Szép jó napot!
2 gyerek után megkaptuk a CSOK-ot tavaly, építkezés folyamatban és tervezzük a harmadik gyereket. Férj külföldön dolgozik, ott biztosított, feleség itthon dolgozik, megvan a 2 éves TB jogviszonya, és a 180 nap munkaviszony is.
Kérdésem, hogy elegendő-e csak az egyik házastársnál 2 éves TB jogviszonya, és ha igen, akkor megkapjuk-e a 10m Ft és a 2,6m Ft különbözetét, vagy mind a két félnek igazolni kell a 2 év TB jogviszonyt? Tavaly még mind a két féltől kérték.
Köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-07 - 14:50

Kedves Korni!
Ha új lakás építésére tavaly már megkapták a CSOK-ot, akkor ugyanarra a lakásépítésre most, 3. gyermek vállalásával már nincs lehetőség a CSOK különbözet érvényesítésére.
A 10 milliós CSOK jogosultsághoz tavaly is elegendő volt egyik fél részéről tejesíteni a legalább 2 éves TB jogviszonyt azzal a különbséggel, hogy akkor a kérelem benyújtásakor kizárólag magyarországi TB jogviszony volt elfogadható. Jelenleg más EGT állambeli, legalább 2 éves TB jogviszony is megfelelő lehet, ha az illető vállalja, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Regina szerint:

2018-06-01 - 20:53

Szép napot!
Érdeklődnék, megkapom-e az új ház építésre a tb igazolást, ha 2007 óta élő munkaviszonyom van, de nem dolgozom 2012 óta, mert jöttek a gyerekek. Minden gyereknél voltam táppénzen és szabadságon. Legutóbbi gyermek 2018 januárban született. Gyeden vagyok jelenleg.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-04 - 05:33

Kedves Regina!
Mivel korábbi munkaviszonya jelenleg is fennáll, úgy tudjuk, megkaphatja a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolást. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek.

Noémi szerint:

2018-06-01 - 13:22

Én tb igazolást kérhetem-e? Jogosult vagyok-e? 2 hónapja dolgozom, azelőtt gyesen voltam.

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-01 - 14:02

Kedves Noémi!
Ha a gyes ideje alatt nem állt fenn munkaviszonya, akkor még nincs meg a CSOK jogosultsághoz szükséges 180 napos jogviszony. Ebben az esetben 4 hónap múlva tudják Önnek kiadni az igazolást.

Klaudia szerint:

2018-05-27 - 06:04

Jó napot!
Érdeklödni szeretnék a csokkal kapcsolatban, hogy igényelhetjük-e a csokot az élettársammal úgy, hogy Ő ápolási díjat kap én meg gyesen vagyok. Öt gyerekre szeretnénk igényelni.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-27 - 06:21

Kedves Klaudia!
Ápolási díj esetén nem szükséges TB jogviszony igazolást benyújtani a CSOK igényléshez, így ha a további CSOK feltételek is teljesülnek, jogosultak lehetnek a támogatásra. A használt lakásra vonatkozó feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Heni szerint:

2018-05-27 - 06:00

Szép napot!
Érdeklődnék. Jövő hónap végén születik a kislányom, de nincs munkám már régóta, de van ingyen tb biztosításom. Párom bejelentett ápolásit kap az édesapja miatt. Külön szeretnénk költözni párommal és a születendő kislányunkkal.
Érdeklődnék, hogy mi igényelhetnénk-e a csokot használt lakás vásárlásához?
Köszönöm a segítséget.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-27 - 06:32

Kedves Heni!
Ápolási díj esetén nem szükséges a CSOK jogosultsághoz TB jogviszony igazolás. Ha a további CSOK feltételek is teljesülnek, igényelhető lehet a támogatás.

Réka szerint:

2018-05-26 - 16:03

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy a férjem közel 2,5 év külföldi munkaviszony után hazajött, ez év február végen. Azóta keresői ellátásban részesül egészen a hónap végéig.
A kérdésem az lenne, hogy jogosult a Csokra? Illetve június 3.-tól lesz magyarországi bejelentett munkahelye.
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-27 - 05:04

Kedves Erika!
Információink szerint az álláskeresési támogatás is keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt, tehát a használt lakás esetén, valamint új lakás esetén a legfeljebb két gyermek után adható támogatáshoz szükséges TB jogviszony a leírtak alapján rendben lehet. A 10 milliós CSOK jogosultságnak azonban feltétele, hogy a 2 éves TB jogviszonyból az igénylést közvetlenül megelőző 180 nap keresőtevékenység legyen, tehát a támogatás ezen fajtájához nem elegendő az álláskeresési támogatás. A jogosultsághoz 180 napot el kell töltenie munkaviszonyban, de a 2 éves folyamatos TB jogviszonyba már az álláskeresési támogatás időtartama is beleszámít.

Richárd szerint:

2018-05-20 - 19:09

Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy bejelentett közmunkán voltam 1 évig 2017.01.07 és 2018.01.08.-án már dolgozom jelenleg is nem közmunkában! Ön szerint már megvan a 180 nap tb igazolás vagy egy munkahelytől számít csak az igazolás? Szeretném igénybe venni a csokot. Jelenleg 2 gyermekem van, de szeretnénk egy harmadikat! Mennyi csokot igényelhetünk, ha bevállalunk egy harmadikat?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-22 - 04:57

Kedves Richárd!
A legalább 180 napos TB jogviszonynak nem szükséges egy munkahelyen meglenni, így a leírtak alapján Ön rendelkezik a CSOK jogosultsághoz szükséges időtartammal.
3. gyermek vállalásával használt lakóingatlan vásárlásához 2.200.000 Ft összegű CSOK vehető igénybe. Vállalt gyermek után igényelt CSOK feltétele, hogy házasok legyenek és legalább egyikük 40 év alatti legyen a támogatás iránti kérelem benyújtásakor.

Roxán szerint:

2018-05-17 - 18:43

Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha csak a 10 millió Ft-ot szeretnénk igényelni, akkor mennyi munkaviszonynak kell lennie?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-18 - 13:10

Kedves Roxán!
A 10 milliós CSOK jogosultsághoz legalább 2 éves TB jogviszony szükséges.

Krisz szerint:

2018-05-17 - 09:15

Jó napot!
Tegnap érdeklődtem az ápolásival kapcsolatban:)
De most az érdekelne, hogy az egy meglévő gyermekem mellett szeretnék még 2 vállalni (ahhoz is elég, ha az ápolásiról kérek igazolást vagy így még plusz 2 vállalt gyerek után már kell a TB jogviszony? (NEM a 10 milliós Ft-os támogatást szeretnénk).

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-19 - 15:37

Kedves Krisz!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében 1 meglévő és 2 vállalt gyermek után igényelt 2,2M Ft támogatás esetén sem szükséges a 180 napos TB jogviszony igazolása, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala ápolási díjat megállapító végleges határozata alapján ápolási díjban részesül.

Krisztina szerint:

2018-05-16 - 11:09

Üdvözlöm!
Igénybe szeretnénk venni a csokot. December óta kapom a kislányom után az ápolási díjat. Így az is TB jogviszonynak számít-e?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-16 - 13:18

Kedves Krisztina!
Amennyiben ápolási díjban részesül, a CSOK jogosultsághoz nem szükséges TB jogviszony igazolást benyújtani.

Anita szerint:

2018-05-12 - 11:44

Üdv.
A férjem napi 1 órára volt bejelentve a néplapnál mint újságkihordó.
Ez is beleszámít a csokba?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-13 - 06:36

Kedves Anita!
A területileg illetékes egészségbiztosító tud pontos információt adni arról Önöknek, hogy az említett időszakban férje rendelkezett-e társadalombiztosítási jogviszonnyal.

Ferenc szerint:

2018-05-09 - 04:54

Üdv.
Május 1-től leszámoltak. 3 hónapig szólt a szerződés vagyis 90 nap tb biztosítás, de munkaügy fizeti a tb segélyből. Akkor jogosult vagyok a tb igazolásra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-09 - 05:42

Kedves Ferenc!
A jogosultsághoz legalább 180 napos TB jogviszony szükséges. A társadalombiztosítási jogviszony az álláskeresési támogatás idején is fennáll egy bizonyos ideig, de feltétel, hogy legalább a 180 nap biztosítotti jogviszony meglegyen.

Erzsébet szerint:

2018-05-09 - 04:40

Érdeklődnék, hogy passzív gyeddel igényelhetem a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-09 - 04:41

Kedves Erzsébet!
Információink szerint passzív jogon kapott GYED esetén nem áll fenn társadalombiztosítási jogviszony, ezért a CSOK jogosultsághoz szükséges igazolás ez esetben sajnos nem adható ki. További pontos tájékoztatást ezzel kapcsolatban a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek.

Erzsébet szerint:

2018-05-07 - 13:31

Egyedülálló anya 3 gyerekkel. Szeptemberben meglesz a 2 éves jogviszony, de határozott idejű a szerződés, amit 3 havonta hosszabbítanak.
Megkapható így a 10+10 millió építkezésre?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-07 - 14:36

Kedves Erzsébet!
A CSOK jogosultsághoz szükséges 2 éves TB jogviszonya a leírtak alapján rendben lesz.
Van olyan banki hitelkonstrukció, ahol működhet a hitelfelvétel határozott idejű munkaviszony esetén is, az Ön által leírtak alapján.
Személyre szóló díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Judit szerint:

2018-05-04 - 12:31

2017. 12.31-2018.01.18 között nem volt tb jogviszonyom. Utána 03.06-ig munkanélkülin voltam. Azóta van munkaviszonyom. Fel tudom venni a csok-ot 3 gyerekre? És a hozzá tartozó 10 millió hitelt?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-04 - 12:53

Kedves Judit!
Ha álláskeresési támogatásban részesült 2018.01.19. és 2018.03.06. között, az TB jogviszonynak számít. A 10 milliós CSOK jogosultsághoz legalább 2 éves TB jogviszony szükséges, amiből azonban az utolsó 180 napnak keresőtevékenységnek kell lenni. Az álláskeresési támogatás nem számít keresőtevékenységnek. A 2 éves jogviszonyban megengedett 30 napnál hosszabb megszakítás, tehát az nem jelentene problémát, hogy 2017.12.31. és 2018.01.18. között nem volt TB jogviszonya, ha előtte a folyamatos TB jogviszonya megvan.
A leírtak alapján tehát a 180 napos keresőtevékenysége szeptember 6-án lesz meg, tehát legkorábban akkor fog megfelelni a TB jogviszonnyal szemben támasztott feltételnek. Ekkor már jövedelme is figyelembe vehető lesz a hitelfelvételhez, amennyiben határozatlan idejű szerződéssel fog rendelkezni és már nem lesz próbaidőn.

Sándor szerint:

2018-05-02 - 13:55

Jó napot kívánok!
Van öt gyerekem. Fogyatékos testvéremről kapok kiemelt ápolási díjat, folyamatosan kapom másfél éve és érdeklődnék, hogy jogosult vagyok-e a csokra.
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-02 - 14:31

Kedves Sándor!
Nem szükséges TB jogviszony igazolás CSOK igényléshez akkor, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala ápolási díjat megállapító végleges határozata alapján ápolási díjban részesül.
A jogosultság további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Szabina szerint:

2018-04-27 - 14:44

Jó napot kívánok.
Én azután szeretnék érdeklődni, hogy jelenleg nappali tagozatos tanuló vagyok, erről igazolásom is van, melyet mellékelni tudok. Jelenleg 29 hetes kismama vagyok, a magzatra és egy leendő gyermekre szeretném igényelni a csók támogatást. A jelenlegi tb ellátásom alkalmas a támogatás igénybevételéhez? Minden más egyéb feltétel érvényesül.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-28 - 04:13

Kedves Szabina!
Kérdése megválaszolásához tudnunk kellene, hogy középfokú oktatási intézményben vagy felsőoktatási intézményben folytat tanulmányokat, illetve használt vagy úja lakásszerzéshez szeretné igényelni a támogatást?

Dániel szerint:

2018-04-27 - 06:22

Jó napot!
Jár-e nekünk a csok? 2 gyermekem már van és jön a 3. Rokkantsági járadékban részesülök 81%. A feleségem meg ápolási díjban. Szeretnénk egy használt lakást vásárolni.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-27 - 13:47

Kedves Dániel!
A CSOK jogosultsághoz legalább 180 napos TB jogviszony szükséges használt lakás vásárlása esetén. A rokkantsági járadék nem keletkeztet TB jogviszonyt. Továbbá a TB jogviszonyra vonatkozó feltételt nem szükséges teljesíteni, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala ápolási díjat megállapító végleges határozata alapján ápolási díjban részesül, így felesége révén jogosultak lehetnek a támogatásra, ha a további CSOK feltételek is teljesülnek.
A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Henrietta szerint:

2018-04-26 - 15:16

Nem kérnek munkaviszonyt a csok intézésére? Egyedülállóként is lehet intézni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-26 - 15:49

Kedves Henrietta!
A CSOK egyedülállóként is igényelhető, de a jogosultsághoz rendelkeznie kell legalább 180 napos TB jogviszonnyal.

Viktória szerint:

2018-04-26 - 15:07

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék, hogy ha főállású anya vagyok azt is elfogadják munkaviszonynak?
Köszönöm szépen a segítséget.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-26 - 15:56

Kedves Viktória!
Információink szerint a főállású anyaság nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt, így ebben az esetben a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás nem adható ki. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes egészségbiztosító tud adni Önnek.

Tina szerint:

2018-04-25 - 13:04

Jó napot!
Azt szeretném tudni, hogy egyedülállóként felvehetném-e a szocpolt családi pótlékra és gyesre?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-25 - 13:51

Kedves Tina!
A családi pótlék és önmagában a gyes nem keletkeztet TB jogviszonyt. A támogatásra akkor lehetne jogosult, ha a gyes ideje alatt is fennáll korábbi munkaviszonya.

Sarolta szerint:

2018-04-21 - 05:42

A Csok kedvezményt szeretnék kihasználni és minden papír be van adva, de időközben lejártak az igazolások és a munkaviszony is lejárt, de megvan a 180 nap Tb, de jelenleg nincs munkahely.
Akkor már a tb igazolás nem adható ki?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-21 - 06:03

Kedves Sarolta!
Befogadott CSOK kérelem esetén nincs szükség újabb igazolás kikérésére akkor sem, ha időközben lejár a 30 nap.
Arról, hogy a TB jogviszony meddig áll fenn a munkaviszony megszűnése esetén, a területileg illetékes OEP tud pontos tájékoztatást adni.

Rita szerint:

2018-04-20 - 05:23

Jó napot!
Érdeklődnénk, hogy a csokhoz kell-e munkáltatói?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-21 - 04:16

Kedves Rita!
Csak CSOK igényléshez munkáltatói igazolást nem kell benyújtani. Szükséges viszonyt OEP által kiállított hatósági bizonyítvány arról, hogy az igénylők legalább egyike legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonnyal rendelkezik. TB jogviszony alapja például a munkaviszony. Bővebb információt erről fenti bejegyzésünkben talál.

Dorottya szerint:

2018-04-20 - 05:23

Munkaviszony vonatkozásában merültek fel kérdések. Ha a két munkaviszony között több, mint 30 nap van, viszont álláskeresőként rendelkezik tb-vel, úgy ez probléma? A másik félnek folyamatos a munkaviszonya.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-20 - 14:55

Kedves Dorottya!
A TB jogviszonnyal szemben támasztott feltételt elegendő az egyik támogatott személynek teljesíteni a CSOK jogosultsághoz. Információink szerint az álláskeresési támogatás is keletkeztet TB jogviszonyt.

István szerint:

2018-04-17 - 11:33

Szép jó napot kívánok!
Szeretném megkérdezni, hogy jövedelemigazolás kell-e a CSOK-hio? Ha esetleg nem szükséges a jövedelemigazolás, akkor adóstárs vagy kezes kell-e?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-17 - 11:48

Kedves István!
CSOK igényléshez jövedelemigazolás, adóstárs vagy kezes nem kell, de társadalombiztosítási jogviszony igen. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

K-né szerint:

2018-04-16 - 18:12

Jó napot kívánok.
Érdeklődnék, hogy a 3 gyermek után tudunk csokot felvenni használt lakásra?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-17 - 04:28

Kedves Asszonyom!
Ha megfelelnek a használt lakásra vonatkozó CSOK feltételeknek, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Szilvia szerint:

2018-04-16 - 15:00

Sziasztok!
Előreláthatólag 2018. június 30-án megszűnik a munkaviszonyom! Álláskeresési ellátásra vagyok jogosult 50 napig, amit szeretnék kihasználni, ha mód van rá. Kérdésem, hogy ez az időszak is beleszámít a tb jogviszonyba?
Az alábbi szöveget értelmezve én úgy gondolom, hogy igen!
Segítsetek kérlek! Köszönöm!
Mi van a TB hozzájárulással?
A jó hír az, hogy amennyiben jogosult vagy az álláskeresési járadékra, akkor a megállapított folyósítási időszak alatt a társadalombiztosítási járulékkal sem kell számolnod, mert az az összeget az állam levonja a segély összegéből. Miután viszont megszűnik a folyósítás, akkor saját magadnak kell gondoskodnod havonta a TB-járulék összegének a befizetéséről.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-17 - 04:15

Kedves Szilvia!
Úgy tudjuk, az álláskeresési járadék ideje alatt is fennáll a TB jogviszony.

Marika szerint:

2018-04-16 - 10:18

Tisztelt hitelnet!
Érdeklődnék, hogy 3 meglévő gyermek van. Vállalhatok be még 1 babát, hogy a 2 750 000 forintot kaphassam meg?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-17 - 03:58

Kedves Marika!
Megelőlegező CSOK igénylésére akkor van lehetőség, ha háztartási kapcsolat áll fenn és legalább egyikük 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. A jogosultság további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

N-né szerint:

2018-04-16 - 05:54

A kérdésem a következő volna: van 3 kiskorú gyermekem és várandós vagyok a 4.-kel. Jelenleg gyeden vagyok.
A kérdésem az volna, hogy igénybe tudom venni a csok támogatást használt házra?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-16 - 06:07

Kedves Asszonyom!
Ha a gyed mellett korábbi munkaviszonya is fennáll, akkor információink szerint kiadható a CSOK igényléshez szükséges igazolás. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

zsuzsi 27 szerint:

2018-04-14 - 21:43

Üdvözlöm.
Azt szeretném tudni, hogy ha egy adott banknál akarom intézni a csokot és ott pont tartozásom van, ami persze már régóta felhalmozódott és nem is fizettem, szóval akkor nem lesz semmi gondom a csokkal kapcsolatban az ügyintézéssel? Közmunkára kiadják a tb igazolást? Már 7 hónapja dolgozom ott.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-15 - 06:26

Kedves Zsuzsi 27!
Használt lakás vásárlása esetén a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás információink szerint közmunka esetén is kiadható. Amennyiben valamennyi CSOK feltétel teljesül, úgy a bank nem tagadhatja meg a támogatás nyújtását. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Pamela szerint:

2018-04-14 - 20:46

Tisztelt szakértő.
Én egyedülálló vagytok, 3 gyermekek van. Gyesen vagyok, nincs munkaviszonyom, de TB-m az évek óta van.
Akkor én jogosult vagyok vagy sem?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-15 - 05:47

Kedves Pamela!
Aki gyesen van és nincsen munkaviszonya, az nem rendelkezik társadalombiztosítási jogviszonnyal, csupán egészségbiztosítási jogviszonnyal. A kettő nem ugyanaz. A CSOK jogosultsághoz TB jogviszony szükséges. További tájékoztatást az ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Bernadett szerint:

2018-04-14 - 05:20

Üdv.
Kérdésem: a tb jogviszony igazolása kiadható-e részemre, ha 2015.07.01.- től álláskeresőiről jöttem el csedre, utána kaptam a gyedet, most 2 gyerekkel vagyok gyesen. Időközben még gyed alatt született még 1 gyerek, rá már gyest tudtam igényelni, mert nem vagyok állományba, mivel az elsővel is álláskeresőin voltam méltányosságból kaptam meg csed ill gyedet.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-14 - 05:35

Kedves Bernadett!
Mivel – ahogy Ön is írta – már a gyedet is passzív jogon kapta úgy, hogy nem volt – és azóta sincs – állományban, nem rendelkezik társadalombiztosítási jogviszonnyal, ezért véleményünk szerint sajnos nem adható ki az Ön részére a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás.

Brigi szerint:

2018-04-13 - 04:38

Jó napot.
A kérdésem az lenne, hogy használt házra ha csak a csokot szeretném kérni hitel nélkül, akkor is kell 3 havi munkaviszony? Mert nemrég az egyik banknál azt mondták, hogy ha gyesen vagyok nem biztos, hogy kell.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-13 - 06:17

Kedves Brigi!
A CSOK jogosultsághoz legalább 180 napos TB jogviszonyra van szükség. Gyes esetén azonban – ha a gyes mellett a korábbi munkaviszony nem áll fenn – ezt az igazolást az OEP információink szerint sajnos nem tudja kiadni.

Réka szerint:

2018-04-10 - 10:36

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy CSOK igényléséhez szeretnék 180 napos társadalombiztosítási jogviszony igazolást kiállíttatni, és az ehhez szükséges igénylőlapot le lehet tölteni valahonnan? Vagy az ügyfélszolgálaton kapom majd meg és ott kell személyesen kitölteni?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Réka

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-10 - 12:44

Kedves Réka!
Ebben a kérdésben a területileg illetékes OEP tud Önnek segíteni.

Szilvia szerint:

2018-04-09 - 05:52

Jó napot kívánok!
Az kérdésem, három gyermekem van, az egyik tartósan beteg, így gyesen vagyok vele és hogy gyesre fel lehet-e venni a csokot, mivel munkahelyem nincs és egyedülálló vagyok?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-09 - 06:07

Kedves Szilvia!
Önmagában a gyes nem keletkeztet TB jogviszonyt, így csak gyes esetén sajnos nem adható ki a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás.

Erika szerint:

2018-04-07 - 06:08

Kell a csokhoz házvásárláshoz vagy bővítéshez munka?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-07 - 07:05

Kedves Erika!
Legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszony szükséges (legfeljebb 30 nap megszakítással), melyet elsősorban munkaviszony keletkeztet.

Bianka szerint:

2018-04-07 - 05:08

Egyedülállóként, gyesen lévő, főállású anyaként igényelhetem, illetve meg is kaphatom a CSOK-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-07 - 05:33

Kedves Bianka!
Információink szerint főállású anyaként nem tudják kiadni Önnek a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP-től kaphat.

Zsuzsa szerint:

2018-04-05 - 17:00

Üdvözlöm.
Érdeklődni szeretnék, hogy ügyfélkapun keresztül lekérhető-e a tb igazolás CSOK-hoz.
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-11 - 14:06

Kedves Zsuzsa!
Információink szerint ügyfélkapunk keresztül a TB jogviszony igazolás nem kérhető le.

Kata szerint:

2018-04-04 - 07:34

Érdeklődnék 4 órás bejelentéssel, egy gyermek után igényelhető-e?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-04 - 15:47

Kedves Kata!
Úgy tudjuk, hogy a társadalombiztosítási jogviszony 4 órás bejelentés esetén is fennáll. Amennyiben rendelkezik 180 napos munkaviszonnyal, úgy információink szerint kiadható a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Mari szerint:

2018-04-03 - 10:52

Sajnos egyedülálló vagyok, munkahelyem nincs, albérletben élek 4 gyerekkel és szeretnék egy kis házat venni, hogy ne fizessek, de nem lehet.
Segítséget szeretnék kérni.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-03 - 16:23

Kedves Mari!
A CSOK jogosultsághoz legalább 180 napos TB jogviszonyt szükséges igazolni. Ennek hiányában sajnos nem tudja igénybe venni a támogatást.

Gyöngyi szerint:

2018-03-30 - 13:44

Érdeklődni szeretnék, hogy munkaviszony kell-e a csokhoz, mivel még nem volt munkahelyem és 3 kiskorú gyermeket nevelek és jelenleg albérletben lakom. Szeretném igényelni a csokot.
Előre is köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-30 - 15:13

Kedves Gyöngyi!
Legalább 180 napos folyamatos TB jogviszony szükséges CSOK igényléshez – házastársak, élettársak igénylése esetén – legalább az egyik fél részéről. Ha egyedülállóként igényelné a támogatást és nincs munkaviszonya, akkor sajnos nem lehet jogosult CSOK-ra.

Éva szerint:

2018-03-30 - 06:36

Csoknál kell-e fizetni és mennyit? Aki nem munkahelyről ment gyesre, azt is beszámítják a TB-hez a 180 naphoz? Élettársak vagyunk, de a páromnak nincs meg a 180 nap még, de nekem megvan mivel gyesen vagyok?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-30 - 07:18

Kedves Éva!
Ha a gyes ideje alatt sem szűnt meg a korábbi munkaviszonya és megvan a 180 nap, akkor információink szerint kiadható a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Ezzel kapcsolatban pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Lídia szerint:

2018-03-30 - 05:57

Nevem Lídia. Most jön a 4. babánk. Jelenleg anyasági támogatást kapok, vagyis már 8 éve munkaviszonyom nincs. Így is igénybe tudom venni használt lakástámogatásra?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-30 - 06:20

Kedves Lídia!
Anyasági támogatás nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt, így arra a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás információink szerint nem adható ki. A jogosultsághoz azonban elegendő, ha élettársak, házastársak igénylése esetén legalább az egyik fél rendelkezik a megfelelő TB jogviszonnyal. Ha párja részéről ez a feltétel teljesül, jogosultak lehetek a támogatásra. A további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Betty szerint:

2018-03-29 - 14:05

Akkor ha nem dolgoztam és a párom se dolgozik, akkor nem vehetjük igénybe gyesre a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-01 - 14:45

Kedves Betty!
Így a TB jogviszony hiányában sajnos nem tudják igénybe venni a támogatást.

Marika szerint:

2018-03-29 - 05:34

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy a 180 napos tb jogviszonynál számít-e, hogy a férjem fizetése nem bankszámlára megy, hanem kézbe kapja. Én gyesen vagyok, az kártyára megy.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-29 - 06:02

Kedves Marika!
A TB jogviszonyt nem befolyásolja a munkabér kifizetésének módja.

Hajnalka szerint:

2018-03-29 - 05:16

Üdv.
A kérdésem az lenne, hogyha a munkaügy fizette utánam a tb biztosítást, azt is számításba veszik? Vagy csak a munkaviszonyból származót?
,

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-29 - 05:24

Kedves Hajnalka!
Ha álláskeresési támogatásban részesült, az információink szerint TB jogviszonyt keletkeztet. Arról, hogy kiadható-e Önnek a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás, pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni.

Erika szerint:

2018-03-26 - 14:45

Üdvözlöm!
Ápolási díjra jár a 180 napos TB igazolás? Mert azt olvastam igen, ha megvan a végleges határozat, amit kiadnak.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-28 - 14:05

Kedves Erika!
Ápolási díj esetén nincs szükség TB jogviszony igazolásra. Az ápolási díjról szóló határozat helyettesíti az OEP által kiadott TB jogviszony igazolást.

Piroska szerint:

2018-03-25 - 06:48

Igénybe vehetem a csokot, ha március elsejétöl gyeden vagyok, a szerződésem viszont január 31-én lejárt. Az Egészségbiztosítási Pénztár szerint nem vagyok jogosult.
Igaz ez?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-25 - 07:11

Kedves Piroska!
Mivel munkaviszonya időközben megszűnt, s Ön passzív jogon jogosult gyedre, ezért információink szerint valóban nem adható ki az Ön részére a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás.

Bori szerint:

2018-03-21 - 16:48

Üdv.
Jelenleg 3 kiskorú gyermekem van és most várom a 4.-et. Jelenleg anyasági támogatásban részesülök!
Az volna a kérdésem, hogy így igényelhetem a csok támogatást?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-22 - 05:55

Kedves Bori!
Információink szerint az anyasági támogatás nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt, így önmagában az anyasági támogatásra nem adható ki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Emiatt a leírtak alapján sajnos nem tudja igénybe venni a CSOK-ot.

Erika szerint:

2018-03-20 - 14:05

Jó napot!
Szeretnem megkérdezni, hogy én igénybe tudnám e venni a csokot, mert egyedülálló anyuka vagyok és már 5 hónapja munkaügyin keresztül járok tanfolyamra, ami után még pénzt is kapok.
Nekem jár tb jogviszony igazolás?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 04:19

Kedves Erika!
Tanfolyamon való részvétel információink szerint nem keletkeztet TB jogviszonyt, így erre az igazolás véleményünk szerint nem adható ki. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek!

Anita szerint:

2018-03-20 - 12:52

Megkapom a tb igazolást úgy is, ha egy éves munkaviszonyom lejárt és most jelenleg álláskeresői támogatásban részesülök?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 04:12

Kedves Anita!
Információink szerint a TB igazolás álláskeresési támogatás esetén is kiadható. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Lívia szerint:

2018-03-18 - 18:03

Üdv.
2 éve vagyok gyesen 2016. januártól. Így igénybe vehetem-e a csokot? Most akkor milyen TB kell, hol lehet azt kikérni?
Érdeklődni szeretnék, hogy a párom nem dolgozik és halottam, hogy utólag is be lehet mutatni a 180 nap munkaviszonyt, hogy igaz-e?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-18 - 18:19

Kedves Lívia!
A területileg illetékes OEP tud Önnek pontos tájékoztatást adni, hogy kiadható-e az Ön részére a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás.
Párja a leírtak alapján nem kaphatja meg a TB jogviszony igazolást. EGT államban dolgozók esetén van lehetőség arra, a CSOK kérelem benyújtásakor fennálló külföldi munkaviszonyuk mellett vállalják 180 napon belül magyarországi TB jogviszony létesítését.

Mária szerint:

2018-03-18 - 15:35

Üdvözlöm.
Kérdezni szeretnék. Ház 2,8M Ft-ért. Van 3 gyermekem 25 év alatti. A 4. gyereket a banknál papíron kell vállalni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-22 - 09:46

Kedves Mária!
Vállalt gyermek után házastársi kapcsolatban igényelhető a CSOK, ha legalább egyikük 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. A gyermekvállalásról a CSOK kérelemben nyilatkoznak.

Csaba szerint:

2018-03-17 - 11:51

Üdv.
Lehet már tudni pontosan, hogy milyen okiratokat kell beszerezni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-18 - 14:19

Kedves Csaba!
A CSOK kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.

Dzsenifer szerint:

2018-03-16 - 15:29

Jó napot kívánok!
Szeretnék érdeklődni, hogy a párom most kezdett el dolgozni. Muszáj, hogy a 180 napos TB igazolás meglegyen, mert határozatlan időre van a szerződése? Esetleg így igénybe tudnánk-e venni a csokot?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-17 - 11:44

Kedves Dzsenifer!
A CSOK jogosultsághoz meg kell lenni a legalább 180 napos folyamatos TB jogviszonynak, melyben maximum 30 nap megszakítás lehet.

Elemér szerint:

2018-03-10 - 16:34

Üdvözlöm.
Mennyi ápolási hónap megléte szükséges az igényléshez?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-11 - 14:19

Kedves Elemér!
A CSOK rendelet nem határoz meg minimális időtartamot az ápolási díjra vonatkozóan, csak azt kéri igazolni, hogy az igénylő a kérelem benyújtásakor a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatala ápolási díjat megállapító végleges határozata alapján ápolási díjban részesül.

Olivér szerint:

2018-03-08 - 14:07

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy mi jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra, ha én mint férj Ausztriában dolgozom már több éve, Mosonmagyaróváron lakunk, és én ingázok Bécsbe! Van egy 2 éves kislányunk! Feleségem 2015 januárjában kezdett dolgozni egy gyárban (előtte munkanélkülin volt). 3-4 hónap munka után lett terhes és nem dolgozhatott tovább, veszélyeztetett terhes lett! Azóta is állományban van a cégnél, csak gyesen van! De nem dolgozott 180 napot, így is jár a csok vagy a gyes is számít?
Köszönöm a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 14:16

Kedves Olivér!
Úgy tudjuk, ha gyes mellett a korábbi munkaviszony is megvan, akkor kiadható a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Javasoljuk azonban, hogy ez ügyben keressék meg a területileg illetékes OEP hivatalt, ahol pontos választ kaphatnak e kérdésre.

Brigi szerint:

2018-03-08 - 13:27

A kérdésem az lenne, hogyan tudnám felvenni a csokot 3 gyerekre egyedülállóként? Egyedül a tb jogviszonyom nincs meg, mert gyesen vagyok. Ha közeli hozzátartozó nyugdíjas, ő tudna avval segíteni? Vagy hogyan tudnám megoldani?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 13:41

Kedves Brigi!
Nyugdíjasok nem rendelkeznek TB jogviszonnyal. Abban az esetben lehetne jogosult CSOK-ra, ha megszerezné a legalább 180 napos folyamatos TB jogviszonyt.

Éva szerint:

2018-03-07 - 05:45

Üdvözlöm!
Kérdésem, hogy a használt lakás vásárláshoz való hitelfelvételhez fontos, hogy véglegesített munkaviszony legyen? Jelenleg a Coop Zrt-nél állok munkaviszonyba, folyamatosan hosszabbítják a szerződésemet!
Vagy ha jól értelmezem, elég a folyamatos tb viszony!?
Válaszát köszönettel veszem!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-07 - 06:12

Kedves Éva!
A CSOK jogosultsághoz elég a folyamatos TB jogviszony. Hitelfelvételnél a határozott idejű munkaviszonnyal kapcsolatban bankonként eltérő szabályozással találkozunk. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Reni szerint:

2018-03-05 - 15:48

2017. december 11-én megszűnt a tb jogviszonyom és 2018. január 1-gyel indult újra. A 180 nap meglenne, csak nem tudom, így nem sok-e a kieső rész, vagy megkapom így is az igazolást, vagy január 1-től ki kell várjam újra a 180 napot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-12 - 06:37

Kedves Reni!
A 180 napos folyamatos TB jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehetséges, tehát véleményünk szerint így is megkaphatja az igazolást.
Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Nani szerint:

2018-03-03 - 18:33

Nekem van TB-m és egyedülálló vagyok, gyesen, megkaphatom a csokot vagy sem?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 16:45

Kedves Nani!
Az egészségbiztosítás nem azonos a társadalombiztosítással. Csak gyes esetén egészségbiztosítása alapján az egészségügyi szolgáltatásokra jogosult, de ez nem azonos a CSOK igényléshez szükséges társadalombiztosítási jogviszonnyal.

Jani szerint:

2018-03-02 - 17:43

Üdv.
Nekem az volna a kérdésem, hogy közmunkában dolgozom, akkor is ki tudom kérni a TB igazolást? 2017.10.02.-án kezdtem, 2018.02.15.-én megszűnt, de 2018.02.16-án másik szerződéssel folytatódik a szerződésem.
Ez befolyásolja vagy nem?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 16:13

Kedves Jani!
Közmunkásként is kikérhető a TB jogviszony igazolás, ha meglesz a 180 napos folyamatos jogviszonya.

Pamela szerint:

2018-03-01 - 20:35

Az volna a kérdésem tehát nekem még van a TB elég régóta. Egyedülálló vagyok. Gyesen. Akkor én igényelhetem-e a csokot vagy sem?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 06:19

Kedves Pamela!
Csak gyes esetén nem áll fenn TB jogviszony. Ha azonban Ön egyéb jogviszony alapján biztosítottnak számít legalább 180 napja, akkor jogosult lehet CSOK-ra.
Arról, hogy kiadható-e Önnek a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás, a területileg illetékes OEP tud pontos tájékoztatást adni. Javasoljuk az érintett hivatal személyes megkeresését!

Regina szerint:

2018-02-28 - 06:00

Egyedülálló vagyok, gyesen lévő. Így igénybe tudnám venni a csokot, vagyis kell-e hozzá munkahely az új rendelet szerint?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-28 - 06:36

Kedves Regina!
Csak gyes esetén a CSOK – a megfelelő TB jogviszony hiányában – sajnos nem vehető igénybe.
A várható rendeletmódosításról bővebben ITT olvashat.

Tünde szerint:

2018-02-22 - 19:25

Üdv.
Az lenne a kérdésem, hogy kaphatok-e tb jogviszony igazolást. Álláskeresési járadékot kapok, mert megszűnt a közmunkám 2017. december 31-én.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-23 - 04:56

Kedves Tünde!
Ha álláskeresési támogatást kap, az TB jogviszonynak minősül. Arról, hogy kiadható-e Önnek a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás, az ebben illetékes OEP tud tájékoztatást adni Önnek. Kérjük, az ügyben keresse fel a területileg illetékes OEP hivatalt!

Csaba szerint:

2018-02-22 - 15:31

Üdvözlöm.
Volna egy újabb érdekes kérdésem. 2018.02.15.-től változik a csok, ami még nem jelent meg a Magyar közlönyben. A kérdésem az, hogy mi van akkor, ha: jelenleg belevágok a csok-ba, megkötöm az ügyvédi szerződést, beszerzem a szükséges papírokat, stb. és mire benyújtom a bank felé a kérelmemet, addigra lejön a közlöny. Akkor beadhatom a közlöny előtt megkötött szerződéssel az igényemet a bank felé, vagy ebben az esetben dobhatom az egészet a kukába és kezdhetem az egészet előröl?
Nagyon szépen köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-22 - 16:11

Kedves Csaba!
Az adminisztratív terhek csökkentésre várható, tehát bizonyos dokumentumok beszerzése helyett elegendő lesz majd az azokban foglaltakról nyilatkozni, tehát nem áll fenn annak a veszélye, hogy előröl kell kezdeni az egész ügyintézést.

Norbert szerint:

2018-02-22 - 05:05

Tisztelt szakértő!
Tb jogviszonnyal kapcsolatban lenne egy speciális kérdésem.
A munkaviszonyom február 16. napjával megszűnt, ugye így elkezdődött az a bizonyos 30 nap, ami megszakítás lehet a 180 nap biztosítási jogviszonyban. Most jogosult lennék 48 nap álláskeresési járadékra, és itt lenne a kérdés, amire sajnos eddig még sehol nem tudtam választ kapni.
Álláskeresési járadék az megfelel a Csok-hoz tb jogviszonyként? Vagy jobb lenne mihamarabb állást találni?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Norbert

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-22 - 05:16

Kedves Norbert!
Az OEP honlapján olvasható tájékoztató szerint társadalombiztosítottnak minősül az is, aki álláskeresési támogatásban részesül. Így valószínűsítjük, hogy ennek fennállása esetén is kiadható a CSOK jogosultsághoz szükséges igazolás, ám hitelfelvételhez ez biztosan nem megfelelő. Amennyiben kölcsönt is szeretne felvenni, úgy ugyanazon munkahelyen legalább 3 hónapos, nem próbaidős, határozatlan idejű munkaviszonnyal szükséges rendelkezni.
Javasoljuk, hogy személyesen is keresse fel a területileg illetékes OEP hivatalt, ahol a TB jogviszonnyal kapcsolatban pontos tájékoztatást tudnak adni Önnek.

Ibolya szerint:

2018-02-21 - 11:36

Tisztelt hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy a csok kérelmeket a pénzintézetek, takarékszövetkezetek bírálják el vagy még továbbítják azokat?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-21 - 15:04

Kedves Ibolya!
A CSOK kérelmet az a hitelintézet, illetve a hitelintézet központja bírálja el, ahova benyújtásra került.

Edina szerint:

2018-02-21 - 05:25

Azt szeretném kérdezni, hogy a munkanélküli számít TB jogviszonynak számít, ha előtte dolgoztam? A másik kérdésem az lenne, a 4 órás munka az elég?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-21 - 05:27

Kedves Edina!
Információink szerint csak az álláskeresési támogatás minősül TB jogviszonynak.
A 4 órás munkaviszony is keletkeztet TB jogviszonyt.

Alleta szerint:

2018-02-20 - 10:50

Jó napot.
Azt szeretném megkérdezni, hogy élettársam büntetett előéletű volt. Neki van munkaviszonya. Ő igénybe veheti-e a csokot? Már nyolc hónapja dolgozik.
Válaszát várom és előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-20 - 11:21

Kedves Aletta!
Ha az igénylő a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült, akkor elvileg jogosult lehet a kedvezményre. Erről bővebben ITT olvashat.
A jogosultsághoz legalább 180 napos folyamatos TB jogviszony szükséges, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. A 8 hónapos munkaviszony tehát megfelelő lehet.
Élettársak együttesen igényelhetik a támogatást. A további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Csaba szerint:

2018-02-14 - 15:16

Jó napot kívánok.
Az lenne a kérdésem, hogy továbbra is az ügyvédi adás-vételi szerződés megkötése a “legelső” lépés a csok esetében?
Mert olvastam olyat, hogy ez a 3. lépés (1. iratok beszerzése, 2. csok igénylés, 3. bírálat,4. ügyvédnél szerződéskötés, stb. folyamat)
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-15 - 05:53

Kedves Csaba!
Elsőként minden esetben meg kell ismerni a CSOK feltételeket és annak kell utánanézni, hogy azok maradéktalanul teljesülnek-e esetünkben. Már ebben a témában is készséggel állnak rendelkezésre Szakértőink! Amennyiben kölcsönt is szeretnénk felvenni, úgy célszerű elvégeztetni az előzetes hitelbírálatot. Irodáinkban mind az előzetes hitelbírálat, mind a teljes körű CSOK és hitelügyintézés díjmentes! Pozitív előbírálat esetén következhet az adásvételi szerződés megkötése, majd a CSOK kérelem hitelintézethez történő benyújtása.

Ibolya szerint:

2018-02-13 - 10:26

Jó napot kívánok!
A kérdésem az lenne, hogy az öcsém munkahelye e hónap végén megszűnik leépítés miatt. Álláskeresésire lesz jogosult. A csok kérelemhez a papírokat csak jövő hónapban tudja beadni. Kiadható neki a tb jogviszony? És elég lesz neki egyszer kikérni? Mert úgy tudom, hogy február 15-től 30 napos határidő lesz adva a bankoknak, hogy elbírálják a kérelmeket. Lehet olyan, hogy mégsem tartják majd a határidőt? Mert ha lezajlik 1 hónap alatt, akkor elegendő lenne neki egyszer kikérni az igazolást.
Válaszát előre is köszönöm tisztelt hitelnet.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-14 - 05:54

Kedves Ibolya!
Az álláskeresési támogatásban részesülő személy információink szerint biztosítottnak minősül, így részére a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás elvileg kiadható. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni. Az igazolást – a mai napon hatályos kormányrendelet értelmében – csak egyszer kell benyújtani, s az a lényeg, hogy a CSOk kérelem befogadásakor ne legyen régebbi 30 napnál.

Rita szerint:

2018-02-08 - 13:06

Jó napot!
Szeretném megkérdezni, hogy van-e lehetőség Csok felvételére, ha a férjemnek ausztriai biztosítása van?
Köszönöm a választ előre!

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-08 - 13:10

Kedves Rita!
A CSOK kérelem benyújtásakor jelenleg kizárólag magyarországi TB jogviszony fogadható el, ám a február 15-től várható rendeletmódosítás alapján elfogadható lesz az is, ha a támogatott személy vállalja, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. További információ ITT olvasható.

Brigi szerint:

2018-02-07 - 05:59

Jó napot!
Az érdekelne, hogy a TB fizetés vállalás az a saját maga utáni tb fizetésre is vonatkozik vagy csak munkáltató általi fizetésre?
Ha az egyik fél adóstárs egy régebbi lakáshitelben, akkor mit lehet csinálni? Abbol a hitelből nem tud az illető kiszállni. Nem vállal részt a vásárolt ingatlanból esetleg. Illetve a KHR listán, ha szerepel valaki, attól a csokot igényelheti-e?
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-07 - 06:09

Kedves Brigi!
A társadalombiztosítás és az egészségbiztosítás nem ugyanaz. Ha valaki fizeti maga után az egészségbiztosítást (TB-t), az egészségügyi ellátásokra lesz jogosult, de társadalombiztosítási jogviszonya még nem keletkezik.
Újabb hitelfelvételnél a bankok figyelembe veszik az illető másik hitelben adóstársként vállalt kötelezettségét. A negatív KHR információ a CSOK jogosultságot nem zárja ki, de hitelfelvételre nincs lehetőség.

Edit szerint:

2018-02-05 - 19:08

Érdeklődni szeretnék, hogy 10 év munkaviszony után álláskeresői járulékot kapok, hamarosan megint lesz munkám.
Az lenne a kérdésem, hogy az álláskeresői járulékot figyelembe veszik a csoknál?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-06 - 04:51

Kedves Edit!
Az álláskeresési támogatásban részesülők információink szerint rendelkeznek a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonnyal. Pontos tájékoztatást ezt ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Balázs szerint:

2018-02-04 - 11:49

Érdeklődnék, hogy őstermelői igazolással rendelkezem, ez jó lehet a csokhoz, mivel valahol olvastam.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-04 - 18:39

Kedves Balázs!
Információink szerint biztosított “a mezőgazdasági őstermelő, ha a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év, kivéve
1. az őstermelői tevékenységet közös igazolvány alapján folytató kiskorú személyt és a gazdálkodó család kiskorú tagját,
2. az egyéb jogcímen biztosítottat,
3. a saját jogú nyugdíjast és az özvegyi nyugdíjban részesülő személyt, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte”
Pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Ildikó szerint:

2018-01-29 - 23:07

A férjemnek megvan a tb igazolása, nekem nem lehet kiadni, mert gyesen vagyok 1 éve. Én hogyan igazoljam magam vagy így nem kapom meg a Csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-30 - 04:22

Kedves Ildikó!
A CSOK jogosultsághoz elegendő, ha legalább egyikük rendelkezik a megfelelő TB jogviszony igazolással.

Emese szerint:

2018-01-29 - 06:01

Tanulói jogviszonnyal lehet-e igényelni csokot, ha 18 éves vagyok?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-29 - 06:03

Kedves Emese!
Ha Ön a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytat, akkor elvileg rendelkezik TB jogviszonnyal, ami CSOK igényléshez szükséges.
A CSOK jogosultság további feltételeiről honlapunkon tájékozódhat.

Olivér szerint:

2018-01-25 - 15:43

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni, hogy napi hány órás bejelentett munkaviszony szükséges az OEP-es csok igazolás kiadásához? Ha valaki heti 5-10-20 órában dolgozik is kap, vagy csak heti 40 órásra.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-25 - 16:28

Kedves Olivér!
Információink szerint a CSOK jogosultsághoz szükséges OEP igazolás részmunkaidős állás esetén is kiadható. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Csaba szerint:

2018-01-19 - 17:19

Üdv.
Azt szeretném kérdezni, munkaügyi által finanszírozott tanfolyamon veszek rész, jogosult vagyok-e tb jogviszonyra csok esetében?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-20 - 11:53

Kedves Csaba!
A munkaügyi központ által finanszírozott tanfolyam véleményünk szerint nem keletkeztet TB jogviszonyt. Pontos tájékoztatást az ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Andi szerint:

2018-01-15 - 04:14

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, ki adják a tb igazolást, ha csak gyesen vagyok? 4 kiskorú gyerekem van, eddig nem dolgoztam.
Válaszukat köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-15 - 05:52

Kedves Andi!
Információink szerint csak gyes esetén sajnos nem adható ki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás.

Brigi szerint:

2018-01-13 - 14:55

Jó napot.
Kérdezni szeretném, ha én suliba jártam és gyakorlatra jártam 2 évig Sparba mint bolti eladó és akkor lettem terhes, azóta gyesen vagyok.
Így megkaphatom a tb igazolást a csokhoz?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-14 - 05:56

Kedves Brigi!
A leírtak alapján véleményünk szerint nem adható ki sajnos az Ön részére a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás.

Kitti szerint:

2018-01-08 - 14:23

Üdv!
Butaságot kérdezek, de már össze vagyok zavarodva a 100 féle választól. Olyan kérdésem lenne, hogy gyedet kapom és gyed mellett napi 6 – heti 36 órás – egyéni vállalkozásom van, viszont a férjemnek nincs bejelentett munkahelye. 9 hónapja él a vállalkozás.
Így is igénybe vehetem a CSOK-ot?
A vállalkozás munkaviszonynak számít a CSOK-hoz?
Gyeddel is igénybe vehetem a CSOK-ot vállalkozás nélkül is? Mert a TB jogviszonyom az áll, ugye?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-10 - 06:29

Kedves Kitti!
Az egyéni vállalkozói jogviszony is TB jogviszonynak számít, így a leírtak alapján véleményünk szerint rendelkezik a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonnyal.
Arról, hogy valóban kiadható-e az Ön részére a szükséges igazolás, a területileg illetékes OEP hivatal tud pontos választ adni a nyilvántartott adatok alapján. Javasoljuk a hivatal megkeresését ez ügyben.

Edina szerint:

2018-01-06 - 16:59

4 óra munkaviszony jó a csokhoz?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-07 - 14:57

Kedves Edina!
Ha legalább 180 napja fennáll a 4 órás munkaviszony – legfeljebb 30 nap megszakítással – úgy kiadható a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás.

Viktória szerint:

2018-01-05 - 08:52

Csokból finanszírozható az árveréses ingatlan vagy bármely végrehajtói?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-06 - 06:23

Kedves Viktória!
Végrehajtás alatt lévő ingatlan banki finanszírozása speciális eset, minden esetben külön egyeztetést igényel bankonként.

Erzsébet szerint:

2018-01-05 - 06:04

Üdv.
A párommal szeretnénk igénybe venni a csok-ot. Használt házat szeretnénk venni. A kérdésem az lenne, hogy az álláskeresési járadék beleszámít-e a tb jogviszonyba? Jelenleg álláskeresésin van. És mi van akkor, ha lejárt már neki az ellátás és már csak regisztrált álláskereső? Úgy is igényelhetjük a csokot? Előzőleg 8 hónapig dolgozott a volt munkahelyén.
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-05 - 06:13

Kedves Erzsébet!
Információink szerint az álláskeresési támogatásban részesülő személy rendelkezik társadalombiztosítási jogviszonnyal, ám úgy tudjuk a regisztrált álláskereső nem. A CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás tehát az előzőek alapján addig adható ki párja részére, amíg álláskeresési támogatásban részesül. Pontos tájékoztatást az ebben illetékes OEP hivatal tud adni Önöknek.

Erzsébet szerint:

2018-01-05 - 06:02

Férjemnek nincs bejelentett munkahelye. Elég, ha nekem van TB jogviszonyom? Én lekérem, így elég-e ahhoz, hogy intézkedjünk? Övé szükséges-e hozzá?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-05 - 06:09

Kedves Erzsébet!
A CSOK igényléshez elegendő egyikük részéről benyújtani a TB jogviszony igazolást.

Tünde szerint:

2018-01-02 - 21:08

Üdvözlöm!
Használt lakást szeretnék venni. 17 éves középiskolás fiam után szeretném a csok-ot igénybe venni. Fiam iskola mellett heti 2 alkalommal diákmunkára jár.
Szeretném megtudni, hogy kaphatjuk-e utána így is a családi adókedvezményt?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-03 - 05:18

Kedves Tünde!
Az, hogy 17 éves eltartott gyermeke diákmunkát vállal, nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Betty szerint:

2018-01-01 - 07:45

Üdvözlöm.
Én 3 kiskorú gyermeket nevelek, így főállású anya vagyok. Házat szeretnék venni egyedülállóként. Az ingatlan egy családi ház lenne, aminek az összege 1,5 millió forint, de végrehajtás alatt áll.
Kérdésem az lenne, hogy így is megigényelhetem a csokot, hogy főállású anyaságon vagyok? Én úgy tudom, hogy van ilyen esetben TB.
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-02 - 08:30

Kedves Betty!
Információink szerint főállású anyasági esetén nem adható ki a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás. Főállású anyaként csak egészségbiztosítással rendelkezik, társadalombiztosítással nem. Pontos tájékoztatást az ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Erzsébet szerint:

2017-12-29 - 08:20

Üdv.
Érdeklődnék, hogy a 2016/2017-es új csok törvényben írják, hogy egyedülállóként igénybe vehetném a csokot úgy, hogy ápolási tb jogviszonyban vagyok immár 6 éve a fiammal és így nem kell munkáltatótól igazolás, hanem a fővárosi és megyei kormányhivataltól kell benyújtani a tb jogviszonyomat jogerős határozata alapján ápolási díjban részesülök? Ezt itt a HITELNET-en olvastam!
Kérem mielőbbi válaszát. Melyik bank az, aki ezt elfogadja?
Köszönettel.
H.-né

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-29 - 16:13

Kedves Erzsébet!
CSOK igényléshez valóban nem szükséges a 180 napos TB jogviszony igazolás, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal ápolási díjat megállapító jogerős határozata alapján ápolási díjban részesül.
Ez minden CSOK nyújtásával foglalkozó hitelintézetnél így működik. Az ápolási díj azonban hitelfelvételhez nem elegendő.

Erzsébet szerint:

2018-01-07 - 20:19

Üdv.
Érdeklődnék, most 45 éves vagyok, a csokot ebben a korban is igényelhetem?
Tisztelettel.
H.-né

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-08 - 13:56

Kedves Erzsébet!
Meglévő gyermekek után 45 évesen is igényelhető a CSOK.

Viktória szerint:

2017-12-21 - 08:51

Kinéztem egy másik házat is, de csak kád helye van, de zuhanyzó van. Erre sem tudom a választ. Az a igazság egy játszmánk van, mivel a papírmunkák pénzbe kerülnek.

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-22 - 04:09

Kedves Viktória!
Kád helyett zuhanyzó is elfogadható.

Niki szerint:

2017-12-21 - 08:14

Üdvözlöm.
Használt ház vásárlásra szeretnénk kihasználni a CSOK-ot. Jelenleg gyesen vagyok. Azt olvastam, hogy elég az egyik féltől TB igazolás. Jelen esetben a férjem részéről elegendő 1 igazolás a pozitív bírálathoz? Bonyolítja a helyzetet, hogy a munkáltatóm felszámolás alatt áll, de mivel gyesen vagyok ez nem befolyásolja ezt.
Megkaphatjuk így?

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-22 - 04:07

Kedves Niki!
A CSOK jogosultsághoz elegendő, ha férje részéről rendelkeznek a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonnyal, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

Viktória szerint:

2017-12-21 - 07:35

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy most egy felújítandó házat néztünk ki, de csok előtt szeretnénk értékbecslést, lehetséges-e, nem akarunk pénzt bukni. A fürdővel is annyi a gond, hogy külön bejáratú, a teraszról kell oda bemenni, mert nincs kiverve a fal az ajtóhoz, az álmennyezet az egyik szobában kis részben le van esve. Okoz-e gondot csok igénylésnél és önerő nélkül szeretnénk venni házat.

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-22 - 04:06

Kedves Viktória!
Ha a fürdőhelyiség nem a lakáson, mint önálló rendeltetési egységen belül található, hanem a teraszról nyílik, akkor sajnos az ingatlan nem felel meg a CSOK követelményeinek.

Beáta szerint:

2017-12-19 - 17:21

Nekünk most azt mondák az ügyfélszolgálaton a Teve utcában, hogy nem 180 nap kell, hanem 2 év, úgyhogy mi nem is kaphatjuk meg a CSOK-ot, mert csak másfél éve mentem vissza dolgozni, azóta van csak folyamatos biztosítási jogviszonyom, addig GYES-en voltam. Úgyhogy ez a 180 nap sajnos KAMU.

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-20 - 04:46

Kedves Beáta!
Amennyiben új lakóingatlan építéséhez vagy vásárlásához 3 gyermek után a 10 millió Ft-os CSOK-ot kívánják igénybe venni, akkor valóban 2 éves TB jogviszony szükséges. Ellenben, ha bármely kisebb összegű CSOK-ot szeretnék igénybe venni akár új, akár használt lakásra, akkor elegendő a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszony, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Mindezt a vonatkozó kormányrendeletet (16/2016. (II.10.) 30. 31.§-a és a 17/2016. (II.10.) 14.§ (c) bekezdés) egyértelműen kimondja.

Nikoletta szerint:

2017-12-15 - 06:38

Üdvözlöm.
A kérdésem az lenne, hogy meg van-e szabva, hogy határozott vagy határozatlan szerződés alapján lehet igényelni a CSOK-ot? Jelenleg 3 hónapja dolgozom, 3 éves szerződésem van, gyeses anyuka állását töltöm be. Valamint a gyes + fizetés is beleszámít a jövedelembe vagy csak a fizetés? Mennyi önrésszel kell rendelkezni, ha van már egy 2 éves kislányunk?

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-16 - 05:14

Kedves Nikoletta!
A CSOK jogosultságot nem befolyásolja a munkaszerződés típusa, ellenben a hitelfelvételt igen. A CSOK jogosultság feltétele legalább a 180 napos, folyamatos TB jogviszony megléte, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.
A gyest – ha fizetés mellett kapja az igénylő – nem minden bank veszi figyelembe jövedelemvizsgálat során. Az, hogy mennyi önrésszel kell rendelkezni, több tényezőtől is függ, ennyi információ alapján sajnos nem tudjuk megmondani. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű CSOK és hitelügyintézés díjmentes!

Miksa szerint:

2017-10-11 - 06:50

Üdvözlöm!
3 gyermekünk van és új CSOK-os lakás vásárlásunk van folyamatban. Már elkészült a szerződés, kifizettük az önerőt, de az átadás határideje csúszik. Én ebben a hónapban nyugdíjba megyek, és ha most ki is adják az OEP-ben az igazolást, az 30 napig érvényes, vagyis mire a lakás átadásra kerül lejár. A kérdés: kapok új igazolást már mint nyugdíjas CSOK-os lakás vásárlásához?
Tisztelettel: Miksa

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-11 - 12:21

Kedves Miksa!
Nyugdíjasok esetében információink szerint nem adható ki a CSOK-hoz szükséges TB jogviszony igazolás. Ezzel kapcsolatban további pontos felvilágosítást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.
Ha azonban már befogadásra került a CSOK kérelem, akkor a későbbiekben újabb OEP igazolása benyújtása nem szükséges.

Edit szerint:

2017-10-11 - 05:03

Jó napot kívánok.
Egyedülálló anya vagyok 3 gyermekkel, a legkisebb 1 éves, ezért gyesen vagyok, nincs munkahelyem. Szeretnék egy kisebb családi házat venni.
Érdekkörnék, hogy kapnék-e valamilyen támogatást vagy sem, mivel nem dolgozom?
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-11 - 05:04

Kedves Edit!
Önmagában a gyes nem keletkeztet TB jogviszonyt, így gyesre CSOK nem igényelhető.

Viktória szerint:

2017-09-28 - 16:43

Jó napot!
Érdeklődni szeretnénk, hogy lehet-e használt lakásra és új lakásra csokot kihasználnom, mivel csak 2 év megszakítással, de jövő hónapban meglesz a 180 nap folyamatos, ezért használt lakást vásárolok, de rá két év múlva szeretnénk új házat építtetni csokkal, azaz az új csokot igénybe venni.
Lehetséges?
Én mint ügyvezető, ugyanazok az elvárások a csoknál?

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-29 - 05:26

Kedves Viktória!
Használt lakás vásárlásra esetén a legalább 180 napos folyamatos TB jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. 2 év megszakítás esetén nem tejesül a folyamatosság, így a kedvezményre sajnos nem jogosult.
Az új lakásra vonatkozó CSOK akkor igényelhető, ha legalább 2 éves folyamatos TB jogviszonya van, melyben szintén maximum 30 nap megszakítás lehet. Azt, hogy két év múlva milyen feltételekkel lesz igényelhető a kedvezmény új lakásra, jelenleg nem tudjuk megmondani.

Nelli szerint:

2017-09-27 - 13:29

Kedves Szakértő!
Használt lakáshoz szeretnék CSOK-ot igényelni. 4 havi munkaviszonyom van Magyarországon, előtte Ausztriában dolgoztam alkalmazottként. Ha kikérem Ausztriában is az E104 nyomtatványon a munkaviszonyom igazolását, és az OEP is leigazolja a 4 havi biztosítotti jogviszonyomat, akkor kaphatok CSOK-ot? Magyarul: lehet a 180 napot külföldről és Magyarországról igazolni?
Segítségét köszönöm: Nelli

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-28 - 06:32

Kedves Nelli!
Megfelelő, ha a CSOK kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonya van, s a 180 napból fennmaradó időszakot (2 hónap) ausztriai TB jogviszonnyal igazol.

Mária szerint:

2017-09-21 - 05:38

Kérdésem: siket-néma házaspár esetében a rokkant ellátás TB jogviszonynak számít?
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-21 - 05:59

Kedves Mária!
A rokkantsági ellátás információink szerint nem minősül TB jogviszonynak. A TB jogviszony igazolás benyújtásától abban az esetben lehet eltekinteni, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal ápolási díjat megállapító jogerős határozata alapján ápolási díjban részesül.

Eszter szerint:

2017-09-20 - 13:17

üdvözlöm.
Az élettársammal 4 gyermeket nevelünk. szeretnénk igénybe venni a gyerekeknek járó támogatást használt lakás vásárlásra. A kérdésem az lenne, hogy a páromnak megvan a szükséges 180 napos tb jogviszonya, de sajnos megszűnt a munkahelye 15 napja, de talált másikat. Így nem gond ez a kihagyás az igazoláshoz a tb-től?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-22 - 09:51

Kedves Eszter!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén legalább 180 napos folyamatos TB jogviszony szükséges, melyben maximum 30 nap megszakítás lehet. Ebből következően, ha párjának a 180 napos folyamatos TB jogviszonyában 15 nap megszakítás volt, jogosultak lehetnek a támogatásra, amennyiben az egyéb feltételek is teljesülnek. Erről bővebben ITT olvashat.

Edina szerint:

2017-09-18 - 16:43

Ápolási díj jó tb jogviszonynak a csokhoz?

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-20 - 05:49

Kedves Edina!
Nem szükséges a 180 napos TB jogviszony igazolás CSOK igényléshez, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal ápolási díjat megállapító jogerős határozata alapján ápolási díjban részesül.

Edina szerint:

2017-09-17 - 22:30

A kérdésem az lenne, hogy a férjemnek még júliusban megvolt a 180 napos jogviszonya, azóta is dolgozik közmunkán, de voltak fizetetlen napjai, de napi bejelentővel, akkor nem egy éven belül kell, hogy meglegyen a 180 nap?

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-18 - 06:15

Kedves Edina!
A 180 napos TB jogviszonynak a CSOK kérelem benyújtásától visszamenőleg számítva folyamatosnak kell lennie, összesen legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.
Az igazolás kiállíthatóságáról a területileg illetékes OEP tud párjának pontos felvilágosítást adni.

Edina szerint:

2017-09-16 - 15:36

Jó napot!
A kérdésem az lenne, a férjem közmunkás több mint 2 éve. Júliusban még megvolt a 180 napja, most meg nincs meg. Volt fizetetlen napja, de ebben az évben megvan.
Egy éven belül kell, hogy meglegyen a tb? Vagy hogyan számolják?

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-17 - 05:19

Kedves Edina!
A TB jogviszonynak az igényléskor, valamint az azt megelőzően 180 napban folyamatosan kell meglenni, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

Nikolett szerint:

2017-08-10 - 05:36

Üdvözlöm!
Van 3 gyermekem és használt lakást szeretnék venni! Jelenleg valófélben vagyunk a férjemmel, ő a két kisebb gyermek édesapja, a legnagyobb gyermek nálam van elhelyezve! Jelenleg főállású anyaságit, családi pótlékot és gyermektartást kapok a legnagyobb gyermekre! A kicsikre még folyamatban van az összeg megállapítása!
Szeretném megkérdezni, hogy így igénybe tudnám-e venni a csok-ot vagy esetleg a régi szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel.
Nikolett

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-10 - 05:51

Kedves Nikolett!
Szocpoligénylésre már nincs lehetőség, jelenleg a CSOK a gyermekek után elérhető lakáscélú támogatási forma. A jogosultsághoz legalább 180 napos TB jogviszony szükséges. Információink szerint azonban a főállású anyasági jogviszony nem keletkeztet TB jogviszonyt, így a támogatás nem vehető igénybe. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud Önnek adni.
Továbbá a CSOK kérelem benyújtásához szükség van a válásról szóló jogerős bírósági határozatra.

Lui szerint:

2017-08-03 - 22:06

Jó estét!
Volt élettársam egyedülálló 3 gyerekkel gyesen illetve anyaságin volt.
Így megkapja az OEP igazolást?

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-04 - 07:20

Kedves Lui!
Csak gyesre és anyasági támogatásra információink szerint nem adható ki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Pontos felvilágosítást a területileg illetékes OEP tud adni.

Viktória szerint:

2017-07-24 - 19:13

Jó napot!
3 hónap tb jogviszonyom van saját cégemnél, jelenleg cseden leszek és 3 hónap múlva lesz meg a fél év 180 nap folyamatos munkaviszony. Elég csak a 10 milliós csokhoz, hitel nélkül? Mivel a cégem előtt decemberig volt munkám. Saját magamnak építkeznénk vagy hozzá bővítenénk az építőipari cégemmel.

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-25 - 06:02

Kedves Viktória!
Legfeljebb két gyermek után igényelt támogatás esetén elegendő a 180 napos TB jogviszony, ellenben 3 vagy több gyermek után, új lakásépítéshez igényelt CSOK esetén minimum 2 éves TB jogviszony szükséges. Az igazolás kiállíthatóságáról a területileg illetékes OEP-nél célszerű érdeklődni.
A vonatkozó kormányrendelet értelmében az igénylő az építési munkákat végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezhet tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa, így saját építőipari céggel történő kivitelezés nem lehetséges CSOK igénybevétele esetén.

Anita szerint:

2017-07-23 - 18:12

Jó napot!
Én a csokról érdeklődnék. 6 kiskorú gyermekem van, gyesen vagyok. Férjem jelenleg nem dolgozik.
Így van-e lehetőségünk a csokot kihasználni, mert tudomásom szerint igen.

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-24 - 05:52

Kedves Anita!
CSOK-ra akkor lehetnek jogosultak, ha legalább egyikük rendelkezik – használt lakóingatlanra igényelt támogatás esetén – legalább 180 napos, – új lakóingatlan esetében – legalább 2 éves folyamatos TB jogviszonnyal, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás van. Az igazolás kiállíthatóságáról a területileg illetékes OEP tud tájékoztatást adni. Ha egyiküknek sincs munkaviszonya, akkor az igazolás sajnos nem állítható ki.

Szilárd szerint:

2017-07-14 - 07:44

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az lenne a kérdésem, hogy ha nemzetközi szervezetnél dolgozom Magyarországon és ezen szervezet által külön biztosításom van, ami nem TB biztosítás, akkor ebben az esetben kaphatok-e OP igazolást?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-14 - 09:55

Kedves Szilárd!
A CSOK jogosultsághoz a kérelem benyújtásakor mindenképpen magyarországi TB jogviszony igazolása szükséges, vagyis a Tbj. 5. § szerint biztosított kell, hogy legyen. Arról, hogy adott esetben kiadható-e a szükséges igazolás, a területileg illetékes OEP tud pontos tájékoztatást adni. A témával kapcsolatban bővebb információt ITT talál.

Márkó és Reni szerint:

2017-07-03 - 07:16

Tisztelt szakértő!
Érdeklődnék, hogy tanfolyamra is jár-e a csok használt lakás vásárlásra?

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-03 - 09:37

Kedves Márkó és Reni!
Véleményünk szerint a tanfolyami képzés önmagában nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt, így a CSOK-hoz szükséges TB jogviszony igazolás ez esetben úgy véljük, nem adható ki. Pontos tájékoztatást az ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önöknek.

Viktoria szerint:

2017-06-29 - 10:41

Cseden leszek munkaviszony nélkül, mivel kirúgtak veszélyeztetett terhesként.
Jogosult leszek a csokra míg le nem jár a csed?

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-29 - 14:56

Kedves Viktória!
Amennyiben a CSED ideje alatt korábbi munkaviszonya már nem áll fenn, információink szerint nem fogják tudni kiadni Önnek a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást. Pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Judit szerint:

2017-06-28 - 14:48

Tiszteletem!
Pár napja kérdést tettem fel. Mennyi idő míg válaszolnak? Elnézést kérek a türelmetlenségemért, de nagyon fontos lenne. Önök az utolsó esélyem. Sehol nem tudnak érdemleges választ adni.
Köszönettel.
Judit

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-29 - 10:24

Kedves Judit!
Köszönjük bizalmát.
Kérdését megválaszoltuk, melyet ITT olvashat.

Patrik szerint:

2017-06-25 - 15:11

Üdv!
A kérdésem a következő lenne, ha megvan 3 havi munkaviszonyom utána álláskeresési járadékra leszek jogosult, amit szintúgy 3 hónapig kapok, így tevődik össze a 6 havi tb jogosultságom. Akkor is kiállítják nekem az OEP igazolást és elegendő a CSOK-hoz?
Köszönöm a választ előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-26 - 05:05

Kedves Patrik!
Tudomásunk szerint az álláskeresési járadék is TB jogviszonynak számít, így 3 havi munkaviszony és ezt követő 3 havi álláskeresési járadék esetén kiadható a CSOK igényléshez szükséges (180 napos) OEP igazolás. Pontos felvilágosítást ez ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Pisti szerint:

2017-06-15 - 18:58

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, hogy nekem 2434 napom van bedolgozva egy munkáltatónál. 2017.04.18.-tól megszűnt a munkaviszonyom. Jelenleg álláskeresési járadékon vagyok, amit e hónaptól gyed igénylés miatt szüneteltetem. Szóval következő hónaptól gyeden leszek.
Így jogosult vagyok-e a csokra?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-16 - 05:27

Kedves Pisti!
Passzív jogon kapott gyed esetén információink szerint nem adható ki a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás, mivel a passzív gyed nem jelent társadalombiztosítási jogviszonyt. Pontos tájékoztatást az ebben területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Alexandra szerint:

2017-06-07 - 15:25

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék! Egyedülálló édesanya vagyok, 2 gyerkőcre szeretném a Csokot intézni. A kérdésem, hogy én ápolásin vagyok, akkor azt a Tb-t elfogadjak-e?
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-08 - 04:58

Kedves Alexandra!
Nincs szükség TB jogviszony igazolás benyújtására, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal ápolási díjat megállapító jogerős határozata alapján ápolási díjban részesül.

István szerint:

2017-05-27 - 18:22

Üdvözlöm!
Mindkét szülőnek 40 év alattinak kell lennie CSOK igényléséhez?

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-28 - 06:38

Kedves István!
Amennyiben vállalt gyermek után szeretnének megelőlegező CSOK-ot igényelni, akkor feltétel, hogy az igénylő házastársak közül legalább az egyik fél 40 év alatti legyen a CSOK kérelem benyújtásakor.
Ha meglévő gyermekek után történik az igénylés, akkor nincsen felső életkorhatár a támogatott személyekre vonatkozóan.

Zsuzsa szerint:

2017-05-15 - 08:51

Üdvözlöm!
Jelenleg gyesen vagyok a kislányommal és azután érdeklődnék hogyha 4 órás bejelentett munkahelyre elmegyek dolgozni gyes mellet, akkor kaphatok-e OEP igazolást? Használt lakást szeretnénk vásárolni hitel nélkül.
Köszönettel: Zsuzsa

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-16 - 06:07

Kedves Zsuzsa!
Információink szerint a 4 órás munkaviszony is társadalombiztosítási jogviszonyt keletkeztet, így 180 nap után kiadható a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás. Az igazolással kapcsolatban további pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Judit szerint:

2017-05-06 - 22:11

Üdvözlöm!
Ha le tudom igazolni, hogy külföldön 180 napig biztosítva voltam, akkor használt ház vásárlásánál elég az egy napos magyar tb a csokhoz vagy ismét 180 nap kell? A két biztosítási jogviszony között nem telhet el 30 munkanap?
Köszönettel.
Judit

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-08 - 06:20

Kedves Judit!
A CSOK jogosultsághoz akár 1 napos magyarországi TB jogviszony is elegendő, ha a 180 napból fennmaradó időszak valamely EGT állambeli TB jogviszonnyal igazolható. A két biztosítási jogviszony között nem lehet 30 napnál hosszabb megszakítás.

Anita szerint:

2017-04-28 - 09:21

Aktív korú támogatásra jár a TB jogosultság a csokhoz?

Hitelnet.hu szerint:

2017-04-28 - 12:48

Kedves Anita!
Információink szerint nem. A TB jogviszonyt keletkeztető jogviszonyokról az OEP-nél kérhető pontos tájékoztatás.

Alexandra szerint:

2017-04-26 - 13:49

Jó napot!
Egyedülállóként szeretném a Csokot használt lakásra, 2 gyerekre. Ebből sajnos az egyik gyermekre tartós betegsége miatt 10 éves korig jár a gyes.
A kérdésem: ilyen esetben a TB-t elfogadjak-e? Mert ilyen esetben sajnos még közmunkára se vesznek fel.
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2017-04-26 - 14:26

Kedves Alexandra!
Információink szerint csak gyesre a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás nem adható ki. További tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Viktória szerint:

2017-04-15 - 07:42

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy most leszek fizetetlen szülési szabadságon a tgyás igénylésénék fél évig fizetetlen szabadságra megyek a gyed miatt, mivel a gyerek fél éves koráig nem dolgozhatok, így jogosult vagyok a csokra?

Hitelnet.hu szerint:

2017-04-15 - 10:45

Kedves Viktória!
A TB jogviszony igazolás kiadhatóságáról a területileg illetékes OEP tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Eszter szerint:

2017-04-11 - 12:27

Az lenne a kérdésem, hogy 2007-ben mentem el 2 fiammal gyedre munkaviszonyból. Azóta megszületett a 3. fiam, aki most 7 éves. Jelenleg gyeten vagyok.
Így kapok-e tb igazolást csok igényléséhez?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-04-11 - 21:53

Kedves Eszter!
A gyet információink szerint nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt, így erre a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás véleményünk szerint nem adható ki. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Julianna szerint:

2017-03-23 - 14:56

2 gyermek után +1 bevállalt gyermek után szeretnénk fel venni a 2 millió 200 ezer Ft csokot. Hitel nélkül. Párom kiment Németországba dolgozni.
Az lenne a kérdésem, hogy a külföldi munkával is meg tudjuk igényelni?

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-23 - 15:15

Kedves Julianna!
A CSOK jogosultság feltétele, hogy a kérelem benyújtásakor legalább az egyikük magyarországi TB jogviszonnyal rendelkezzen. Külföldi munkavállalás esetén ez a feltétel nem teljesül, így ha Ön nem rendelkezik vele, akkor sajnos nem jogosultak a támogatásra.

Alexandra szerint:

2017-03-21 - 07:41

Férjem külföldön dolgozik, viszont előtte Magyarországon dolgozott 3 hónapig. 2 gyerekre szeretnénk felvenni a támogatást.
Így Kiadják a Tb jogviszony igazolást?

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-21 - 09:13

Kedves Alexandra!
A CSOK kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkezni. Így a leírtak alapján férje részére sajnos nem adható ki a szükséges igazolás.

Ágnes szerint:

2017-03-16 - 16:35

Tisztelt Szakértő!
Arról lehet tudni valamit, hogy a TB jogviszonynak meddig kell fennállnia? Külföldről hazaköltöző, itthon vállalkozást indító kérelmezőnek csak a beadás pillanatában vizsgálják a TB jogosultságot (meg az azt megelőző 180 napra vonatkozóan, ami külföldről is leigazolható)? De nem esett még szó arról, hogy a kérelem benyújtása után milyen feltételeknek kell továbbra is e téren teljesülnie!?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-17 - 08:37

Kedves Ágnes!
Használt lakás esetén elegendő, ha a CSOK kérelem benyújtásakor fennáll a magyarországi TB jogviszony, az azt megelőző időszak igazolására külföldi TB jogviszony is elfogadható. A megfelelő dokumentum benyújtását és elfogadását követően a hitelintézet nem vizsgája a TB jogviszony fennállását, erre vonatkozó rendelkezés nincsen.

Ádám szerint:

2017-03-18 - 19:23

Tisztelt szakértő!
Én csak arról szeretnék érdeklődni hogy a tb jogviszonyt kiadják akkor is, ha megvan a 180 nap, de már nem dolgozok, csak április 1-től újra.

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-19 - 15:31

Kedves Ádám!
A TB jogviszony fennállásáról az ebben illetékes OEP tud Önnek pontos tájékoztatást adni. Irodánk ebben a kérdésben sajnos nem illetékes.

Enikő szerint:

2017-02-21 - 09:35

Tisztel Szakértő!
2 meglévő és egy vállat gyermek után szeretnénk igényelni a 10 milliós csokot. Én gyesen vagyok. Férjem nem dolgozik. Ha 4 órában elmennék dolgozni, akkor 180 nap után kiadja az oep az igazolást? 2 év megvan, ha a 180 nap előtt 1,5 év gyes van?
Köszönöm megtisztelő válaszát!
Enikő

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-21 - 13:59

Kedves Enikő!
Információink szerint a gyes önmagában nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt, ezért véleményünk szerint 180 napos munkaviszony után az OEP még nem tudná kiadni a 10 milliós CSOK jogosultsághoz szükséges igazolást. Pontos tájékoztatást az ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Henriett szerint:

2017-02-16 - 14:59

Szeretnék választ kapni, hogy igénybe tudnám-e venni gyeddel a csokot, munkaviszonynak számít-e?

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-16 - 17:29

Kedves Henriett!
Információink szerint amennyiben a gyed ideje alatt is fennáll a korábbi munkaviszony, kiadható a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

László szerint:

2017-01-29 - 08:59

Én le vagyok százalékolva és 4 órában dolgozom már több mint egy éve, de a párom sajnos KHR listán van.
Jogosult lehetek a csokra?

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-29 - 16:28

Kedves László!
Információink szerint 4 órás munkaviszony esetén is kiadható a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek. A KHR nem befolyásolja a CSOK jogosultságot.

László szerint:

2017-01-29 - 16:56

2 gyermekre mennyi támogatás jár a csok igénybevételénél?

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-29 - 17:52

Kedves László!
2 gyermek után 1.430.000 Ft összegű kedvezmény igényelhető használt lakás és 2.600.000 Ft új lakás esetén.

Zsanett szerint:

2017-01-20 - 16:02

Szeretnék érdeklődni, hogy a csok felvételéhez elég-e az, hogy főállású anyuka vagyok. Jelenleg ez az egy jövedelem van. 3 gyermeken van. Férjem jelenleg nem dolgozik.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-20 - 16:22

Kedves Zsanett!
A főállású anyasági ellátás információink szerint nem minősül TB jogviszonynak, így arra a CSOK igényléshez szükséges OEP igazolás nem adható ki. Pontos tájékoztatást az ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Anita szerint:

2017-04-27 - 20:00

Azt nem értem, hogy főállású anyasági miért nem számít munkaviszonynak, mikor nem lehet mellette, csak 4órâban dolgozni. Ebből adódóan a 4 órás munka mellékállás. Ezért a főállás után járna a tb jogosultság, nem? Ráadásul akinek tartósan beteg gyermeke van, 24 órás felügyeletet kell neki biztosítani, az hogyan menjen dolgozni? Akik a legjobban rá vannak szorulva a csokra, azok vannak kizárva. Végre lett volna saját házunk és nem kéne 3 gyerekkel albérletben laknunk súlyos százezrekért, hát nem lehet, mert főállású anya vagyok.

Hitelnet.hu szerint:

2017-04-28 - 08:15

Kedves Anita!
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján megtalálható, hogy megy jogviszony számít társadalombiztosítási jogviszonynak. Ezek között a főállású anyaság nem szerepel. Ennek miértjéről a területileg illetékes OEP-nél kérhet tájékoztatást.
A CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony már 4 órás bejelentett állással is elérhető, illetve házastársak, élettársak igénylése esetén elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik az előírt TB jogviszonnyal.

Magdolna szerint:

2016-12-29 - 22:09

Olyan kérdésem lenne önökhöz, hogy ha én gyesen vagyok és tegyük fel én elállok dolgozni több mint 180 napig, de csak 4 órában tudok, mivel egyedülálló anya vagyok, akkor nekem a 180 napos igazolást a csokhoz kiállítják-e? Mert ezt sehol nem írják, hogy ahhoz kötve van-e ez a papír, hogy én hány órában állok el dolgozni.

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-30 - 14:16

Kedves Magdolna!
Információink szerint 4 órás munkaviszony esetén is keletkezik TB jogviszony, mely a CSOK igényléshez szükséges. Ezzel kapcsolatban pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP-től kérhet.

Ákos szerint:

2016-12-29 - 00:40

Üdvözlöm!
2015. december 2.-től 2016. szeptember 14.-ig Németországban dolgoztam. 2016. október 10.-től itthon van újra munkaviszonyom a mai napig.
Kérdésem az volna, hogy a külföldi munkaviszony beleszámít-e a csok jogosultságba? Tb-nèl be volt jelentve, hogy kimentem, kaptam másik tb kártyát, levelet is kaptam, hogy minden rendben van.
Hol tudhatom meg, hogy jogosult vagyok-e rá?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-30 - 08:48

Kedves Ákos!
A külföldi munkaviszony is beleszámít a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszonyba. Ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles magyar nyelvű fordításával kell igazolni.

Viktória szerint:

2016-12-22 - 18:42

Köszönöm válaszát!
Csak szomorú vagyok, hogy most októberig dolgoztam, most januárban remélem sikerül a tervem, csak sajnos fél évig várhatok megint, a baba lesz 2 hónapos, elég nehéz lesz elintézni.

Viktória szerint:

2016-12-21 - 16:41

Nem értem ezt, ha valaki 10 évig biztosított, de ha mar kirúgják, mert terhes pár hó munkanélküliség miatt nem jár még akkor sem, ha sikerül elhelyezkedni a baba születéséig is várni kell megint fél évet egy házra.

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-22 - 10:52

Kedves Viktória!
CSOK jogosultságnál nem azt vizsgálják a hitelintézetek, hogy az igénylőnek az elmúlt 10 évben mennyi biztosítási jogviszonya volt, hanem azt, hogy a kérelem benyújtásakor és az azt megelőző fél évben biztosított-e.

Viktória szerint:

2016-12-21 - 16:32

Köszönöm válaszát!
Még annyit szeretnénk kérdezni, hogy ha most tb biztosítási viszonyom lesz, de 30 nap megszakítás nélkül és most 30 nap után 60 nap megszakítás van csak most és biztosítottként benyújtom a kérelmet, igényelhetem a csokot? Nem akarok fél évet megint várni 2 hónap munkanélküliség miatt, nem akarok már albérletet fizetni.

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-22 - 10:49

Kedves Viktória!
30 nap biztosítási jogviszony nem lesz elegendő a CSOK jogosultsághoz. Legalább 180 nap szükséges folyamatosan, melyben 30 napnál hosszabb megszakítás nem lehet.

Viktória szerint:

2016-12-21 - 10:44

Üdvözlöm!
Hálás lennék, ha válaszolna rá.
2015. decembertől, azaz 310 napja volt folyamatos tb jogviszonyban. Most lassan 2 hónapja munkanélküli vagyok és szociális segélyt kapok. Sajnos kirúgtak terhesegem miatt 4 hónaposan. Csak a 180 napban fontos a 30 nap megszakítás vagy az összes ledolgozott napban? Biztosítottnak kell lennem a kérelemhez?

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-21 - 13:47

Kedves Viktória!
A CSOK kérelem benyújtásakor is rendelkezni kell TB jogviszonnyal, valamint onnantól számítva visszamenőleg legalább 180 napig, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. A leírtak alapján Ön jelenleg nem rendelkezik TB jogviszonnyal, így a CSOK-ra sajnos nem jogosult.

János szerint:

2016-11-14 - 18:52

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy hány nap megszakítás lehet a 180 napban?

Hitelnet.hu szerint:

2016-11-15 - 08:27

Kedves János!
A CSOK jogosultsághoz szükséges legalább 180 napos folyamatos TB jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

Gyula szerint:

2016-11-14 - 12:59

Szeretném kérdezni mennyi munkaviszony kell a csokhoz magyarországi munkahelyen. A feleségem 2016 januártól dolgozik, ez előtt nem dolgozott és TB sem volt fizetve: én külföldön dolgozom osztrák cégnél bejelentve, nem magyarnál. Építkezünk. Eddig mindent önerőből. Van 3 gyerek 21, 11, 7 évesek.
Jogosultak vagyunk-e valamikor is a Csok igénylésre?

Hitelnet.hu szerint:

2016-11-15 - 08:24

Kedves Gyula!
A 10 milliós CSOK jogosultsághoz a támogatott személyek egyikének legalább 2 éves TB jogviszonyt kell igazolni oly módon, hogy a kérelem benyújtásakor csak magyarországi jogviszony fogadható el.

Zsanett szerint:

2016-11-10 - 10:42

Érdeklődnék, hogy egyedülálló főállású anyaként igényelhetem-e a csokot önerő nélkül úgy, hogy 2 gyermekemre már felvettem 2006-ban. Most használt lakásra szeretném, de nem volt bejelentett munkahelyem és jelenleg gyesen vagyok, tavasztól pedig főállású anyaságin.

Hitelnet.hu szerint:

2016-11-10 - 10:53

Kedves Zsanett!
Önmagában a gyes, illetve a főállású anyasági információink szerint nem minősül TB jogviszonynak, így erre a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás sajnos nem adható ki. Megfelelő TB jogviszony esetén a 2006-ban kapott szocpol és a jelenleg két gyermek után használt lakásra igényelhető 1.430.000 Ft összegű CSOK különbözete lenne igényelhető.

Bettina szerint:

2016-10-30 - 16:27

Tisztelt Hitelnet!
Ha már több mint fél éve folyamatosan van bejelentett munkám, viszont előtte 6 évig magam után fizettem a tb-t, mert nem volt bejelentett állásom, akkor jogosult lehetek csok támogatásra?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-10-31 - 10:58

Kedves Bettina!
A több mint féléves folyamatos bejelentett munkaviszonya által elvileg megvan a CSOK igényléshez szükséges legalább 180 napos TB jogviszonya.
A saját maga után befizetett egészségbiztosítás TB jogviszonyt nem keletkeztet, tehát a 3 gyermekes CSOK-hoz szükséges 2 éves TB jogviszonya a leírtak alapján nincs meg.
Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP tud adni.

Erika szerint:

2016-10-26 - 22:14

2016. áprilistól máj 31.-ig közmunkán voltam, majd június 1.-től normál munkahelyre mentem dolgozni.
Önök szerint a 180 napot leigazolják?

Hitelnet.hu szerint:

2016-10-28 - 11:15

Kedves Erika!
A használt lakás vásárlásához szükséges 180 napos TB jogviszonyba a közfoglalkoztatotti jogviszony is beleszámít, így véleményünk szerint leigazolható a használt lakásra vonatkozó CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Nikoletta szerint:

2016-10-05 - 13:11

Kedves Hitelnet!
Használt lakás vásárlásra igényelnénk csok-ot két gyerekre. A tb igazolásnál fontos, hogy 4-6 illetve 8 órában vagyunk bejelentve?
Köszönöm: Nikoletta

Hitelnet.hu szerint:

2016-10-06 - 09:23

Kedves Nikoletta!
Információink szerint a TB jogviszony fennállását nem befolyásolja, hogy a foglalkoztatás teljes vagy részmunkaidőben történik. A jogviszony igazolás kiadásáról pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud pontos felvilágosítást adni.

Dalma szerint:

2016-08-12 - 09:21

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A kérdésem a következő lenne:
Férjem lévén nem vagyunk jogosultak a 10+10 milliós CSOK-ra, mert külföldön dolgozik. A harmadik gyerek megszületéséig kizárólag egészségügyi ellátásra voltam jogosult Magyarországon, biztosítási jogviszonyom Ausztriában volt a férjemen keresztül. A harmadik gyerkőc egy éves kora után visszamentem dolgozni. Jelenleg a negyedik gyerekkel gyeden vagyok.
Kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e a 10 milliós háromgyerekes támogatásra, hiszen bár gyeden vagyok, munkaviszonyom fenn áll, de nincs meg a 2 éves biztosítási jogviszonyom.
A lényeg: GYEDEN LÉVŐKNEK – FENNÁLLÓ MUNKAVISZONY MELLETT – KIADJÁK-E A TB-IGAZOLÁST AKKOR IS, HA NINCS MEG A KÉT ÉV BIZTOSÍTÁSI JOGVISZONY?

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-12 - 11:12

Kedves Dalma!
A 2 éves folyamatos TB jogviszony megléte nélkül sajnos nem jogosultak a 10 milliós CSOK-ra.

Norbert szerint:

2016-07-27 - 09:29

Jó napot!
Az a kérdésem lenne, hogy én 3. hó 1.-től 3. hó 17.-ig közfoglalkoztatásban voltam, majd 4. hó 1-től folyamatos munkaviszonyom van.
Mikortól kérhetem az igazolást az OEP-től? Szeptember vagy október 1.-től!
Válaszát köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-27 - 14:15

Kedves Norbert!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén 180 napos TB jogviszony szükséges, melybe a közfoglalkoztatotti munkaviszony is beletartozik, valamint a folyamatos jogviszonyban maximum 30 nap megszakítás lehet.

Livi szerint:

2016-07-20 - 11:42

Érdeklődni szeretnék, hogy a 3 gyermekes 10 milliós CSOk igényléshez a rokkantsági nyugdíj ellátásban részesülő kaphat-e megfelelő TB igazolást?

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-22 - 16:18

Kedves Livi!
Rokkant nyugdíj esetén – információink szerint – nem adható ki a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP tud adni.

Renáta szerint:

2016-06-23 - 22:57

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy gyesre miért nem lehet felvenni a csokot? Mert nem számít munkának egy anya munkája, aki napi 24 órát dolgozik? Miért veszi az állam semmibe őket?j
Jó volna gyesre is megkapni a csokot!
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-24 - 08:15

Kedves Renáta!
Az OEP tájékoztatása szerint önmagában a gyes nem tartozik a társadalombiztosítási jogviszonyt keletkeztető jogviszonyok közé. CSOK igénylésénél pedig feltétel, hogy legalább az igénylők egyike minimum 180 napos TB jogviszonnyal rendelkezzen.

Renáta szerint:

2016-06-22 - 18:48

Jó napot!
Érdeklődöm, hogy 2013. óta gyesem vagyok! 2012-ben ápolásin voltam nagymamámmal. Utána lettem terhes.
Azt kérdezném, hogy erre megkapom-e a tb igazolást?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-23 - 13:36

Kedves Renáta!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy nem adható ki az Ön részére a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás, de pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP-től kérhet.

Edit szerint:

2016-05-20 - 10:42

Üdvözlöm!
Jelenleg kislányommal vagyok gyesen itthon, mellette kapom még a családit. 2013-ban szültem és munkahelyemről úgy jöttem el, hogy kaptam a Tgyás-t, de utána munkahelyem is megszűnt.
Az lenne a kérdésem, hogy így megvan-e a házvásárláshoz (csok) a 180 napos biztosítottságom?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-20 - 11:07

Kedves Edit!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy sajnos nem adható ki az Ön részére a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás.

Emese szerint:

2016-05-19 - 14:54

Tisztel Hitelnet!
Egy gyermek után szeretném igényelni a CSOK-ot bővítésre. Álláskeresési járadékban részesültem két hónapig 2015 decemberétől. Előtte és utána munkaviszonyban voltam (most is vagyok). Több helyen is olvastam, hogy az álláskeresési járadék miatt nem vagyok jogosult a CSOK-ra, viszont a legfrissebb rendelet is a Tbj 5.§-ra hivatkozik, ahol tisztán leírja, hogy az álláskeresési járadék folyamatos biztosításnak minősül.
Kérem segítségüket ennek tisztázására!
Köszönettel: Emese
,

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-19 - 15:15

Kedves Emese!
Információink szerint az álláskeresési támogatás társadalombiztosítási jogviszonynak minősül.

Judit szerint:

2016-05-19 - 14:48

2008-ban első gyermekünkre kihasználtuk a szocpolt, ami akkor 450.000 forint volt. Azóta született egy második gyermekünk, akire még nem használtunk ki semmit. Most szeretnénk venni egy használt házat. Egy hónappal ezelőtt megszűnt a gyesem, ami közel 6 évig tartott, visszakerültem szüleim családi gazdálkodásába. Így a gyes alatt is biztosított voltam és most is mint a családi gazdaság tagja.
Ez a biztosítási jogviszony elegendő-e ahhoz, hogy igényeljem a csok-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-19 - 15:07

Kedves Judit!
Ha a gyes alatti korábbi munkaviszonya nem áll fenn, akkor véleményünk szerint nem adható ki Önnek a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás.

Gábor szerint:

2016-05-13 - 10:48

Üdvözlöm!
Nekem az a kérdésem lenne, hogy az élettársam szeretné felvenni a CSOK-ot. De 4 gyerek van és nem tudott dolgozni, de a tb fizetve volt, mert a gyes munkaviszonynak számít én úgy tudom. Én pedig csak most dolgozom három hónapja.
Kérdésem, el tudjuk indítani a csok-ot és sikerülni fog? Mi használt családi házra szeretnénk és nagyon nagy segítség lenne számunkra!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-13 - 10:51

Kedves Gábor!
Információink szerint csak gyesre nem adható ki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP-től kérhetnek.
A CSOK kérelmet akkor tudják elindítani, ha meglesz Önnek a 6 havi munkaviszonya.

Teca szerint:

2016-05-11 - 10:01

Én 2012. júniusban dolgoztam, majd felmondtam költözés miatt. 2013. júniusban született egy gyermekem. akkor én nem kaphatok TB igazolást?

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-11 - 11:22

Kedves Teca!
A leírtak alapján úgy véljük, sajnos nem tudnak Önnek CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást kiállítani. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP-nél kérhet.

Tünde szerint:

2016-05-10 - 14:26

Üdvözlöm!
A segítségüket szeretném kérni és egyben érdeklődnék is. Szeretném a szocpolt (CSOK)-ot megigényelni használt lakás vásárlásra. Egyedülállóként nevelem 3 gyermekemet akik 8, 6, 4 évesek. Jelenleg a kisebb gyermek miatt főállású anyaságit kapok, ez a jövedelmem. A volt férjem 42.000 forint gyermektartást fizet. Munkahellyel nem rendelkezem, tehát az anyaságin és a gyermektartáson kívül más jövedelmem nincsen. Szeretnék érdeklődni, hogy az anyaságin töltött évek bele számítanak-e munkaviszonyként a szocpol felvételéhez és így a tb igazolás is ezáltal járna-e nekem?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Tünde

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-10 - 14:43

Kedves Tünde!
Információink szerint anyasági támogatásra nem adható ki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Dániel szerint:

2016-04-29 - 13:25

Ausztriában dolgozom orvosként, feleségem 25 év alatti nappali tagozatos egyetemi hallgató Győrben, Magyarországon élünk (Sopronban). Igaz, hogy én a tbj szerint Magyarországon nem vagyok biztosított, de feleségem igen. Igénybe vehetjük 2 gyermek után a CSOK-ot, ha Sopronban új építésű lakást vásárolunk?

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-29 - 13:26

Kedves Dániel!
A leírtak alapján véleményünk szerint jogosultak lehetnek az új lakás vásárlásához adható CSOK-ra.

Mónika szerint:

2016-04-22 - 14:10

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Lenne egy kérdésem Önhöz. Én egy egyedülálló anyuka vagyok és jelenleg gyesen nevelem egy gyermekemet. Szeretnék a meglévő ingatlanomhoz hozzá építeni egy szobát.
Igénybe vehetem a CSOK-ot gyes ideje alatt?
Előre is köszönöm a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-22 - 14:13

Kedves Mónika!
Információink szerint, ha a gyes ideje alatt korábbi munkaviszonya fennáll, akkor az OEP ki tudja adni a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást, ha nem, akkor sajnos nem. Pontos felvilágosítást ez ügyben a területileg illetékes OEP-tól kaphat.

Gábor szerint:

2016-04-22 - 13:58

Tisztelt Hitelnet!
Az a kérdésem, hogy a mi családunk kaphat-e csok támogatást. Jelenleg van egy telek a tulajdonunkban, amire most terveztetjük a házunkat. Két gyermekünk van. Én egyéni vállalkozó vagyok 8 éve folyamatos TB-s jogviszonnyal (2 éve KATA-s). Párom az első gyerek előtt egyéni vállalkozó volt, utána GYES, majd a picivel Táppénz, majd most GYED-en van. Ez nála folyamatos volt. Mindketten 30 évesek vagyunk, büntetlen előélet stb (elvileg minden kritériumnak megfelelünk, csak a GYES zavar be nálam)
Szeretnénk harmadik gyermeket is. Jogosultak vagyunk-e a 10 M Ft-s CSOK-ra? (A +10 M Ft nem is kéne)
Köszönöm válaszát!
Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-22 - 14:12

Kedves Gábor!
A jogosultsághoz elegendő, ha legalább az egyikük rendelkezik a 2 éves TB jogviszonnyal.

Ancsa szerint:

2016-04-21 - 13:07

Szép Napot!
Érdeklődnék, hogy 2014. 10. 10-től 2016. 04. 20.-ig volt munkaviszonyom. Most gyesen vagyok.
Azt akarom kérdezni, hogy így is megkapom a tb 180 napos jogviszonyt?
Előre is köszönöm.
Annamária

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-21 - 14:11

Kedves Annamária!
Csak gyesre információink szerint nem adható ki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás.

Ferenc szerint:

2016-04-17 - 10:18

Tisztelt szakértő!
Az a kérdésem lenne, hogy 2015.11.30.-tól munkanélküli járulékon voltam 2016.01.30.-ig és utána szociális segélyen 2016.03.16.-ig és most dolgozom.
Jár-e nekem folyamatos TB?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-17 - 11:49

Kedves Ferenc!
TB jogviszonya attól a naptól indul, amikor elkezdett dolgozni 2016. március 16.-a után. A CSOK jogosultsághoz legalább 4180 napnak meg kell lenni.

Nóra szerint:

2016-04-07 - 18:27

Tisztelt Szakértő!
2015.04.19-én született meg a harmadik gyermekünk, akivel jelenleg GYED-en vagyok itthon. 2005-től van munkaviszonyom, melyet 2015. július 1-el szüntettek meg (gyermekem születése miatt). TB biztosított vagyok.
Jogosultak vagyunk-e a férjemmel az új szocpolra, azaz a CSOK-ra vagy sem?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-07 - 18:42

Kedves Nóra!
A területileg illetékes OEP-nél kellene érdeklődni azzal kapcsolatban, hogy a CSOK igényléshez szükséges TB igazolás Ön vagy férje részére kiadható-e. (A jogosultsághoz elég, ha ez a dokumentum legalább az egyikük részéről rendelkezésre áll.)

Renáta szerint:

2016-03-30 - 20:57

Üdvözlöm!
Szeretném kérdezni, hogy abban az esetben, ha az igénylő Németországban dolgozott és ott az AOK-nál volt biztosítva, és onnan kikéri az igazolást a társadalombiztosítási jogviszonyáról, abban az esetben jogosult lesz-e a CSOK igénylésére használt lakás vásárlásához?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-31 - 13:43

Kedves Renáta!
Információink szerint a CSOK kérelem benyújtásakor magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkezni, de az azt megelőző TB jogviszony külföldi hatóság által is igazolható.

Viktória szerint:

2016-03-22 - 11:57

Jelenleg gyet-en vagyok, igénybe vehetem-e a csok-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-22 - 13:25

Kedves Viktória!
A területileg illetékes OEP-hez kellene befáradni és érdeklődni, hogy adott esetben ki tudják-e adni Önnek a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást.

Lídia szerint:

2016-03-16 - 13:01

2013. január óta vagyok gyesen, a harmadik gyermekemet várom. 2013. óta mezőgazdasági őstermelő is vagyok. Csak használt lakás vásárlásra szeretnénk felvenni a CSOK-ot, hitel nélkül. Megkapom a TB igazolást?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-24 - 19:29

Kedves Lídia!
A CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás kiállításáról a területileg illetékes OEP tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Rita szerint:

2016-02-27 - 16:31

Tisztelt Cím!
Az után érdeklődnék, hogy nekem a Gyed alatt megszűnt a munkaviszonyom, viszont közben megbízási szerződéssel dolgoztam egy iskolának, heti pár órában. Az számít-e munkaviszonynak, vagy nem. Illetve párom 2011 11. hótól 2014 11. hóig rehabilitációs járadék ellátást kapott, 2014.11. hótól pedig rehabilitációs ellátást kap.
Erre kiadható-e az igazolás?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-28 - 14:04

Kedves Rita!
A megbízási szerződés alapján személyesen munkát végző személy biztosított, amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét, vagyis 2016. január 1-jétől a 111.000,- Ft-os minimálbérre tekintettel a biztosítási kötelezettség a havi 33.300,- Ft-os jövedelem esetén áll fenn. Ha azonban a megbízási szerződés időközben megszűnt, akkor a TB jogviszony sem áll fenn.
A rehabilitációs járadék, illetve ellátás információink szerint nem minősül TB jogviszonynak.

Dániel szerint:

2016-02-15 - 23:26

Tisztelt szakértő!
Jelenleg külföldön dolgozunk a párommal.
Mi igénybe vehetjük a Csok-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-17 - 15:25

Kedves Dániel!
A jogosultsághoz a CSOK kérelem benyújtásakor legalább az egyiküknek a magyar társadalombiztosítási rendszerben kell biztosítottnak lenni.

Éva szerint:

2016-02-11 - 11:54

Szép napot!
2003. óta folyamatos volt a munkaviszonyom. 2010-ben megszakítás nélkül, de új munkahelyre mentem. Onnan jöttem el az ikrekkel, jelenleg gyeden vagyok 2018. januárig. Viszont a munkaszerződésem tavaly májusban lejárt. Határozott idejű szerződéssel vettek át.
Így van-e esélyem igazolást kapni a CSOK-hoz? A párom folyamatos munkaviszonya fennáll, viszont minimálbért keres.
Köszönöm a válaszukat!
Tisztelettel: Éva

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-11 - 14:56

Kedves Éva!
Információink szerint gyedre nem adható ki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás akkor, ha a munkavállaló munkaviszonya időközben megszűnt.
Házaspárok, élettársak igénylése esetén azonban elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a szükséges TB jogviszony igazolással.

Piroska szerint:

2016-02-08 - 11:56

Köszönöm a választ. Viszont a két éves igazolás nélkül nem vehetem igénybe a csokot, jól tudom?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-08 - 12:12

Kedves Piroska!
A 3 gyermek után új lakásszerzéshez igényelhető CSOK-hoz 2 éves TB jogviszony szükséges, a többi támogatási formánál elegendő a 180 napos TB jogviszony.

Piroska szerint:

2016-02-06 - 15:21

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy kiadható számomra a tb igazolás, hogy ha 6 évig folyamatosan gyesen voltam decemberig, de augusztustól viszont van munkahelyem is? Gyes előtt viszont nem dolgoztam, hanem tanultam.
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-08 - 08:38

Kedves Piroska!
Az augusztustól fennálló hivatalos munkaviszonya alapján véleményünk szerint a 180 napos TB jogviszony igazolás kiadható az Ön részére, a 2 éves azonban nem. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP-nél kaphat.

Adrienn szerint:

2016-02-05 - 16:41

Tisztelt Szakértő!
Folyamatos közigazgatási (13 éves) munkaviszony mellett vagyok jelenleg itthon – gyeden – gyermekeimmel. Tb igazolás kiadható-e részemre a CSOK igénybevételéhez?
Köszönettel,
Adrienn

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-05 - 17:15

Kedves Adrienn!
Információink szerint kiadható a TB jogviszony igazolás annak, aki fennálló munkaviszony mellett van jelenleg gyeden. Pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Zsuzsi szerint:

2016-02-03 - 14:12

Tisztelettel!
Majdnem 5 éve gyesen vagyok folyamatosan tartósan beteg gyermekemmel és még 2 gyermekemmel kiemelt családi pótlékot kapok, de szeretnék nekik házat, mert albérletben lakunk, egyedülálló vagyok, 26 éves, dolgozni még nem volt lehetőségem.
Köszönöm segítségüket és válaszukat előre is.

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-03 - 14:14

Kedves Zsuzsi!
Gyesre nem adható ki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás, így sajnos nincs lehetőség a CSOK igénybevételére.

Zoltán szerint:

2016-02-03 - 10:50

Azt szeretném kérdezni, hogy az ápolási megfelel-e munkaviszonynak?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-03 - 10:54

Kedves Zoltán!
CSOK igényléshez nem szükséges TB jogviszony igazolás, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal ápolási díjat megállapító jogerős határozata alapján ápolási díjban részesül.

Márta szerint:

2016-02-03 - 10:03

Tisztelt Szakértő!
A 2016-os 3 gyermek után járó lakástámogatás feltétele a 2 éves munkaviszony. A férjem alkalmazottként dolgozott az Unióban 2014 decemberig. 2015 januártól pedig vállalkozóként dolgozik Magyarországon. Valójában 2 különböző kórházban dolgozik olyan feltételekkel, mintha alkalmazott lenne, de a jogviszony valóban nem alkalmazotti státus, hanem egyéni vállalkozó. Ez kizáró ok lehet, hogy 3 gyermek mellett felvegyük a támogatást?
A válaszát előre is köszönöm,
üdvözlettel.
Márta

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-03 - 10:11

Kedves Márta!
Vállalkozói jogviszony alapján is igazolható a TB jogviszony. Mivel 2 éves jogviszony szükséges, ezért ebben az esetben a biztosítási jogviszony megléte az OEP által kiállított magyar biztosítotti jogviszonyról szóló igazoláson túl az illetékes külföldi hatóság által kiállított dokumentummal igazolható.

Dorottya szerint:

2016-02-03 - 08:15

Tisztelt Kapcsolattartó!
Egyetem miatt kb. fél év múlva tudok elkezdeni dolgozni, férjem azonban már több mint éve dolgozik. Az igénylés időpontjában mindkét félnek szükséges 2 év munkaviszonnyal rendelkeznie, vagy elegendő ha az igénylő személy (a férj) rendelkezik?
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-03 - 08:16

Kedves Dorottya!
Házastársak, élettársak igénylése esetén elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonnyal.

Blanka szerint:

2016-02-02 - 11:41

Üdvözlöm!
10+10 milliós CSOK igénylése lehetséges-e, amennyiben férjemnek felsőoktatási hallgatói jogviszonya volt és 13 hónapja folyamatos munkaviszonya is van? Nekem szintén egyetemi jogviszonyom van. Egyéb feltételeknek elvileg megfelelünk.

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-25 - 16:02

Kedves Blanka!
A február 11.-től hatályos CSOK rendelet értelmében a 10 milliós CSOK-hoz szükséges 2 éves TB jogviszonynál elfogadható a munkaviszonnyal és a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán fennállt hallgatói jogviszonnyal történő igazolás.

Noémi szerint:

2016-01-28 - 12:38

Jó napot!
A kérdésem az lenne jogosult vagyok-e 10 millió forint CSOK-ra, ha egyéni vállalkozó vagyok 1 éve, emellett 2,5 éve GYES-en vagyok, ebből kifolyólag nem kell fizetnem járulékokat (mivel én nem dolgozom aktívan)? A többi feltételnek (amit tudni lehet) megfelelek.

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-28 - 12:40

Kedves Noémi!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy nem adható ki az Ön részére a 10 milliós CSOK-hoz szükséges TB jogviszony igazolás. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP-től kaphat.

Renáta szerint:

2016-01-27 - 16:45

Jó napot kívánok!
Szeretném megkérdezni, hogy jelenleg 2 gyermekünk van, tervben van a 3. A férjem 7 hónapja dolgozik a munkahelyén, előtte 5 hónapig gyesen volt, utána volt 3 hónapos munkaviszonya. A gyes előtt pedig össze-vissza dolgozott sajnos és nem mindig volt bejelentett munkaviszonya. Én gyesen vagyok jelenleg! Így jogosultak vagyunk-e a 10 millió forintos támogatásra?
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-27 - 16:47

Kedves Renáta!
A leírtak alapján véleményünk szerint férje részére nem adható ki a 10 milliós CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Pontos tájékoztatást erről a területileg illetékes OEP-nél kérhetnek.

Ábrahám szerint:

2016-01-27 - 15:08

Tisztelt Hitelnet!
Menyasszonyommal idén fogunk összeházasodni, és szeretnénk igényelni mi is ezt a támogatást. A kérdésem röviden annyi lenni, hogy TB jogviszony egyetem alatt is van?
Hozzátenném, hogy én másfél évet dolgoztam már (nem folyamatosan), mint gyakornok az egyetemi éveim alatt. Ekkor a fizetésemet, mint ösztöndíjat kaptam az egyetemtől, amit a cég, ahol dolgoztam utalt az egyetemnek.
Ezek így kielégítik a feltételt?

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-27 - 15:10

Kedves Ábrahám!
Az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszony TB jogviszonynak minősül, ám önmagában az egyetemi tanulmány nem jelent TB jogviszonyt.

K.-né szerint:

2016-01-21 - 14:02

Testvérem rokkant nyugdíjas, felesége gyeten van. 5 fő, 20 év alatti gyermekük van, az utolsó decemberben született. Szeretnék felvenni csak a CSOK-ot (10M Ft) lakásproblémáik megoldására.
Kérdés: jogosultak-e? Megkapnák-e a TB igazolást?
Ha nem, akkor adhatnak-e be “méltányossági kérelmet” a 10M Ft-os CSOK-ra?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-22 - 16:04

Kedves Asszonyom!
Rokkant nyugdíj és gyet esetén információink szerint nem adható ki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP-től kaphatnak.

Péter szerint:

2016-01-15 - 08:07

Tisztelt Szakértő!
2007. 01. 18. – 2015 01. 13.-ig dolgoztam az előző munkahelyemen, majd 2015. 01 23.- 2015. 04. 23.-ig munkanélkülin voltam, amely időre kaptam ellátást, majd 2015. 04. 30.-tól újra munkába álltam.
A kérdésem az lenne hogy, folyamatos-e a 2 éves TB jogviszony? Egyszer 10 napra lett megszakítva, egyszer meg 7 napra. Azt nem tudom hogy, összesen lehet 15 napra megszakítani vagy egyhuzamban 15 nap. Köszönöm előre is válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-20 - 14:32

Kedves Péter!
A február 11.-től hatályos CSOK rendelet értelmében a folyamatos TB jogviszonyban maximum 30 nap megszakítás lehet, így a leírtak alapján véleményünk szerint folyamatosnak tekinthető TB jogviszonya. Pontos tájékoztatást erről a területileg illetékes OEP tud adni.

Orsolya szerint:

2016-01-14 - 00:12

Tisztelt Szakértő!
Új lakást szeretnénk vásárolni. 4 gyermek után felvettük a szocpolt, a különbözetet szeretnénk még igénybe venni. Viszont elég idősek vagyunk már, a férjem nyugdíjas, viszont 3 gyermek tanul még. 1 főiskolás, kettő középiskolás. Megkaphatjuk-e a TB igazolást a férjem után? Illetve fel tudjuk-e venni a maradék CSOK összeget, ami kb. 8 millió Ft lenne.
Köszönettel:
Egy érdeklődő

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-20 - 08:46

Kedves Orsolya!
Nyugdíjas személy részére információink szerint nem adható ki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. Házastársak CSOK igénylése esetén azonban elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a TB jogviszonnyal, tehát ha ez az Ön részéről megvan, akkor új építésű lakás vásárlása esetén jogosultak lehetnek a CSOK különbözetre. A további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Anita szerint:

2016-01-10 - 17:06

Tisztelt Szakértő!
Az én kérdésem a társadalombiztosítási jogviszony igazoláshoz kapcsolódik.
Jogosult-e TB igazolásra a párom, ha az egyetem mellett egyéni vállalkozó volt? Vagy csak, ha befejezte az iskolát, onnantól lehet számítani a Tb igazolásra?
Egyetemista volt 2010-2016. január 31-ig, (a jogviszonya 2016. március 31-ig van hivatalosan), de 2014. 11. 27. óta egyéni vállalkozó volt az iskola mellett, és jelenleg is az.
Elnézést, plusz még egy kérdés!
Ez az egyetemi iskolai tanuló jogosult TB igazolásra, ha diákmunkásként dolgozott folyamatosan az elmúlt 3 évet egy cégnél? (fizetése 50-60-70 ezer Ft volt a munkaórák számától függően)
Köszönöm a segítséget.
Szép estét!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-29 - 13:53

Kedves Anita!
A február 11-től hatályos CSOK rendelet értelmében a 180 napos illetve a 2 éves TB jogviszonyba bele lehet számolni azt az időszakot is, amely alatt az igénylő a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytatott. A nem kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozói jogviszonyra információink szerint kiadható az OEP igazolás, erről a területileg illetékes OEP tud pontos tájékoztatást adni.

fehér timea szerint:

2015-12-20 - 18:44

Tisztelt szakértő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az élettársamat 2015. 11. 23. a kezdet és onnan számolva hat hónap, akkor a TB jogviszonyt megadnák neki?
Előre is köszönöm a segítséget. Ennyit szerettem volna kérdezni.

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-21 - 23:28

Kedves Tímea!
6 hónapos, folyamatos munkaviszony megléte esetén a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás kiadható.

dezső szerint:

2015-12-18 - 19:35

Tisztelt Szakértő!
A mi kérdésünk is a TB igazoláshoz kapcsolódna. Én kérdésem az lenne, hogy én 2014-ben dolgoztam. Akkor én jogosult vagyok a TB igazolásra a CSOK-hoz?
Előre is köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-19 - 14:19

Kedves Dezső!
A CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás kiadásához nem elegendő, ha Ön 2014-ben dolgozott, jelenleg is, folyamatosan legalább 180 napos jogviszonynak meg kell lenni.

dezső szerint:

2015-12-19 - 15:12

Tisztelt Szakértő!
Az a kérdésem, hogy most 2015. 11.23-kán kezdtem, akkor ha folyamatosan dolgozom hat hónapig, akkor jogosult vagyok-e a TB jogviszony igazolásra? Van nekem egy élettársam, akkor össze kell vele házasodnom, hogy igénybe tudjuk venni a csok-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-21 - 22:35

Kedves Dezső!
6 hónapos folyamatos munkaviszony után jogosult lehet a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolásra. Ha meglévő gyermekek után szeretnék igényelni a támogatást, akkor nem kell összeházasodni a jogosultsághoz. Amennyiben vállalt gyermek után szeretnék igénybe venni, akkor feltétel a házastársi kapcsolat és az, hogy mindketten 40 év alattiak legyenek.

ilona szerint:

2015-10-27 - 19:45

Tisztelt cím!
Még márciusban vettünk egy házat. Havi részletben fizetjük a tulajnak. A kérdésem az lenne, hogy házvásárlásra felvehetjük-e a csok-ot?
Előre is köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-28 - 14:19

Kedves Ilona!
A CSOK az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül igényelhető a vételár kiegyenlítéséhez. Mivel a 120 nap már letelt, ezért sajnos nem igényelhető a kedvezmény. Továbbá, ha 120 napon belül lennének, akkor is a vételár utolsó részeként folyósítaná a bank a kedvezményt, tehát akkor, amikor már a teljes önerő átadásra került.

nagy emőke szerint:

2015-10-25 - 20:56

Tisztelt hölgyem/uram.
Élettársi kapcsolatban vagyunk, 2 közös gyerekünk van, egy pedig az előző házasságomból. Én szeretném igénybe venni a csokot lakásvásárlásra, de csak a párom kaphat TB igazolást.
Megfelelne ez így?
Válaszát köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-26 - 13:28

Kedves Emőke!
Élettársi kapcsolat esetén a CSOK együttesen igényelhető, tehát ketten együtt lehetnek jogosultak a támogatásra a közösen nevelt gyermekek után akkor is, ha az egyik gyermek az előző házasságából származik. A vásárolandó lakásban mindkettejüknek tulajdonjogot kell szerezniük. A jogosultsághoz elegendő, ha csak párja részére állítható ki a TB igazolás.

Brigi szerint:

2015-09-25 - 17:02

Tisztelt Szakértő!
A mi kérdésünk is a TB igazoláshoz kapcsolódna. Én 2009-ben kezdtem el dolgozni, azóta született 2 gyermekünk és most szeptember 1-el vagyok újra állományban, eddig gyeden, illetve gyesen voltam. Tehát az én olvasatomban én is megkaphatom ezt a 180 napos tb igazolást. A férjemnek 7 éve folyamatos munkaviszonya van egy cégnél.
Ha a CSOK igénylés benyújtása után valamelyikünk munkahelyet vált, (ha egyik nap itt dolgozik, másnap már az új helyen) akkor kell-e attól tartanunk, hogy elutasítják az igényünket?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-26 - 23:00

Kedves Brigi!
Az egyik napról a másikra történő munkahelyváltás nem befolyásolja a társadalombiztosítási jogviszony folyamatosságát, így emiatt nem eshetnek el a kedvezménytől. Házastársak CSOK igénylése esetén elegendő, ha legalább az egyikük rendelkezik a minimum 180 napos TB jogviszonnyal, amelyben maximum 15 nap megszakítás lehet.

Olexa Renàta szerint:

2015-09-24 - 19:11

Szép napot!
Érdeklődnék, hogy párom gyeden van és dolgozik mellette, 3 gyermekünk van és szeretnénk házat vásárolni. A ház ára 2,2 millió és kölcsönt nem szeretnénk felvenni.
Ezt szeretnénk megtudni, hogy a csok fedezheti a ház árát? A energiabesorolású.
Hol igényelhetjük és mi a menete?
Köszönettel.
Reni

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-26 - 22:36

Kedves Reni!
Amennyiben valamennyi jogosultsági feltételnek megfelelnek, úgy a ház vételára csak CSOK-ból is finanszírozható. Nem valószínű azonban, hogy egy 2,2 millió forintot érő ház “A” energetikai minősítésű lenne. S ha valóban nem, akkor alacsonyabb összegben érhető el a CSOK, s a hiányzó vételárat önerőből kell fedezni, mert 2,2 millió forintot érő ingatlanra – viszonylag alacsony értéke miatt – lakáshitel nem vehető fel.
A CSOK a hitelintézeteknél igényelhető, ahol az igénylés menetéről is pontos tájékoztatást kaphat.

Gábor szerint:

2016-05-13 - 12:16

Üdvözlöm!
Fontos kérdésem lenne. Szeretném igényelni a csok-ot, 4 gyerekünk van. Ebből most született 8 hónapja a közös, a másik három a párom másik házasságából van. A két idősebb gyerekre már korábban a párom igénybe vette a szocpolt. Tehát a családban van kettő kiskorú gyermek, akire meg tudnám igényelni a kedvezményt, talán még egyet bevállalnánk.
A kérdésem az lenne, hogyha én igényelem a 2.750.000 Ft-ot /ha bevállalunk egyet/, megkapnánk vagy levonják a párom által felvett 1.200.000-t, s így 1.550.000 tudnék igénybe venni?

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-13 - 14:44

Kedves Gábor!
A CSOK összegének kiszámításánál valamennyi, Önökkel egy háztartásban élő, eltartott gyermeket figyelembe kell venni, majd az így adható összegből le kell vonni a korábban kapott támogatás összegét.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések