Jelenleg ezekkel a feltételekkel igényelhető a CSOK utóbb született gyermek után!

A CSOK 2015. júliusi megjelenésével ismét elérhető lett használt lakások esetében is a gyermekek után igényelhető egy összegű vissza nem térítendő állami támogatás. Olvasóink között sokan vannak, akik lakásvásárlásuk kapcsán lemaradtak e támogatásról, vagy szerződéskötést követően született gyermekük és arra kíváncsiak, hogy megkaphatják-e visszamenőleg a támogatást, illetve igényelhetik-e azóta született gyermekük után. Az alábbi összefoglalóból kiderül, hogy jelenleg kik és milyen feltételekkel lehetnek jogosultak az utólagos CSOK-ra.

CSOK utóbb született gyermek után

Az utólagos CSOK fogalmát sokan tévesen értelmezik. Nem arról van szó ugyanis, hogy a támogatást egy már megvalósult lakásvásárlás kapcsán visszamenőleg megkaphatjuk, hanem arról, hogy akinek a használt lakás vásárlására/bővítésére vonatkozó kölcsönszerződés megkötése után gyermeke születik, az jogosult lehet a kedvezményre.

Mely lakáscélok esetén igényelhető a CSOK utóbb született gyermek után?

  • Használt lakóingatlan vásárlása esetén
  • Használt lakóingatlan bővítése esetén

FONTOS

Új lakás vásárlásához, építéséhez kapcsolódó kölcsönszerződés esetén nincs lehetőség utóbb született gyermek utáni CSOK igénylésére!

Milyen feltételekkel igényelhető?

A lakáscélú hitelintézeti kölcsön megkötésének időpontjában hatályos jogszabályi feltételek teljesülése esetén lehet rá jogosult a támogatott személy. A később született gyermek után járó kedvezmény megfelelésének vizsgálatakor nem kell figyelembe venni a lakás hasznos alapterületét.

Az utóbb született gyermek utáni CSOK a kölcsön igénybevételével vásárolt vagy bővített használt lakást terhelő, még fennálló (fel nem mondott) lakáscélú banki kölcsön csökkentésére használható fel. Fontos, hogy egyéb célra – például szabad felhasználásra – felvett hitel, valamint Fundamenta kölcsön csökkentésére a támogatás nem vehető igénybe. Ugyancsak nem jár az utólagos CSOK, ha az igénylő a lakásvásárlást, illetve bővítést banki hitel igénybevétele nélkül valósította meg.

A támogatás összege

Az utóbb született gyermek utáni családi otthonteremtési kedvezmény összege gyermekenként 400 ezer Ft, függetlenül a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában már meglévő gyermekek számától és a lakás hasznos alapterületétől.

Hol igényelhető az utólagos CSOK?

Az utóbb született gyermek utáni CSOK annál a hitelintézetnél igényelhető, ahol a használt lakás vásárlására vagy bővítésére felvett lakáscélú kölcsön fennáll, amennyiben az adott hitelintézet jogosult CSOK elbírálására.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Annamária szerint:

2016-12-28 - 21:08

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van négy gyerekem és a harmadik gyerek született 2001.02.01.-én. 2015.04.07-én született még egy gyerek.
Az lenne a kérdésem, hogy a 2015-ben született gyerekre felvehető-e a CSOK?

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-30 - 08:46

Kedves Annamária!
A CSOK az igénylővel közös háztartásban élő, 25 év alatti eltartott gyermekek után igényelhető. Ha korábban vett igénybe valamelyik gyermek után egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatást, úgy az akkor kapott összeg és a jelenleg igényelhető CSOK különbözete vehető igénybe új lakóház építéséhez, új vagy használt lakóingatlan vásárlásához, valamint meglévő lakóingatlan bővítéséhez.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések