Mióta több bank is megerősítette, hogy a CSOK összegét önerőként veszi figyelembe, számos érdeklődés érkezik Szakértőinkhez azzal kapcsolatban, hogy csak a CSOK összegét felhasználva, további önerő és hitel nélkül megvalósulhat-e a lakásvásárlás. Jó hír azok számára, akik viszonylag kis értékű lakóingatlant kívánnak vásárolni, s nincsen megtakarításuk, hogy valóban lehetséges a csak CSOK-ból történő lakásszerzés.

Így vásárolhat lakást csak CSOK-ból!

Mivel a CSOK vissza nem térítendő támogatás, s önerőként vehető figyelembe, a kedvezmény összegét a bankok nem kezelik teherként. Ez azt jelenti, hogy a CSOK összegét nem számítják bele a vonatkozó jogszabály által előírt 80%-os terhelhetőségbe. Másrészt a CSOK rendelet nem tartalmaz olyan tételt, mely korlátozná a CSOK vételárhoz viszonyított mértékét. Ebből következően nincs akadálya annak, hogy a vételár 100%-át a CSOK összege tegye ki.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A CSOK összegét 3 tényező határozza meg: a gyermekek száma, a lakóingatlan hasznos alapterülete és az épület energetikai minősítése. A viszonylag kis értékű ingatlanok energetikai minősítése nagy valószínűséggel „C” energiaosztálynál kedvezőtlenebb, tehát a CSOK alapösszegét kaphatjuk meg a gyermekek száma és a hasznos alapterület alapján:


Szocol, CSOK 2015

Ha tehát a kinézett, 100 m2 hasznos alapterületű ház vételára 2 millió forint, és 3 gyermek után szintén erre az összegre lennénk jogosultak, akkor csak a CSOK összegéből, megtakarítás és lakáshitel nélkül megvásárolhatjuk az ingatlant.

Milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy megkapjuk a CSOK-ot?

Ingatlannal szembeni követelmények

  • A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásnak legalább komfortosnak kell lenni. Komfortosnak az a lakás minősül, amely legalább 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel, közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és egyedi fűtési móddal (gázfűtéssel, szilárd vagy olajtüzelésű kályhafűtéssel, elektromos hőtároló kályhával) rendelkezik.
  • Aki „C” energiaosztálynál kedvezőtlenebb energetikai minősítésű egylakásos lakóépületet (családi ház) vásárol, annak a CSOK kérelemhez csatolni kell a lakóépület fekvése szerinti építésfelügyeleti hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e.

Támogatott személlyel szembeni követelmények

  • Az igénylőnek legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A folyamatos jogviszonyban maximum 15 nap megszakítás lehet. Az igazolás nem lehet 15 napnál nem régebbi. Házaspárok és élettársak esetén elegendő, ha legalább az egyik fél igazolja a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonyt.
  • Az igénylők egyikének sem lehet köztartozása.
  • Az eladó az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa.

Milyen megoldás lehetséges, ha a CSOK összege nem fedezi a kis értékű ingatlan vételárát?

vételár

Amennyiben az általunk megvásárolni kívánt ház vételára 2,5 millió forint, s 3 gyermek után adott ingatlanra 1,5 millió forint összegű CSOK-ra vagyunk jogosultak, akkor a vételár hiányzó részét önerőből kell pótolni.

Lakáshitel felvételére ebben az esetben azért nincs lehetőség, mert 2,5 millió forint értékű ingatlant – viszonylag alacsony értéke miatt – a hitelintézetek nem fogadnak el fedezetként.

Ha nem rendelkezünk megtakarítással, akkor esetleg megfelelő értékű plusz ingatlanfedezet bevonásával nyílhat lehetőség arra, hogy a vételár hiányzó részét lakáshitelből fedezzük. A plusz fedezet más személy tulajdonában (például: szülő, nagyszülő) is lehet, ha a tulajdonosok hozzájárulnak az ingatlan jelzáloggal történő terheléséhez.

FONTOS!

Sokszor felmerült kérdés, hogy elfogadható-e ilyen esetben az eladóval kötött részletfizetési megállapodás, miszerint az eladó a CSOK összegét megkapja a hitelintézettől, a vételár fennmaradó részét pedig havonta törleszti. Ez nem kivitelezhető azonban, mert a CSOK rendelet kimondja, hogy a támogatást a hitelintézetek a vételár utolsó részeként folyósítják!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
84 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az lenne a kérdésem, hogy van 2 gyermekem, bevállalnánk a férjemmel még kettőt. Akkor meg tudnánk vásárolni egy 75 négyzetméteres családi házat? Az energetikai tanúsítvány: E.
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Dávid!
Az ingatlan energetikai besorolása nem befolyásolja a CSOK jogosultságot. Feltétel, hogy a támogatással vásárolandó lakóingatlan megfeleljen az előírt feltételeknek és a további személyi és egyéb feltételek is teljesüljenek, melyekről ITT olvashat. Az összes követelménynek való megfelelés esetén és amennyiben a CSOK összege fedezi a vételárat, megoldható a csak CSOK-kal való finanszírozás.

Üdvözlettel Katalin. Nekem több kérdésem is lenne.
A 10.000.000 Ft CSOK-ot igényelhetem régi építésű házra is? Lenne egy 12.000.000 Ft-os ház amit megvennénk, ez családi ház. Itt a 90 nm a feltétel, ha jól tudom. Viszont ha tömb lakást vennénk, ott is megvan szabva a nm? Ezen felül ha van jelzáloghitelünk, akkor is igényelhetjük a +10 milliót? Mi házasok vagyunk és 3 gyermekünk is van.
Nagyon szépen köszönöm a választ.

Kedves Katalin!
A 10 milliós CSOK kizárólag új építésű lakóingatlan vásárlásához és új lakóingatlan építéséhez igényelhető. Arról, hogy mi számít új lakásnak CSOK szempontjából, IDE kattintva tájékozódhat. Új családi ház és 3 gyermek esetén 90 m2 hasznos alapterület az előírás, míg lakásnál 60 m2.
Használt lakóingatlan vásárlásához 3 gyermek után 2,2M Ft összegű CSOK igényelhető. A használt lakás vásárlása esetén támasztott – például meglévő lakástulajdonra vonatkozó – feltételeket ITT ismerheti meg. Használt lakóingatlan vásárlásához a 3%-os kamattámogatott lakáshitel nem igényelhető.

Üdvözlöm! Ha igénybe venném a 10millió Ft CSOK-ot és mellé lakáselőtakarék hitelt vennék fel a foglalót miből fizetem? Tegyük fel a hitel és a CSOK fedezné az ingatlan árát…. Vagy olyan lehetőség van, hogy 3gyerek után igénylem a CSOK-ot használt lakásra és igénylek mellé hitelt: találok egy banki tulajdonú ingatlant, ebben az esetben a bank is kér foglalót? Köszönöm válaszát

Tisztelt Hitelnet.hu!
Van 3 gyermekünk, az eddigi albérletünket szeretnénk megvenni! Valószínűleg a CSOK elég lenne a ház megvételére, de az a baj, hogy a párom is, és én is aktív BAR-osok vagyunk! Olvastuk fentebb, hogy a BAR nem feltétlen akadály, viszont ha az igénylők mi vagyunk, akkor a mi és a gyermekeink nevére mehet a lakás tulajdonjoga, vagy a gyermekek nevére is mehet csak? Mert ha a mi nevünkre is kell, akkor a végrehajtó el is viszi a házat!
Köszönöm válaszukat: Zsolt

Kedves Zsolt!
A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásban – az új CSOK rendelet február 11.e-i hatályba lépésével – kizárólag az igénylők szerezhetnek tulajdont, a gyermekeik nem.

Üdvözlet.
Az lenne a kérdésem, hogy egy hónapja adtam el egy házat. Ez kizáró ok a csok felvételére?

Kedves István!
Az egy hónapja eladott ház nem kizáró ok CSOK igénylésnél. Ha azonban használt lakóingatlant szeretne vásárolni, akkor az 5 éven belül eladott lakás eladási árát tovább kell forgatni a vásárolandó lakás vételárába. A továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tételek az alábbiak:
a) az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételára
b) a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás összege,
c) az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból törlesztett összeg,
d) a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék,
e) az adásvételre tekintettel megfizetett közteher.

Üdvözlöm!
Én élettársi viszonyba állok a párommal, van egy 3 éves kisfiúnk. Szeretnénk igényelni a 10 millió Ft-os támogatást, ami még 2 gyermeket von maga után, ami rendben is van. De én több cikkben olvastam, hogy új építésünek kell lennie az ingatlanak, ami még nem volt senkinek a tulajdonában. Tehát most újépítésű legyen vagy komfortos, mert én nem találok 10 millióért olyat, ami még nem volt senki tulajdonában.

Kedves Mercédesz!
A 10 milliós CSOK használt lakás vásárlásához nem vehető igénybe. A lakásnak új építésűnek kell lenni. Arról, hogy mi számít új építésű lakásnak CSOK igénylésnél, IDE kattintva tájékozódhat.

Üdvözlöm!
Használt lakást szeretnénk vásárolni egy gyermekkel, de sajnos én is és a párom is Bár listán szerepel.
Mindkettőnknek van munkahelye, a szocpolt is igénybe szeretnénk venni. Kérem tájékoztassanak, hogy milyen lehetőségeink vannak. Pápán szeretnénk egy 2 millió forintos lakást megvenni, 400 ezer forint megtakarított pénzünk van.
Köszönettel.
Péter

Kedves Péter!
Mivel BAR listán szerepel Ön is és párja is, ezért sajnos nincs lehetőség hitelfelvételre egyik bankpartnerünknél sem. Szocpoligénylésnél azonban nem kizáró ok a BAR lista. A támogatást igénylésének egyik feltétele, hogy a vásárolandó ház legalább komfortos legyen. A ház hasznos alapterületétől függően a CSOK összege 800.000 Ft, 1.000.000 Ft, illetve 1.300.000 Ft lehet. A fennmaradó összeget önerőből kell teljesíteni. A jogosultság további feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.

Melyik bankhoz kell beadnom a kérelmemet , Zalaegerszegen? Mert a takarékszövetkezet kér 10% önerőt .
Köszönöm.

Kedves Lilla!
Ez ügyben kérjük, keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát. Irodáink elérhetőségét ITT találja.

Üdv!
Érdeklődni szeretnék,hogy amennyiben a csok összege fedezi teljes mértékben a vételárat, akkor kell-e önerő?
Köszönöm szépen.

Kedves Lilla!
Ha a CSOK összege fedezi a vételárat, akkor önerő nélkül is megvalósítható a lakásvásárlás.

Jó napot!
Kell-e önerő a csok mellé, ha a csok 100%-ban fedezi az ingatlan vételárát?

Kedves Gábor!
Amennyiben a CSOK fedezi a lakás teljes vételárát, akkor nem szükséges önerő. Erről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Tisztelt Hitelnet.hu!
Érdeklődnék, hogy ha lefoglalózok egy házat, és a hasznos alapterület miatt (pl.: 162 m2) nem kapom meg a CSOK-ot, akkor az az én hibámnak minősül-e, vagy egyik fél hibájának sem, mert az adásvételhez mindenképpen szükségem van a CSOK összegére?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Gábor!
Arról, hogy ebben az esetben felróható-e a vevőnek az adásvétel meghiúsulása vagy sem, jogi szakértő tud Önnek tájékoztatást adni, irodánk jogi ügyekben nem illetékes. Az adásvételhez azonban már az energiatanúsítványra is szükség van, amiből kiderül, hogy mennyi az ingatlan hasznos alapterülete. Ha 160 m2-nél nagyobb, akkor ne kössék meg az adásvételi szerződést.

Szeretném megtudni, hogy 2-3 millió Ft értékű kisebb lakás hogyan vásárolható meg csak CSOK-ból?
Köszönöm.

Kedves Márta!
A csak CSOK-ból történő finanszírozásról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat, illetve konkrét kérdését online is felteheti!

Szeretnénk megvásárolni egy kb 1.500.000 Ft-os családi házat vidéken. Szeretnénk érdeklődni, hogy ez csak a CSOK igényléssel megvalósítható-e bármilyen más hitel felvétele nélkül is.
2 gyermekünk van, a ház komfortos és kb. 100 nm-es. Mivel viszonylag, sőt olcsó, így szeretnénk megvásárolni, csak a CSOK-kal.
Kérdésünk, hogy ez lehetséges-e hitel nélkül is?
Úgy gondoljuk, hogy a két gyermek után járó CSOK támogatás fedezi a vételárat.
Hogyan igényelhetjük esetleg?
Várom válaszukat.

Kedves Henrietta!
Amennyiben a CSOK összege fedezi a teljes vételárat, úgy csak CSOK-ból is megvásárolható a családi ház. 2 gyermek után, 100 m2 hasznos alapterületű lakóingatlanra 1.300.000 Ft összegű CSOK vehető igénybe. Ha a vételár 1,5 millió forint, akkor a CSOK összegén felül további 200.000 Ft önerőre van szükség.

Üdvözletem!
Megkötöttük az adásvételi szerződést. Az lenne a kérdésem, hogy az ingatlannak kell-e csatornázva lennie (úgy tudom ez nem feltétele a komfortos lakásnak)? Az adott házban van villany, víz (hideg, meleg), fatüzelés. A szennyvíz emésztőgödörbe kerül. Másik kérdésem, hogy tanyasi ingatlannál ki jogosult alaprajzot készíteni (ami alapján nézik a nm-t, és határozzák meg az összeget).
Köszönöm.

Kedves Virág!
A fent vázolt ingatlanra véleményünk szerint igényelhető a CSOK. A hasznos alapterület nagyságát az energiatanúsítvány tartalmazza, melyet az illetékes szakember készít még az adásvételi szerződés megkötése előtt.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy BAR listán szereplők kaphatnak-e támogatást.

Kedves Zoltán!
A negatív tartalmú BAR lista nem zárja ki a támogatás igénybevételének lehetőségét. A CSOK-ot azonban csak akkor tudják igénybe venni, ha hitel felvétele nélkül megoldható a lakásvásárlás, mert BAR lista esetén hitelfelvételre nincs lehetőség.

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék érdeklődni, hogy folyamatban lévő bővítésre felvehető-e a CSOK? Amennyiben igen, milyen feltételekkel? Élettársammal másfél éve vettünk egy házat hitelre. Szükséges az átalakítása (két különálló lakrész összekötése), de elfogyott a pénzünk. Gyermekvállalás esetén megkaphatnánk-e a CSOK-ot, hogy be tudjuk fejezni?

Kedves Gabi!
Már megkezdett bővítéshez sajnos nem vehető igénybe a CSOK.

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy voltunk bankban a csok felől érdeklődni és szerettünk volna egy 8 milliós ingatlant vásárolni és úgy hallottuk, hogy elfogadják önerőnek a csokot. A ház adottságai alapján 2 millió csok járna. Egy gyermekünk van és még kettőt bevállaltunk volna, hogy ez az összeg járjon és ez fedezné az önerőt. De a banktól azt a választ kaptuk, hogy csak a meglévő gyerek után jár 600 ezer forint, a többi összeget ami kellene az önerőhöz ki kell fizetnünk attól függetlenül, hogy alá írom, hogy 8 éven belül születik még két gyerekünk és majd ami utánuk jár, azt majd levonják a felvett hitel összegéből. De nem az lenne a fiataloknak a segítség, hogy most megelőlegezik azt az összeget és ha nem jön össze a gyerek, akkor visszafizetjük? Akkor mi értelme aláírni, hogy 8 éven belül lesz még két gyerekem? És ha nem jönne össze, akkor mit kellene visszafizetni, mikor csak a megszületett után jár a pénz? A kérdés végül is az, hogy valóban így működik-e a Csok mint önerő.

Kedves Marcsi!
Nem minden bank fogadja el önerőként a megelőlegező CSOK-ot. Célszerű lenne kitölteni online adatlapunkat, majd ezt követően Szakértőink készséggel segítenek Önöknek a CSOK- és hitelügyintézésben!

Érdeklődni szeretnék még arról, hogy a kedvezmény felvehető-e úgy, hogy az adásvételi szerződésben kiskorú is szerepel tulajdonosként?
Köszönöm.
Mira

Kedves Mira!
Elvileg igen, hiszen a vonatkozó kormányrendelet szerint a CSOK igénybevételével vásárolt lakásban az igénylőkön kívül az általuk eltartott gyermekeknek is lehet tulajdonrészük. Ebben az esetben viszont a gyámhatóság bevonása is szükséges véleményünk szerint.

Érdeklődni szeretnék, hogy a NAV-tól a köztartozásmentes igazolást mindkét fél részére ki kell állíttatni vagy elég csak az egyik félnek? A TB igazolás elég, ha az egyik fél igazolja?
Köszönöm.
Mira

Kedves Mira!
A NAV köztartozásmentes igazolás mindkét fél részéről szükséges, a TB igazolás egyik fél részéről is elegendő a CSOK jogosultsághoz.

Érdeklődni szeretnék, ha szeretném igényelni a CsOK-ot, mindenképp kell hozzá hitelt felvennem? Én sajnos nem kapok, mert 6 órában dolgozom.
Köszönöm szépen!

Kedves Ildikó!
Amennyiben a vételár a CSOK összegéből és önerőből is kiegyenlíthető, akkor nem szükséges hitelt felvenni.

Üdv!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy Párommal házat szeretnék venni, de nem vagyunk se házasok és élettársi papírunk sincs, de 4 gyereket nevelünk albérletben, illetve 1 pocakban.
Mi jogosultak vagyunk-e a Csok-ra?

Kedves András!
A leírtak alapján házvásárlás esetén jogosultak lehetnek a CSOK-ra, ha az egyéb igénylési feltételek is teljesülnek, melyekről IDE kattintva tájékozódhat.

Érdeklődnék, hogy a párommal igénybe vehetjük-e a kedvezményt. Én 24, a párom 18 éves, mindketten dolgozunk, egyenlőre nincs gyerekünk, jelenleg még külön élünk, viszont egy saját lakásban szeretnénk összeköltözni. 3 oldalon is utánanéztünk a csok-nak, mindenhol csak azt olvastuk, hogy elég az élettársi kapcsolat, viszont a bankban azt a választ kaptuk, hogyha még nincs gyerek, de vállalnánk, akkor házastársi kapcsolat kell a kedvezményhez. A bankban tájékoztattak félre vagy mi nem olvastunk elég figyelmesen a neten?
A választ előre is köszönöm!

Kedves Gergő!
Ha még nincsen gyermekük és vállalt gyermek(ek) után szeretnék igénybe venni a támogatást, akkor valóban feltétel a házastársi kapcsolat.
Élettársak akkor igényelhetik a CSOK-ot, ha már meglévő gyermekeik vannak.

Tisztelt Hitelnet.hu!
Érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK lakásfelújításra is felhasználható?
Illetve, hogy probléma-e az, hogy a ház a feleségem nevén van és az én nevemen is van egy lakás (ez még jelzáloghitel terhelt)?
Köszönöm válaszát!

Kedves György!
A CSOK lakásfelújításra sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra kölcsön igényelhető, amennyiben ezt az igazolt jövedelmük is lehetővé teszi.
Ha szeretne tájékozódni a hitellehetőségekről, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Üdvözlöm, szeretnem tudni aktív BAR listás vagyok, 43 éves, 2 gyerekkel, nevemen nincs ingatlan, csak a gyerekek neven lévő ház haszonélvezete, férjemmel nem váltunk el, de gyámhivatali igazolással rendelkezem a külön élésről, így igénybe vehetem egy vidéki 1 milliós, 80 m-es ingatlan vásárlására?
Köszönöm a választ.

Kedves Celesztina!
CSOK igénylésnél feltétel, hogy az igénylőnek ÉS eltartott gyermekeinek sem lehet lakástulajdona. A gyermekek nevén lévő ház véleményünk szerint kizárja a CSOK-ra való jogosultságot.

Üdvözlettel!
Nyugdíjas vagyok, három kiskorú gyermekünk van.
1. Nyugdíjasként kaphatok CsOK-ot bővítésre – tetőtér-beépítéshez?
2. A ház fele-fele arányban két kiskorú gyermekünk nevén van. Szükséges-e, hogy az ingatlan a szülők nevén legyen? Adott esetben elég az, ha a tetőtér-beépítéssel létrehozandó új rész (3 szoba, fürdőszoba) valamelyik szülő nevére kerül, azaz társtulajdonos lesz?
Köszönettel: István

Kedves István!
1. Nyugdíjas személy részére információink szerint az OEP nem tud kiadni TB jogviszony igazolást, így ha felesége részére sem megoldható az említett igazolás, akkor sajnos nem tudják igénybe venni a CSOK-ot.
2. A bővítendő házban a szülőknek együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük már a CSOK kérelem benyújtásakor.

Jó Napot!
Az én kérdésem az lenne, hogy egyedülállóként illetve gyesen lévők igényelhetik-e a CSOK-ot?
Köszönöm a választ!

Kedves Renáta!
A CSOK egyedülállóként is igényelhető. A jogosultsághoz szükséges, hogy rendelkezzen legalább 180 napos folyamatos TB jogviszonnyal. Ha gyesen van, de a korábbi munkaviszonya a gyes ideje alatt sem szűnt meg, akkor az igazolás elvileg kiállítható az Ön részére. Ha nem áll munkaviszonyban, akkor csak gyes esetén sajnos nem vehető igénybe a támogatás.

Azt szeretném kérdezni, az ingatlan a párom édesanyja tulajdonát képezi, de nem vagyunk összeházasodva. Akkor arra az ingatlanra igényelhető? Vagy 2 gyerek után ráépítésre 40 m2-re milyen összeget lehet igénybe venni?
Köszönöm válaszát!

Kedves Ágnes!
Párja édesanyja házának megvásárlásához a CSOK nem igényelhető akkor sem, ha Önök nem házasok, mert a párja és édesanyja egymás közeli hozzátartozójának számítanak.
Bővítés esetén akkor tudják igénybe venni a CSOK-ot, ha a bővítendő ingatlan az Ön és párja tulajdonában van. A támogatás összege függ attól, hogy mennyi lesz a hasznos alapterület a bővítés után. A konkrét összegekről IDE kattintva tájékozódhat. Továbbá azt is tudni kell, hogy bővítés esetén a CSOK összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bővítési költségvetés számlával igazolt összegének 50%-át.

Érdeklődöm, hogy közfoglalkoztatási programban résztvevő esetében elfogadják-e a 180 napos TB szempontjából ezt a biztosítási jogviszonyt?
Válaszukat megköszönve.

Kedves Mária!
A közfoglalkoztatási programban résztvevő személy is TB jogviszonnyal rendelkezőnek minősül, így részére is kiadható a CSOK igényléshez szükséges igazolás, ha rendelkezik a legalább 180 napos, folyamatos jogviszonnyal.

A kérdésem az lenne: 47 éves vagyok, és van egy 5 éves kisfiam. Használt házat szeretnék venni. Igényelhetem én is a CsOK-ot?
Köszönöm szépen!

Kedves Ildikó!
Amennyiben megfelel a CSOK igénylés további feltételeinek is, akkor jogosult lehet a támogatásra. A használt lakás vásárlása esetén előírt igénylési feltételeket ITT olvashatja.

Mi találtunk egy 61 nm-es lakást, 3 gyerekünk van. Örültünk, a kritériumnak megfelel, de jött a csavar, hogy az erkélyt ne vegyük figyelembe, mert csak a hasznos alapterületet nézik 🙁
Ilyen esetben mit lehet tenni?!

Kedves Klaudia!
Az erkély alapterülete valóban nem számít bele a hasznos alapterületbe. Így ebben az esetben vagy 2 gyermek után tudják igénybe venni a támogatást, vagy másik, legalább 60 m2 hasznos alapterületű lakást kellene keresniük.