Így változik a CSOK 2018. február 15-től - Hitelnet.hu

Így változik a CSOK 2018. február 15-től

2016. február 10-től hatályosak az aktuális CSOK rendeletek. Február 15-től változás várató a jelenlegi szabályozásban, aminek köszönhetően egyszerűsödnek a CSOK szabályai, igénylési feltételei. Erről számolt be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára a napokban.

Egyszerűsödnek a CSOK szabályok, csökkennek az adminisztratív terhek

A január 31.-ei kormányülésen döntés született a CSOK szabályainak, igénylési feltételeinek könnyítéséről.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Kevesebb adminisztráció

Aki igényelte már a kedvezményt, tapasztalhatta, nem kevés dokumentum benyújtásával jár a CSOK ügyintézés. Az adminisztratív könnyítéssel az a cél, hogy minél kevesebb papírt kelljen a támogatott személyeknek beszerezni és így egyszerűbbé váljon az igénylés.

Úgynevezett „nyilatkozati elv” kerül bevezetésre, ezzel adva hitelt az igénylők szavainak. A támogatott személyeknek a jövőben nem kell minden igazolást külön papíron dokumentálni. Elegendő lesz, ha büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak. Természetesen a NAV ellenőrizheti a nyilatkozatok valóságtartalmát.

Magyarországi TB jogviszony vállalása

A további változtatás azoknak a családok kedvez, akik jelenleg külföldön élnek, de a kedvezményt igénybe véve haza szeretnének költözni. A 10 millió Ft-os CSOK jogosultsághoz ugyanis jelenleg 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolását kérik a hitelintézetek, míg február 15-től az igénylőknek csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül TB jogviszonyt létesítenek.

Banki ügyintézési határidő csökkentése

Ez a szabályozás a hitelintézetek számára szigorítást jelent, ugyanis az új rendelkezés csökkenti a CSOK kérelem elbírálásának határidejét. A pénzintézeteknek lakásvásárlási ügyek esetében 30, építkezéseknél pedig 60 napon belül el kell bírálniuk a kérelmet.

CSOK kérelem benyújtási határideje 180 nap lenne

Az igénylők kedvezőbb helyzetbe kerülnek azzal, hogy február 15-től lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésétől számítva már nem 120, hanem 180 nap áll rendelkezésükre a CSOK kérelem benyújtására.

Bővítésnél a bekerülési költség 100%-a finanszírozható lesz CSOK-ból

A jelenlegi CSOK rendelet kimondja, hogy a támogatás a kérelem benyújtásának időpontját követően megkezdett bővítéshez igényelhető, továbbá a hatályos rendelkezések értelmében a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének (70%) csak az 50%-át lehet CSOK-ból finanszírozni. A jövőben e téren is pozitív változások várhatók. Egyrészt már a folyamatban lévő lakásbővítések esetén is igényelhető lesz a kedvezmény, másrészt a teljes bekerülési költséget lehet majd a CSOK-ból fedezni.

ÁFA visszatérítés nyugdíjasok esetén is

Jelenleg nyugdíjas igénylő esetén nincs mód ÁFA visszatérítésre, mivel a nyugdíjas igénylő nem rendelkezik a jogosultsághoz szükséges TB jogviszonnyal. Az új szabályozás a maximum 5 millió Ft-os adó-visszatérítési támogatás lehetőségét a nyugdíjasokra is kiterjeszti.

CSOK kérdések és válaszok

További kérdése lenne CSOK témában? Tegye fel online Szakértőnknek!

Utolsó módosítás: 2018. február 05. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Tünde szerint:

2018-10-27 - 23:37

A kérdésem az lenne, hogy: a vállalkozó akitől az új építésű házat vesszük, csak előleget és foglalót kért. Azt mondja, ha kész a ház /kulcsra kész/, csak akkor kéri a 10 + 10 milliót. A bankban azt mondták csak adásvételi után tudom elindítani az igénylést. Ez így rendben van, így is igénybe vehetem a 10+10-et?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 09:42

Kedves Tünde!
Igen, ez így működik. Az igénylést az adásvételi szerződés megkötése után tudja benyújtani. A bank a 10+10 milliós támogatást a használatbavételi engedély megszerzése és az albetétek létrejötte után folyósítja az eladó részére.

Éva szerint:

2018-09-02 - 23:39

Tiszteletem!
Az lenne a kérdésem, hogy igényelhetjük-e úgy is a CSOK-ot, hogy házastársammal válófélben vagyunk és el is válunk, van két közös gyermekünk.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-03 - 07:02

Kedves Éva!
A CSOK kérelem csak akkor nyújtható be, ha a válásról és gyermekelhelyezésről megvan már a végzés.

Emese szerint:

2018-08-23 - 21:44

Üdvözlöm!
Igénybe szeretnénk venni a CSOK-ot, ezzel kapcsolatban érdeklődnék, hogy ugye nem feltétele a házasság, csak az élettársi kapcsolat. Ennek bejegyzettnek kell lenni vagy sem?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-24 - 05:18

Kedves Emese!
Amennyiben már meglévő gyermekek után szeretnék igényelni a CSOK-ot, úgy nem feltétel a házasság. (A magzat a 12. terhességi hét betöltése után már meglévő gyermeknek számít.) Az élettársi kapcsolatnak nem kell bejegyzettnek lenni. Ha még nincs gyermekük és vállalt gyermekek után kívánják igénybe venni a támogatást, akkor feltétel a házastársi kapcsolat.

János szerint:

2018-06-07 - 15:02

Kedves Szakértő!
Sajnos nem tudok a “válasz” opcióval válaszolni.
Értem. Ha most beleteszem azt a pénzt, ami még a készültségi fok növeléséhez kell, akkor az nem fordulhat elő, hogy nem tudom lehívni a teljes támogatási összeget? Arra gondolok, hogy már nem marad munka, amire a teljes támogatási összeget el tudnám küldeni.
Üdvözlettel.
János

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-08 - 04:35

Kedves János!
Nem, az már nem fog túlkészültségnek számítani. Az első helyszíni szemle alkalmával már kiderült, hogy nincs túlkészültség.

János szerint:

2018-06-07 - 08:24

Kedves Szakértő!
Köszönöm a válaszát.
Nekünk mindvégig azt a tájékoztatást adták a bankban, hogy ha elköltöttük az önerőnket, akkor megkezdődik a folyósítás. (Logikusnak véltük, mert nyilván, csak így tudjuk folytatni az építkezést.)
Nekem tulajdonképpen az a problémám, hogy elköltöttük az összes pénzt, illetve a költségvetést is úgy állítottuk össze, hogy az önerő elköltését követően egyből számíthatunk legalább az Áfá-s számlák után visszajáró Áfa összegére.
Most, hogy tovább tudjunk lépni, és teljesíteni tudjuk az elvárt készültségi fokot, kb. 1 millió forintra lenne szükség.
Üdvözlettel.
János

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-07 - 14:53

Kedves János!
Megoldás az lehet, ha a szakemberek előre dolgoznak. Általában ez a gyakorlat, a szakemberek sem előre, hanem az elvégzett munka után, utólag kapják az összeget. Esetleg még átmenetileg a családi kölcsön jelenthet megoldást.

János szerint:

2018-06-05 - 10:22

Tisztelt Szakértő!
Érvényes szerződésünk van a hitelintézettel (2 gyermekes CSOK + ÁFA). Jelenleg felhasználtuk az önerőnket a házépítés során, amelyből 56%-os készültségi fokig tudtunk eljutni. A számlák rendben vannak, de a bank a folyósítást csak akkor akarja megkezdeni, ha elértük a 64%-os készültségi fokot.
Jogszerű ez így?
Nem értem, hogy miért kell még több pénzt belefektetnem az építkezésbe, – tekintve, hogy az önerőt már elköltöttük – ahhoz, hogy végre hozzájussunk valamiféle pénzhez a támogatásból.
Üdvözlettel.
János

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-07 - 05:16

Kedves János!
A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a támogatás folyósítása készültségi fokkal arányosan, utólag történik, ezért a saját erőt valamennyivel meghaladó készültség elvárás a hitelintézetek részéről.

Tamara szerint:

2018-04-15 - 16:24

Üdvözlöm!
Meglévő tehermentes kertes házat szeretnénk alakítani. Van egy helyiség, ami abszolút használaton kívül van. Ebből szeretnék konyhát csinálni. Illetve újabb gyerekszobát is a meglévő alapterületen terveznénk. Sajnos a tetőtér szerkezetileg nem alkalmas lakótér kialakítására, a kert felé megint csak nem túl ideális a bővítés.
Ilyen esetben nem vagyunk jogosultak a támogatásra? 3 közös kiskorú gyermekünket neveljük a Férjemmel 60 m2-en.
Előre is köszönöm a segítséget!

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-16 - 05:27

Kedves Tamara!
A meglévő ház átalakítása nem minősül bővítésnek, így sajnos a támogatást nem tudják igénybe venni a leírtak szerinti konyha, illetve gyerekszoba meglévő alapterületen belül történő kialakításához.

Renáta szerint:

2018-04-11 - 17:10

Én segítséget szeretnék kérni. Adásvételi szerződéssel részletre fizetek egy házat, de sajnos már nem bírom fizetni, nagyon sokkal kell törlesztenem. Csak azt szeretném megtudni, hogy lehet-e így a szocpolt intéznem, mert 3 kiskorú gyermekem van és 50.000 Ft-jával fizetem, de sajnos ez már nem megy, hogy havonta a gyerekeimtől elvegyem ezt az összeget és még elég sok van belőle.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-12 - 05:57

Kedves Renáta!
A CSOK az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül igényelhető a vételár kifizetéséhez, ha még nem került az Ön nevére a lakás. A támogatást a vételár utolsó részeként folyósítják a bankok akkor, ha a szükséges önerő már kifizetésre került. A CSOK igényléshez az adásvételi szerződésnek is tartalmaznia kell, hogy a vételár utolsó része a támogatásból kerül megfizetésre. Ha a vételárat banki hitelből már kiegyenlítette, akkor a támogatás utólag nem vehető igénybe.

Kati szerint:

2018-04-07 - 22:45

Azt szeretném kérdezni, hogy ingatlan van a nevem, de szeretném bővíteni, felvenni a csokot 3 gyerekre, csak az a bibi, hogy a házon van tartozás, de fizetem.
Így lehetséges? Szükséges az önerő?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-08 - 05:42

Kedves Kati!
Bővítése esetén az érintett lakás építése, bővítése vagy vásárlása érdekében felvett lakáscélú hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt, valamint az építkezés helyéül szolgáló építési telek megvásárlására felvett hitelintézeti, illetve lakás-takarékpénztári kölcsönt biztosító jelzálogjog előzheti meg. Kérdés tehát, hogy milyen célra felvett tartozás van a házon.

Attila szerint:

2018-04-07 - 19:53

Már egy hónapja lassan beadtam a papírokat még a régi rendszerben.
Meddig kell még várni a hitelbírálatra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-08 - 05:35

Kedves Attila!
A folyamatban lévő elbírálással kapcsolatban az érintett bankfiók tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Kati szerint:

2018-04-08 - 14:16

Végrehajtás tartozás pl. telefon tartozás, víz stb. ki szeretném rendezni, de főképp tetőtérre szeretnem a szocpolt felvenni.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-09 - 04:44

Kedves Kati!
Adósságrendezésre a CSOK nem vehető fel. Arról, hogy tetőtér-beépítésre milyen feltételekkel igényelhető a támogatás, IDE kattintva tájékozódhat.

István szerint:

2018-04-01 - 20:18

Üdv.
Az érdekelne, hogy egy gyerek után meglévő ingatlan felújítására igénybe vehető? Párom és Én nem vagyunk házastársak.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-02 - 05:12

Kedves István!
A CSOK lakásfelújításra sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitel igényelhető. Amennyiben a hitellel történő finanszírozás is érdekli Önöket, kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink ismertetni fogják az Önök által elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókat!

Dávid szerint:

2018-03-29 - 18:42

Üdv.
Érdeklődnék, hogy családi ház bővítéséhez is kérik a 180 napos tb jogviszonyt vagy csak a vásárláshoz?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-30 - 06:08

Kedves Dávid!
A 180 napos TB jogviszony igazolás lakásbővítéshez igényelt CSOK esetén is szükséges. A bővítésre vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva tekintheti meg.

Mercédesz szerint:

2018-03-26 - 13:40

Üdv.
Harmadik baba áprilisban érkezik és használt házat szeretnénk vásárolni, mivel albérletben élünk. Férjem jelenleg napi bejelentett munkahellyel rendelkezik, de ígéretek szerint állandóra lesz bejelentve. Számít ez? Vagy a napi bejelentés is beleszámolható?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-31 - 14:13

Kedves Mercédesz!
Mivel a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet, ezért véleményünk szerint napi bejelentéssel nem teljesíthető a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárás. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP tud adni Önöknek.

Szandi szerint:

2018-03-26 - 13:24

Üdvözlöm!
Adó-visszatérítés érdekelne minket! Mindketten külföldön dolgozunk, de Magyarországon építkezünk, nem generál kivitelezővel készül a házunk!
Pontosan mi is kell nekünk, hogy megkapjuk?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-31 - 14:11

Kedves Szandi!
Az adó-visszatérítési támogatásra való jogosultsághoz legalább egyikük részéről elegendő a legalább 180 napos EGT állambeli TB jogviszony igazolása és annak vállalása, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Gabriella szerint:

2018-03-22 - 13:57

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy szeretnénk egy használt családi házat venni, de a párom tavaly örökölt egy fél ingatlant, amit értékesített 1.300.000 Ft-ért, amit beleforgatnánk a megvásárolt ház árába. A megvásárolni kívánt ház eladási ára 3.500.000 Ft lenne és három gyermekünk van. Ilyen esetben megkaphatjuk-e a három gyerekre járó 2.200.000 Ft csokot, vagy önerőre is szükségünk van, mert az egyik banktól ezt a felvilágosítást kaptuk, hogy a 1.300.000 Ft nem elég, még tegyünk hozzá 800 000 Ft-ot.
Akkor kérdezem én, mennyi csokot kapok a három gyerekem után 1.400.000 Ft-ot?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 06:33

Kedves Gabriella!
Adott esetben megoldható, hogy a vételárat a 3 gyermek után járó 2,2M Ft összegű CSOK-ból és az 1,3M Ft összegű önerőből fizessék.

Lala szerint:

2018-03-22 - 08:57

Üdv,
Azt szeretném megtudni, hogy ha 3 gyerek után felvettem a 2,2M Ft CSOK-ot 3 éve (sajnos még a 10+10 előtti CSOK) használt lakás vásárlására, és most szeretnék egy teljesen új házrész (bővítésbe) belefogni az alapoktól a tetőig, akkor jogosult vagyok-e a 10-2,2 CSOK-ra, hiszen ahogyan olvastam a mostani 03.15-i rendeletmódosítás következtében elvileg bővítésre is igénybe vehető a 10M CSOK. A pénzintézetek nem igazán tudnak sajnos semmi épkézláb információval szolgálni.
Napokon belül szeretném kezdeni az építkezést (saját erőből ameddig kitart), kérem szíves tájékoztatásukat…hátha sikerülne kihasználni ezt a 7,8M lehetőséget.
Köszönöm előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 05:20

Kedves Lala!
A 10 milliós CSOK meglévő lakóingatlan bővítéséhez sajnos továbbra sem vehető igénybe. A bővítésre vonatkozó változásokról IDE kattintva tájékozódhat.

Ferenc szerint:

2018-03-19 - 07:53

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy az utóbbi időben többször lehetett olvasni arról, hogy használt ház vásárlásnál is igénybe vehető a 10+10.
Ez mennyire valós vagy mennyi ennek az esélye, hogy megvalósul?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-20 - 06:19

Kedves Ferenc!
Ilyen információról nincs tudomásunk. A 10+10 milliós támogatás kizárólag új építésű lakóingatlan vásárlásához vagy új lakóház építéséhez igényelhető. Ezt támasztja alá a jelenleg hatályos CSOK rendelet is.

Károly szerint:

2018-03-18 - 18:28

A kérdésem, hogy hány gyermekre tudom felvenni a CSOK-ot. Összesen 4 kiskorú gyerekem van: 3 egy már megszűnt házasságból, és 1 a jelenlegi kapcsolatomból (nem bejelentett élettársi viszony). A 3 gyerek közös felügyelet alatt van. Jelenleg 2 gyerek él a háztartásban (1 a korábbi házasságból és 1 a mostani kapcsolatból – 2 gyerekre kapjuk a családi pótlékot is). Van ingatlan tulajdonom, de a volt feleségem él a hitelre vásárolt lakásban a másik 2 gyerekkel. Erre a lakásra még érvényben van a hitel (én vagyok a adós). A házasságból született 3 gyerekből az elsőre vettünk fel szocpolt. Most szeretnénk házat venni az élettársammal.
Kérdésem, hogy tudok-e akár a 3 gyerekre járó összeget is igénybe venni, ha igen milyen feltételek kell, hogy teljesüljenek ehhez?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 03:45

Kedves Károly!
CSOK igénylésénél azokat a gyermekeket lehet figyelembe venni, akik az igénylők eltartottjaként az igénylőkkel közös háztartásban élnek és a célingatlan is együtt költöznek. Jelen esetben ez 2 gyermek lenne, az Ön korábbi házasságából született 1 gyermek és a mostani kapcsolatból született 1 közös gyermek. Két gyermek után használt ház vásárlásakor a CSOK összege 1.430.000 Ft, új lakás vásárlásakor 2.600.000 Ft. Ha korábbi házassága során azon gyermek után kaptak szocpolt volt feleségével, aki után Ön most CSOK-ot igényel, akkor az 1.430.000 Ft-ot, illetve a 2.600.000 Ft-ot még csökkenteni szükséges a korábban kapott támogatás felvétel és az így fennmaradó összegre lehetnek jogosultak.
Ahhoz, hogy 3 gyermek után tudjanak CSOK-ot igényelni, szükséges, hogy a 3. gyermek is az Önök eltartottja legyen és Önökkel közös háztartásban éljen, valamint a célingatlanba szintén Önökkel költözzön.

Károly szerint:

2018-03-26 - 11:19

Köszönöm válaszukat. Még abban kérek segítséget, hogy milyen iratokkal kell alátámasztani, hogy adott gyermek az eltartottam. Mitől lesz az hivatalosan is? (bírósági végzés? családi pótlék? állandó lakcím? – jelenleg egy az állandó lakcímünk, a bírósági végzés szerint a 3 közös gyermekből 2 került hozzám, de családi pótlékot 1 után kapok)

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-31 - 14:09

Kedves Károly!
A két gyermek utáni CSOK jogosultságot a gyermekek lakcímkártyájával tudja igazolni.

Ádám szerint:

2018-03-15 - 17:14

Kedves hölgyem vagy uram,
lehet-e egy létező és egy ígért gyerek után igényelni használt lakás vásárlására CSOK-ot, ha nem vagyunk házasok és bejegyzett élettársak se?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-18 - 16:24

Kedves Ádám!
Vállalt gyermek után kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető CSOK, amennyiben a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti. Élettársak – az élettársi kapcsolatról elég nyilatkozni a CSOK kérelemben – meglévő gyermek után, illetve magzat esetében a betöltött 12. hét után lehetnek jogosultak a kedvezményre.

József szerint:

2018-03-10 - 18:32

Üdvözlöm!
Bővítésre szeretném igénybe venni a csok-ot. Házasok vagyunk a nejemmel, és van 3 kiskorú gyermekünk. A bővíteni kívánt ingatlanban én vagyok az egyedüli tulajdonos 100%-ban.
Így is igénybe tudjuk venni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-12 - 05:38

Kedves József!
A CSOK igénybevételével bővíteni kívánt lakóingatlanban házastársak, élettársak igénylése esetén mindkét félnek kell rendelkeznie az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal. A jogosultsághoz feleségének is tulajdonrészhez kellene jutni a házban még a CSOK kérelem benyújtása előtt. Nem feltétel azonban az 50-50%-os tulajdoni arány.

József szerint:

2018-03-12 - 09:14

Üdvözlöm!
Köszönöm a válaszát! Az ingatlanon jelzáloghitel van. Van rá lehetőség, hogy a nejemnek ajándékozzak egy részt az ingatlanból? A hitelnél is adóstársam. Banknak kell a beleegyezése, vagy hogyan kezdjek neki?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-14 - 11:42

Kedves József!
Jelzáloghitellel terhelt ingatlan esetén az ajándékozáshoz a jelzálogjogosult bank hozzájárulása szükséges. Javasoljuk, hogy ez ügyben egyeztessen az érintett pénzintézettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-09 - 03:57

Kedves Marika!
A CSOK-kal finanszírozott lakóingatlant érintően nincsen szerkezeti megkötés, tehát az, hogy vályog az ingatlan, önmagában nem kizáró ok, ha a lakóház minden egyéb CSOK feltételnek megfelel.
Vállalt gyermek után akkor igényelhetik a támogatást, ha házasok és legalább egyikük 40 év alatti.

Ferenc szerint:

2018-03-08 - 20:53

Magyarországi TB jogviszony vállalása
A további változtatás azoknak a családok kedvez, akik jelenleg külföldön élnek, de a kedvezményt igénybe véve haza szeretnének költözni. A 10 millió Ft-os CSOK jogosultsághoz ugyanis jelenleg 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolását kérik a hitelintézetek, míg február 15-től az igénylőknek csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül TB jogviszonyt létesítenek.
Kérem, legyen szíves értelmezni a cikkben ezt! Mert ez így számomra értelmezhetetlen. Nekik nem kell igazolniuk 2 év Tb jogviszonyt külföldről?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-13 - 16:39

Kedves Ferenc!
A 10 milliós CSOK jogosultsághoz a CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában az igénylők legalább egyike – legalább 2 éve folyamatosan – ideértve azt is, ha a legalább 2 év folyamatos biztosításban legfeljebb harminc nap megszakítás van – kereső tevékenysége alapján valamely más Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozik, és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja, valamint teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi, a Tbj. 5. §-a szerinti biztosítottá válik. Információink szerint tehát nekik is igazolniuk kell a 2 év TB jogviszonyt.

Jenő szerint:

2018-03-07 - 14:51

Tisztelt Szakértő(k)!
A 10+10m-s CSOK esetén a 2 év TB jogviszony igazolási kötelezettség nem változott, igaz?
Ehhez kapcsolódóan a legfeljebb 30 nap megszakítás kizárólag közbülső 30 nap lehet, vagy például lehet 23 hó aktuálisan folyamatos jogviszonyra kérni ilyen igazolást? (ti. hosszabb kiesés utáni 23. hónapban)
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-08 - 06:18

Kedves Jenő!
A 2 éves TB jogviszony elvárás nem változik a 10M-s CSOK esetén. 23 hónap TB jogviszony még nem elegendő, a 30 nap megszakítás a 24 hónap alatt lehetséges.

Dávid szerint:

2018-03-05 - 07:56

Az új szabályozás a maximum 5 millió Ft-os adó-visszatérítési támogatás lehetőségét a nyugdíjasokra is kiterjeszti. Ez mire vonatkozik? Hogyan értendő? Mire igényelhetik vissza a nyugdíjasok, tudomásom szerint ők nem kaphatnak Csok-ot.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-12 - 06:31

Kedves Dávid!
Az adó-visszatérítési támogatás (ÁFA visszatérítés) új lakóház építése esetén vehető igénybe a bekerülési költségre maximum 5M Ft-ig. Független a gyermekek számától. Ezt a kedvezményt 2018. március 15-től nyugdíjasok is igénybe vehetik. Erről bővebben ITT olvashat.

Dávid szerint:

2018-03-04 - 11:40

Üdv.
Érdeklődnék, hogy munkaviszonyt kérnek-e lakásvásárláshoz, vagy elég-e, ha magam után fizetem a Tb-t?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 17:08

Kedves Dávid!
A CSOK jogosultsághoz társadalombiztosítási jogviszony szükséges. Ha maga után fizeti a egészségbiztosítási járulékot, még nem lesz TB jogviszonya, csupán az egészségügyi szolgáltatásokra lesz jogosult.

József szerint:

2018-03-03 - 15:49

Megkezdett lakásbővítésnél a 2.300.000 Ft mellett igényelhető az ÁFA visszatérítés 3 meglévő gyermek esetén?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 16:41

Kedves József!
Lakásbővítés esetén sajnos nincs lehetőség ÁFA visszatérítés igénybevételére.

Alleta szerint:

2018-02-28 - 15:42

Jó napot.
Alleta vagyok. Azt szeretném megkérdezni, hogy az erkölcsi az fontos a csokhoz használt lakásvásárlásnál?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-03 - 14:36

Kedves Alletta!
A módosított CSOK rendelet alapján továbbra is feltétel, hogy az igénylő büntetőjogi felelősségét az 1. melléklet szerinti bűncselekmény elkövetése miatt bíróság nem állapította meg, vagy büntetőjogi felelősségét a bíróság az 1. melléklet szerinti bűncselekmény elkövetése miatt megállapította, de a CSOK igénylésének időpontjában az igénylő e bűncselekmények vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült. A büntetlen előéletről az igénylő a kérelem benyújtásakor büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik, amely nyilatkozathoz csatolni kell az igénylő írásbeli hozzájárulását ahhoz, hogy a hatósági bizonyítványban foglalt személyes adatokat a hitelintézet és a járási hivatal a CSOK-ra való jogosultsága megállapításának céljából és időtartamára kezelje.

István szerint:

2018-02-28 - 12:12

A fiam részben újjáépítette meglévő ingatlanát és tetőteret épített föléje. Mivel a pénz elfogyott, a felső tetőtérből csak a tetőszerkezet van készen, így csak a földszintet lakják. Ezalatt az idő alatt megszületett a 3. gyermek és szerették volna a 2.300.000 forintos támogatást megkapni, de az OTP szerint a hiteligényléssel egyszerre lehetett volna kérni. A menyem rendelkezik egy harmad tulajdonrésszel egy testvérével közös ingatlanból, melyet édesanya használ.
Joguk van a fenti összeghez és ÁFA visszatérítéshez vagy valami máshoz?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
István

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 06:08

Kedves István!
Az ÁFA visszatérítést bővítéshez sajnos nem lehet igényelni. 2018. március 15-től viszont a CSOK folyamatban lévő bővítéshez is igénybe vehető. Esetleg azt kellene megkérdezniük, hogy pótköltségvetés benyújtásával jogosultak lehetnének-e ez alapján a támogatásra. Menye 1/3 lakástulajdona nem jelentene kizáró okot. Március 15-től már használt lakás esetében sem kell vizsgálni az igénylők meglévő lakástulajdonát, jóllehet menye 1/3 tulajdona korábban sem jelentett volna kizáró okot. További feltétel azonban, hogy a bővítendő lakásban – házastársak igénylése esetén – mindkét félnek legyen tulajdonrésze. Ha csak fia a tulajdonos, akkor sajnos nem lehetnek jogosultak a támogatásra.

Tamás szerint:

2018-02-27 - 20:36

Tisztelt Hitelnet.hu!
Érdeklődni szeretnék, hogy a fent leírt módosítási tervezet jelenleg már hatályba került-e? Fontos lenne számunkra a 180 napos benyújtási határidő, tehát ezzel számolhatunk már, vagy még mindig a 120 nap az irányadó?
Előre is köszönöm szépen a válaszukat!
Üdvözlettel,
Tamás

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-28 - 05:49

Kedves Tamás!
A módosítás még sajnos kihirdetésre sem került, tehát a jelenleg érvényes előírások szerint kell eljárni. A CSOK kérelem jelenleg az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül igényelhető. Bővebb tájékoztatást ITT olvashat.

Anikó szerint:

2018-02-27 - 19:42

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni. Vettem egy házat részletre, nem banki, de 4 év múlva jár le a részlet! A csokot igénybe vehetem-e, ha nincs még a nevemen a ház, csak szerepelek a tulajdoni lapon! 2 gyermekem van! Közmunkás vágyok.
Üdvözlettel.
Anikó

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-28 - 05:44

Kedves Anikó!
A megadott információk ismeretében sajnos nem tudjuk megmondani, hogy jogosult lehet-e CSOK-ra. Meghatározó az adásvételi szerződés tartalma és dátuma. A CSOK az adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belül igényelhető a vételár kifizetéséhez. A támogatást a hitelintézet a vételár utolsó részleteként folyósítja akkor, ha a saját erő már megfizetésre került.

Orsolya szerint:

2018-02-27 - 11:57

Ha a közeljövőben bizonyos önerővel használt házat vennénk férjemmel, 1 meglévő gyermek és 1 vállalt gyermek után jogosultak vagyunk CSOK-ra (nincs semmilyen tartozás, tb folyamatos mindkettőnknél), élnénk ezzel a lehetőséggel. De a későbbiekben pedig úgy alakulna, hogy új házat szeretnék építeni, a használt házra felvett hitelt addig vissza is tudnánk fizetni (az elidegenítési tilalom mindenképp rákerül 10 évre a házra, akkor is, ha a hitelt a vállalt időn belül rendezzük?)
2 meglévő gyermek után, ha már használt házra igényeltünk CSOK-ot, új építésűre felvehető 2 gyermek utáni összeg? Vagy ilyen esetben már nincs rá lehetőség?
Üdvözlettel: Orsolya

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-27 - 14:09

Kedves Orsolya!
A CSOK igénybevételével vásárolt használt lakásra 10 éves időtartamra minden esetben bejegyzésre kerül az elidegenítési és terhelési tilalom. Ha ezen időszak alatt új lakóingatlant építenek a 2 gyermek utáni CSOK különbözet igénybevételével, akkora 10 éves bentlakási kötelezettséget az újabb ingatlanban kell teljesíteni.

Rita szerint:

2018-02-26 - 18:11

Egy gyerek után igénybe vehető a csok, ha már évek óta a nevemen van a tehermentes ingatlan?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-27 - 05:00

Kedves Rita!
A CSOK visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Rita szerint:

2018-02-26 - 12:41

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék. Van 2 gyerekünk és bevállaljuk a 3.-at. A csokot bővítésere szeretnénk felvenni, tetőtér beépítésre.
Nos a kérdésem az lenne, hogy milyen előírások vannak a tetőtér beépítéshez, pl: kell-e új tető? Kötelező-e fürdő fentre? Mennyi összegre vagyunk jogosultak?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-27 - 04:45

Kedves Rita!
Nem feltétel sem az új tető, sem külön fürdőszoba a tetőtérben. Az a lényeg, hogy legalább egy szoba (hasznos alapterület minimum 8 m2) kialakításra kerüljön a tetőtérben. A CSOK összege 3 gyermek után 2,2M Ft. Ám bővítéshez jelenleg a hitelintézet által elfogadott költségvetés maximum 35%-a vehető fel. Ez az előírás a közeljövőben várhatóan változni fog, de erről pontos információnk még nincs, mert az erre vonatkozó rendelkezés még nem került kihirdetésre. Erről bővebben ITT olvashat.

Zsanett szerint:

2018-02-26 - 12:25

Jó napot!
Én és a párom igénybe szeretnénk venni a csokot. 6 kiskorú gyermekünk van.
A kérdésem az lenne, hogy már 15 éve együtt élünk, igaz nem vagyunk házasok. Ennyi év után is szükséges még esküdnünk ahhoz, hogy igénybe tudjuk venni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-26 - 14:25

Kedves Zsanett!
Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nem feltétel a házastársi kapcsolat, élettársak is jogosultak lehetnek rá.

Dávid szerint:

2018-02-26 - 12:03

Érdeklődnék, hogy miért kivételeznek a magyar és a külföldön élő magyarok közt? Nekik megengedik azt, hogy utána legyen tb jogviszonyuk, nekünk miért nem? Vagy akkor azt csinálom, hogy bejelentkezek 1-2 hónapra külföldre az egyik ismerősömhöz, utána már én nekem is megjár? Vagy hogy akarják ezt?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-26 - 14:23

Kedves Dávid!
A CSOK rendelet megalkotásával kapcsolatos észrevételeivel az ebben illetékes minisztériumhoz fordulhat.

Dávid szerint:

2018-02-26 - 15:25

Értem, és azt hol tehetem meg, kinek kell írni ez felől?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-27 - 04:59

Kedves Dávid!
Családtámogatási ügyekben az Emberi Erőforrások Minisztériumának jelezheti észrevételeit.

Barbara szerint:

2018-02-26 - 11:04

Kedves Hölgyem/Uram!
Szeretnék információt kapni egy igen kényes ügy kapcsán. Van 2 gyerekem, harmadik úton. Soha nem volt munkaviszonyom, mert fiatalon lettem anya. Egyedül nevelem a gyerekeimet, élettársam már nincs.
Szeretném tudni, így is lehet-e építeni vagy csak akinek volt munkahelye? Gyes számít-e?
Egy másik kérdésem is lenne: vásárlásra vagy építésre megkaphatom-e a csokot?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-26 - 14:11

Kedves Barbara!
A 3 gyermek után igénybe vehető, 10M-s CSOK jogosultsághoz legalább 2 éves TB jogviszony szükséges. A gyes nem számít TB jogviszonynak, így ebben az esetben sajnos nem lehet jogosult a támogatásra.

Erzsébet szerint:

2018-02-25 - 23:39

Üdvözlöm.
Én azt szeretném megtudni, hogy mit takar az, hogy nem lesz hitelbírálati díj? Mert úgy tudom, hogy eddig kellett a bankba fizetni kb. 70.000 Ft-ot akkor, ha valaki csok-ot igényelt.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-26 - 06:07

Kedves Erzsébet!
A hitelintézet a támogatott személytől a CSOK-ra való jogosultság elbírálásáért a CSOK összegének 1,5 százalékának megfelelő, de legfeljebb 30 ezer forint bírálati díjat kérhet, mely összeg nem tartalmazza az értékbecslés és a helyszíni szemle díját. Ha a támogatott személy a hitelintézettől lakáscélú kölcsönt is igényelt, a CSOK-ra való jogosultság elbírálásáért és folyósításáért a hitelintézet díjat vagy egyéb ellenszolgáltatást nem számíthat fel.

Mária szerint:

2018-02-26 - 11:31

Üdvözlöm.
Szeretnék némi segítséget kérni. Van 3 gyerekem. Soha nem dolgoztam. Nincs hitelem. Szeretnék építkezni vagy lakást venni.
Igényelhetek csokot?
Kell-e önrész vagy hogyan tudnám igénybe venni?
Egyáltalán igényelhetem, ha nem volt munkaviszonyom?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-26 - 14:16

Kedves Mária!
Munkahely hiányában sajnos nem rendelkezik a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszonnyal, így a támogatás igénybevételére sajnos nem jogosult.

Ági szerint:

2018-02-25 - 10:10

Van egy 6 éves gyermekem. Ő utána szeretnénk igénybe venni a csokot. 8 éven keresztül építettünk hitelből és saját erőből egy lakást (amin még nincs lakhatási engedély).
A kérdésem az lenne, hogy valamilyen formában ki tudnánk-e használni a csokot? Mivel a párommal elmúltunk mindketten 40 évesek, így gyerekvállalás már nem jöhet szóba.
Bővítés is szóba jöhet?
1 gyerek után mennyit igényelhetünk (hitelt nem szeretnénk)?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-26 - 05:29

Kedves Ági!
Az építkezésre vonatkozó bővebb információk ismeretében tudnánk pontos választ adni kérdésére. Például mikori az építési engedély, érvényes-e még, milyen készültségen áll jelenleg az építkezés, melyik bank és mekkora összegű építési hitelt folyósított, mekkora a költségvetés, stb.
Használatbavételi engedéllyel nem rendelkező ingatlan bővítéséhez a CSOK nem vehető igénybe. A lakószobával történő bővítéshez előbb meg kellene szerezni a használatbavételi engedélyt és elintézni az épületfeltüntetést.

Iván szerint:

2018-02-24 - 21:27

Helló!
Érdeklődni szeretnék, hogy az a változás amit írtak az érvényes mindenki számára vagy csak a külföldi magyarok részére? Mármint, hogy a 180 napon belüli TB igazolást is lehet vállalni. Ez a utólagos 180 napos TB igazolás az csak a 10.000.000 Ft-os összegre vonatkozik vagy minden egyébre is?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-25 - 07:28

Kedves Iván!
A vonatkozó rendeletmódosítás még nem hatályos, nem jelent meg a Magyar Közlönyben, így a pontos részletek nem ismertek. Az illetékes minisztérium tájékoztatása szerint a jelenleg külföldön dolgozók esetében lesz lehetőség a magyarországi TB jogviszony létesítésének vállalására. Ha lesz pontos információink, honlapunkon be fogunk számolni róla. Kérjük, addig is kövesse új bejegyzéseinket!

Enikő szerint:

2018-02-24 - 08:07

Lakásfelújításra szeretnék felvenni, 53 nm, 50% tulajdon van és két eltartott kiskorú gyermekem. A harmadik gyermekem már 20 éves, de velem el mindhárom. Egyedülálló, 12 éve folyamatos munkaviszonyom van.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-24 - 13:12

Kedves Enikő!
A CSOK lakásfelújításra sajnos nem vehető fel. Erre a célra lakáshitel igényelhető. Ha érdeklik a lakáshitel lehetőségek, Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt online adatlapunk kitöltése után.

Erzsébet szerint:

2018-02-24 - 05:42

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, felújítás szerepel-e a módosításokban? Azaz pontosabban tetőfelújítást szeretnénk és napkollektorokat szereltetni.
Erre van-e támogatás? Egy gyermekünk van.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-24 - 07:07

Kedves Erzsébet!
A CSOK felújításra, korszerűsítésre információink szerint a módosítást követően sem lesz igényelhető.
Erre a célra lakáshitel igényelhető. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik Önöket, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink személyre szabottan fogják Önöket tájékoztatni. Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Róbert szerint:

2018-02-24 - 08:42

Üdvözlöm!
Fogós lesz a kérdésem a kissé bonyolult helyzet miatt 🙂
Három gyermekem van két kapcsolatból. Előző házasságomból kettő, akikre annak idején felvettük a szocpolt ez fontos.
Jelenlegi élettársammal vásároltunk egy ingatlant, amit bővíteni szeretnénk, mivel született egy közös gyermekünk.
Viszont a másik két gyermek is a bíróság döntése alapján felváltva gondozottként szerepel.
Jelenleg egy megkezdett lakásbővítés van folyamatban érvényes építési engedéllyel.
Kérdésem, hogy ebben az esetben mekkora csok összegre vagyok jogosult?
Köszönöm válaszukat.
Tisztelettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-25 - 07:04

Kedves Róbert!
Jelenleg folyamatban lévő bővítésre sajnos nem igényelhető a CSOK. Az ezzel kapcsolatos változások még nincsenek érvényben és egyelőre információnk sincs arról, hogy mikor várható a hatályba lépés.
Ha már folyamatban lévő bővítésre is igényelhető lesz a CSOK, úgy a korábbi házasságból született gyermekek abban az esetben lesznek figyelembe vehetők, ha a jogerős bírósági végzés alapján Önnél kerültek elhelyezésre és Önnel közös lakcímen élnek.

Attila szerint:

2018-02-23 - 19:28

Mikor léptetik már hatályba a változtatásokat?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-24 - 05:34

Kedves Attila!
Egyelőre még a módosító rendelkezések kihirdetéséről sincs sajnos információnk.

Erika szerint:

2018-02-23 - 09:41

Szép Napot!
Szeretném kérdezni, használt lakást vettünk 2014-ben. Akkor nem volt csok. Most született egy gyermekünk.
Kérhetnék a csokot?
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-23 - 12:44

Kedves Erika!
A CSOK már megvalósult lakásvásárlás esetén, visszamenőlegesen sajnos nem vehető igénybe. Újabb lakáscél estén lehetnek jogosultak a kedvezményre.

Gyula szerint:

2018-02-22 - 11:36

Szia.
Érdeklődnék, ha van egy házunk, szeretnénk kibővíteni, hogy elférjen a harmadik baba.
Mekkora összegre vagyunk jogosultak?
Tetőtér-beépítéssel vagy tetőtér-átépítéssel megoldható a bővítés vagy alapterület bővítés kell-e?
Ráérek az igénylés után keresni szakit?
Az államtól mikor kapom meg az összeget, előre vagy utólag?
Ha hitel nem szükséges, akkor probléma, hogy BAR listás vagyok egy telefonszámla miatt?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-22 - 15:18

Kedves Gyula!
3 gyermek után 2,2M Ft összegű CSOK igényelhető, de bővítés esetén meghatározó, hogy mekkora a bővítés bekerülési költsége. Jelenleg a hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-át kell számlával igazolni, s a CSOK összege nem haladhatja meg ennek 50%-át. Ez fog várhatóan változni, de a pontos részletek még nem ismertek, mert a CSOK rendelet módosítása még nem került kihirdetésre.
Legalább egy 8 m2 hasznos alapterületű szobával kell bővülnie az ingatlannak. A bővítés tetőtér-beépítés és hozzáépítés által egyaránt megvalósulhat.
Jelenleg csak akkor vehető igénybe a CSOK bővítésre, ha a CSOK kérelem benyújtásakor még nem kezdődtek el a munkálatok, de várhatóan ez is változni fog a közeljövőben. A támogatás folyósítása a készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik. A CSOK jogosultságot nem zárja ki a BAR lista.

Dávid szerint:

2018-02-22 - 11:30

A további változtatás azoknak a családok kedvez, akik jelenleg külföldön élnek, de a kedvezményt igénybe véve haza szeretnének költözni. A 10 millió Ft-os CSOK jogosultsághoz ugyanis jelenleg 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolását kérik a hitelintézetek, míg február 15-től az igénylőknek csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül TB jogviszonyt létesítenek.
ÜDV: Érdeklődnék, hogy ez csak a külföldön élőkre vonatkozik majd ha törvénybe jön vagy a Magyarországon élőknek is, akiknek nincs munkahelyük, de 180 napos TB van gyesből kifolyólag?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-22 - 15:04

Kedves Dávid!
Mivel a CSOk rendelet módosítása még nem került kihirdetésre, ezért a TB jogviszonnyal kapcsolatban sajnos nincs bővebb információnk. Ha lesz, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Dávid szerint:

2018-02-22 - 16:03

Értem: és ön szerint mennyi idő kb. míg ez törvénybe lép?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-22 - 16:17

Kedves Dávid!
Ezt sajnos nem tudjuk megmondani.

Dávid szerint:

2018-02-22 - 16:46

És ha ez törvénybe lép, erre az oldalra fogja kiírni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-23 - 04:30

Kedves Dávid!
Igen, itt lesz olvasható.

Patrícia szerint:

2018-02-22 - 06:01

Üdvözlöm!
Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy az 2018-as Csok változás alapján sem kaphat olyan gyesen lévő anyuka tb igazolást, akinek nincs bejelentett munkahelye? Munkaügyibe voltam bejelentkezve, mikor gyesre kerültem. Egyáltalán mit értünk jogviszony alatt? Már az adásvételit is megírtuk a kiszemelt házhoz és most közölték, hogy nem kaphatok igazolást. Abban reménykedtem, hogy a nemsokára életbe lépő csok változás alapján hátha mégis jogosult lehetnék.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-22 - 06:12

Kedves Patrícia!
Csak gyes esetén, ha nincs mellette munkaviszony, információink szerint nem adható ki a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás. A várható módosítás még nem került kihirdetésre, így az ezzel kapcsolatos esetleges változásokról pontos információval nem rendelkezünk.
Annak, hogy mely esetekben adható ki az igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás, az OEP honlapján tud utánanézni.

Tünde szerint:

2018-02-21 - 14:16

Üdv!
Az lenne a kérdésem, igényelhető a csok abban az esetben, ha lejárt a közmunkám december 31.-én, a férjem külföldön dolgozik, ott van bejelentett munkahelye. Használt lakást szeretnénk venni, már minden papírunk megvan, értékbecslő, stb. Ami hiányzik a 180 napról a tb igazolás.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-22 - 05:27

Kedves Tünde!
A hatályos CSOK rendelet értelmében a jogosultsághoz legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszony szükséges, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. A külföldi TB jogviszony az igényléshez jelenleg nem fogadható el. Ha Ön sem rendelkezik magyarországi TB jogviszonnyal jelenleg, úgy az erre vonatkozó feltétel nem teljesítése miatt sajnos nem lehetnek jogosultak a CSOK-ra.

László szerint:

2018-02-21 - 05:49

Beharangozták a CSOK 2018-as változásait korábban, hogy február 15-től lesz érvényes.
Még nem jelent meg, mikor és mi várható?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-21 - 06:02

Kedves László!
Közelebbi információnk sajnos nincsen a CSOK módosítás kihirdetéséről és várható hatályba lépéséről. Pontos tájékoztatást talán az ebben illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium tud adni.

Csaba szerint:

2018-02-20 - 23:08

Üdv!
Feleségemmel 3 gyermekünk van, egy 10 éves, egy 8 éves és egy 9 hónapos! Építettünk egy házat, ami még nincs kész teljesen, a feleségemé a ház, Én csak haszonélvező vagyok.
Felvehető így az emelt CSOK?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-21 - 05:33

Kedves Csaba!
A CSOK igénybevételével épített házban házastársak esetén mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie, s haszonélvezeti jog az ingatlanon nem lehet. Ebből következően a CSOK-ot sajnos nem tudják igénybe venni olyan lakásépítéshez, melynél csak a felesége tulajdonos, Ön pedig haszonélvező.

Csaba szerint:

2018-02-20 - 14:12

Jó napot.
Lehet-e már tudni valamit az új rendeletről azonkívül, hogy elvileg könnyebb lesz? Él-e, vagy élni fog-e az új jogszabály? Ha még nem él, a régi szabályok szerint kell eljárni?
Fontos kérdés: Miután megegyezünk az eladóval mindenben, az ügyvédi adás-vételi szerződés megkötése az első? Utána a papírok beszerzése, stb.
Köszönöm a válaszokat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-20 - 14:18

Kedves Csaba!
A CSOK rendelet módosítása a mai napig még nem került kihirdetésre a Magyar Közlönyben, így bővebb információval sajnos nem rendelkezünk. Ha lesz új információnk, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!
Egyelőre a jelenleg érvényes szabályok szerint kell eljárni CSOK igénylés során. Mint ahogy azt már korábbi válaszunkban megírtuk, elsőként minden esetben meg kell ismerni a CSOK feltételeket és annak kell utánanézni, hogy azok maradéktalanul teljesülnek-e esetünkben. Már ebben a témában is készséggel állnak rendelkezésre Szakértőink! Amennyiben kölcsönt is szeretnénk felvenni, úgy célszerű elvégeztetni az előzetes hitelbírálatot. Irodáinkban mind az előzetes hitelbírálat, mind a teljes körű CSOK és hitelügyintézés díjmentes! Pozitív előbírálat esetén következhet az adásvételi szerződés megkötése, majd a CSOK kérelem hitelintézethez történő benyújtása.

Imre szerint:

2018-02-20 - 10:47

Érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e tudni, mikor hirdetik ki, hogy a nyugdíjasokra is kiterjesztették az építkezési ÁFA visszatérítésének lehetőségét. Vélhetően mikor jelenik meg ez a Magyar Közlönyben.
Válaszukat előre is köszönöm.
2018. 02. 19.
Üdvözlettel.
Imre

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-20 - 10:52

Kedves Imre!
A rendeletmódosítás kihirdetésének időpontjáról sajnos nincs közelebbi információnk. Amint rendelkezünk bővebb információval, honlapunkon be fogunk számolni róla.

Sándor szerint:

2018-02-18 - 20:46

Tisztelt szakértő!
Igaz-e az, hogy ha nekem az előző feleségemmel volt egy nem teljesült megelőlegező kölcsönünk a 2. gyermekre azért, mert 2006-ban elváltunk, akkor ebben az esetben a jelenlegi feleségemmel a 2 közös gyermekünk mellett nem vállalhatjuk be a harmadik gyermeket új családi ház építéséhez a 10+10 millióhoz, mert nem vagyunk rá jogosultak az annak idején nem teljesült megelőlegező kölcsön miatt?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-19 - 05:50

Kedves Sándor!
Sajnos igaz. Ezt a vonatkozó kormányrendelet kimondja. Erről bővebben ITT olvashat.

Éva szerint:

2018-02-17 - 04:38

Más helyen olyan híreket olvastam, hogy használt lakásra is bevezetik nagycsaládosoknál a 10M igényelhető összeget.
Várható-e?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-17 - 05:36

Kedves Éva!
Nincs olyan információnk miszerint használt lakásra is igényelhető lenne a jövőben az emelt összegű támogatás.

Éva szerint:

2018-02-17 - 06:19

Köszönöm.

Jenő szerint:

2018-02-16 - 16:00

Tisztelt Hitelnet!
Nekem elsőre úgy tűnik, hogy a 10+10-es CSOK tekintetében nem változott a 2 éves TB jogviszony igazolásra vonatkozó kritérium.
Meg tudnák ezt erősíteni vagy cáfolni?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-17 - 05:07

Kedves Jenő!
A módosítás – a korábbi hírekkel ellentétben – még nem lépett hatályba, illetve még nem került kihirdetésre.

Noémi szerint:

2018-02-15 - 18:17

Üdvözlöm.
Házasok vagyunk. Páromnak nincs, nekem sajnos van köztartozásom. Február 15.-ei módosítással így igénybe tudjuk venni a csokot 2 gyerekre használt lakásvásárlásra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-17 - 05:06

Kedves Noémi!
Információink szerint a köztartozás-mentesség, mint feltétel nem kerül eltörlésre, csupán elegendő lesz róla majd nyilatkozni az igénylő büntetőjogi felelősségének tudatában és nem szükséges erről NAV igazolást benyújtani.

Andrea szerint:

2018-02-15 - 16:02

Üdvözlöm!
Ha van 3 gyerekünk és egy 2 000 000 Ft-ról szóló költségvetés tervünk lakószoba bővítéshez és minden feltételnek megfelelünk, akkor mennyi csokot fogok kapni mennyi önerő mellé?
Válaszát köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-22 - 06:20

Kedves Andrea!
A jelenleg hatályos rendelkezések értelmében a 2M Ft-os költségvetés 70%-át szükséges számlával igazolni és ennek 50%-át nem haladhatja meg a CSOK összege, vagyis legfeljebb 700.000 Ft. Ez azonban a CSOk rendelet módosítását követően várhatóan változni fog. Pontos információnk azonban még nincs, mert a rendeletmódosítás még nem került kihirdetésre. Ha lesz új információnk, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Zsanett szerint:

2018-02-14 - 13:36

Tisztelt Hitelnet!
A segítségüket szeretném kérni, mivel tanácstalanok vagyunk a párommal, hogy igénybe vehetnénk-e a Csok-ot az alábbiak szerint: még nem házasodtunk össze, de tervezzük, 2016.10.06-i ingatlan adásvételi szerződéssel rendelkezünk, fele/fele arányban vagyunk tulajdonosai egy 44,7 nm-es lakásnak, amit hitelre tudtunk megvásárolni. 2017.06.19.-én született egy gyermekünk, és szeretnénk még egy babát. Érvényes lenne esetleg mind a kettejükre a CSOK?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Zsanett

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-14 - 15:21

Kedves Zsanett!
Visszamenőlegesen sajnos nincs lehetőség CSOK igénylésre.

Gergely szerint:

2018-02-14 - 10:28

Üdvözlöm.
A feleségemmel Ausztriában dolgozunk, ő most gyesen van, amit Ausztriából kap. Épülő családi házunkhoz kaphatunk Csokot és Áfa visszaigénylést?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-14 - 12:40

Kedves Gergely!
A tervezet szerint igényelhető lesz a támogatás, ha az igénylők valamelyike vállalja, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít, de a pontos részleteket még nem ismerjük, mert a vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre.

Alexandra szerint:

2018-02-11 - 18:13

Üdvözlöm.
A következő a helyzet. Most lesz az esküvőnk májusban. Szeretnénk a csokot igényelni 3 gyermekre. Még nincs gyermekünk, viszont szeretnénk házat vásárolni.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-12 - 05:00

Kedves Alexandra!
Vállalt gyermekek után kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető CSOK és vásárlás esetén a támogatás a vételár kifizetéséhez vehető igénybe. Mivel most még nem házasok, ezért a kedvezményt nem tudják igényelni. Ha azonban a házat most megvásárolják és a vételár maradéktalanul kifizetésre kerül, akkor visszamenőlegesen már tudják igénybe venni a támogatást.

Andrea szerint:

2018-02-09 - 15:50

Üdvözlöm!
Válófélben vagyok, közös megegyezéssel, 1 gyermekkel, gyakorlatilag egyedülálló, hivatalosan házas. Meg kell várnom a tárgyalások végét vagy elég egy igazolás a bíróságtól, hogy folyamatban van, hogy jogosult legyek a csokra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-10 - 04:09

Kedves Andrea!
A CSOK igényléshez jogerős bírósági határozat benyújtása szükséges mind a válásról, mind a gyermekelhelyezésről.

Krisztina szerint:

2018-02-09 - 11:58

Az Áfa visszaigénylésre milyen változások vannak és mikortól érvényes?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-09 - 12:50

Kedves Krisztina!
Az ÁFA visszaigényléssel kapcsolatban egy változásról van jelenleg információnk, miszerint nyugdíjakra is kiterjesztik az igénylés lehetőségét. A rendeletmódosítás azonban még nem került kihirdetésre, így bővebb információnk jelenleg nincsen.

Krisztina szerint:

2018-02-09 - 11:50

Tiszteletem!
A kérdésem a következő lenne!
A február 15.-i módosítással ha jól értelmeztem, akkor nem kell NAV igazolás, erkölcsi bizonyítvány és miegyéb dokumentum, csak egy nyilatkozat!? Viszont a gyerekeknek ugyanúgy kell személyi gazolvánny?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-09 - 12:41

Kedves Krisztina!
A szóban forgó rendeletmódosítás még nem került kihirdetésre, így a részletekről egyelőre nincs pontos információnk.

Tímea szerint:

2018-02-09 - 06:25

Tisztelt Szakértő!
A helyzet az, hogy van egy ház, amit lefoglaltunk. Szeretnénk minimális hitelt is felvenni hozzá és a CSOK-ot! A párom külföldön dolgozik, én itthon vagyok a gyerekekkel. Kintről kapom a családi pótlékot és a gyest, a Tb-t itthon fizetem.
Kérdésem az lenne, hogy igénybe tudnánk-e venni a CSOK-ot!
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Tímea

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-09 - 11:33

Kedves Tímea!
A jelenleg hatályos CSOK rendelet értelmében a kérelem benyújtásakor fennálló külföldi TB jogviszony nem fogadható el, de a február 15-től várható rendeletmódosítás alapján elvileg igényelhető lesz a kedvezmény, ha a támogatott személyek valamelyike vállalja, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Az itthon fizetett egészségbiztosítás nem keletkeztet magyarországi TB jogviszonyt, azáltal csupán az egészségbiztosítási szolgáltatásokra válik jogosulttá.

Bettina szerint:

2018-02-09 - 06:24

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy a február 15. előtt leadott igénylésre is érvényes az új határozat, hogy maximum 30 nap az elbírálás?
Köszönöm válaszát előre is!
Üdvözlet.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-09 - 11:30

Kedves Bettina!
A rendeletmódosítás még nem került kihirdetésre, így a pontos részleteket sajnos nem ismerjük. Valószínűsítjük azonban, hogy a maximum 30 napos elbírálási határidő a rendeletmódosítás hatálybalépése után leadott kérelmekre fog vonatkozni.

György szerint:

2018-02-08 - 06:09

A januárban beadott kérelemre nem vonatkozik a gyorsabb elbírálás? Január elején adtuk be használt lakás vásárláshoz a CSOK kérelmünk, de még nincs döntés.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-08 - 06:19

Kedves György!
A vonatkozó rendeletmódosítás még nem került kihirdetésre, ezért nincs pontos információnk kérdésével kapcsolatban. Ha lesz új információ, honlapunkon be fogunk számolni róla. Kérjük, kövesse addig is új bejegyzéseinket!

Judit szerint:

2018-02-07 - 18:19

Tisztelt Hitelnet!
2 gyermekem már diplomás. Van egy 14 éves gyermekem. Soha nem vettem fel a szocpolt. A tetőtér beépítése évek óta folyamatban van, sok belső munka van még. Lakáshitelem kevés, de a beépítés befejezésére igénybe tudom-e venni a CSOK-ot? Gyermekem hallássérült. Ápolási díjon vagyok vele. Valóban kell-e használatbavételi engedély?
Másik kérdésem, meglévő lakáshitelbe be lehet-e törleszteni, ha nem a tetőtérre kérném?
Köszönettel.
Judit

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-08 - 05:06

Kedves Judit!
A tervezet szerint február 15-től folyamatban lévő bővítés esetén is igényelhető lesz a CSOK. Mivel azonban a vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre, további részletek nem ismertek. Ha lesz új információnk, be fogunk számolni róla honlapunkon. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!
A lakáshitel előtörlesztésére a leírtak alapján nem igényelhető a támogatás.

József szerint:

2018-02-07 - 17:17

Építkezni szeretnénk, 2 gyerekre szeretnénk felvenni a CSOKot. Feleségemnek és nekem is van 1/1 tulajdonú ingatlanunk.
Ez gond lehet?
Köszönöm.
J.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-08 - 04:58

Kedves József!
Új lakásépítésre igényelt CSOK esetén nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így 1/1 arányú lakástulajdonuk nem jelent kizáró okot.

Katalin szerint:

2018-02-07 - 12:40

Azt szeretném kérdezni, a változtatás érinti-e a gyerek korát vagy státuszát, mert van egy 18 éves dolgozó fiam, akire kaphatok-e Csokot? Ha pedig igen, vizsgálják-e a jövedelmét és mennyit kereshet, hogy a jogosultság fennálljon?
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-07 - 12:58

Kedves Katalin!
Nincs információnk arról, hogy a február 15-től várható változás érintené a gyermek korát vagy státuszát.
A CSOK jelenleg dolgozó, 25 év alatti gyermek után is igényelhető, ha a gyermek az Ön nyilatkozata alapján az Ön eltartottja. Erről bővebben ITT olvashat.

Róbert szerint:

2018-02-07 - 12:28

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Tb jogviszony megoldható,hurrá! De mi a helyzet, ha nincs 3 hónapot meghaladó Magyarországon bejelentett állandó lakcíme a családnak (lakcímkártya)?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-08 - 04:30

Kedves Róbert!
A jelenlegi kormányrendelet nem ír elő minimális időtartamot az állandó bejelentett lakcím vonatkozásában. Azt, hogy ezzel kapcsolatos rendelkezés lesz-e február 15-től, egyelőre nem tudjuk, mert a vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre.

Éva szerint:

2018-02-06 - 22:06

Üdvözlöm.
Használt lakásra szeretném felvenni a csokot 2 meglévő és 1 vállalt gyerekre. Novemberben megszűnt a munkám, jelenleg nem dolgozom. Tudom vállalni, hogy 3 hónapon belül lesz munkám.
Esélyes vagyok csokra? Nincs KHR tartozásom, se adótartozásom, erkölcsim tiszta.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-07 - 05:39

Kedves Éva!
A TB jogviszony teljesítésével kapcsolatban várható változások még nem ismertek pontosan, mert a vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre. Ha ez megtörténik, honlapunkon ismertetni fogjuk a részelteket.

Anna szerint:

2018-02-06 - 11:52

Tisztelt Hitelnet!
Korábban azért nem igényelhettük a kedvezményt, mert a házunk bővítése már megkezdett állapotú volt a CSOK bevezetésekor. Most azt olvastam, hogy ezen változtatnak és erre is igényelhető lesz. Tudnak információt adni? Egy régi családi házat vásároltunk még 2007-ben, melyet 2013-ban kezdtünk felújítani és hozzá is építettünk. Új építési terv készült és mindennek a közepén álltunk, mikor kitalálták a CSOK-ot. Akkor utána jártam, de mindenhol elutasítottak, hogy meglévő bővítés kizáró ok, csak olyan bővítés lehetséges, ami a csok igénylése után indul. Haragudtunk, elfogadtuk, tovább léptünk.
Igaz, hogy ez most változott?
Köszönettel,
Anna

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-07 - 05:25

Kedves Anna!
Az erről szóló kormányrendelet még nem került kihirdetésre, de információink szerint a jövőben a már megkezdett bővítéshez is igényelhető lesz a kedvezmény. A részletekről a rendelet kihirdetését követően tudunk pontos tájékoztatást adni.

Alexandra szerint:

2018-02-06 - 11:28

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy csak a külföldön tartózkodó személyekre vonatkozik ez a könnyítés, hogy 180 nap jobban munkát találni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-07 - 05:13

Kedves Alexandra!
Mivel a vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre, ezért kérdésével kapcsolatban egyelőre nem tudunk pontos tájékoztatást adni.

Szilvi szerint:

2018-02-06 - 09:42

Kedves Hölgyem/Uram!
3 gyermekes szülőkként azt szeretnénk megtudni, van-e lehetőség a CSOK-ot az ingatlanon lévő szabad felhasználású jelzáloghitelbe beletörleszteni?
2004-ben lakáscélú, majd 2008-ban CHF alapú és 2011-ben szabad felhasználású hitelre váltottunk, mivel a törlesztőrészletek emelkedtek.
Köszönettel: Szilvi

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-06 - 12:24

Kedves Szilvi!
A CSOK az ingatlant terhelő szabad felhasználású jelzáloghitel előtörlesztésére továbbra sem lesz igénybe vehető információink szerint.

Éva szerint:

2018-02-06 - 09:20

Üdvözlöm!
Kérdésem lenne a következő: 2 gyermekre tudnám igényelni a Csok-ot, de mivel én nem vagyok hitelképes, az első gyermekem, akire a Csok-ot igényeltem, venné fel a lakáshitelt, mivel ő dolgozik. (24 éves).
Ez megoldható lenne-e így?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-07 - 04:45

Kedves Éva!
A CSOK eltartott gyermekek után igényelhető. Amennyiben Ön úgy nyilatkozik, hogy gyermeke, akire a támogatást igényli az Ön eltartottja, akkor eltartottként véleményünk szerint nem lehető ő a hitelfelvevő.

Brigi szerint:

2018-02-06 - 08:38

Nekem 3 gyermekem van. Kettő kisebbel gyesen vagyok. Nincs munkahelyem, de bevállalnám, hogy lesz 3 hónapon belül. Nincs semmi köztartozásom. Van hitelem, de azt fizetem, avval se vagyok KHR listán.
Mit kéne tennem még ahhoz, hogy megkapjam a csokot 3 gyerekre?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-06 - 12:04

Kedves Brigi!
A TB jogviszonyra vonatkozó új rendelkezés még nem került kihirdetésre, így a részleteket egyelőre nem ismerjük. Ha lesz bővebb információnk, honlapunkon beszámolunk róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Csaba szerint:

2018-02-06 - 05:26

Üdvözlöm.
2018.02.15.-én életbe lépő módosítással kapcsolatban szeretném megtudni, hogy lehet-e már tudni valamit arról, milyen 5 szükséges papírt kell beszerezni a csok igénybevételéhez.
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-06 - 05:37

Kedves Csaba!
A vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre, így jelenleg erről még nincs információnk. Ha lesz erről új információnk, honlapunkon közzétesszük. Addig is kérjük, kövesse bejegyzéseinket!

Annamária szerint:

2018-02-06 - 05:01

Használt lakást szeretnék vásárolni. Párom és én betöltöttük a 40.-et. Van 3 gyerekünk.
Tudunk CSOK-ot igénybe venni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-06 - 05:53

Kedves Annamária!
Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nincsen életkorra vonatkozó korlátozás. Amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek, jogosultak lehetnek a kedvezményre.

T-né szerint:

2018-02-05 - 14:36

Érdeklődnék, támogatási összeg nem változik február 15-től?
Valamint a megvásárolt ingatlan tulajdoni hányada lehet 75-25%?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-06 - 04:37

Kedves Asszonyom!
A támogatási összegek esetleges változásáról nincs információnk. A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásban megengedett a 75-25% tulajdoni arány is, lényeg, hogy a támogatott személyek mindegyike szerezzen tulajdonrészt.

Anita szerint:

2018-02-05 - 12:00

Ha házat szeretnék vásárolni és nincs önerőm, a csok önerőnek számít?
Válaszukat köszönöm.
Üdvözlettel.
Anita

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-06 - 04:24

Kedves Anita!
A meglévő gyermekek után járó CSOK a bankok többségénél önerőnek számít, de vállalt gyermek után igényelt támogatás esetén a legtöbb pénzintézet beleszámítja a megelőlegező CSOK összegét az ingatlan terhelhetőségébe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések