Így vásárolhat lakást csak CSOK-ból!

Mióta több bank is megerősítette, hogy a CSOK összegét önerőként veszi figyelembe, számos érdeklődés érkezik Szakértőinkhez azzal kapcsolatban, hogy csak a CSOK összegét felhasználva, további önerő és hitel nélkül megvalósulhat-e a lakásvásárlás. Jó hír azok számára, akik viszonylag kis értékű lakóingatlant kívánnak vásárolni, s nincsen megtakarításuk, hogy valóban lehetséges a csak CSOK-ból történő lakásszerzés.

Így vásárolhat lakást csak CSOK-ból!

Mivel a CSOK vissza nem térítendő támogatás, s önerőként vehető figyelembe, a kedvezmény összegét a bankok nem kezelik teherként. Ez azt jelenti, hogy a CSOK összegét nem számítják bele a vonatkozó jogszabály által előírt 80%-os terhelhetőségbe. Másrészt a CSOK rendelet nem tartalmaz olyan tételt, mely korlátozná a CSOK vételárhoz viszonyított mértékét. Ebből következően nincs akadálya annak, hogy a vételár 100%-át a CSOK összege tegye ki.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A CSOK összegét 3 tényező határozza meg: a gyermekek száma, a lakóingatlan hasznos alapterülete és az épület energetikai minősítése. A viszonylag kis értékű ingatlanok energetikai minősítése nagy valószínűséggel „C” energiaosztálynál kedvezőtlenebb, tehát a CSOK alapösszegét kaphatjuk meg a gyermekek száma és a hasznos alapterület alapján:


Szocol, CSOK 2015

Ha tehát a kinézett, 100 m2 hasznos alapterületű ház vételára 2 millió forint, és 3 gyermek után szintén erre az összegre lennénk jogosultak, akkor csak a CSOK összegéből, megtakarítás és lakáshitel nélkül megvásárolhatjuk az ingatlant.

Milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy megkapjuk a CSOK-ot?

Ingatlannal szembeni követelmények

  • A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásnak legalább komfortosnak kell lenni. Komfortosnak az a lakás minősül, amely legalább 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel, közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és egyedi fűtési móddal (gázfűtéssel, szilárd vagy olajtüzelésű kályhafűtéssel, elektromos hőtároló kályhával) rendelkezik.
  • Aki „C” energiaosztálynál kedvezőtlenebb energetikai minősítésű egylakásos lakóépületet (családi ház) vásárol, annak a CSOK kérelemhez csatolni kell a lakóépület fekvése szerinti építésfelügyeleti hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e.

Támogatott személlyel szembeni követelmények

  • Az igénylőnek legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A folyamatos jogviszonyban maximum 15 nap megszakítás lehet. Az igazolás nem lehet 15 napnál nem régebbi. Házaspárok és élettársak esetén elegendő, ha legalább az egyik fél igazolja a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonyt.
  • Az igénylők egyikének sem lehet köztartozása.
  • Az eladó az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa.

Milyen megoldás lehetséges, ha a CSOK összege nem fedezi a kis értékű ingatlan vételárát?

vételár

Amennyiben az általunk megvásárolni kívánt ház vételára 2,5 millió forint, s 3 gyermek után adott ingatlanra 1,5 millió forint összegű CSOK-ra vagyunk jogosultak, akkor a vételár hiányzó részét önerőből kell pótolni.

Lakáshitel felvételére ebben az esetben azért nincs lehetőség, mert 2,5 millió forint értékű ingatlant – viszonylag alacsony értéke miatt – a hitelintézetek nem fogadnak el fedezetként.

Ha nem rendelkezünk megtakarítással, akkor esetleg megfelelő értékű plusz ingatlanfedezet bevonásával nyílhat lehetőség arra, hogy a vételár hiányzó részét lakáshitelből fedezzük. A plusz fedezet más személy tulajdonában (például: szülő, nagyszülő) is lehet, ha a tulajdonosok hozzájárulnak az ingatlan jelzáloggal történő terheléséhez.

FONTOS!

Sokszor felmerült kérdés, hogy elfogadható-e ilyen esetben az eladóval kötött részletfizetési megállapodás, miszerint az eladó a CSOK összegét megkapja a hitelintézettől, a vételár fennmaradó részét pedig havonta törleszti. Ez nem kivitelezhető azonban, mert a CSOK rendelet kimondja, hogy a támogatást a hitelintézetek a vételár utolsó részeként folyósítják!


Utolsó módosítás: 2015. július 27. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Levente szerint:

2019-05-23 - 22:25

Jó estét kívánok!
Önkormányzati tulajdonú lakást meg lehet-e venni a CSOK-ból? Az egyéb feltételeknek megfelelek.
Üdv.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-24 - 08:31

Kedves Levente!
A CSOK önkormányzat tulajdonában lévő lakás megvásárlásához is igénybe vehető.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések