Később született gyermek után jár a CSOK, ha építkeztünk?

Üdvözlöm!

2016 szeptemberében kezdtünk el építkezni. Ekkor írtuk alá a 10M+10M+5M CSOK-os szerződésünket. Az építkezés elhúzódott, ezért csak 2019.07.01-én kaptuk meg a használatbavételi igazolást.

2016 szeptemberében nekünk már volt három gyermekünk (2011, 2013 és 2015-ben születtek. Az igénylés után 2017.04.08-án megszületett a negyedik gyermekünk. Vagyis az ő adóazonosítója semmilyen formanyomtatványon nem szerepelt.

A banknál azt a tájékoztatást kaptuk, hogy erre a 4. gyerekre jár nekünk 400.000 Ft jóváírás a hitelből, de csak a teljes folyósítás után írjuk meg a kérelmet.
Mi ezt meg is írtuk 2019 decemberében. (Eddig vártunk arra, hogy küldjenek egy formanyomtatványt, mert ilyen esetre nem volt nekik.)

Erre most az a válasz érkezett, hogy új lakás építése esetén ez a 400.000 Ft utólagos kedvezmény nem vonatkozik ránk.
Idézem: “Tekintettel arra, hogy kölcsön célja új lakás építése volt, utólagos családi otthonteremtési kedvezmény ne igényelhető.”

A kérdésem az lenne, hogy ez valóban így van? Nem értem, hogy miért?
Azt értem, hogy 2018.01.01. után született volna akkor járna a 1M Ft kedvezmény, de így miért nem?
Hozzáteszem a 3 év alatt minden ügyintéző többször kiemelte nekünk, hogy majd lehet 400.000 Ft jóváírást igényelni.
Ha bővítenék az ingatlant, akkor felvehetnék még csok-ot egy gyerekre, vagy a 10M Ft-tal kimaxoltam a lehetőségeimet?

Köszönettel.
Enikő

Kedves Enikő!

A vonatkozó kormányrendelet kizárólag használt lakás esetében teszi lehetővé az utóbb született gyermek utáni támogatás igénylését. Új lakás esetén ezzel a támogatási formával nem lehet élni.

Mivel Önök új lakóház építéséhez vették igénybe akkor meglévő gyermekeik után a családi otthonteremtési kedvezményt, ezért ezt követően született gyermekük után további kedvezmény érvényesítésére nincs lehetőség. Ha használt lakásra vették volna igénybe a CSOK-ot, akkor a meglévő lakáshitel csökkentésére később született gyermekük után igényelhető lenne a 400.000 Ft összegű utólagos támogatás.

Ha meglévő lakóházukat szeretnék bővíteni, akkor a támgatást igényelhetik azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával, akik után kaptak már vissza nem térítendő támogaátst. Így 1 gyermek után 600.000 Ft összegű CSOK igénybe vehető, ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak. A bővítésre vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések