Így változik a CSOK 2018. február 15-től - Hitelnet.hu

Így változik a CSOK 2018. február 15-től

Utolsó módosítás: 2018. február 05. hétfő

2016. február 10-től hatályosak az aktuális CSOK rendeletek. Február 15-től változás várató a jelenlegi szabályozásban, aminek köszönhetően egyszerűsödnek a CSOK szabályai, igénylési feltételei. Erről számolt be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára a napokban.

Egyszerűsödnek a CSOK szabályok, csökkennek az adminisztratív terhek

A január 31.-ei kormányülésen döntés született a CSOK szabályainak, igénylési feltételeinek könnyítéséről.

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Kevesebb adminisztráció

Aki igényelte már a kedvezményt, tapasztalhatta, nem kevés dokumentum benyújtásával jár a CSOK ügyintézés. Az adminisztratív könnyítéssel az a cél, hogy minél kevesebb papírt kelljen a támogatott személyeknek beszerezni és így egyszerűbbé váljon az igénylés.

Úgynevezett „nyilatkozati elv” kerül bevezetésre, ezzel adva hitelt az igénylők szavainak. A támogatott személyeknek a jövőben nem kell minden igazolást külön papíron dokumentálni. Elegendő lesz, ha büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak. Természetesen a NAV ellenőrizheti a nyilatkozatok valóságtartalmát.

Magyarországi TB jogviszony vállalása

A további változtatás azoknak a családok kedvez, akik jelenleg külföldön élnek, de a kedvezményt igénybe véve haza szeretnének költözni. A 10 millió Ft-os CSOK jogosultsághoz ugyanis jelenleg 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolását kérik a hitelintézetek, míg február 15-től az igénylőknek csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül TB jogviszonyt létesítenek.

Banki ügyintézési határidő csökkentése

Ez a szabályozás a hitelintézetek számára szigorítást jelent, ugyanis az új rendelkezés csökkenti a CSOK kérelem elbírálásának határidejét. A pénzintézeteknek lakásvásárlási ügyek esetében 30, építkezéseknél pedig 60 napon belül el kell bírálniuk a kérelmet.

CSOK kérelem benyújtási határideje 180 nap lenne

Az igénylők kedvezőbb helyzetbe kerülnek azzal, hogy február 15-től lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésétől számítva már nem 120, hanem 180 nap áll rendelkezésükre a CSOK kérelem benyújtására.

Bővítésnél a bekerülési költség 100%-a finanszírozható lesz CSOK-ból

A jelenlegi CSOK rendelet kimondja, hogy a támogatás a kérelem benyújtásának időpontját követően megkezdett bővítéshez igényelhető, továbbá a hatályos rendelkezések értelmében a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének (70%) csak az 50%-át lehet CSOK-ból finanszírozni. A jövőben e téren is pozitív változások várhatók. Egyrészt már a folyamatban lévő lakásbővítések esetén is igényelhető lesz a kedvezmény, másrészt a teljes bekerülési költséget lehet majd a CSOK-ból fedezni.

ÁFA visszatérítés nyugdíjasok esetén is

Jelenleg nyugdíjas igénylő esetén nincs mód ÁFA visszatérítésre, mivel a nyugdíjas igénylő nem rendelkezik a jogosultsághoz szükséges TB jogviszonnyal. Az új szabályozás a maximum 5 millió Ft-os adó-visszatérítési támogatás lehetőségét a nyugdíjasokra is kiterjeszti.

CSOK kérdések és válaszok

További kérdése lenne CSOK témában? Tegye fel online Szakértőnknek!


(A későbbiekben bármikor le tudsz iratkozni)

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Erika szerint:

  Szép Napot!
  Szeretném kérdezni, használt lakást vettünk 2014-ben. Akkor nem volt csok. Most született egy gyermekünk.
  Kérhetnék a csokot?
  Köszönöm a választ.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erika!
   A CSOK már megvalósult lakásvásárlás esetén, visszamenőlegesen sajnos nem vehető igénybe. Újabb lakáscél estén lehetnek jogosultak a kedvezményre.

 • Gyula szerint:

  Szia.
  Érdeklődnék, ha van egy házunk, szeretnénk kibővíteni, hogy elférjen a harmadik baba.
  Mekkora összegre vagyunk jogosultak?
  Tetőtér-beépítéssel vagy tetőtér-átépítéssel megoldható a bővítés vagy alapterület bővítés kell-e?
  Ráérek az igénylés után keresni szakit?
  Az államtól mikor kapom meg az összeget, előre vagy utólag?
  Ha hitel nem szükséges, akkor probléma, hogy BAR listás vagyok egy telefonszámla miatt?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gyula!
   3 gyermek után 2,2M Ft összegű CSOK igényelhető, de bővítés esetén meghatározó, hogy mekkora a bővítés bekerülési költsége. Jelenleg a hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-át kell számlával igazolni, s a CSOK összege nem haladhatja meg ennek 50%-át. Ez fog várhatóan változni, de a pontos részletek még nem ismertek, mert a CSOK rendelet módosítása még nem került kihirdetésre.
   Legalább egy 8 m2 hasznos alapterületű szobával kell bővülnie az ingatlannak. A bővítés tetőtér-beépítés és hozzáépítés által egyaránt megvalósulhat.
   Jelenleg csak akkor vehető igénybe a CSOK bővítésre, ha a CSOK kérelem benyújtásakor még nem kezdődtek el a munkálatok, de várhatóan ez is változni fog a közeljövőben. A támogatás folyósítása a készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik. A CSOK jogosultságot nem zárja ki a BAR lista.

 • Dávid szerint:

  A további változtatás azoknak a családok kedvez, akik jelenleg külföldön élnek, de a kedvezményt igénybe véve haza szeretnének költözni. A 10 millió Ft-os CSOK jogosultsághoz ugyanis jelenleg 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolását kérik a hitelintézetek, míg február 15-től az igénylőknek csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül TB jogviszonyt létesítenek.
  ÜDV: Érdeklődnék, hogy ez csak a külföldön élőkre vonatkozik majd ha törvénybe jön vagy a Magyarországon élőknek is, akiknek nincs munkahelyük, de 180 napos TB van gyesből kifolyólag?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Dávid!
   Mivel a CSOk rendelet módosítása még nem került kihirdetésre, ezért a TB jogviszonnyal kapcsolatban sajnos nincs bővebb információnk. Ha lesz, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

 • Patrícia szerint:

  Üdvözlöm!
  Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy az 2018-as Csok változás alapján sem kaphat olyan gyesen lévő anyuka tb igazolást, akinek nincs bejelentett munkahelye? Munkaügyibe voltam bejelentkezve, mikor gyesre kerültem. Egyáltalán mit értünk jogviszony alatt? Már az adásvételit is megírtuk a kiszemelt házhoz és most közölték, hogy nem kaphatok igazolást. Abban reménykedtem, hogy a nemsokára életbe lépő csok változás alapján hátha mégis jogosult lehetnék.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Patrícia!
   Csak gyes esetén, ha nincs mellette munkaviszony, információink szerint nem adható ki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. A várható módosítás még nem került kihirdetésre, így az ezzel kapcsolatos esetleges változásokról pontos információval nem rendelkezünk.
   Annak, hogy mely esetekben adható ki az igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás, az OEP honlapján tud utánanézni.

 • Tünde szerint:

  Üdv!
  Az lenne a kérdésem, igényelhető a csok abban az esetben, ha lejárt a közmunkám december 31.-én, a férjem külföldön dolgozik, ott van bejelentett munkahelye. Használt lakást szeretnénk venni, már minden papírunk megvan, értékbecslő, stb. Ami hiányzik a 180 napról a tb igazolás.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tünde!
   A hatályos CSOK rendelet értelmében a jogosultsághoz legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszony szükséges, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. A külföldi TB jogviszony az igényléshez jelenleg nem fogadható el. Ha Ön sem rendelkezik magyarországi TB jogviszonnyal jelenleg, úgy az erre vonatkozó feltétel nem teljesítése miatt sajnos nem lehetnek jogosultak a CSOK-ra.

 • László szerint:

  Beharangozták a CSOK 2018-as változásait korábban, hogy február 15-től lesz érvényes.
  Még nem jelent meg, mikor és mi várható?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves László!
   Közelebbi információnk sajnos nincsen a CSOK módosítás kihirdetéséről és várható hatályba lépéséről. Pontos tájékoztatást talán az ebben illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium tud adni.

 • Csaba szerint:

  Üdv!
  Feleségemmel 3 gyermekünk van, egy 10 éves, egy 8 éves és egy 9 hónapos! Építettünk egy házat, ami még nincs kész teljesen, a feleségemé a ház, Én csak haszonélvező vagyok.
  Felvehető így az emelt CSOK?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csaba!
   A CSOK igénybevételével épített házban házastársak esetén mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie, s haszonélvezeti jog az ingatlanon nem lehet. Ebből következően a CSOK-ot sajnos nem tudják igénybe venni olyan lakásépítéshez, melynél csak a felesége tulajdonos, Ön pedig haszonélvező.

 • Csaba szerint:

  Jó napot.
  Lehet-e már tudni valamit az új rendeletről azonkívül, hogy elvileg könnyebb lesz? Él-e, vagy élni fog-e az új jogszabály? Ha még nem él, a régi szabályok szerint kell eljárni?
  Fontos kérdés: Miután megegyezünk az eladóval mindenben, az ügyvédi adás-vételi szerződés megkötése az első? Utána a papírok beszerzése, stb.
  Köszönöm a válaszokat.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csaba!
   A CSOK rendelet módosítása a mai napig még nem került kihirdetésre a Magyar Közlönyben, így bővebb információval sajnos nem rendelkezünk. Ha lesz új információnk, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!
   Egyelőre a jelenleg érvényes szabályok szerint kell eljárni CSOK igénylés során. Mint ahogy azt már korábbi válaszunkban megírtuk, elsőként minden esetben meg kell ismerni a CSOK feltételeket és annak kell utánanézni, hogy azok maradéktalanul teljesülnek-e esetünkben. Már ebben a témában is készséggel állnak rendelkezésre Szakértőink! Amennyiben kölcsönt is szeretnénk felvenni, úgy célszerű elvégeztetni az előzetes hitelbírálatot. Irodáinkban mind az előzetes hitelbírálat, mind a teljes körű CSOK és hitelügyintézés díjmentes! Pozitív előbírálat esetén következhet az adásvételi szerződés megkötése, majd a CSOK kérelem hitelintézethez történő benyújtása.

 • Imre szerint:

  Érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e tudni, mikor hirdetik ki, hogy a nyugdíjasokra is kiterjesztették az építkezési ÁFA visszatérítésének lehetőségét. Vélhetően mikor jelenik meg ez a Magyar Közlönyben.
  Válaszukat előre is köszönöm.
  2018. 02. 19.
  Üdvözlettel.
  Imre

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Imre!
   A rendeletmódosítás kihirdetésének időpontjáról sajnos nincs közelebbi információnk. Amint rendelkezünk bővebb információval, honlapunkon be fogunk számolni róla.

 • Sándor szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Igaz-e az, hogy ha nekem az előző feleségemmel volt egy nem teljesült megelőlegező kölcsönünk a 2. gyermekre azért, mert 2006-ban elváltunk, akkor ebben az esetben a jelenlegi feleségemmel a 2 közös gyermekünk mellett nem vállalhatjuk be a harmadik gyermeket új családi ház építéséhez a 10+10 millióhoz, mert nem vagyunk rá jogosultak az annak idején nem teljesült megelőlegező kölcsön miatt?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Sándor!
   Sajnos igaz. Ezt a vonatkozó kormányrendelet kimondja. Erről bővebben ITT olvashat.

 • Éva szerint:

  Más helyen olyan híreket olvastam, hogy használt lakásra is bevezetik nagycsaládosoknál a 10M igényelhető összeget.
  Várható-e?

 • Jenő szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Nekem elsőre úgy tűnik, hogy a 10+10-es CSOK tekintetében nem változott a 2 éves TB jogviszony igazolásra vonatkozó kritérium.
  Meg tudnák ezt erősíteni vagy cáfolni?
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Jenő!
   A módosítás – a korábbi hírekkel ellentétben – még nem lépett hatályba, illetve még nem került kihirdetésre.

 • Noémi szerint:

  Üdvözlöm.
  Házasok vagyunk. Páromnak nincs, nekem sajnos van köztartozásom. Február 15.-ei módosítással így igénybe tudjuk venni a csokot 2 gyerekre használt lakásvásárlásra?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Noémi!
   Információink szerint a köztartozás-mentesség, mint feltétel nem kerül eltörlésre, csupán elegendő lesz róla majd nyilatkozni az igénylő büntetőjogi felelősségének tudatában és nem szükséges erről NAV igazolást benyújtani.

 • Andrea szerint:

  Üdvözlöm!
  Ha van 3 gyerekünk és egy 2 000 000 Ft-ról szóló költségvetés tervünk lakószoba bővítéshez és minden feltételnek megfelelünk, akkor mennyi csokot fogok kapni mennyi önerő mellé?
  Válaszát köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Andrea!
   A jelenleg hatályos rendelkezések értelmében a 2M Ft-os költségvetés 70%-át szükséges számlával igazolni és ennek 50%-át nem haladhatja meg a CSOK összege, vagyis legfeljebb 700.000 Ft. Ez azonban a CSOk rendelet módosítását követően várhatóan változni fog. Pontos információnk azonban még nincs, mert a rendeletmódosítás még nem került kihirdetésre. Ha lesz új információnk, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

 • Zsanett szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  A segítségüket szeretném kérni, mivel tanácstalanok vagyunk a párommal, hogy igénybe vehetnénk-e a Csok-ot az alábbiak szerint: még nem házasodtunk össze, de tervezzük, 2016.10.06-i ingatlan adásvételi szerződéssel rendelkezünk, fele/fele arányban vagyunk tulajdonosai egy 44,7 nm-es lakásnak, amit hitelre tudtunk megvásárolni. 2017.06.19.-én született egy gyermekünk, és szeretnénk még egy babát. Érvényes lenne esetleg mind a kettejükre a CSOK?
  Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
  Zsanett

 • Gergely szerint:

  Üdvözlöm.
  A feleségemmel Ausztriában dolgozunk, ő most gyesen van, amit Ausztriából kap. Épülő családi házunkhoz kaphatunk Csokot és Áfa visszaigénylést?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gergely!
   A tervezet szerint igényelhető lesz a támogatás, ha az igénylők valamelyike vállalja, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít, de a pontos részleteket még nem ismerjük, mert a vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre.

 • Alexandra szerint:

  Üdvözlöm.
  A következő a helyzet. Most lesz az esküvőnk májusban. Szeretnénk a csokot igényelni 3 gyermekre. Még nincs gyermekünk, viszont szeretnénk házat vásárolni.
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Alexandra!
   Vállalt gyermekek után kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető CSOK és vásárlás esetén a támogatás a vételár kifizetéséhez vehető igénybe. Mivel most még nem házasok, ezért a kedvezményt nem tudják igényelni. Ha azonban a házat most megvásárolják és a vételár maradéktalanul kifizetésre kerül, akkor visszamenőlegesen már tudják igénybe venni a támogatást.

 • Andrea szerint:

  Üdvözlöm!
  Válófélben vagyok, közös megegyezéssel, 1 gyermekkel, gyakorlatilag egyedülálló, hivatalosan házas. Meg kell várnom a tárgyalások végét vagy elég egy igazolás a bíróságtól, hogy folyamatban van, hogy jogosult legyek a csokra?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Andrea!
   A CSOK igényléshez jogerős bírósági határozat benyújtása szükséges mind a válásról, mind a gyermekelhelyezésről.

 • Krisztina szerint:

  Az Áfa visszaigénylésre milyen változások vannak és mikortól érvényes?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Krisztina!
   Az ÁFA visszaigényléssel kapcsolatban egy változásról van jelenleg információnk, miszerint nyugdíjakra is kiterjesztik az igénylés lehetőségét. A rendeletmódosítás azonban még nem került kihirdetésre, így bővebb információnk jelenleg nincsen.

 • Krisztina szerint:

  Tiszteletem!
  A kérdésem a következő lenne!
  A február 15.-i módosítással ha jól értelmeztem, akkor nem kell NAV igazolás, erkölcsi bizonyítvány és miegyéb dokumentum, csak egy nyilatkozat!? Viszont a gyerekeknek ugyanúgy kell személyi gazolvánny?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Krisztina!
   A szóban forgó rendeletmódosítás még nem került kihirdetésre, így a részletekről egyelőre nincs pontos információnk.

 • Tímea szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A helyzet az, hogy van egy ház, amit lefoglaltunk. Szeretnénk minimális hitelt is felvenni hozzá és a CSOK-ot! A párom külföldön dolgozik, én itthon vagyok a gyerekekkel. Kintről kapom a családi pótlékot és a gyest, a Tb-t itthon fizetem.
  Kérdésem az lenne, hogy igénybe tudnánk-e venni a CSOK-ot!
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv: Tímea

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tímea!
   A jelenleg hatályos CSOK rendelet értelmében a kérelem benyújtásakor fennálló külföldi TB jogviszony nem fogadható el, de a február 15-től várható rendeletmódosítás alapján elvileg igényelhető lesz a kedvezmény, ha a támogatott személyek valamelyike vállalja, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Az itthon fizetett egészségbiztosítás nem keletkeztet magyarországi TB jogviszonyt, azáltal csupán az egészségbiztosítási szolgáltatásokra válik jogosulttá.

 • Bettina szerint:

  Jó napot!
  Az lenne a kérdésem, hogy a február 15. előtt leadott igénylésre is érvényes az új határozat, hogy maximum 30 nap az elbírálás?
  Köszönöm válaszát előre is!
  Üdvözlet.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Bettina!
   A rendeletmódosítás még nem került kihirdetésre, így a pontos részleteket sajnos nem ismerjük. Valószínűsítjük azonban, hogy a maximum 30 napos elbírálási határidő a rendeletmódosítás hatálybalépése után leadott kérelmekre fog vonatkozni.

 • György szerint:

  A januárban beadott kérelemre nem vonatkozik a gyorsabb elbírálás? Január elején adtuk be használt lakás vásárláshoz a CSOK kérelmünk, de még nincs döntés.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves György!
   A vonatkozó rendeletmódosítás még nem került kihirdetésre, ezért nincs pontos információnk kérdésével kapcsolatban. Ha lesz új információ, honlapunkon be fogunk számolni róla. Kérjük, kövesse addig is új bejegyzéseinket!

 • Judit szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  2 gyermekem már diplomás. Van egy 14 éves gyermekem. Soha nem vettem fel a szocpolt. A tetőtér beépítése évek óta folyamatban van, sok belső munka van még. Lakáshitelem kevés, de a beépítés befejezésére igénybe tudom-e venni a CSOK-ot? Gyermekem hallássérült. Ápolási díjon vagyok vele. Valóban kell-e használatbavételi engedély?
  Másik kérdésem, meglévő lakáshitelbe be lehet-e törleszteni, ha nem a tetőtérre kérném?
  Köszönettel.
  Judit

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Judit!
   A tervezet szerint február 15-től folyamatban lévő bővítés esetén is igényelhető lesz a CSOK. Mivel azonban a vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre, további részletek nem ismertek. Ha lesz új információnk, be fogunk számolni róla honlapunkon. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!
   A lakáshitel előtörlesztésére a leírtak alapján nem igényelhető a támogatás.

 • József szerint:

  Építkezni szeretnénk, 2 gyerekre szeretnénk felvenni a CSOKot. Feleségemnek és nekem is van 1/1 tulajdonú ingatlanunk.
  Ez gond lehet?
  Köszönöm.
  J.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves József!
   Új lakásépítésre igényelt CSOK esetén nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így 1/1 arányú lakástulajdonuk nem jelent kizáró okot.

 • Katalin szerint:

  Azt szeretném kérdezni, a változtatás érinti-e a gyerek korát vagy státuszát, mert van egy 18 éves dolgozó fiam, akire kaphatok-e Csokot? Ha pedig igen, vizsgálják-e a jövedelmét és mennyit kereshet, hogy a jogosultság fennálljon?
  Köszönöm a választ.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Katalin!
   Nincs információnk arról, hogy a február 15-től várható változás érintené a gyermek korát vagy státuszát.
   A CSOK jelenleg dolgozó, 25 év alatti gyermek után is igényelhető, ha a gyermek az Ön nyilatkozata alapján az Ön eltartottja. Erről bővebben ITT olvashat.

 • Róbert szerint:

  Tisztelt Uram/Hölgyem!
  Tb jogviszony megoldható,hurrá! De mi a helyzet, ha nincs 3 hónapot meghaladó Magyarországon bejelentett állandó lakcíme a családnak (lakcímkártya)?
  Köszönöm válaszát!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Róbert!
   A jelenlegi kormányrendelet nem ír elő minimális időtartamot az állandó bejelentett lakcím vonatkozásában. Azt, hogy ezzel kapcsolatos rendelkezés lesz-e február 15-től, egyelőre nem tudjuk, mert a vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre.

 • Éva szerint:

  Üdvözlöm.
  Használt lakásra szeretném felvenni a csokot 2 meglévő és 1 vállalt gyerekre. Novemberben megszűnt a munkám, jelenleg nem dolgozom. Tudom vállalni, hogy 3 hónapon belül lesz munkám.
  Esélyes vagyok csokra? Nincs KHR tartozásom, se adótartozásom, erkölcsim tiszta.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Éva!
   A TB jogviszony teljesítésével kapcsolatban várható változások még nem ismertek pontosan, mert a vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre. Ha ez megtörténik, honlapunkon ismertetni fogjuk a részelteket.

 • Anna szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Korábban azért nem igényelhettük a kedvezményt, mert a házunk bővítése már megkezdett állapotú volt a CSOK bevezetésekor. Most azt olvastam, hogy ezen változtatnak és erre is igényelhető lesz. Tudnak információt adni? Egy régi családi házat vásároltunk még 2007-ben, melyet 2013-ban kezdtünk felújítani és hozzá is építettünk. Új építési terv készült és mindennek a közepén álltunk, mikor kitalálták a CSOK-ot. Akkor utána jártam, de mindenhol elutasítottak, hogy meglévő bővítés kizáró ok, csak olyan bővítés lehetséges, ami a csok igénylése után indul. Haragudtunk, elfogadtuk, tovább léptünk.
  Igaz, hogy ez most változott?
  Köszönettel,
  Anna

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anna!
   Az erről szóló kormányrendelet még nem került kihirdetésre, de információink szerint a jövőben a már megkezdett bővítéshez is igényelhető lesz a kedvezmény. A részletekről a rendelet kihirdetését követően tudunk pontos tájékoztatást adni.

 • Alexandra szerint:

  Jó napot kívánok!
  Azt szeretném kérdezni, hogy csak a külföldön tartózkodó személyekre vonatkozik ez a könnyítés, hogy 180 nap jobban munkát találni?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Alexandra!
   Mivel a vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre, ezért kérdésével kapcsolatban egyelőre nem tudunk pontos tájékoztatást adni.

 • Szilvi szerint:

  Kedves Hölgyem/Uram!
  3 gyermekes szülőkként azt szeretnénk megtudni, van-e lehetőség a CSOK-ot az ingatlanon lévő szabad felhasználású jelzáloghitelbe beletörleszteni?
  2004-ben lakáscélú, majd 2008-ban CHF alapú és 2011-ben szabad felhasználású hitelre váltottunk, mivel a törlesztőrészletek emelkedtek.
  Köszönettel: Szilvi

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szilvi!
   A CSOK az ingatlant terhelő szabad felhasználású jelzáloghitel előtörlesztésére továbbra sem lesz igénybe vehető információink szerint.

 • Éva szerint:

  Üdvözlöm!
  Kérdésem lenne a következő: 2 gyermekre tudnám igényelni a Csok-ot, de mivel én nem vagyok hitelképes, az első gyermekem, akire a Csok-ot igényeltem, venné fel a lakáshitelt, mivel ő dolgozik. (24 éves).
  Ez megoldható lenne-e így?
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Éva!
   A CSOK eltartott gyermekek után igényelhető. Amennyiben Ön úgy nyilatkozik, hogy gyermeke, akire a támogatást igényli az Ön eltartottja, akkor eltartottként véleményünk szerint nem lehető ő a hitelfelvevő.

 • Brigi szerint:

  Nekem 3 gyermekem van. Kettő kisebbel gyesen vagyok. Nincs munkahelyem, de bevállalnám, hogy lesz 3 hónapon belül. Nincs semmi köztartozásom. Van hitelem, de azt fizetem, avval se vagyok KHR listán.
  Mit kéne tennem még ahhoz, hogy megkapjam a csokot 3 gyerekre?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Brigi!
   A TB jogviszonyra vonatkozó új rendelkezés még nem került kihirdetésre, így a részleteket egyelőre nem ismerjük. Ha lesz bővebb információnk, honlapunkon beszámolunk róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

 • Csaba szerint:

  Üdvözlöm.
  2018.02.15.-én életbe lépő módosítással kapcsolatban szeretném megtudni, hogy lehet-e már tudni valamit arról, milyen 5 szükséges papírt kell beszerezni a csok igénybevételéhez.
  Köszönöm válaszukat.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csaba!
   A vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre, így jelenleg erről még nincs információnk. Ha lesz erről új információnk, honlapunkon közzétesszük. Addig is kérjük, kövesse bejegyzéseinket!

 • Annamária szerint:

  Használt lakást szeretnék vásárolni. Párom és én betöltöttük a 40.-et. Van 3 gyerekünk.
  Tudunk CSOK-ot igénybe venni?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Annamária!
   Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nincsen életkorra vonatkozó korlátozás. Amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek, jogosultak lehetnek a kedvezményre.

 • T-né szerint:

  Érdeklődnék, támogatási összeg nem változik február 15-től?
  Valamint a megvásárolt ingatlan tulajdoni hányada lehet 75-25%?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Asszonyom!
   A támogatási összegek esetleges változásáról nincs információnk. A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásban megengedett a 75-25% tulajdoni arány is, lényeg, hogy a támogatott személyek mindegyike szerezzen tulajdonrészt.

 • Anita szerint:

  Ha házat szeretnék vásárolni és nincs önerőm, a csok önerőnek számít?
  Válaszukat köszönöm.
  Üdvözlettel.
  Anita

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anita!
   A meglévő gyermekek után járó CSOK a bankok többségénél önerőnek számít, de vállalt gyermek után igényelt támogatás esetén a legtöbb pénzintézet beleszámítja a megelőlegező CSOK összegét az ingatlan terhelhetőségébe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket