Jár a CSOK, ha van már egy tanyánk?

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék, van 4 gyermekem, amelyből 2 az előző élettársi kapcsolatból született. Bírósági papírom van róla, hogy a gyerekek hozzám lettek elhelyezve.
Élettársi kapcsolatban élek a jelenlegi párommal, így egy háztartásban közösen nevelünk 4 gyermeket. Mind 4 gyermeknek én vagyok a szülője, ő viszont csak a közös 2 gyermeknek.

Kérdésem az lenne, a páromnak van lakása, ami tanya, viszont ez is hitelre lett vásárolva, amin még hitel van. Más hiteltartozásunk nincsen és nem BAR listás. A páromnak van bejelentett munkahelye.

Ez esetben jogosultak vagyunk-e a csokra?

A lakást, amit meg szeretnénk venni 7 millió Ft, a feltételeknek megfelelő! Ez esetben a csok támogatáson felül mennyi hitelre lenne szükség ahhoz, hogy a 4 gyermek után lakást tudjunk venni?

Válaszát nagyra értékelem!
Kristóf

Kedves Kristóf!

A gyermekelhelyezésről szóló bírósági határozat, valamint a lakcímkártya alapján, amely a közös háztartásban élést igazolja, igényelhető a támogatás az Ön előző kapcsolatából született, nem közös két gyermeke és jelenlegi élettársával közös gyermekeik után is. 4 gyermek után használt lakás vásárlásához – amennyiben a lakás nem falusi CSOK által finanszírozható településen található – 2.750.000 forint CSOK igényehető. A falusi CSOK településlistáját ITT tekintheti meg.

CSOK igénylésnél nincsen lakástulajdonra, sem egyéb ingatlantulajdonra vonatkozó korlátozás. Így a párja nevén lévő tanya nem zárja ki a CSOK jogosultságot. A fennálló hiteltartozás sem jelent problémát. A jogosultsághoz legalább egyikük részéről minimum 180 napos TB jogviszonyt szükséges igazolni. A használt lakásra vonatkozó további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

A 7 millió forint értékű lakás vásárlásához tehát 2.750.000 Ft családi otthonteremtési kedvezmény vehető igénybe. Az, hogy a vételárból fennmaradó 4.250.000 Ft teljes egészében finanszírozható-e banki hitellel, az ingatlan- és jövedelemfedezettségtől függ. Az ingatlan értékének legfeljebb 80%-a vehető fel törvényi előírás alapján. Ezt a finanszírozási arányt azonban az is befolyásolja, hogy az ingatlan helyileg hol található. A jövedelemvizsgálatot a háztartás igazolt jövedelmei és rendszeres kiadásai alapján tudjuk elvégezni. Ehhez elsőként online adatlapunkat kellene kitölteniük. Ezt követően Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatót készítenek Önöknek! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések