Jogos az utóbb született gyermek utáni szocpol méltányolható lakásigény miatti elutasítása?

Tisztelt Szakértő!

2007.12.15-én vettünk új ingatlant, 2008 nyarán kaptuk meg hozzá a lakáshitelt. Megelőlegező szocpolt vettünk fel 2 gyermekre. Ezt követően 2015. 02. hóban született 3. gyermekünk, mely után a bank nem adta meg az utólagos szocpolt a méltányolható lakásigényre hivatkozva (szobaszám miatt – 2 egész szobánk van a törvényeket figyelembe véve, valójában 4). Fellebbeztünk, de a MÁK is elutasította kérelmünket.

Kérdésem: ha most másik használt házba költöznénk, ahol megfelelünk az elvárt szobaszámnak, akkor megkaphatnánk az utólagos szocpolt?

Illetve: tudomásom szerint nemrég törölték el a korábban törvényi szinten is alkalmazott “félszoba” fogalmát, akkor a támogatásokat szabályozó jogszabályban hogyan lehet mégis 2,5 szoba a méltányolható lakásigény 3 gyermek esetében?

Előre is köszönöm válaszát.
Lóránt

Kedves Lóránt!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a 2009. július 1-jét megelőzően benyújtott kölcsönszerződés iránti kérelmek esetén a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti, számításba véve a születés időpontjában meglévő gyermekeiket, személyi és egyéb – a kölcsönszerződés iránti kérelem benyújtásának időpontjában hatályban volt rendelet szerinti – feltételeket.

Vagyis a méltányolható lakásigény feltételeinek is meg kell felelni. Méltányolható a lakásigény, ha a lakás lakószobáinak a száma és a lakás vásárlási költsége az alábbi feltételeknek megfelel:
“c) négy személy esetében: legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba. Minden további személy esetében fél lakószobával nő a lakásigény mértéke. Három vagy több gyermeket nevelő család esetében minden további személynél a lakásigény mértékének alsó határa fél lakószobával, de legfeljebb három lakószobáig nő, felső határa egy lakószobával nő. Kettő fél lakószobát egy lakószobaként kell figyelembe venni.”.

Mivel fentiek értelmében az utóbb született gyermek utáni támogatásra való jogosultság megállapításánál a kölcsönszerződés iránti kérelem benyújtásának időpontjában hatályos személyi és egyéb feltételeknek kell megfelelni, ezért az Önök esetében a 2008-ban hatályos rendelkezéseket kell figyelembe venni a méltányolható lakásigény, valamint a szobaszámok meghatározására vonatkozóan is. Így véleményünk szerint sajnos jogos volt a bank részéről az elutasítás.

Az utóbb született gyermek utáni kedvezmény az értékesítés céljára újonnan felépített és felépíttetett lakás megvásárlásának céljára nyújtott és a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használható fel.

A jogosultság megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre, így az érintett pénzintézet tud Önöknek pontos tájékoztatást adni arról, hogy másik, megfelelő szobaszámú lakás vásárlását követően, az arra átvitt, eredetileg az új lakásra felvett kölcsönből jóváírható lenne-e a 3. gyermekük utáni támogatás. Ha igen, akkor is további kérdéseket vet fel az ügy – például gyakorlati nehézséget jelentene, hogy a vásárolandó lakásra csak akkor tudják átjegyezni az új lakásra felvett eredeti kölcsönt, ha az már végleges határozattal az Önök nevére került. A jogosultság kérdése tehát összetett, mindenképpen az érintett pénzintézettel történő egyeztetést javasoljuk.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések