Járhat a CSOK, ha vállalom a fürdőszoba kialakítást?

Üdvözletem!

A kérdésem használt lakás vásárlására vonatkozik.

Megkaphatja-e a szociális támogatást, konkrétan a 600.000 Ft-ot az is, akinek:

– egy gyermeke van, egyedülálló nő, büntetlen előéletű, nincs korábbról ingatlan a nevén, nincs köztartozása, van folyamatosan munkahelye, több, mint fél éve, jelenleg albérletben lakik a 7 éves gyermekével.

– az ingatlan, amit szeretne megvásárolni, kb. 80 nm, 6 helyiséges, vidéki, tatarozásra szoruló családi ház, amiben nincs kifejezetten fürdőszoba, de fürdésre alkalmas helyiség van. Ennek falától maximum 3-4 méterre van a vezetékes víz és a csatorna az udvarban. Tehát a környezet, könnyen alkalmas a fürdőszoba kialakításra (a már elhalt tulajdonosoknak is ez volt a céljuk).

Elképzelhető-e a fenti eset, illetve a vevő, olyan egyedi elbírálása, hogy a 600.000 forintos szociális támogatást megkapja ennek az ingatlannak a megvásárlásához? Akár olyan írásos nyilatkozatot is tesz, hogy a fürdőszobát az adásvételtől számítva egy éven belül kialakítja.

Köszönettel várom a válaszukat, tisztelettel: Jolika

Kedves Jolika!

A használt lakóház vásárlását szabályozó CSOK rendelet rögzíti, hogy a támogatás igénybevételével vásárolandó ingatlannak milyen feltételeknek kell megfelelnie a CSOK kérelem benyújtásakor. Ezek a következők:

“A lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely rendelkezik legalább:

a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
b) közműves villamos energia szolgáltatással,
c) egyedi fűtési móddal,
d) közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
e) közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van;”

A jogosultságnak tehát feltétele, hogy az ingatlan az értékbecslő helyszíni szemléjekor rendelkezzen fürdőhelyiséggel. Elvárás, hogy legyen benne kád csappal, járólap, csempe és biztosított legyen a vízvételi lehetőség. Ha a csatorna az udvarban van, további feltétel, hogy rá kell kötni a hálózatra.

Írásos nyilatkozat elfogadása, melyben vállalja fürdőszoba 1 éven belüli kialakítását – a vonatkozó kormányrendelet értelmében nem lehetséges.

A leírt személyi feltételek megfelelők, a további követelményekről IDE kattintva tájékozódhat.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések