Így számoljunk CSOK különbözetet, ha korábban megelőlegező kölcsönt fizettünk vissza! - Hitelnet.hu

Így számoljunk CSOK különbözetet, ha korábban megelőlegező kölcsönt fizettünk vissza!

Utolsó módosítás: 2017. október 02. hétfő

A CSOK különbözet számításával kapcsolatban már több cikkünk is megjelent, de a témán belül még mindig van olyan terület, amelyről érdemes néhány szót ejteni. Most azt az esetet néztük meg, amikor korábban vállalt gyermek után vettünk igénybe támogatást megelőlegező kölcsön formájában, de a kedvezmény időközben visszafizetésre került. 

CSOK különbözet – alapesetben

Az új és használt lakásra vonatkozó CSOK rendeletek (16/2016. (II.10.), 17/2016. (II.10.)) értelmében, ha a kedvezményt igénylők korábban kaptak gyermekek utáni vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást, akkor annak összegével csökkenteni kell a jelenleg adható CSOK összegét függetlenül attól, hogy a gyermek, aki után a támogatást igénybe vették, az újabb lakásba beköltözik-e vagy a mostani igénybevételkor gyermeknek számít-e.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Hogyan számoljunk, ha a korábbi megelőlegező kölcsön visszafizetésre került? 

NGM állásfoglalás

Amennyiben a támogatott személy a CSOK kérelem benyújtását megelőzően vállalt gyermekre tekintettel családi otthonteremtési kedvezményt vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást megelőlegező kölcsönt vett igénybe, úgy a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető, még akkor is, ha a korábban igénybe vett támogatás visszafizetésre került. 

Tehát például válás vagy elidegenítés miatt visszafizetésre került megelőlegező kölcsön esetén az igénybe vett, de már visszafizetett támogatást le kell vonni az igényelhető CSOK összegéből. 

Példa: CSOK igénylés 3 gyermek után használt lakás vásárlásához – az igénylők egyike korábbi házasságában a legnagyobb gyermek után 900.000 Ft támogatást vett igénybe új lakás vásárlásához, mely vonatkozásában később visszafizetésre kötelezték, mivel az ingatlan válás miatt eladásra került.

CSOK igénylés során a korábbi támogatás támogatott személyre eső részével (a kapott támogatás fele – adott esetben 450.000 Ft) csökkenteni kell a jelenleg 3 gyermek után használt lakás vásárlásához adható 2.200.000 Ft CSOK összeget, így 1.750.000 Ft összegű kedvezményre lehetnek jogosultak.

Miért kell levonni a visszafizetett támogatást is a CSOK összegéből?

A hatályos rendelkezések értelmében a családi otthonteremtési kedvezményt – ideértve az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásokat és az azt megelőző kölcsönöket is – ugyanazon gyermek után csak egy alkalommal lehet igénybe venni. A kulcskifejezés az igénybevétel.

A korábbi támogatások levonása szempontjából tehát döntő, hogy e támogatások visszafizetésére a lakáscél megvalósulása előtt vagy után került sor: 

  • Ha a lakáscél megvalósulása előtt – új lakóingatlan építése esetén lehetséges – történt a korábbi támogatás önkéntes visszafizetése (Ptk. szerinti kamatokkal növelten), úgy újabb igénylés esetén a visszafizetett támogatással nem szükséges csökkenteni a CSOK összegét.

A támogatás igénybe vett támogatásnak abban az esetben nem minősül, ha azt még a támogatási cél megvalósítását megelőzően – adott esetben az építkezés befejezése előtt – fizetik vissza.

  • Ha a lakáscél megvalósulása után került sor a korábbi támogatás akár önkéntes visszafizetésére – általában ez a jellemző – úgy újabb igénylés esetén a visszafizetett támogatással csökkenteni szükséges a CSOK összegét. Például lakásértékesítés következtében teljesített visszafizetésnél a támogatás igénybevétele nyilvánvalóan megtörtént.

Visszafizetett támogatás utáni CSOK igénylés

Ha gyermekek után korábban kapott támogatást fizettünk vissza, s ezt követően szeretnénk CSOK igénybevételével újabb lakáscélt megvalósítani, tudni kell, hogy erre csak a visszafizetést követő 5 után lehetünk jogosultak az alábbi rendelkezés értelmében:

„Nem veheti igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt az, akit a támogatás igénylését megelőző öt évben az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön vonatkozásában a járási hivatal, a kormányhivatal, a Kincstár vagy bíróság jogerősen visszafizetésre kötelezett.” 

CSOK különbözet számításának további esetei

A CSOK különbözet számításával összefüggésben további információk olvashatók honlapunkon.

Korábbi házasságban vagy élettársi kapcsolatban igénybe vett támogatás CSOK különbözetének számításáról , valamint újabb párkapcsolatban történő igénylésének esetéről  szintén írtunk.

Amennyiben további kérdései lennének e témában, forduljon online Szakértőinkhez!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink