Kedvezményes lakásáfa helyett további támogatás a családoknak? - Hitelnet.hu

Kedvezményes lakásáfa helyett további támogatás a családoknak?

Utolsó módosítás: 2018. július 20. péntek

A pénzügyminiszter nemrégiben tett bejelentése alapján az új lakásokra vonatkozó kedvezményes, 5%-os áfakulcs meghosszabbítását nem tervezi a kormány 2019. december 31. után. A 27%-os ÁFA 2020. január elsejétől történő visszaállítása drágulást hozhat, de Varga Mihály szerint sor kerülhet a családtámogatási rendszer bővítésére is.

A kedvezményes lakásáfa célja egy demográfiai változás volt, vagyis lassuljon a népességfogyás, forduljon meg ez a folyamat. Ezt a kormány a lakásépítések ösztönzése által kívánta elérni. Ugyanakkor a kormánynak nem volt célja ezzel az ingatlanbefektetők és külföldiek támogatása, jóllehet a fővárosban értékesített újépítésű lakások 10%-át külföldiek vásárolják meg. Az ilyen fajta lakásértékesítést – Varga Mihály elmondása szerint – a kormány nem kívánja támogatni.

A CSOK bővítése várható?

A családok támogatása ellenben bevált, ez a kedvezmény továbbra is marad, amire a kormány korábban is utalt már. Új építésű lakás vásárlásához és új lakásépítéshez 3 gyermek után 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe, illetve ehhez kapcsolódóan további, maximum 10 millió forint összegű kamattámogatott kölcsönt kaphatnak a családok. (Ez utóbbi jelenleg már Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel konstrukcióban is elérhető, amiről korábban ITT írtunk. ).

2 gyermek esetén jelenleg 2,6 millió, 1 gyermek esetén pedig 600.000 forinttal támogatja az állam az új lakásszerzést. A 10 milliós támogatás azok számára is elérhető lehet, akik még nem rendelkeznek 3 gyermekkel, de a jövőben tervezik a családalapítást, családbővítést.

2019 első felében ismért felülvizsgálják a CSOK rendszerét és elképzelhető, hogy tovább bővítik, új elemekkel egészítik ki. További részlet ezzel kapcsolatban egyelőre nem ismert, de mindenképpen cél lehet a CSOK rendszere által az új lakásépítések támogatása.

Ami a használt lakóingatlanokat illeti, jelenleg a vásárlás és a bővítés a támogatott lakáscél. Ez utóbbi területen 2018. március 15-től már történtek könnyítések, melyekről további részletek ITT olvashatók.

Olvasói megkeresések alapján igény lenne a használt lakások korszerűsítésének, felújításának támogatására is, jóllehet ezek a lakáscélok jelenleg nem tartoznak a CSOK-kal finanszírozható lakáscélok közé.

Mire számíthatunk az átmeneti időszakban?

A legtöbbeket foglalkoztató kérdés most az, mi várható azokkal a lakásokkal, melyek építése már folyamatban van, de az 5%-os áfakulcs megszűnése előtt nem épülnek fel. Az egyértelmű, hogy a 2019. december 31-ig teljesített vételárrészleteket az 5% és nem a 27% mértékű ÁFA terheli, de miből lesznek finanszírozhatók ezt követően a megemelkedett vételárrészek?

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Megoldás lehet az, hogy a kivitelezők a vételár minél nagyobb részét megfizettetik a vevőkkel már 2020. előtt, ez azonban a vevők számára meglehetősen kockázatos lehet egy viszonylag alacsony készültség esetén. Továbbá bankhitellel történő finanszírozás esetén is további problémát jelenthet az áfakulcs emeléséből adódó különbözet megfizetésének módja. Szintén kedvezőtlenül érinti a jövőben eladósodó lakásvásárlókat, hogy az elmúlt hetekben már elindult egy kamatemelés a lakáshitelek piacán, ami drágítja az elérhető lakáshiteleket. Mindennek hatásairól következő cikkünkben foglalkozunk részletesen!

Számoljon velünk

Ha most vásárol új lakást és a legkedvezőbb hitelkonstrukció keresi, számoljon online új lakás vásárlásra lakáshitel kalkulátorunkkal. Szakértőink készséggel nyújtanak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást is online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével .

Amennyiben lesz információnk a CSOK bővítésének konkrét eszközeiről, honlapunkon beszámolunk róla. Kérjük, kövesse Ön is új bejegyzéseinket!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
  • Nóra szerint:

    Tisztelt Cím!
    Egyszer sem tudtuk igénybe venni a gyerekek után járó előbb szocpolt, most pedig CSOK-ot, mert lakásvásárlásaink úgy alakultak, hogy akkor nem volt pont ilyen kedvezmény, vagy annyira minimális, hogy nem érte volna meg. Most viszont nem szeretnénk már költözni, viszont felújításra szükség lenne. Jó lenne, ha felújításra is lehetne igényelni, azoknak a családoknak, akik nem használták ki a fentebbi lehetőségeket! Ez az én véleményem.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink