Iskolaépület lakásokkal történő tetőtér beépítésére igényelhető a CSOK?

Tisztelt szakértő úr!

Következő volna a helyzet. Sok előttem szólóhoz hasonlóan mi is a 10 milliós CSOK-ot szeretnénk megpályázni és szintén tetőtér beépítésen gondolkozunk.
VISZONT A MI HELYZETÜNK NEM A KLASSZIKUS!

Látókörünkben van egy eladóvá vált nagy alapterületű, masszív, közművesített, egykori tanyasi iskolaépület. Tervem ezzel az volna, hogy a nagy alapterületet kihasználva vállalnám a 2 új lakás létrehozását tetőtér-beépítéssel vagy ráépítéssel, külön konyha, külön fürdőszoba, külön lépcsőház, külön mérők stb. kiépítésével. (2 egyenként 60 négyzetméteres lakást is kiad az épület.)

Elfogadható-e lenne mindez így? Ha igen, akkor az alsó meglevő épület, illetve a hozzá tartozó telek kinek a nevén és milyen megosztással lenne bejegyeztetve a vétel után? Lehet-e például úgy, hogy a meglévő földszinti épület egyik szülőm nevére kerülne például 54/a néven? A tetőtér-beépítéssel vagy ráépítéssel létrehozott új albetét egyike 54/b néven a telek egészével vagy egy részével az én nevemre kerülne, létrehozhatva így a CSOK 10 milliós támogatásnál feltüntetett garázst és egyéb melléképületeket?

Kérdés továbbá, hogy a 2. új albetétként létrejött lakrészt ugyanúgy használhatja az én családom? (ez lenne ugyebár az 54/c lakás)

Minden más feltételt tudunk teljesíteni. (házasság, 3 gyerek stb.)
Tisztelettel,
Cs.

Kedves Cs.!

A vonatkozó kormányrendelet alapján akkor minősül új lakásnak a tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás, ha a “tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező lakás jön létre, mely megfelel az alábbi feltételeknek:
– 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkezik,
– közműves villamos energia szolgáltatással rendelkezik,
– egyedi fűtési móddal rendelkezik,
– közműves szennyvízelvezetéssel rendelkezik, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
– közműves ivóvíz-szolgáltatással rendelkezik, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van”

Amennyiben tehát a kialakításra kerülő lakás megfelel fenti feltételeknek, véleményünk szerint igényelhető az új lakásra vonatkozó CSOK.

A további részletek tisztázásában Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodában.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Krisztian szerint:

2016-09-22 - 14:20

Tisztelt Szakértő Úr!
A mi szituációnk is nagyon hasonló. Megvásároltunk egy majd 200 m2-es alapterületű, masszív régi házat. Ennek tetőterében szeretnénk kialakítani egy kisebb (kb. 30 m2) és egy nagyobb (150+ m2) lakást. A nagyobbra igényelnénk meg a 10 milliós csok támogatást, természetesen a meglévő kritériumok teljesítése szerint. Ha ezt a nagyobb lakást felépítjük, de a másik kisebb (CSOK igénylés nélküli) lakást csak egy későbbi időpontban fejeznénk be teljesen, gátolna-e az a CSOK támogatás bank általi folyósítását?
Válaszát előre is köszönöm.
Krisztián

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-23 - 09:38

Kedves Krisztián!
A hitelintézetek tudnak pontos választ adni Önnek arra a kérdésre, hogy milyen határidőn belül kellene befejezni a kisebb lakást ahhoz, hogy a CSOK feltételek teljesüljenek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések