Illetékmentes lesz a CSOK-kal történő lakásvásárlás 2021-től!

Jövő év elejétől illetékmentesség lesz érvényben CSOK igénybevételével történő lakásvásárlások esetén. Az erről szóló törvényjavaslat benyújtásra is került az Országgyűlésnek. A kedvezmény nemcsak az új építésű lakást vásárlók számára lesz elérhető. Az illetékmentességgel a használt lakást vásárlók is élhetnek. Mutatjuk, mennyi kedvezményt jelent ez a CSOK-os lakásvásárlók számára!

Az újabb bejelentés alapján 2021-től még tovább bővül az otthonteremtési támogatások köre: aki jövőre vásárol új vagy használt lakás családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénybevételével, annak nem keletkezik visszterhes vagyonátruházási illetékfizetési kötelezettsége.

Kik lehetnek jogosultak illetékmentességre?

Adásvételi szerződés megkötésének dátuma alapján

Az illetékmentességet a 2021. január 1-jét követően kelt adásvételi szerződés alapján megvásárolt ingatlanokra vonatkozó vagyonszerzési ügyekben kell alkalmazni.

A korábban kötött adásvételi szerződésekre az akkor hatályos rendelkezés alkalmazandó. Tehát azon lakásvásárlások esetében, melyek adásvételi szerződése 2021. január 1. előtt kelt, még a 2020-ban érvényes visszterhes vagyonátruházási illeték fizetendő.

Gyermeket nevelő házaspárok, élettársak, egyedülálló szülők

Forgalmi értéktől függetlenül, minden lakásvásárló számára, aki a vételár kiegyenlítéséhez CSOK-ot igényel, illetékmentes lesz a vásárlás. CSOK-ra gyermeket nevelő házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők egyaránt jogosultak lehetnek. Az illetékmentesség tehát az egyszülős családokra is vonatkozik.

Gyermeket vállaló házastársak

Lényeges információ, hogy CSOK nemcsak meglévő, hanem vállalt gyermek után is igényelhető. Azok a házaspárok, akik vállalt gyermek után igénylik a CSOK-ot, szintén részesülhetnek az illetékmentességben!

Itt azonban meg kell jegyezni, hogy vállalt gyermek után CSOK kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető akkor, ha a házastársak legalább egyike nem töltötte be a 40. életévét a támogatási kérelem benyújtásakor. Élettársak nem igényelhetnek tehát megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezményt, így illetékmentességet sem kaphatnak, ha még nincs gyermekük, kivéve, ha a baba már úton van. A magzat ugyanis a betöltött 12. várandóssági héttől meglévő gyermeknek számít. Így azoknak az élettársaknak, akinek ugyan még nem született meg a gyermekük, de a magzat már betöltötte a 12. hetet, jár a CSOK és ezzel együtt az illetékmentesség is.

Mi lesz az illetékmentességgel, ha a vállalt gyermek nem születik meg?

Amennyiben a lakásvásárló kizárólag vállalt gyermek után szerez jogosultságot az illetékmentességre, ám a gyermek vagy gyermekek egyike sem születik meg és emiatt a támogatást vissza kell fizetni, úgy elveszik az illetékmentességre szerzett jogosultság. Ugyanez a helyzet áll fenn akkor is, ha a fiatal házaspár a támogatást a gyermekvállalási határidő letelte előtt önkéntesen vagy egyéb okból kifolyólag (például: válás) azt visszafizeti.

Ekkor a NAV intézkedik a visszterhes vagyonszerzési illeték kiszabása iránt, ekkor már a mentességi szabály figyelmen kívül hagyásával. Ilyen esetben az adóhatóság az illetékkötelezettség keletkezésekor fennálló forgalmi értéket tekinti az illeték alapjának. Az illeték szintén az illetékkötelezettség keletkezése napján hatályos illetékmértékkel kerül kiszámításra.

Mely esetben nem kell utólag megfizetni az illetéket?

Amennyiben a támogatott személy egészségügyi ok miatt nem tudja teljesíteni a gyermekvállalást, vagyis a kedvezményben részesülő egészségi állapota miatt hiúsul meg a gyermekvállalás, akkor nem kell megfizetni utólag sem az illetéket.

További változások az illetékben

Az új, illetékmentességre vonatkozó kedvezménnyel együtt hatályát veszíti az a rendelkezés, miszerint lakásvásárláshoz igénybe vett állami támogatás – CSOK – összegével csökkenthető az illeték alapja. Ez a szabály a 2021-től kötött adásvételek esetén már nem alkalmazható.

Ezzel együtt az új lakásvásárláshoz kapcsolódó mentesség értékhatárát sem növeli a 2021. január elsejétől megkötött adásvételi szerződések esetén a lakásvásárláshoz igénybe vett állami támogatás összege.

Mennyit takaríthat meg, aki jövőre köt adásvételi szerződést?

Egy 30 millió forintos használt lakás esetében az illeték – a jelenlegi 4%-os mérték alapján – 1,2 millió forint. Aki 2021-ben köt adásvételi szerződést, az 30 milliós ingatlan esetén 1,2 millió forintot spórolhat meg azzal, hogy nem kell illetéket fizetnie. Egy 50 millió forintos lakás esetén pedig az illetékmentességnek köszönhetően 2 millió forint marad a zsebünkben.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Díjmentes CSOK ügyintézés

Ha Ön is CSOK igénybevételével kíván új vagy használt lakást vásárolni, Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére. A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételek IDE kattintva érhetők el. Az új építésű lakásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. További kérdését online Hitelszakértőinknek is felteheti! Személyre szabott, díjmentes CSOK, CSOK hitel tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. november 04. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Márton szerint:

2020-11-25 - 23:16

Kedves Hitelnet!
Van információ arról esetleg, hogy az illetékmentesség a falusi CSOK-ot igénybe vevőkre is érvényes lesz?
Köszönöm a választ!

Hitelnet szerint:

2020-11-26 - 18:48

Kedves Márton!
Mivel az illetékmentességgel a használt lakást vásárlók is élhetnek, és Falusi CSOK-kal használt ingatlant tudnak vásárolni, így igen, jár az illetékmentesség.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések