Így vásárolhat családi házat vidéken önerő nélkül!

A falusi CSOK nagy szerepet játszik abban, hogy a vidéki települések használt lakóingatlan eladásának forgalma az elmúlt félévben növekedett. Aki ugyanis preferált településen vásárolt használt ingatlant, az akár 10 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatáshoz és további maximum 15 millió forint összegű támogatott lakáshitelhez is hozzájuthatott a falusi CSOK keretein belül. A vidéki otthonteremtést ösztönzi, hogy januártól ezeken a településeken ÁFA visszatérítés igénybevételével további támogatási összegre tehetünk szert. Mutatjuk, hogy minden kedvezmény kihasználásával, mekkora értékű családi házat finanszírozhatunk!

Vidéki, preferált településeken elérhető otthonteremtési kedvezmények

Falusi CSOK

A falusi CSOK használt lakásvásárlással egybekötött korszerűsítésre, bővítésre oly módon igényelhető, hogy a támogatásnak maximum a fele használható fel a vételár kiegyenlítéséhez, a másik fele pedig a korszerűsítés, bővítés bekerülési költségének finanszírozásához. Ezek az összegek – gyermekszámtól függően – az alábbiak szerint alakulnak:

  • 1 gyermek esetén: 600.000 Ft
  • 2 gyermek esetén: 2.600.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek esetén: 10.000.000 Ft

Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitele

Ha a kívánt lakáscélt a kedvezmény összege nem fedezi, legalább 2 gyermek után igényelt falusi CSOK-hoz kapcsolódóan van lehetőség állami kamattámogatással nyújtott lakáshitel felvételére is. Ennek keretében – szintén gyermekszámtól függően – maximum az alábbi hitelösszegek érhetők el:

  • 2 gyermek után igényelt falusi CSOK esetén: 10.000.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után igényelt falusi CSOK esetén: 15.000.000 Ft
kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Adó-visszatérítési támogatás

Gyermekszámtól függetlenül adó-visszatérítési támogatás igényelhető preferált településen:

  • legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője esetén az építési bekerülési költség megfizetéséhez
  • az építkezés helyszínéül szolgáló építési telek vételárához
  • korszerűsítés
  • bővítés

Az adó-visszatérítési támogatás összege maximum 5.000.000 Ft. A kedvezmény összege megegyezik a bővítéshez, illetve a korszerűsítéshez, valamint az építkezés helyszínéül szolgáló építési telek és a lakás vagy az egylakásos lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összegével.

Családi ház vásárlás preferált településen önerő nélkül, vissza nem térítendő támogatással

Az alábbi példa segítségével levezetjük, hogyan valósítható meg egy 3 gyermekes család számára az otthonteremtés preferált településen, önerő nélkül.

A 3 gyermek után elérhető falusi CSOK összege 10.000.000 Ft, melynek maximum a fele fordítható a vételár kifizetésére, így önerő nélkül maximum 5 millió forint vételárú lakóingatlant tudunk vásárolni, amennyiben kölcsönt nem kívánunk felvenni.

Joggal merül fel az aggodalom, hogy 5 millió forintért sok esetben csak felújításra szoruló vagy kisebb alapterületű házat kapunk. Kedvező lehetőséget jelent ez esetben, hogy a falusi CSOK-ból a vételár mellett a korszerűsítés, esetleges bővítés bekerülési költsége is finanszírozható maximum 5 millió forintig.

Szintén támogatásként számolhatunk az ÁFA visszatérítés összegével is. Az adó-visszatérítési támogatás konkrét összegét a bővítés, korszerűsítés munkálatairól kiállított, 27% ÁFA tartalmú számla összegéből az ÁFA tartalom jelenti.

Összegzés

Amennyiben csak a vissza nem térítendő támogatásokkal számolunk, akkor önerő nélkül az 5 milliós ház megvásárlását, valamint annak maximum 6,35 millió forint bekerülési költségű korszerűsítését, bővítését, azaz 11,35M Ft-os otthonteremtést tudunk megvalósítani.

Családi ház vásárlás preferált településen önerő nélkül, vissza nem térítendő támogatással és kamattámogatott hitellel

Amennyiben hitelképesek vagyunk, úgy a vissza nem térítendő támogatások mellett van lehetőségünk – 3 gyermek esetén – maximum 15 millió forint összegű támogatott hitel felvételére is, 3%-os kamatszinten. A kamattámogatást az állam 25 évig biztosítja. A maximális hitelösszeg és futamidő kihasználása esetén havi törlesztési kötelezettségünk havi 71.132 Ft.

A 15 millió forint összegű hitel a vételár kifizetéséhez és korszerűsítéshez, bővítéshez megosztva, illetve akár csak az egyik, csak a másik lakáscélra is igénybe vehető. Ez alapján elérhető lehet a 10 millió Ft falusi CSOK, a 15 millió Ft kamattámogatt hitel, illetve az ÁFA visszatérítés, melynek összege attól függ, hogy mennyi a tervezett korszerűsítés, bővítés várható költségvetése.

A célingatlan vásárlásához, valamint korszerűsítéséhez, bővítéséhez maximálisan felvehető hitel összegét befolyásolja az ingatlan pontos területi elhelyezkedésén túl az igénylők jövedelmi helyzete is, ezért nem lehet általánosítani, hogy ilyen forrásösszetétel esetén maximum mekkora értékű ingatlan finanszírozható önerő nélkül.

Szakértőink azonban készséggel állnak rendelkezésre az Ön által maximálisan felvehető hitelösszeg megállapításában, ha van már kiszemelt ingatlan. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

A falusi CSOK további igénylési feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat!

Az ÁFA visszatérítés jogosultsági feltételeit IDE kattintva ismerheti meg!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Róbert szerint:

2020-02-14 - 08:00

Fel szeretnénk venni mi is a falusi csokot.

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-14 - 12:39

Kedves Róbert!
Irodáinkban díjmentes vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést. Irodáink elérhetőségét ITT találja.

Erika szerint:

2020-02-13 - 06:35

Üdvözlöm!
Nagyon jó ötletnek tartom, hogy támogatják a nehéz anyagi helyzetben lévő, több gyermeskes családokat, saját otthonhoz jutáshoz, de kérdezem én, hogy mi van az egy gyermekesekkel? Nekem egy kiskorú gyermelem van és sajnos azért nem tudunk házat venni, mert nincs meg az önerő, ami vidéken akár 25% is lehet, és feltétel az összkomfortosság és a tégla épület (Székesfehérváron önkormányzati bérlakásban élünk jelenleg). Fizetem a lakáskasszát 3 éve, de sajnos nem szerződtem csak 8 millióra ,így ott sem kaptam hitelt. Tudom kevés információ amit leírtam, de volna valami lehetőség számunkra is?
Köszönettel: Erika

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-13 - 10:43

Kedves Erika!
Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további információk ismeretében Szakértőink tájékoztatni fogják az elérhető támogatási- és hitellehetőségekről. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések