Keletkezik magyar TB jogviszony, ha külföldről gyesre jövök haza?

Tisztelt Szakértő!

Párommal szeretnénk egy második ingatlant venni, amelyhez úgy tudom igeénybe lehet venni a CSOKot akkor is, ha külföldön van bejelentett munkaviszony és TB ellátás. Már arról is értesültem, hogy ebben az esetben egy magánokiratban kell nyilatkozni, hogy a Csok igénylésétől / elbírálásától / folyósításától (ez a rész nem világos) 180 napon belül az egyik félnek a magyar tb rendszer bejelentett tagjává kell válni.

Érdeklődnék, hogy ebben az esetben én bejelentkezhetek-e úgy, hogy otthon vagyok egy 2 év körüli, s majd egy megszületett kisbabával, tehát gyes vagy gyed lenne a státuszom. Így nem lennek aktív munkavállaló.

Hogyan működne a CSOK ebben az esetben?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Enikő

Kedves Enikő!

A hatályos CSOK rendelet értelmében valóban jogosult lehet a kedvezményre az a támogatott személy, aki – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – a kérelem benyújtásának időpontjában kereső tevékenysége alapján valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt áll és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítottá válik.

A TB jogviszony létesítésére megszabott 180 napot a CSOK szerződés aláírásának dátumától kell számítani.

Információink szerint önmagában a gyed vagy gyes nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt. Ahhoz, hogy a gyed, illetve gyes ideje alatt is fennálló TB jogviszonya legyen valakinek, szükséges, hogy rendelkezzen magyarországi fennálló munkaviszonnyal. Ennek hiányában az illetékes egészségbiztosító nem fog tudni Önnek olyan igazolást adni, miszerint létrejött a magyar TB jogviszony.

A gyermek 6 hónapos korától azonban már gyed és gyes mellett is lehet munkát vállalni. Így ha a gyermek 6 hónapos kora még beleesik ebbe a 180 napos időintervallumba, s Ön ekkor helyezkedne el, az is megoldás lehet.

Amennyiben a munkavállalás nem oldható meg, úgy a jogosultsághoz párja részéről kellene teljesíteni ezt az elvárást, vagyis a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül neki kellene magyarországi TB jogviszonyt létesíteni.

A használt lakás vásárlására vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.


Utolsó módosítás: 2018. július 13. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Alexandra szerint:

2020-04-08 - 15:37

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy a 2020ban igényelt CSOK támogatás igényesekor szükséges-e mindkét fél (házastársak) részéről a TB jogviszony igazolása, vagy elég csak az egyikünk esetén?
Valamint szeretném tudni, hogy a gyes időszak is beleszámít a tb jogviszonyba?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Alexandra

Hitelnet szerint:

2020-04-08 - 16:07

Kedves Alexandra,
CSOK igényléskor elég, ha az igénylők legalább egyikre rendelkezik a szükséges TB jogviszonnyal.
A GYES sajnos nem tartozik a CSOK-hoz szükséges biztosítotti viszonyba, kivéve, ha munkaviszonya ezalatt az idő alatt nem szűnt meg.
A CSOK-hoz szükséges TB jogviszonyról IDE kattintva tájékozódhatnak bővebben.
Amennyiben megfelelnek a CSOK feltételeinek melyről IDE kattintva olvashatnak, javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást adnak Önöknek! Vállaljuk a teljes körű, díjmentes CSOK ügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések