Így vásárolhat majd lakást CSOK-ból önerő nélkül!

Használt lakás vásárlásához július elsejétől lesz igényelhető a Családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), de már eddig is rengetek olvasói levelet kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a gyermekek után nyújtott kedvezményt a bankok önerőként fogják-e figyelembe venni?

CSOK – önerő vagy teher?

Nagy segítség lehet a családok számára a CSOK, ha valóban az önerőt növeli, hiszen így támogatásból és hitelből, önerő nélkül vagy akár minimális önerővel is megvalósulhat a lakásvásárlás. A hatályos MNB rendelet azonban kimondja, hogy az ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott forinthiteleknél a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át.”

Az eddig is ismert volt, hogy hitelfelvétel esetén a maximálisan adható forinthitel összege nem lehet több az ingatlanfedezet értékének 80%-ánál. Kérdés az, hogyan számolhatunk a CSOK összegével?

Példánkban egy-egy 10M Ft értékű, 81 m2 hasznos alapterületű lakást vettünk alapul, melyre 2 meglévő gyermek után 1,3M Ft alapösszegű CSOK vehető igénybe.

pelda1

„A” esetben nem számítottuk bele a CSOK összegét a kitettségbe, így – megfelelő jövedelemfedezettség mellett – 10M Ft értékű ingatlanra maximum 80%, azaz 8M Ft lakáshitelt kaphatunk. Ezt egészíti ki 1,3M Ft összegű CSOK, így a vételár kiegyenlítéséhez csupán 700 ezer Ft készpénzt kell hozzátennünk.

„B” esetben a CSOK összegét is belevettünk a maximális 80%-os kitettségbe, vagyis a CSOK és hitel összege 10M Ft-os lakás esetében maximum 80%, azaz 8M Ft lehet, ezen belül is a CSOK összege adott: 1,3M Ft, így már csak 6,7M Ft összegű hitelt kaphatunk, ami azt eredményezi, hogy a vételár megfizetéséhez 2M Ft készpénzzel kell rendelkeznünk.

Mint a fenti példa is mutatja, egyáltalán nem mindegy, hogy bele kell-e számítani a CSOK összegét ebbe a maximum 80%-ot kitettségbe vagy sem! Ennek néztünk most utána!

MNB álláspont

Meglévő gyermekek után nyújtott CSOK-ot illetően az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ álláspontja a következő:

„az otthonteremtési kedvezmény összegét nem kell figyelembe venni a 80%-os korlát kiszámításánál, mivel az prudenciális értelemben nem számít bele a kitettség fogalmába”.

Ez azt jelenti, hogy a CSOK összege nem számít tehernek, tehát önerőként számolhatunk vele. Fenti példánkban tehát a „A’” eset a helytálló.

Nézzük, hogyan alakul a hitel-CSOK-készpénz aránya optimális esetben egy 115 m2 hasznos alapterületű, falusi családi ház vásárlása esetén, melynek vételára 8M Ft, s 3 gyermek után szeretnék igénybe venni a támogatást.

pelda2

A CSOK alapösszege 3 gyermek és 115 m2 hasznos alapterületű ház vásárlása esetén 2M Ft. 8M Ft értékű házra – megfelelő jövedelemfedezettség esetén – 6,4M Ft lakáshitelt lehetne felvenni. Ám adott esetben a 8MFt-os vételár kiegyenlítéséhez – 2M Ft összegű CSOK esetén – nincs szükség a maximális hitelfelvételre, hiszen már 6M Ft-os kölcsön is fedezi a vételárat a támogatással együtt úgy, hogy készpénz befizetése nélkül is megvalósulhat az otthonteremtés. Példánkban az önerőként tekinthető CSOK összege egy az egyben fedezi a minimális (20%) önerő elvárást.

Arról, hogy használt lakás vásárlása esetén milyen további követelményeknek kell megfelelni CSOK igénylése esetén ITT olvashat további részleteket.

Melyek a legjobb lakáshitelek

Ha arra kíváncsi, hogy melyek a legkedvezőbb lakásvásárlási hitelek jelenleg, s mekkora összeget kaphat lakásvásárláshoz,  Szakértőink díjmentesen, minden kötelezettség nélkül elvégzik az előzetes hitelbírálatot is!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Tünde szerint:

2019-01-18 - 11:59

Tisztelt hitelnet!
Még nem döntöttük el melyik megoldás lenne jobb, de két kérdésem lenne:
Három gyermekünk van és a szülőknél élünk és elsö körben építkezni szeretnénk. Találtunk is egy jó kis telket, amin már az alap kész van, de sajnos nem állunk úgy, hogy önerőböl meg tudnánk venni és az lenne a kérdésem, hogy a csok extrát a 10+10 milliót igényelnénk, akkor megkaphatnánk-e önerő nélkül, illetve abból az összegből vennénk meg a telket is. Illetve, hogy építkezés során mindent szakemberrel, számlával kell igazolnunk?
Másik kérdésem pedig az lenne, ha használt lakás mellett döntenénk ugyanúgy a csokkal, akkor itt is lehet őnerö nélkül?
Várom válaszát és köszönöm elöre is a segítséget!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-18 - 13:16

Kedves Tünde!
A 10+15 milliós támogatás az alappal rendelkező ingatlan megvásárlásához, illetve telekvásárláshoz sajnos nem vehető igénybe. A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át szükséges számlával igazolni.
Használt lakás vásárlása abban az esetben működhet önerő nélkül, ha a CSOK és a lakáshitel összege fedezi a teljes vételárat. Maximálisan a vásárolandó ingatlan forgalmi értékének 80%-a vehető fel hitelként. Ezt azonban befolyásolja a célingatlan területi elhelyezkedése és az igénylők jövedelmi helyezete is. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést!

Gabika szerint:

2017-08-17 - 17:44

Van egy tanya megnevezésű ingatlan, aminek az 50%-a az én nevemen van. Az értéke 3M Ft. Van 2 gyermekem, egyedül nevelem őket.
A kérdésem az lenne, hogy a csok-ot használhatom-e önrész kivásárlására. Mert szeretném, hogy a tanyának egyedüli tulajdonosa legyek.

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-18 - 06:36

Kedves Gabika!
A CSOK tulajdonrész kivásárlására sajnos nem vehető igénybe, továbbá tanyaként nyilvántartott használt ingatlan CSOK-kal nem finanszírozható.

Adrienn szerint:

2016-05-05 - 19:05

Tisztelt hitelnet!
Érdeklődni szeretnék. 4. gyermekem várom. Kinéztünk 2,5 millióért egy 90 m2-es családi házat. Passzív KHR státuszunk van. Nekem van még 80 ezer forint APEH tartozásom, amit most fogok kifizetni. Érdekelne, hogy mi az esélye, hogy kimondottan CSOK-ból hozzá tudunk jutni az ingatlanhoz? Ha igen, akkor kb. mennyi idő alatt lenne a miénk az ingatlan?

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-06 - 09:23

Kedves Adrienn!
A negatív KHR státusz nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot, az adótartozás viszont igen. A jogosultsághoz tehát a NAV tartozást rendezni kell. Amennyiben a CSOK összege fedezi a teljes vételárat, úgy csak CSOK-ból is megvalósulhat a lakásvásárlás. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Lilla szerint:

2016-01-07 - 13:18

Tisztelt hitelnet.
Párommal 2 gyermekünk van, hármat vállalunk. Még nem vagyunk házasok, de tervezzük. Én gyesen vagyok, párom minimálbérrel van bejelentve. Ő román állampolgár, én magyar. Fizetését nem bankszámlára kapja.
Jogosultak lehetünk a 10 milliós támogatásra és a 10 milliós hitelre?
Önerőnk sajnos nincsen.
Köszönöm válaszát!
Üdv!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-04 - 11:02

Kedves Lilla!
Vállalt gyermek után akkor igényelhetik a megelőlegező CSOK-ot, ha házasok és legalább egyikük 40 év alatti, továbbá legalább egyikük rendelkezik minimum 2 éves TB jogviszonnyal. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.
A 10 milliós hitelre való jogosultság az előzetes hitelbírálat elvégzése után állapítható meg. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Vass Zsoltné szerint:

2015-10-27 - 12:52

Az lenne a kérdésem, hogy jár-e nekünk a CSOK? Egy gyermekünk van, a férjemmel házasok vagyunk, 27 és 30 évesek. A férjem nevén van egy ház 100 %-os tulajdonjoga, de haszonélvezet van rajta és a haszonélvező benne lakik. Így mi nem lakhatunk benne, és az albérlet mellett nem tudjuk kispórolni egy házra az önerőt. Szóval amíg a haszonélvező él (ez lehet 15 év is), nincs esélyünk saját házra, hacsak nem jár a csok és azt nem használhatjuk fel önerőként egy kis ház vásárlására.
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-27 - 14:05

Kedves Asszonyom!
Az, hogy a fenti ingatlan kizárja-e a CSOK-ra való jogosultságot, a tulajdonszerzés jogcímétől függ. Ha a lakás vásárlás jogcímén került a férje nevére, akkor az sajnos kizáró ok. A kivételekről IDE kattintva tájékozódhat. Ha az ingatlan nem tartozik a kivételek közé, megoldás például az lehet, ha a lakást a férje a haszonélvezőnek ajándékozza.
Arról, hogy jövőbeni lakásvásárlásuk megvalósítható-e csak CSOK-ból és hitelből, Szakértőink előzetes hitelbírálat után – a további részletek ismeretében – tudják megmondani. Ehhez online ajánlatkérő nyomtatványunkat kellene kitölteni.

Dávid szerint:

2015-09-13 - 11:58

Az lenne a kérdésem, hogy a csok igényelhető-e akkor, ha úgy akarok házat venni, hogy a fennmaradó összeget részletben fizetem ki? A tulaj beleegyezett, hogy önerőnek elfogadja a csokot és a fennmaradó összeget részletben fizessem! A menyasszonyom várandós az első babánkkal és még tervben van még egy picurka is!
Válaszukat várom!

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-14 - 10:54

Kedves Dávid!
A hitelintézetek a CSOK-ot a vételár utolsó részeként utalják, ha a vevő már az összes saját erőt kifizette. Ezt kormányrendelet írja elő, tehát sajnos hiába egyezne bele az eladó a fent részletezett fizetési ütembe, ez sajnos nem kivitelezhető.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések