Jár a CSOK, ha a korábban kapott szocpolt jelenleg is hitelként fizetjük vissza?

T. Hitelnet!

Szeretném a véleményüket kérni.
2005-ben volt férjemmel új építésű lakást vettünk egy gyermekkel, akire kaptunk 900 ezer Ft szocpolt és egy megelőlegező kölcsönt vettünk fel. (1.5M) Ez a gyermek nem született meg – külön mentünk. Azóta is a volt párom hitelként fizeti vissza a banknak ezt a pénzt (OTP) már 12 éve.

Mostani kapcsolatomból van egy gyermek, és egy májusban születendő. Szeretnénk párommal egy használt lakást vásárolni. Ebben az esetben hogyan alakul a Csok? A egyik bank nem tudta (régi megelőlegező miatt) MÁK-ban futólag azt mondta a hölgy, hogy szerinte lehet.

2,2 M a CSOK 3 gyerekre, ebből levonják a 900 ezer szocpolt, (bár már valami más számítás is van, ahogy olvastam), akkor az 1,3M Ft-ra jogosultak vagyunk?
Önök hogyan értelmezik ezt?

A régi 12 éves megelőlegező miatt aggódom, az nem kavar-e be? Az egy másik ingatlan persze, ami azóta már hitel.

Nagyon szépen köszönöm és várom válaszukat,
Andrea

Kedves Andrea!

Kérdésével kapcsolatban a hatályos kormányrendelet így szól: “a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésekor az igénylő büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön vonatkozásában a járási hivatal, a kormányhivatal, a Kincstár végleges határozatával vagy bíróság jogerősen visszafizetésre nem kötelezte.”

Az, amikor a Kincstár a megelőlegező kölcsön vonatkozásában Önöket visszafizetésre kötelezte, nem 5 éven belül, hanem 12 éve volt. Véleményünk szerint ez a meghatározó a jogosultság szempontjából és nem az, hogy a visszafizetendő összeget volt párja még jelenleg is hiteként törleszti a bank felé.

Mivel azonban a CSOK rendelet előírásaira vonatkozóan szakmai iránymutatást a Nemzetgazdasági Minisztérium tud adni, javasoljuk, hogy kérje – akár az érintett hitelintézeten keresztül – az NGM állásfoglalását az ügyben.

Amennyiben az NGM tájékoztatása alapján sincs akadálya az Ön CSOK igénylésének, úgy véleményünk szerint jelenlegi párjával két meglévő közös gyermekük után igényelhetik a támogatást (a 12. terhességi hetet betöltött magzat már meglévő gyermeknek számít CSOK szempontjából), melynek 1.430.000 Ft-os összegét úgy véljük, nem kell csökkenteni a korábbi támogatás Önre eső részével sem. Ennek magyarázata, hogy a március 15.-ei módosítás óta – ha az igénylő számára kedvezőbb – úgy a családi otthonteremtési kedvezmény összegét azon gyermek(ek) figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, aki(k) után az igénylő korábban támogatást vagy kölcsönt vett igénybe. Az új számítási módról további információt ITT talál.


Utolsó módosítás: 2018. április 20. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések