Januártól indul az ÁFA visszatérítés preferált településen!

Mint ismeretes a hatályos kormányrendelet alapján 2019. december 31-ig nyújtható be adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem új lakás építése vagy építési telek vásárlása esetén. Ezt követően az ÁFA visszatérítés jelenlegi formája megszűnik. 2020. január elsejétől azonban preferált településeken elérhető lesz ez a támogatási forma. Az alábbiakban ismertetjük, hogy mely lakáscélok esetén lesz lehetőség az igénylésre!

Adó-visszatérítési támogatás preferált településen

A támogatás iránti kérelem – preferált településen – kizárólag az alábbi lakáscélok esetén vehető igénybe:

 1. Lakásvásárlással egybekötött:
 • korszerűsítésre,
 • bővítésre,
 • korszerűsítésre és bővítésre
 1. Meglévő lakás
 • korszerűsítésére,
 • bővítésére,
 • korszerűsítésére és bővítésére
 1. Új lakás építése esetén
 • legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez
 • az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához

Az adó-visszatérítési támogatás összege

Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik a bővítéshez, illetve a korszerűsítéshez, valamint az építkezés helyéül szolgáló építési telek és a lakás vagy az egylakásos lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összegével, de legfeljebb 5.000.000 Ft.

A támogatás a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségekre igényelhető.

Milyen ÁFA tartalmú számla után igényelhető vissza az ÁFA?

A támogatás kizárólag a 27% ÁFA mértékkel kiállított számla benyújtása esetén vehető igénybe.  A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át szükséges a támogatott személy nevére kiállított számlával igazolni. A számlabenyújtási kötelezettség teljesítésénél az 5% ÁFA mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe!

A hitelintézet kizárólag olyan számlát fogad el, amelynek kiállítására a korszerűsítési, bővítési munkák megkezdését legfeljebb 6 hónappal megelőzően került sor. Új lakás építése esetén az építési engedély vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla vehető figyelembe.

Fontos, hogy a számla kibocsátója az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepeljen, vagy ennek hiányában az állami adóhatóság a működő adóalanyiságot a számlakibocsátó tekintetében igazolja.

Falusi CSOK és ÁFA igénylése

Ha a támogatott személy falusi CSOK-ot is igényel az ÁFA visszatérítés mellett, akkor ugyanazon hitelintézetnél egyidejűleg nyújthatja be az adó-visszatérítési támogatás és a falusi CSOK iránti kérelmét.

ÁFA és Falusi CSOK kérdések és válaszok online

Preferált településen igényelhető ÁFA visszatérítéssel, falusi CSOK-kal kapcsolatos kérdéseit online is felteheti! Amennyiben a támogatásokhoz kölcsönt is szeretne igényelni, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

 


Utolsó módosítás: 2019. december 19. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Vera szerint:

2020-03-14 - 21:50

Szép napot kívánok!
Kérdésem az lenne, hogy mi már igényeltük a falusi csok-ot, már meg is kaptuk a vásárláshoz. Azt értem, hogy a felújításra nem igényeltük, így azt nem kapjuk már meg. Viszont, ha átvették a csok-os felújítást, utána lehet igényelni további munkákra? Köszönöm válaszát

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-15 - 12:54

Kedves Vera!
Újabb munkálatokra igényelhető lenne a falusi ÁFA, amennyiben a további jogosultsági feltételek is fennállnak.

Szabina szerint:

2020-01-30 - 08:28

Tavaly szeptemberben igényeltük a Falusi csokot korszerűsítésre és idén még két folyósítás van hátra, de az OTP-ben azt mondták, hogy mivel már megtörtént a szerződéskötés, ezért mi nem tudjuk igénybe venni a január 1-től behozott áfa visszaigénylést.
Ez tényleg így van? Mert azt sehol sem lehet olvasni, hogy új szerződéskötésnél jár.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-14 - 08:51

Kedves Szabina!
Információink szerint sem lehetséges az ÁFA igénylése a fent leírtak alapján. Erre esetleg újabb munkálatok megvalósítása esetén lenne lehetőség.

Erika szerint:

2020-01-29 - 16:06

Jó napot!
Én falusi csokra vettem házat Otp-nél. Szerződést augusztus 9-én írtam alá. Szeptemberben elkezdtem a felújítást is. Még tetőléc csere van hátra. 3x folyósítottak pénzt eddig.
A Belügyminisztérium azt mondta, hogy lehet az áfát visszaigényelni, csak csatolni kell a kérelmet. BP-en az OTP viszont azt, hogy nem lehet.
Most akkor mi a teendő?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-14 - 06:14

Kedves Erika!
Információink szerint a leírt esetben, a támogatás visszamenőleges igénylésére már sajnos nincs lehetőség.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések