Így vásárolhat családi házat vidéken önerő nélkül!

A falusi CSOK nagy szerepet játszik abban, hogy a vidéki települések használt lakóingatlan eladásának forgalma az elmúlt félévben növekedett. Aki ugyanis preferált településen vásárolt használt ingatlant, az akár 10 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatáshoz és további maximum 15 millió forint összegű támogatott lakáshitelhez is hozzájuthatott a falusi CSOK keretein belül. A vidéki otthonteremtést ösztönzi, hogy januártól ezeken a településeken ÁFA visszatérítés igénybevételével további támogatási összegre tehetünk szert. Mutatjuk, hogy minden kedvezmény kihasználásával, mekkora értékű családi házat finanszírozhatunk!

Vidéki, preferált településeken elérhető otthonteremtési kedvezmények

Falusi CSOK

A falusi CSOK használt lakásvásárlással egybekötött korszerűsítésre, bővítésre oly módon igényelhető, hogy a támogatásnak maximum a fele használható fel a vételár kiegyenlítéséhez, a másik fele pedig a korszerűsítés, bővítés bekerülési költségének finanszírozásához. Ezek az összegek – gyermekszámtól függően – az alábbiak szerint alakulnak:

  • 1 gyermek esetén: 600.000 Ft
  • 2 gyermek esetén: 2.600.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek esetén: 10.000.000 Ft

Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitele

Ha a kívánt lakáscélt a kedvezmény összege nem fedezi, legalább 2 gyermek után igényelt falusi CSOK-hoz kapcsolódóan van lehetőség állami kamattámogatással nyújtott lakáshitel felvételére is. Ennek keretében – szintén gyermekszámtól függően – maximum az alábbi hitelösszegek érhetők el:

  • 2 gyermek után igényelt falusi CSOK esetén: 10.000.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után igényelt falusi CSOK esetén: 15.000.000 Ft
kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Adó-visszatérítési támogatás

Gyermekszámtól függetlenül adó-visszatérítési támogatás igényelhető preferált településen:

  • legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője esetén az építési bekerülési költség megfizetéséhez
  • az építkezés helyszínéül szolgáló építési telek vételárához
  • korszerűsítés
  • bővítés

Az adó-visszatérítési támogatás összege maximum 5.000.000 Ft. A kedvezmény összege megegyezik a bővítéshez, illetve a korszerűsítéshez, valamint az építkezés helyszínéül szolgáló építési telek és a lakás vagy az egylakásos lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összegével.

Családi ház vásárlás preferált településen önerő nélkül, vissza nem térítendő támogatással

Az alábbi példa segítségével levezetjük, hogyan valósítható meg egy 3 gyermekes család számára az otthonteremtés preferált településen, önerő nélkül.

A 3 gyermek után elérhető falusi CSOK összege 10.000.000 Ft, melynek maximum a fele fordítható a vételár kifizetésére, így önerő nélkül maximum 5 millió forint vételárú lakóingatlant tudunk vásárolni, amennyiben kölcsönt nem kívánunk felvenni.

Joggal merül fel az aggodalom, hogy 5 millió forintért sok esetben csak felújításra szoruló vagy kisebb alapterületű házat kapunk. Kedvező lehetőséget jelent ez esetben, hogy a falusi CSOK-ból a vételár mellett a korszerűsítés, esetleges bővítés bekerülési költsége is finanszírozható maximum 5 millió forintig.

Szintén támogatásként számolhatunk az ÁFA visszatérítés összegével is. Az adó-visszatérítési támogatás konkrét összegét a bővítés, korszerűsítés munkálatairól kiállított, 27% ÁFA tartalmú számla összegéből az ÁFA tartalom jelenti.

Összegzés

Amennyiben csak a vissza nem térítendő támogatásokkal számolunk, akkor önerő nélkül az 5 milliós ház megvásárlását, valamint annak maximum 6,35 millió forint bekerülési költségű korszerűsítését, bővítését, azaz 11,35M Ft-os otthonteremtést tudunk megvalósítani.

Családi ház vásárlás preferált településen önerő nélkül, vissza nem térítendő támogatással és kamattámogatott hitellel

Amennyiben hitelképesek vagyunk, úgy a vissza nem térítendő támogatások mellett van lehetőségünk – 3 gyermek esetén – maximum 15 millió forint összegű támogatott hitel felvételére is, 3%-os kamatszinten. A kamattámogatást az állam 25 évig biztosítja. A maximális hitelösszeg és futamidő kihasználása esetén havi törlesztési kötelezettségünk havi 71.132 Ft.

A 15 millió forint összegű hitel a vételár kifizetéséhez és korszerűsítéshez, bővítéshez megosztva, illetve akár csak az egyik, csak a másik lakáscélra is igénybe vehető. Ez alapján elérhető lehet a 10 millió Ft falusi CSOK, a 15 millió Ft kamattámogatt hitel, illetve az ÁFA visszatérítés, melynek összege attól függ, hogy mennyi a tervezett korszerűsítés, bővítés várható költségvetése.

A célingatlan vásárlásához, valamint korszerűsítéséhez, bővítéséhez maximálisan felvehető hitel összegét befolyásolja az ingatlan pontos területi elhelyezkedésén túl az igénylők jövedelmi helyzete is, ezért nem lehet általánosítani, hogy ilyen forrásösszetétel esetén maximum mekkora értékű ingatlan finanszírozható önerő nélkül.

Szakértőink azonban készséggel állnak rendelkezésre az Ön által maximálisan felvehető hitelösszeg megállapításában, ha van már kiszemelt ingatlan. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

A falusi CSOK további igénylési feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat!

Az ÁFA visszatérítés jogosultsági feltételeit IDE kattintva ismerheti meg!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Renáta szerint:

2020-06-09 - 06:26

Az lenne a kérdésem, hogy van egy 4,2 milliós ingatlan. Van 5 gyermekünk. Önerő nélkül szeretnék megvásárolni az ingatlant, plusz bővíteni is. Az ingatlan hasznos alapterülete 70 m2.
Az lenne a kérdésem, hogy a 10.000.000 Ft-os falusi csokból ezt meg tudnánk-e vásárolni?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-09 - 14:28

Kedves Renáta!
A leírtak alapján az ingatlan vételára és a bővítés is finanszírozható lehet a támogatásból. Ha a vételár 4,2M Ft, akkor bővítésre maximum 5,8M Ft vehető fel. Ezen túlmenően falusi CSOK hitel felvételére is van lehetőség megfelelő jövedelem- és ingatlanfedezettség esetén. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

József szerint:

2020-02-26 - 22:26

Érdeklődök, hogy a mai naptól milyen településekre bővül ki a falusi csok használt lakásokra?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-14 - 11:07

Kedves József!
A falusi CSOK által preferált települések listáját IDE kattintva tekintheti meg.

Mária szerint:

2020-02-20 - 17:42

Közmunkára miért nem lehet ezt igénybe venni! El szeretnénk költözni innen, de sajnos nem tudunk!

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-19 - 12:13

Kedves Mária!
Közfoglalkoztatotti jogviszony esetén használt lakás vásárlására a vonatkozó kormányrendelet értelmében legfeljebb a két gyermekes falusi CSOK vagy a normál CSOK igényelhető. Ezekről bővebb információt ITT és ITT olvashat.

Erzsébet szerint:

2020-02-19 - 21:00

Szeretném a falusi csokot egyedülálló szülőként felvenni. Mi kell hozzá?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-19 - 12:39

Kedves Erzsébet!
Egyedülálló szülő is jogosult lehet falusi CSOK-ra, ha megfelel a jogosultsági feltételeknek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat. Az igényléshez szükséges dokumentumok listáját ITT találja. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz töltse ki online adatlapunkat!

Tünde szerint:

2020-02-18 - 16:41

Szeretnék igénybe venni a falusi csokot 3 gyermekkel.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-12 - 06:33

Kedves Tünde!
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. További személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát!

Attila szerint:

2020-02-18 - 15:17

Közmunkások igényelhetik ezt az összeget?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-21 - 11:32

Kedves Attila!
Közmunkások a 10 milliós falusi CSOK-ra sajnos nem, de a falusi CSOK keretében elérhető további támogatási összegekre jogosultak lehetnek. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Katalin szerint:

2020-02-17 - 07:16

52 éves vagyok. 1 gyermekem van, 12 éves. Kaphatok én is falusi csok-ot? Folyamatosan van munkaviszonyom.
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-21 - 12:02

Kedves Katalin!
Ha a falusi CSOk feltételeknek megfelel, igényelhető lehet a támogatás. A feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Péter szerint:

2020-02-15 - 15:16

Ha valaki közmunkán van és van öt gyermeke és élettársi kapcsolatban van, az is igénybe veheti a falusi csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-28 - 14:28

Kedves Péter!
A 10 milliós falusi CSOK jogosultsághoz a közfoglalkoztatotti jogviszony nem fogadható, így a támogatás igénybevételére sajnos nincs lehetőség. Használt lakás vásárlása esetén a normál CSOK keretében 5 gyermek után 2.750.000 Ft összegű CSOK vehető igénybe.

Róbert szerint:

2020-02-14 - 08:00

Fel szeretnénk venni mi is a falusi csokot.

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-14 - 12:39

Kedves Róbert!
Irodáinkban díjmentes vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést. Irodáink elérhetőségét ITT találja.

Erika szerint:

2020-02-13 - 06:35

Üdvözlöm!
Nagyon jó ötletnek tartom, hogy támogatják a nehéz anyagi helyzetben lévő, több gyermeskes családokat, saját otthonhoz jutáshoz, de kérdezem én, hogy mi van az egy gyermekesekkel? Nekem egy kiskorú gyermelem van és sajnos azért nem tudunk házat venni, mert nincs meg az önerő, ami vidéken akár 25% is lehet, és feltétel az összkomfortosság és a tégla épület (Székesfehérváron önkormányzati bérlakásban élünk jelenleg). Fizetem a lakáskasszát 3 éve, de sajnos nem szerződtem csak 8 millióra ,így ott sem kaptam hitelt. Tudom kevés információ amit leírtam, de volna valami lehetőség számunkra is?
Köszönettel: Erika

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-13 - 10:43

Kedves Erika!
Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további információk ismeretében Szakértőink tájékoztatni fogják az elérhető támogatási- és hitellehetőségekről. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Bianka szerint:

2020-02-11 - 20:17

Ha egy gyerekem van, de szeretnék még kettőt, tehát 3 gyermekre igényelném a falusi csokot, akkor én is megkaphatom a 10 milliót? Vagy csak a 2 600 000-re vagyok jogosult?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-28 - 15:41

Kedves Bianka!
Amennyiben házasok és legalább egyikük 40 év alatti, úgy további 2 gyermek vállalásával igényelhető a 10 milliós falusi CSOK, ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak. Ezekről IDE kattintva tájékozódhatnak. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések