Ki kaphatja meg a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást? - Hitelnet.hu

Ki kaphatja meg a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást?

Az igénylőknek, több feltételnek is meg kell felelniük ahhoz, hogy jogosultak legyenek a Családok otthonteremtési kedvezményére (CSOK). Az egyik ilyen előírás a legalább 180 napos társadalombiztosítási jogviszony igazolása, amelyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Olvasóink gyakran teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy kiadható-e számukra ez az igazolás. Most összefoglaljuk, ki kaphatja meg a CSOK igényléshez szükséges OEP igazolást.

Házastársak és élettársak CSOK igényléséhez elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a minimum 180 napos TB jogviszonnyal.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Kik lehetnek jogosultak TB jogviszony igazolásra?

A biztosított jogviszony azt jelenti, hogy a biztosítottak a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosultságot szerezhetnek, vagyis pénzbeli és egészségügyi ellátásra egyaránt.

FONTOS!

A társadalombiztosítást keletkeztető jogviszonyok köre szűkebb, mint a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosító jogviszonyoké! A kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosultak (például gyesen lévők, akiknek nincsen fennálló munkaviszonya) nem biztosítotti jogviszonyban állnak, így részükre nem adható ki olyan igazolás, ami a CSOK igénybevételének feltétele!

Az szerepel biztosítottként az egészségbiztosítás ellátásaira jogosultakról vezetett nyilvántartásban, akinek az alap jogviszonya biztosítási kötelezettséget keletkeztet.

A leggyakoribbak: az alkalmazottként dolgozók, egyéni és társas vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyek.

Gyesen, gyeden lévők jogosultak TB jogviszony igazolásra?

Gyes – munkaviszony mellett

CSED (2015.01.01. előtt TGYÁS), GYED és GYES családtámogatási ellátásban részesülők akkor számítanak biztosítottnak, ha mellette munkaviszonyuk (minimum 180 napja) fennáll, attól függetlenül, hogy jelenleg éppen otthon vannak gyermekükkel. Ebben az esetben a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás kiadható.

Gyes – munkaviszony nélkül

Azok a gyesen lévők vagy a fenti családtámogatási ellátásban részesülők, akik nem rendelkeznek munkaviszonnyal, egészségügyi szolgáltatásra jogosultak. Ez a jogviszony azonban nem minősül TB jogviszonynak, a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás tehát nem állítható ki részükre.

Közmunka esetén kiadható a TB jogviszony igazolás?

Bejelentett közfoglalkoztatotti jogviszony esetén kiadható a TB jogviszony igazolás, ha a jogviszony legalább 180 napja fennáll.

Külföldi munkavállalók jogosultak TB jogviszony igazolásra?

Külföldi biztosítási jogviszony esetén az OEP nem tudja kiadni a TB jogviszony igazolást akkor sem, ha a külföldi munkavállaló Magyarországon egészségbiztosítást fizet maga után.

Hol szerezhető be a TB jogviszony igazolás?

A TB jogviszony igazolást a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatait ellátó osztálya állítja ki.

Milyen dokumentumok szükségesek az igazolás kiadásához?

A kitöltött igénylőlap mellett:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány
  • lakcímkártya
  • TAJ kártya

Mennyibe kerül az igazolás?

A hatósági bizonyítvány kiállítása díjmentes.

Mennyi időt vesz igénybe az igazolás kiadása?

Az igazolást az igénylőlap benyújtásától számított 3 munkanapon belül kell kiadni.

Mennyi ideig érvényes az igazolás?

Az igazolás lakáscélú állami támogatás igényléséhez a kiállítás időpontjától számított 30 napig használható fel.

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 21. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

István szerint:

2019-03-24 - 12:25

Külföldről költöznék haza és csak Anglia adhatja ki a biztosítási jogviszonyról az igazolást. Beadtuk a kérvényt a Magyar hatóságnál, de már 3 hónapja semmi és félő, hogy kicsúszunk a határidőből és nem tudjuk a lakásvásárlásra felvenni a csok-kot. Nagyon fontos lenne, mert kevés a pénzünk, hogy kifizessük a lakás teljes vételárát.
Kérdésem az lenne, hogy milyen módon lehetne megsürgetni az igazolás kiadását.
Köszönettel a válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-24 - 22:47

Kedves István!
Angliai TB jogviszony kiadásának megsürgetésével kapcsolatos tapasztalunk sajnos nincs. Az ügyben az érintett hivatal segítését kérheti.

Zsóka szerint:

2019-03-23 - 12:32

Ha a lakás 8 millió, alább nem adom falun, mivel 5 szobás + konyha, 2 spájz, fürdő, víz, gáz, melléképületek, ami szintén mint a lakás kő és tégla építésű, kertben gyümölcsfák, nagy kő pince 28 lépcsős boltíves. A kapu aljzata 1m méter beton és felfelé vas. 3. számú főút mentén van. Busz 2 perc, óránként van buszjárat és vonat is óránként közlekedik. Szemben velünk 2db bolt, óvoda található, iskola 3 perc. Kert alatt fog menni az autópálya Kassáig, amit már csinálnak javában.
Van rá vevő, de mit kell intézni neki hozzá? Mivel a 10 millió csokot szeretné felvenni. 3 gyerek van.
Várom válaszát!
Köszönettel. A kapu aljzata 1m.beton és felfelé vas.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-24 - 23:26

Kedves Zsóka!
A 10 milliós CSOK és a hozzá kapcsolódó hitel a falusi CSOK keretén belül lesz elérhető várhatóan júliustól. Az eddig ismert feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Gábor szerint:

2019-03-19 - 14:40

Tisztelt Cég!
Szeretném megkérdezni, hogy a 3 gyermek után új építésű lakás vásárlásához igényelhető CSOK és kedvezményes hitel igényléséhez 2 év TB jogviszony igazoláshoz a 4 órás bejelentett munkahely is elegendő? Vagy csak a 8 órás? A munkaviszonyom 1998 óta folyamatos, csak az elmúlt 1 évet kivéve mindig 4 órás volt.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-19 - 21:52

Kedves Gábor!
A 10 milliós CSOK-hoz szükséges TB jogviszony igazolás részmunkaidő esetén is kiadható. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is! Személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Niki szerint:

2019-03-18 - 10:45

Ha párom tavaly be volt jelentve 8 hónapot, de munkát váltott, de a munka elkezdéséig meghaladta a 30 napot, így újra számolják a 180 nap tb igazolást? Kérdem én, ha visszamenőleg kifizetjük a tb-t megkaphatjuk a csokot? Most már dolgozik.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-18 - 14:20

Kedves Niki!
Ha 30 napnál hosszabb a megszakítás, akkor sajnos nem minősül folyamatosnak a munkaviszony. Ez esetben újra kell számolni a 180 napot. Az egészségbiztosítás megfizetésével nem keletkezik TB jogviszony visszamenőleg.

Szilvia szerint:

2019-03-10 - 22:52

Jó estét.
Érdeklödni szeretnék, hogy gyes mellett alkalmi munkát végzek bejelentetten.
Az lenne a kérdésem, hogy az is megfelel-e ahhoz, hogy megigényelhessem a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-11 - 08:46

Kedves Szilvia!
Az alkalmi munkavégzés információink szerint nem keletkeztet TB jogviszonyt, ami a CSOK jogosultság feltétele. További, személyre szabott tájékoztatásért kérjük, keresse fel a területileg illetékes egészségbiztosítót.

Dávid szerint:

2019-03-10 - 13:36

Kedves szakértő!
Januárban és februárban megszűnt a magyar munkahelyem, de van német adóigazolásom, hogy kinn dolgoztam ez idő alatt és már március 4.-től bérmunkásként dolgozom Németországban magyar szerződéssel.
Várnom kell megint 2 évet, hogy folyamatos legyen vagy ez a 2 hónap nem jelenthet problémát a csok igénylésnél?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-11 - 07:51

Kedves Dávid!
Ha a folyamatos TB jogviszony igazolható (legfeljebb 30 nap megszakítással), akkor jogosult lehet a támogatásra.

Tünde szerint:

2019-03-02 - 16:51

Új lakás vásárlása esetén is 180 nap? Hányszor lehet igényelni /lejárás esetén/?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-21 - 11:23

Kedves Tünde!
Ha nem a 3 gyermek utáni CSOK igényléshez szükséges az igazolás, akkor elegendő a 180 nap. Többször is kikérhető.

Mónika szerint:

2019-03-01 - 13:34

Jelenleg 2 gyermekem van, de a hónapokban tervezem a harmadikat. Szeretném a csok-ot (10M) felvenni a három gyerekre. Viszont a szülés időpontja kb. februárra fog esni, addig viszont csak másfél év TB-m lesz. Fizetetlen szabadság alatt csak alanyi jogon lesz tb-m, amit nem fogad el a Csok. Elviekben viszont 2 év TB jogviszony lenne szükséges. (De van ahol 180 napot olvastam.)
Van valami lehetőség arra, hogy másfél év TB jogviszonnyal is jogosult legyek a Csokra? Akár kifizetni a fennmaradó fél évet stb?!
Milyen lehetőségeim vannak?
Várom válaszukat!
Köszönettel.
Mónika

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-21 - 10:12

Kedves Mónika!
A 10 milliós CSOK jogosultsághoz mindenképpen szükséges legalább 2 éves folyamatos TB jogviszonyt igazolni. A vonatkozó kormányrendelet értelmében: “Szünetel a biztosítás:
a) a fizetés nélküli szabadság ideje alatt, kivéve, ha
aa) * a fizetés nélküli szabadság idejére csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély vagy gyermeknevelési támogatás kerül folyósításra.” Arról, hogy adott esetben ez meglesz-e Önnek, a területileg illetékes egészségbiztosító tud pontos felvilágosítást adni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések