Ki kaphatja meg a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást?

Az igénylőknek, több feltételnek is meg kell felelniük ahhoz, hogy jogosultak legyenek a Családok otthonteremtési kedvezményére (CSOK). Az egyik ilyen előírás a legalább 180 napos társadalombiztosítási jogviszony igazolása, amelyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Olvasóink gyakran teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy kiadható-e számukra ez az igazolás. Most összefoglaljuk, ki kaphatja meg a CSOK igényléshez szükséges OEP igazolást.

Házastársak és élettársak CSOK igényléséhez elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a minimum 180 napos TB jogviszonnyal.

Kik lehetnek jogosultak TB jogviszony igazolásra?

A biztosított jogviszony azt jelenti, hogy a biztosítottak a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosultságot szerezhetnek, vagyis pénzbeli és egészségügyi ellátásra egyaránt.

FONTOS!

A társadalombiztosítást keletkeztető jogviszonyok köre szűkebb, mint a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosító jogviszonyoké! A kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosultak (például gyesen lévők, akiknek nincsen fennálló munkaviszonya) nem biztosítotti jogviszonyban állnak, így részükre nem adható ki olyan igazolás, ami a CSOK igénybevételének feltétele!

Az szerepel biztosítottként az egészségbiztosítás ellátásaira jogosultakról vezetett nyilvántartásban, akinek az alap jogviszonya biztosítási kötelezettséget keletkeztet.

A leggyakoribbak: az alkalmazottként dolgozók, egyéni és társas vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyek.

Gyesen, gyeden lévők jogosultak TB jogviszony igazolásra?Gyes – munkaviszony mellett

CSED (2015.01.01. előtt TGYÁS), GYED és GYES családtámogatási ellátásban részesülők akkor számítanak biztosítottnak, ha mellette munkaviszonyuk (minimum 180 napja) fennáll, attól függetlenül, hogy jelenleg éppen otthon vannak gyermekükkel. Ebben az esetben a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás kiadható.

Gyes – munkaviszony nélkül

Azok a gyesen lévők vagy a fenti családtámogatási ellátásban részesülők, akik nem rendelkeznek munkaviszonnyal, egészségügyi szolgáltatásra jogosultak. Ez a jogviszony azonban nem minősül TB jogviszonynak, a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás tehát nem állítható ki részükre.

Közmunka esetén kiadható a TB jogviszony igazolás?

Bejelentett közfoglalkoztatotti jogviszony esetén kiadható a TB jogviszony igazolás, ha a jogviszony legalább 180 napja fennáll.

Külföldi munkavállalók jogosultak TB jogviszony igazolásra?

Külföldi biztosítási jogviszony esetén az OEP nem tudja kiadni a TB jogviszony igazolást akkor sem, ha a külföldi munkavállaló Magyarországon egészségbiztosítást fizet maga után.

Hol szerezhető be a TB jogviszony igazolás?

A TB jogviszony igazolást a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatait ellátó osztálya állítja ki.

Milyen dokumentumok szükségesek az igazolás kiadásához?

A kitöltött igénylőlap mellett:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány
  • lakcímkártya
  • TAJ kártya

Mennyibe kerül az igazolás?

A hatósági bizonyítvány kiállítása díjmentes.

Mennyi időt vesz igénybe az igazolás kiadása?

Az igazolást az igénylőlap benyújtásától számított 3 munkanapon belül kell kiadni.

Mennyi ideig érvényes az igazolás?

Az igazolás lakáscélú állami támogatás igényléséhez a kiállítás időpontjától számított 30 napig használható fel.


Utolsó módosítás: 2018. augusztus 21. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Szilvia szerint:

2020-06-18 - 11:09

3 gyerek után szeretném igénybe venni. Hogyan járok a legjobban a csokkal, falusi csokkal?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-18 - 13:24

Kedves Szilvia!
A CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. A falusi CSOK feltételeit IDE kattintva ismerheti meg. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz bővebb információk szükségesek. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és falusi CSOK ügyintézést is!

Orsi szerint:

2020-06-16 - 09:38

Kedves Ügyintéző!
Az lenne a kérdésem a CSOK bővítéshez, ha a Tb igazolást ha én kérem ki, mint aki GYEDen és GYESen vagyok, (meg van a 180 nap folyamatos TB jogviszony, már kb 6 éve folyamatos), a férjem munkanélkülire jelentkezik be. Így is elfogadják a TB igazolást? Van esély, hogy pozitívan bírálják el a bővítéshez a CSOKot? A férjemnek lesz munkahelye 3 hónap amint letelik, foglalkoztatni fogja egy cég. Inkább várjuk meg, hogy bejelentett munkahelye legyen, akkor adjuk be a kérelmet ugye az én TB igazolásommal, vagy nem szükséges kivárni a bejelentett munkahelyet? A CSOK-nak nincs határideje, meddig áll fent ez a támogatás?
Válaszát köszönöm!
Orsi

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-16 - 11:42

Kedves Orsi!
Ha Önnek a gyed és gyes mellett a korábbi munkaviszonya is fennáll, akkor rendelkezik a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszonnyal. Ha nincs mellette munkaviszony, akkor nem megfelelő, mert a gyed, gyes önmagában nem keletkeztet TB jogviszonyt.
Férje esetében az álláskeresési támogatás megfelelő TB jogviszonyt jelent, kérdés, hogy előtte rendelkezett-e bejelentett munkaviszonnyal. A két jogviszonyból együttesen meg kell lenni legalább 180 napos folyamatos TB jogviszonynak, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.
A megfelelő TB jogviszonyt elegendő egyikük részéről teljesíteni.
További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Klaudia szerint:

2020-06-05 - 16:57

Sziasztok!
Azok akik maguk után fizetik a TB-t, azok jogosultak a CSOKra?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-08 - 12:07

Kedves Klaudia!
A saját maga után fizetett TB csak egészségbiztosítási jogviszonyt keletkeztet, társadalombiztosítási jogviszonyt nem. Így ez esetben a CSOK jogosultság sajnos nem áll fenn.

Anett szerint:

2020-06-04 - 12:34

Jó napot!
Érdeklődnénk, hogy férjemmel most szeretnénk házat venni, de alkalmi munkán van. Egyszerűsített munkaszerződése van.
Az elég az igazoláshoz?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-04 - 14:12

Kedves Anett!
Az egyszerűsített munkaszerződés keretében végzett keresőtevékenység esetén információink szerint nem teljesül az a CSOK feltétel, miszerint a legalább 180 napos TB jogviszonyban nincs 30 napnál hosszabb megszakítás.

Erzsébet szerint:

2020-06-04 - 10:15

Érdeklődnék, hogy aki a vírus alatt kérte ki a TB igazolást a falusi csokhoz, annak meddig érvényes az igazolása?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-04 - 10:30

Kedves Erzsébet!
Ha a biztosítotti igazolás kiállításától számított 30 napos időtartam a veszélyhelyzet fennállása alatt telik le, a kiállítás időpontjától függetlenül a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig el kell fogadni.
További tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Anett szerint:

2020-06-01 - 08:45

Gyes melletti félállás is elég az OEP igazoláshoz?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-12 - 13:53

Kedves Anett!
A gyes mellett fennálló részmunkaidő is keletkeztet TB jogviszony információink szerint.

Panna szerint:

2020-05-31 - 14:57

Tisztelt Szakértő!
A 180 napban lehet 1 nap megszakítás? Szombaton fejeztem be a munkám az előző munkahelyemen és csak az azt követő hétfőn tudtam kezdeni. A vasárnap kiesett. Én úgy értelmezem, hogy 180 napnál lehet 30 nap megszakítás.
Köszönöm, Panna

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-12 - 09:40

Kedves Panna!
A 180 napos folyamatos TB jogviszony maximum 30 nap megszakítás megengedett. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések