Jár a CSOK, ha 5 éven belül szocpolt fizettünk vissza?

Tisztelt Hitelnet,

2006-ban megelőlegező szocpoltt vettünk fel a feleségemmel egy újépítésű lakásra. Két gyermeket vállaltunk, de sajnos 8 év alatt nem jött össze egy gyermek sem. 2014 szeptemberében lejárt az előírt 8 év és 2015 februárban visszafizettük a megelőlegező kölcsönt + kamatot egy összegben.

2015 decemberben megszülettek az ikrek majd 2017 májusban a 3. gyermekünk. Most venni akarunk egy újépítésű családi házat, amihez szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. Azt tudjuk, hogy a 3. gyermekünk miatt jogosultak vagyunk a 10 MFt-os vissza nem térítendő hitelre, amiből le kell vonni a már egyszer igényelt 2,4 MFt-ot, ami így 7,6 MFt-ra csökken.

A kérdésem az, hogy az új hitel igényléséhez ki kell várni az 5 évet? Csak 2020 februárban kezdhetem a CSOK igénylést? Most voltam bankban és azt mondták nem kell megvárni, hogy elteljen az 5 év (egy kicsit bizonytalanok voltak)? Valóban így van? Mi történik akkor, ha elindítom a kérelmet és közben mégis kiderül, hogy ki kell várni a megadott 5 évet? Azért kérdezem, mert közben a meglévő lakást eladnánk és akkor már most decemberben tudnánk költözni. De nem szeretnénk ott állni az utcán, mert mégsem kapunk csok-ot csak február után!

Válaszukat előre is köszönöm.
Balázs

Kedves Balázs!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében nem veheti igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt az, akit a támogatás igénylését megelőző öt évben az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön vonatkozásában a járási hivatal, a kormányhivatal, a Kincstár végleges határozatával vagy bíróság jogerősen visszafizetésre kötelezett.

Az Önök által történt visszafizetés információink szerint nem tartozik a fenti kategóriába. Az, hogy visszafizették a nem teljesült gyermekvállalás miatt a támogatást, nem minősül visszafizetésre kötelezésnek, mert azt a gyermekvállalási határidő lejáratakor önként megtették.

A kérdésben további tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztálya tud adni.

Az új lakásvásárlásra vonatkozó CSOK jogosultság további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések