Ki igényelhet CSOK-ot közös felügyeleti jog esetén?

Elvált szülő is jogosult lehet gyermeke után családi otthonteremtési kedvezményre. Egyszerű a helyzet, ha a válást követően egyik szülőnél kerül elhelyezésre a gyermek. De ki lehet jogosult a kedvezményre közös felügyeleti jog esetén?

Elvált szülő CSOK igénylése

A CSOK rendelet rögzíti, amennyiben elvált szülő lakáscélja megvalósításához támogatást kíván igényelni gyermeke után, akkor a nála történt gyermekelhelyezésről szóló jogerős bírósági határozatot kell csatolnia a CSOK kérelemhez. Ezen túlmenően feltétel az érintett szülővel való közös lakcím, továbbá a kedvezménnyel vásárolandó lakóingatlanba a gyermeknek szintén együtt kell költöznie, amit a CSOK folyósítását követő 90 napon belül igazolni is kell a lakcímkártya hitelintézet részére történő bemutatásával.

Elvált szülő CSOK igénylése közös felügyeleti jog esetén

Abban az esetben, ha a válás során a szülők a közös felügyelet megállapítását kérték, s a közös felügyeletet a jogerős bírósági végzés rögzíti, úgy az a szülő lehet jogosult gyermeke után a kedvezményre, akinél a gyermek elhelyezésre került, s akivel a gyermek közös lakcímen él a támogatási kérelem benyújtásakor, valamit a CSOK-kal vásárolandó vagy építendő lakóingatlanban is életvitelszerűen fog lakni.

Szükséges-e a volt házastárs hozzájárulása a CSOK igényléshez?

A közös felügyeleti jog esetén előírt fenti feltételeknek kell megfelelni. A támogatás igénybevételéhez a volt házastárs hozzájáruló nyilatkozata nem szükséges, illetve nem helyettesíti fenti feltételek meglétét.

Példa

Elvált anya szeretne CSOK-ot igényelni 2 gyermeke után. A válási határozat közös felügyeleti jogot állapít meg. A gyermekek az anyával közös háztartásban, közös lakcímen élnek. A családi pótlékot szintén az anya kapja a gyermekek után.

Jogosult lehet a kedvezményre a közös felügyeleti jog ellenére?

Ha a jogerős bírósági határozat közös felügyeleti jogot állapít meg, de a gyermekek elhelyezésére az anyánál került sor, a gyermekek az anya eltartottjai, vele közös háztartásban élnek – amit a gyermekek lakcímkártyája is alátámaszt – valamint az anyával együtt fognak költözni a kedvezménnyel vásárolandó lakásba, úgy az anya igénybe veheti a gyermekek után járó támogatást.

Előző élettársi kapcsolatból született gyermek utáni CSOK igénylés

A vonatkozó kormányrendelet arra nem tér ki, hogy korábbi élettársi kapcsolatból született gyermek esetén milyen dokumentummal szükséges igazolni a jogosultságot gyermekelhelyezésről szóló bírósági határozat hiányában.

A banki gyakorlat azt mutatja, hogy ilyen esetben az igénylővel közös lakcím és az igénylő nevére érkező családi pótlék igazolhatja, hogy a támogatott személy valóban az általa eltartott gyermek után kívánja igénybe venni a kedvezményt.


Utolsó módosítás: 2017. február 23. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Krisztina szerint:

2020-06-11 - 20:29

Jó napot!
Akkor ha jól értelmezem, akkor párom igénybe veheti a Csok-ot gyermeke után, aki közös felügyelet alatt van, ha a bírósági papíron lakcím alapján hozzá ítélte a kisfiát a bíróság?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-15 - 12:30

Kedves Krisztina!
Fenti esetben jogosultak lehetne a támogatás igénybevételére. amennyiben a további feltételek is fennállnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Zoltán szerint:

2020-05-29 - 09:01

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy 11 éves lányom van, elvált szülő vagyok. A gyerek az anyukánál van, de közös felügyelettel. 2019-ben vettek igénybe csok otthonteremtési támogatást használt lakásra, de a lakás megvásárlása után rögtön el is hagyták. Tudomásom szerint más idegen személyek lakják. Én a gyerekem részét aláírtam a bankban az igényléskor, hogy legyen egy lakása, de az anya és a mostoha apa tudomásom szerint eladták. Mit tehetek én ez ügyben?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-12 - 06:26

Kedves Zoltán!
Az ügyben a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya illetékes.

Timi szerint:

2020-04-19 - 07:32

Tisztelt Uram!

Azt szeretném kérdezni hogy mennyi a három kisebb gyermek után igénybe vehető CSOK összege elvált szūlők esetében ha
már 2 gyermek után igénybe vettük a fél SZOCPOL-t?

Hitelnet szerint:

2020-04-20 - 10:52

Kedves Timi,
Az igényelhető CSOK összegéből le kell vonni a korábban kapott szocpol összegének felét és a különbözet igényelhető. Válás esetén csak az érintett házasfélre eső szocpol összegét, tehát nem a teljes összeget, hanem csak a felét kell figyelembe venni.
Ha a korábbi támogatást 2011. december 31. után vették fel és vissza is fizették, akkor a jelenleg elérhető CSOK összegét nem kell csökkenteni.
Kérdés még az, hogy a 3 kisebb gyermek között van-e az a gyermek vagy gyermekek, akik után korábban szocpolt kaptak. Ha ugyanis most csak azon 3 gyermek után történne CSOK igénylés, akik után korábban még nem kaptak ilyen jellegű támogatást, akkor szintén nem kellene figyelembe venni a korábbi szocpolt.

Renáta szerint:

2020-01-20 - 19:56

Tiszteletem.
Arra lennék kíváncsi, hogy ha a gyermek akire megigényelték a csokot, és meg is kapták, ha tartózkodási helyet vált (a kislány 9 éves anyuka és nevelő apuka nem foglalkozott vele, ezért apukánál és nevelő anyukánál van már több mint 6 hónapja), persze anyuka beleegyezésével, akkor anyukáékat terheli-e valami visszafizetési kötelezettség? Nem voltak házastársak, vér szerinti anyuka és apuka, de 5 évig 1 lakcímre voltak bejelentve.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-13 - 05:29

Kedves Renáta!
Ha a CSOK-kal finanszírozott lakóingatlanban a gyermek és a szülő már nem lakik életvitelszerűen, akkor a CSOK tekintetében visszafizetési kötelezettségük keletkezik. További tájékoztatást az ebben illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud adni.

Tamás szerint:

2019-09-18 - 08:50

Kedves Szakértô!
Különélô házaspár feleség tagja, akinél a 3 gyerek is be van jelentve a férj belegyezésével igényelhet-e CSOK-ot. Szerződés rendezi a külön vagyont. A családi pótlékot a feleség kapja.
Kell-e a különélő férjnek is beköltözni a lakásba?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-18 - 09:47

Kedves Tamás!
Információink szerint csak a válásról szóló jogerős bírósági határozat és a gyermekelhelyezésről szóló bírósági határozat bemutatásával lehetséges a támogatás igénylése.

Andi szerint:

2019-09-02 - 14:48

Tisztelt Cím!
Kérdésem az alábbi lenne!
Válásunk miatt, a jelenleg még a férjemmel 50-50% tulajdonunkban lévő családi házból férjem részét megvásárolnám. (Kifizetném a házból). A gyermekek velem maradnak.
Kérdésem lenne, hogy CSOK-ot tudnék-e igényelni a házrész megvásárlására? 2 gyermek után ez mekkora összeg lenne? A hitelügyintézést mikor kell indítani? Válás kimondása előtt, vagy csak a jogerős határozat kézhezvétele után?
Köszönöm szépen!

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-03 - 14:38

Kedves Andi!
Tulajdonrész kivásárlásához a CSOK sajnos nem vehető igénybe. A hitelfelvétellel kapcsolatban Szakértőink készséggel adnak Önnek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást, ha kitölti online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Gabriella szerint:

2019-07-31 - 23:35

Kedves Szakértő!
Párom elvált, gyermek az előző házasságból közös megegyezéssel az anyánál lett elhelyezve. Jelenleg az anya állandó lakcímén, de iskolaváltás miatt jövőre nálunk lakna egy leendő új lakásban, ugyanis mi közelebb lennénk az iskolához. Van egy közös gyermekünk is, aki természetesen velünk lakik.
Igényelhetjük-e ebben az esetben mi a 2 gyermekre a CSOK-ot, ha a jövőben igazoltan nálunk lesz bejelentve a nagyobbik gyermek is? Illetve milyen egyéb igazolásra, nyilatkozatra lenne hozzá szükség, hogy igényelhessük? Eddig még egyik gyermekre sincs kikérve!
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-01 - 07:56

Kedves Gabriella!
Elvált szülő csak akkor jogosult korábbi házasságban született gyermeke után CSOK-ot igénybe venni, ha jogerős bírósági határozattal igazolható, hogy a gyermek nála került elhelyezésre.

Ágnes szerint:

2019-07-19 - 11:40

Kérdésem az lenne, ha az elvált szülőknél 50-50%-ban tartózkodnak a gyerekek bírósági határozat alapján, de a gyerekek az anyához vannak bejelentve, ki veheti igénybe a CSOKot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-19 - 23:32

Kedves Ágnes!
Fenti esetben az anya lehet jogosult a CSOK-ra.

Alexandra szerint:

2019-06-12 - 22:39

Előző kapcsolatomból van egy 6 éves lányom, bírósi végzés nincs. 2 hónap múlva házasodunk a jelenlegi párommal, akivel van egy 8 hónapos közös gyerekünk. A nagylány velünk van egy lakcímen, apukája külföldön él, pár havonta látják egymást.
A kérdésem, hogy így bírósági végzés nélkül igénybe tudjuk-e venni házvásárláshoz a nagylányra is a csokot?
Válaszukat előre is öszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-13 - 08:02

Kedves Alexandra!
A leírtak alapján az előző kapcsolatából született gyermeke után is jogosultak lehetnek a támogatásra.

Ildikó szerint:

2019-04-10 - 00:27

Előző házasságából két kiskorú gyermekem van, akik közös szülői felügyelet alatt állnak. A bírói végzésben rögzítve van, hogy páros héten nálam, páratlan héten a volt férjemnél vannak elhelyezve. A költségeket és bevételeket 1/2-1/2 arányban osztjuk meg. Másra nem tér ki a bírói végzés. Állandó lakcímük nálam van, ideiglenes a volt férjemnél. Utánuk annó szocpolt vettünk igénybe, 2,4M Ft-ot.
Újból férjhez mentem és megszületett harmadik gyermekem.
Jogosultak vagyunk-e új párommal Önök szerint a 7,6M Ft Csok-ra? A bank elutasította a kérelmet, pedig volt férjem hajlandó lett volna lemondó nyilatkozatot tenni.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-10 - 09:41

Kedves Ildikó!
A leírtak alapján véleményünk szerint jogosultak lehetnének a támogatás igénybevételére. Kérdés, hogy milyen indokkal utasította el a bank az igénylésüket.
Az írásbeli elutasítás kézhezvételétől számított 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhatnak az ügyben.

Eszter szerint:

2019-04-09 - 18:27

Kedves Szakértő,
Ha az anya akar igényelni Csokot, de elvált szülőkről van szó közös felügyelettel, akkor a tartózkodási helye, címe lehet az apánál és lakhat is ott?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-10 - 14:27

Kedves Eszter!
Csak akkor vehető igénybe a CSOK, ha a gyermek az igénylővel közös háztartásban él, így véleményünk szerint a tartózkodási helye sem lehet az apánál.

Zsolt szerint:

2019-03-11 - 17:56

Szeretném kérdezni, hogy váltott gondoskodás esetén mi a helyzet?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-19 - 07:50

Kedves Zsolt!
Ha korábbi házasságból született a gyermek, akkor az a szülő lehet jogosult a támogatásra, akinél a jogerős bírósági határozat alapján a gyermek elhelyezésre került – közös felügyelet esetén is, és akivel közös állandó lakcímen él a gyermek. Ha korábbi élettársi kapcsolatból született a gyermek, akkor az a szülő igényelheti, akivel közös az állandó lakcím.

János szerint:

2019-02-09 - 11:25

Amennyiben a gyermekek heti váltásban vannak a szülők között, de a lakcímük az egyik szülővel közös mivel mind a két lakcím nem szerepelhet a lakcímkártyán.
Ilyenkor ki veheti igénybe a csok-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-13 - 12:42

Kedves János!
Ha volt házastársakról van szó, akkor az a szülő veheti igénybe a CSOK-ot, akinél – közös felügyeleti jog esetén is – a gyermekelhelyezésről szóló jogerős bírósági határozat alapján elhelyezésre került a gyermek és akivel közös állandó lakcíme van. Amennyiben volt élettársi kapcsolatban született a gyermek, úgy az a szülő igényelheti, akivel közös a gyermek állandó lakcíme.

Andrea szerint:

2019-02-04 - 22:45

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy előző kapcsolatomból született három kiskorú gyermekem. Szülői felügyeleti jog lezártan az enyém. Viszont összeházasodtam nemrég, így férjem a meglévő gyerekekre igénybe vehetné a csokot ebben az esetben?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-11 - 11:21

Kedves Andrea!
Házastársak együttes igényléssel lehetnek jogosultak CSOK-ra. A leírtak alapján férjével együtt jogosultak lehetnek a kedvezményre a nem közös gyermekek után, amennnyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek. Ezeről honlapunkon részletes leírás olvasható. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére.

Krisztián szerint:

2019-02-02 - 22:53

Krisztián!
Jó estét kívánok!
Az lenne a kérdésem, hogy a feleségem válni akar és el akar költözni a lakásból. 3 éve vásároltuk, csok-ot vettünk igénybe 2 gyerek után.
Kinek kell visszafizetni? A két gyereket is vinni akarja magával!

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-08 - 14:08

Kedves Krisztián!
A házasságfelbontás tényét be kell jelenteniük majd a területileg illetékes járási hivatalnál a házasságot felbontó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül. Ha Ön marad a támogatás igénybevételével vásárolandó lakásban, visszafizetési kötelezettsége nem keletkezik. 10 év után az Önre eső CSOK töröltethető az ingatlanról. Felesége a CSOK rá eső részét továbbvihető másik lakásra, ha vásárol. Amennyiben nem vásárol másik lakást, úgy vissza kell fizetnie a kapott támogatás kamatokkal növelt összegét. További tájékoztatást ez ügyben az érintett járási hivatal tud adni Önöknek.

Árpád szerint:

2019-02-02 - 08:17

Tisztelt Szakértő!
A bíróság válási határozatában közös felügyeletet határozott meg. A gyerekek 50-50%-ban töltik idejüket a szülőkkel. Állandó lakcím az édesanya lakcíme, tartózkodási hely (lakcímkártya szerint is) az édesapájé. Életvitelszerűen mindkét címen élnek a gyerekek. Nekem közben született egy 3. gyermekem. Apaként igénybe tudom-e venni a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-07 - 14:29

Kedves Árpád!
Információink szerint közös felülgyeleti jog esetén is rögzíti a bírósági határozat, hogy melyik szülőnél került elhelyezésre a gyermek. Akinél e határozat szerint el lett helyezve a gyermek, s akivel közös állandó lakcímen él, az a szülő lehet jogosult a támogatásra.

Ildikó szerint:

2019-01-24 - 13:48

Jó napot kíváno!
Nálunk még nem jogerős, de én kapom meg a gyermek teljes szülői felügyeleti jogát és velem él a gyerek. Ha házat szeretnék venni, az apának le kell mondani a csokról azén javamra? Mert nekünk a banknál azt mondták, hogy az apának le kell mondani.
Milyen papírok szükségesek hozzá?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-24 - 14:16

Kedves Ildikó!
A CSOK a gyermekelhelyezésről szóló jogerős bírósági határozat kiadását követően igényelhető. Ha Önnél kerül elhelyezésre a gyermek, akkor a vonatkozó kormányrendelet értelmében – véleményünk szerint – az apa CSOK-ról lemondó nyilatkozata nélkül is jogosult lehet a támogatásra. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a hitelintézet kéri ezt a nyilatkozatot.

Tünde szerint:

2019-01-23 - 02:45

A közös felügyelet nálunk azt jelentené, hogy elhelyezés anyánál, hivatalos lakcím anyánál, de a kapcsolattartás 1 hét anyánál, 1 hét apánál.
Ez esetben is igényelhető a CSOK?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-23 - 13:30

Kedves Tünde!
Ez esetben az anya lehet jogosult a CSOK-ra, mivel a gyermek – lakcímkártyával igazoltan – az anyával él egy háztartásban.

Kata szerint:

2019-01-19 - 07:21

Tisztelt Szakértő.
Három gyermekem van. Három éve elváltam. Közös felügyeleti jog. Nálam vannak elhelyezve a gyermekek. Én vehetem igénybe a 10+15-ot..a végzésben foglaltak szerint…viszont főállású anyai támogatáson vagyok három éve (ami szerint nem vagyok biztosított) és a családit is én kapom.
Kérem állásfoglalásukat.k
Köszönöm.
Katalin

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-21 - 10:56

Kedves Kata!
A leírtak alapján valóban Ön lehetne jogosult igényelni a CSOK-ot, de az előírt TB jogviszony hiányában sajnos nem tudja igénybe venni a támogatást.

Zoltán szerint:

2019-01-17 - 09:27

Tisztelt Ügyintéző!
Abban az esetben jogosult vagyok-e CSOK-ra, ha a gyermek közös elhelyezésben felváltva gondozásban van elhelyezve? A családi pótlék tekintetében lemondtam részemről a volt párom részére. Lakcímkártyában az ideiglenes lakcím a volt párom címe, az állandó az én címem. A közös elhelyezésről bírósági végzésem van.
Válaszukat várva köszönettel.
Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-17 - 12:23

Kedves Zoltán!
Közös felügyeleti jog esetén az a szülő lehet jogosult CSOK-ra, akiével a gyermek állandó lakcíme megegyezik lakcímkártyával igazoltan. További feltétel, hogy a gyermek a célingatlanba is a támogatott személlyel költözzön.

Andrea szerint:

2018-12-12 - 15:20

Elvált anyaként szeretnék CSOK-ot igényelni 2 gyermekem után. A válási határozat közös felügyeleti jogot állapít meg. A gyermekek fele időt töltenek az anyánál, fele időt az apánál. Minden költséget, juttatást felezünk a gyermekekkel kapcsolatosan. A gyermekek bejelentett lakcíme az apához szól, mert ő maradt a régen közös lakásban. Én jelenleg albérletben lakom, nincs bejelentett állandó lakcímem. A családi pótlékot és a családi adókedvezményt egyik gyermek után én, másik gyermek után az apa kapja.
Igényelhet-e így az anya csok-ot az otthonteremtéshez?

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-12 - 15:29

Kedves Andrea!
Közös felügyeleti jog esetén az a szülő lehet jogosult a támogatásra, akivel közös lakcímen élnek a gyermekek, ami lakcímkártyával alátámasztható.

Gábor szerint:

2018-10-30 - 13:49

Az lenne a kérdésem, hogy mi a helyzet váltott elhelyezés esetén (1 hét itt, 1 hét ott)? Két gyerekről van szó, az egyik lakcímkártyája itt van, a másiké ott, a bírósági végzés alapján azonban az idejük 50%-50% töltik itt és ott. Ebben az esetben akár mindkét szülőre igaz lehet, hogy “a támogatott személy valóban az általa eltartott gyermek után kívánja igénybe venni a kedvezményt.”, hiszen az adott szobákat a “másik” hetekre nem tudja hasznosítani. Vagy mi a helyzet ilyenkor?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 11:17

Kedves Gábor!
Úgy tudjuk, hogy ilyen esetben az a szülő igényelheti a gyermek után a támogatást, amelyikkel a gyermeknek közös állandó lakcíme van.

Jani szerint:

2018-09-19 - 01:37

Feleségemmel válófélben vagyunk. Két gyermekünk van. Kérjük a bíróságtól a közös felügyeletet, megosztott gondozással, egy hétig nálam, egy hétig nála lesznek a gyerekek. Vagyonközösség megszüntetéséről szerződést írunk, én vállalom, hogy kifizetem a házunk felét, a családi pótlékot megosztva kérjük. Amíg a feleségem nem vesz másik házat, maradhat nálunk. Tehát mindannyian egy címen vagyunk bejelentve.
Fel tudja venni ő a csokot a másik ház vásárlásához a két gyerekre?

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-20 - 05:52

Kedves Jani!
Amennyiben a gyermekeknek a lakásvásárlást követően az édesanyjukkal közös lakcímük lesz, és minden egyéb CSOK feltétel teljesül, úgy véleményünk szerint igényelhető a támogatás.

Józsi szerint:

2018-02-25 - 22:49

Tiszteletem!
A párom előző házasságából két gyerkőc van és most várjuk közös születendő gyermekünket. Náluk közös felügyeleti jog lett megállapítva és az egyik gyerkőc a volt férjnél lett elhelyezve. A gyerekek egy hetet az apjuknál töltenek, egy hetet nálunk. Ilyen esetben mik a lehetőségek, mert erre vonatkozóan nem találtunk információt? Mi van abban az esetben, ha a másik gyermek állandó lakcímét átjelentjük állandóra arra a címre, ahol mi is lakunk? Bírósági végzéssel minden esetben igazolni kell a gyermek elhelyezését vagy ha a lakcíme megegyezik nekik a szülőével, akkor nem szükséges? Mondjuk családi pótlék csak 1 jön nekünk, a másik az apa részére megy.
Várom megtisztelő válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-26 - 06:03

Kedves Józsi!
Információink szerint nem elegendő az állandó lakcím. Közös felügyeleti jog esetén az a szülő lehet jogosult a kedvezményre, akinél a gyermek a bírósági határozat alapján elhelyezésre került.

DrLilla szerint:

2018-03-12 - 10:52

Borzasztó sok a jogi tévedés a cikkben! A közös szülői felügyeletnek pont az a lényege, hogy egyik szülő sem gyakorolja kizárólagosan a szülői felügyeleti jogot, gyermekelhelyezés mint kifejezés pedig 4 éve nem létezik, tehát senkinél nme helyezi el a bíróság a gyermeket

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-14 - 12:38

Kedves DrLilla!
Köszönjük az észrevételt.
A cikk megjelenésének időpontjában hatályos CSOK rendelet értelmében a hitelintézetek a fent leírtak szerint fogadták be a CSOK igényléseket. A 2018. március 15-től hatályos CSOK rendelet értelmében: “(5) * A családi otthonteremtési kedvezmény igénylésekor az igénylő a büntetőjogi felelősség vállalásával tett nyilatkozat helyett – választása szerint – a következők szerint igazolhatja a kedvezményre való jogosultság feltételeinek meglétét:

b) … elvált szülők kiskorú gyermekének elhelyezését – ideértve a közös szülői felügyeletet is – a jogerős bírósági ítélettel, volt élettársak esetén a gyermek elhelyezését jogerős bírósági döntéssel, közokirattal vagy lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal, az örökbefogadást a gyámhatóság engedélyező határozatával”

Mihály szerint:

2017-11-19 - 22:34

Tisztelt Szakértő Úr!
Feleségemmel válni készülünk és az egy közös gyermekünknél (8 éves) közös felügyeleti jogot fogunk kérni. A gyermekem az én címemre lesz bejelentve, így tudomásom szerint igénybe vehetném a Csokot. Azonban a kérdésem az lenne, hogy a családi pótlékot és Gyest vagy Gyedet (nem tudom pontosan a megnevezését) a válás után továbbra is igénybe veheti-e a feleségem? Ha igénybe veheti, akkor nem jelent ez kizáró okot részemről a Csok igénybevételéhez?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel:
Mihály

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-20 - 05:14

Kedves Mihály!
Információink szerint a családi pótlék felesége általi igénybevétele nem befolyásolja az Ön kedvezményre való jogosultságát.

Sándor szerint:

2017-07-13 - 03:59

Volt párommal elváltunk, van egy közös gyermekünk közös felügyeleti joggal! Jelenlegi új házasságom alatt született 2 gyermekem.
Jogosúlt vagyok az adómentességre?

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-13 - 04:56

Kedves Sándor!
Nem egészen értjük, milyen adómentességre gondol. Irodánk CSOK és hitelügyintézésben illetékes, adózási kérdésekben sajnos nem tudunk segíteni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések