Így működhet osztatlan közös tulajdonon a CSOK-kal történő lakásépítés!

Mostanra már nyilvánvalóvá vált, hogy az osztatlan közös tulajdonú lakóingatlanok CSOK-kal történő finanszírozásához nem elegendő az úgynevezett Használati megállapodás. Továbbra is sokak által feltett kérdés, hogy miként vehető igénybe a támogatás, ha osztatlan közös tulajdonú telekre szeretnének építkezni. Mutatjuk a lehetséges megoldásokat!

Az építkezés lehetséges típusai

A telekre történő építésnek több típusa is van, a következők a legjellemzőbbek:

  1. Új lakóház építése meglévő épület mellé akár saját telekre, akár szülők telkére
  2. Ikerház építése építési telekre vagy meglévő épület mellé
  3. Több új épület építési telekre történő építése – jellemzően vállalkozó építi és az ügyfelek részére egyenként értékesíti

CSOK igénybevételéhez szükséges eljárások

Osztatlan közös tulajdonú ingatlanra építés esetén a támogatott személyek az alábbi lehetőségek közül választhatják ki az adott helyzetnek megfelelő megoldást:

Telekmegosztás

A telekmegosztásra telekalakítási – telekmegosztási eljárás keretében van lehetőség. Konkrét példát nézve: adott egy osztatlan közös tulajdonú ingatlan, melynek helyrajzi száma: 700. Ebben az esetben a telekalakítási eljárás következtében – a benyújtott kérelemnek megfelelően – két vagy több helyrajzi számú ingatlan jön létre, vagyis a korábbi 700 helyrajzi számból létrejön a 700/1, 700/2, stb. helyrajzi számú ingatlan.

Ez a megoldás azonban nem minden esetben kivitelezhető. Jogi akadály lehet, hogy az önkormányzatok a helyi építési rendeleteikben az adott építési övezetekre előírják a kötelező legkisebb teleknagyságot, vagyis amennyiben az adott területen a telek méretének el kell érnie például a 300 m2-t, akkor egy 500 m2-es ingatlan tekintetében a telekmegosztás nem kivitelezhető.

Épület kiemelés

Az épület kiemelés megoldás lehet olyan esetekben, amikor a telek nem megosztható. Ilyenkor az adott telken lévő épület kerül új helyrajzi számra a jogerős használatbavételi engedély, valamint az épület feltüntetése után. Ebben az esetben a kötelező legkisebb teleknagyságot nem kell figyelembe venni, hiszen csak az épület kerül új helyrajzi számra, vagyis  a korábbi 700 helyrajzi számú ingatlanon belül létrejön az épület tekintetében a 700/A helyrajzi szám. A korábbi helyrajzi szám tehát nem szűnik meg, hanem azon belül az épületnek lesz új helyrajzi száma. A Ptk. 5:18.§ (2) bekezdése értelmében „Az ingatlan tulajdonosa rendelkezhet úgy, hogy a földet és a rajta álló épületet önálló ingatlanokként jegyezzék be az ingatlan-nyilvántartásba.” Ez alapján a hitelintézet azt vizsgálja, hogy az ily módon létrejövő 700/A helyrajzi szám tulajdonosai kizárólag a támogatott személyek legyenek.

Ha az adott telken áll már egy lakóház és másik különálló házat kívánnak építeni, akkor ki kell emelni a régi épületet – ez lesz a 700/A helyrajzi számú, majd az új lakóház 700/B helyrajzi számra kerül a már említett jogerős használatbavételi engedély kiadását és épületfeltüntetést követően.

A CSOK kérelem benyújtásakor az igénylőnek szándéknyilatkozatot kell benyújtania az épület kiemelésre vonatkozóan és az utolsó részfolyósítás feltétele a használatbavételi engedély megszerzése mellett az épület kiemelés megvalósulása.

Társasház alapítás

Ikerház, illetve többlakásos lakóház építése esetén a társasház alapítás lehet megoldás. Ebben az estben a CSOK kérelemmel együtt a földhivatal által érkeztetett társasház alapító okiratot szükséges benyújtani. (Különálló épületek esetében társasháza alapítás nem lehetséges.)


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

István szerint:

2019-03-23 - 07:28

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Osztatlan közös tulajdonú telken önálló lakóépületet építtettünk CSOK+támogatott hitel igénybevételével. Már megkaptuk a hatósági bizonyítványt. A telken használati megosztás van, s a telken most egy másik tulajdonos is felépített egy házat CSOK+támogatott hitel+egyéb hitel forrásokból. A bank a telekre mindezekre jelzálogjogot jegyzett be. Mindkét tulajdonos szeretné épületkiemeléssel albetétesíteni az épületeket.
Hogyan alakul ilyen esetben a jelzálogjog? Megtagadhatja-e a hozzájárulást a bank?
Köszönöm szépen az útmutatását!
István

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-24 - 23:35

Kedves István!
Minden érintettnek a saját használatú/tulajdonú részre kerül bejegyzésre a jelzálogjog. A bank hozzájárulását illetően az érintett bankok tudnak pontos felvilágosítást adni.

Mária szerint:

2019-03-03 - 22:03

Társasházon belül a FŐÉPÜLET Lakóház elkülönült tulajdonban a Változási Vázrajz záradékolva elkészült, megegyezésre vár az elkészült szolgalmi jog a hátsó telekrészen lévő ipartelep épületeihez, valamint a használati megállapodáshoz a vázrajzok vázlata.
Az Önök tájékoztatójában a jogi részek további feladatihoz ügyvédet keresünk, aki jártas ennek a megoldásnak a közreműködésében.
Köszönettel vennénk a segítséget.
Üdvözlettel:
Mária

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-03 - 22:40

Kedves Mária!
Javasoljuk, hogy az ügyben keressék a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Géza szerint:

2019-01-24 - 20:28

Tisztelt Hitelnet!
3 gyermekünk van, a 10+10-s CSOK-ot szeretnénk felvenni. Telkünk már van, ami külterületi és 19 000 m2 nagyságú. Jelenleg a terület övezeti besorolása alapján a legkisebb kialakítható telekméret 10 000 m2. Folyamatban van a településrendezési terv módosítása, várhatóan 2019 őszén változni fog az övezeti besorolás, a legkisebb telekméret 3 000 m2 lesz. Ekkor mi azt tervezzük, hogy a jelenlegi telkünk egy részét eladjuk.
Az a kérdésem, hogy ha most felvesszük a CSOK-ot, megoldható-e valahogy, hogy a telekre ne kerüljön rá a bank és az állam jelzálogbejegyzése, mivel arra nem is vettünk fel hitelt, hanem csak a felépítésre kerülő lakóházunkra.
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Géza

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-25 - 09:18

Kedves Géza!
CSOK igényléssel összefüggésben sajnos nem oldható meg, hogy az építkezés helyszínéül szolgáló telekre ne kerüljön rá a támogatást biztosító jelzálogjog.

Tünde szerint:

2018-11-14 - 13:31

Tisztelt Szakértők.
2018 áprilisában már három gyermekes család leszünk. Építkezni szeretnénk úgy, hogy igénybe tudjuk venni a 10 milliós csok támogatást. Anyósomék telekén, belterületen található egy régebbi családi ház, ami mellé (közös fal) vagy különálló épületként épülhetne a mi házunk. Ez a telek 870 m2-es, nem megosztható. Ezt a helyi önkormányzaton mondták nekünk, min. 900 m2-re lenne szükség. Szerintük nem tudjuk igénybe venni így a csokot, csak bővítésre van engedély. Hallottam ilyen esetben, hogy a régi házat kivezetik egy új helyrajzi számmal a nyilvántartásból, és ugyanezt megtehetjük majd az új házzal is és így nem úszna el az állami támogatás.
Ez valóban járható út lenne a mi esetünkben? Ha igen, akkor mi az ügyintézés menete?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel: Tünde

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 14:00

Kedves Tünde!
Járható út lehet az épület kiemeléssel történő építkezés és CSOK igénylés. Minderről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, keresse a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést!

Anikó szerint:

2018-09-07 - 10:19

Jó napot kívánok!
Az a kérdésem, hogy az épület kiemelésnél, automatikusan amikor bejegyeztek a földhivatalban, mert kifizettem az ingatlant, akkor már automatikusan önálló ingatlanként jegyeznek be? Vagy külön papíron kell kitölteni, kérvényezni?
Várom válaszát.
Szép napot.

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-07 - 13:59

Kedves Anikó!
Kérdésére a konkrét ügylet részleteinek ismeretében a területileg illetékes földhivatal tud pontos választ adni.

Viki szerint:

2017-08-07 - 15:02

Családi telekre, ahol nagymamám háza van, oda szeretnék házat építeni épület kiemeléssel, osztatlan közös tulajdonra. CSOK-kal való finanszírozása van-e lehetőség, ha jelzálog van a házon? Vagy milyen lehetőségeim vannak?

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-08 - 13:26

Kedves Viki!
Elsőként a területileg illetékes építési hatóságnál kellene érdeklődni, hogy adott területre építhető-e további lakóingatlan. Ha igen, akkor a jelzálogjogosult banktól is hozzájárulás szükséges az osztatlan közös tulajdonra történő építéshez, akár épületkiemeléssel, akár használati megállapodás benyújtásával történik az építkezés.

Attila szerint:

2017-03-07 - 23:54

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, ha e hónap 20.-ával megszűnik a munkám, mert külföldre megyek dolgozni és huszadikán kikérem a tb igazolást, az még érvényes-e?
Egyébként 2007 óta folyamatosan biztosítva vagyok!

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-09 - 13:23

Kedves Attila!
Arról, hogy a munkaviszony megszűnése után meddig áll fenn társadalombiztosítási jogviszony, a területileg illetékes OEP tud Önnek pontos tájékoztatást adni.
A bankok az TB jogviszony igazolást a kiállítás napjától számított 30 napig fogadják el.

Attila szerint:

2017-03-07 - 21:40

Tisztelt Hitelnet!
A feleségem 2/3 részben tulajdonos egy lakóházban! A kérdésem az volna, hogy jogosultak vagyunk-e egy másik ház vásárlására anélkül, hogy ezt eladnánk!
Vagy ha a házrészt átruházzuk a gyerekekre, az megoldás?

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-08 - 23:15

Kedves Attila!
Használt lakás vásárlása esetén az 50%-ot meghaladó lakástulajdon kizárja a CSOK jogosultságot, ha az ingatlan nem haszonélvezeti joggal terhelt. Megoldás lehet a lakóház 50%-ot meghaladó tulajdoni hányadának gyermekek részére történő átruházása.

Anita szerint:

2017-03-02 - 07:24

Tisztelt Hitelnet!
Igénybe vehető lenne-e csok két gyerek után, ha édesanyám örökölt háza mellé szeretnénk egy különálló házat felépíteni. A telek és a rajta lévő ház is édesanyám nevén van.

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-03 - 06:15

Kedves Anita!
A CSOK igényléshez szükséges, hogy az építkezés helyszínéül szolgáló telekben Önnek is legyen tulajdonrésze. Ezen túlmenően osztatlan közös tulajdonú ingatlanon való építkezéshez a CSOK ügyvéd által készített úgynevezett használati megállapodással már igényelhető.

Kitti szerint:

2017-01-17 - 15:21

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakásos CSOK-ot szeretnénk igényelni. A kiszemelt ingatlan nincs külön helyrajzi számon, ügyvéd általi használati megosztás van rajta.
Lehetséges, hogy megkapjuk rá a támogatást?

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-17 - 17:26

Kedves Kitti!
Amennyiben a használati megállapodás alapján az Önök kizárólagos használati joga fennáll, jogosultak lehetnek a támogatásra.

Krisz szerint:

2016-10-24 - 13:14

Tisztelt Hitelnet!
Legyen kedves abban segíteni, hogy működőképes-e az alábbi:
Igényelhető-e a 10+10 milliós CSOK abban az esetben, ha van egy ingatlan, amit meg szeretnénk venni, és később a telekre építenénk egy új ingatlant, mint osztatlan közös, külön helyrajzi számmal, csak mindkettő a mi tulajdonunkban maradna, illetve össze lenne építve, csak külön bejárattal rendelkezne?
Köszönöm előre is.
Üdv,
Krisz

Hitelnet.hu szerint:

2016-11-16 - 14:12

Kedves Krisz!
Elvileg működhet, de pontos tájékoztatást a további részletek ismeretében tudnak adni Szakértőink. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keresse fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Melinda szerint:

2016-09-09 - 08:30

Üdvözlöm!
A férjem és testvére osztatlan közös tulajdonú házzal rendelkezik. Édesapjuk után örökölték. Nem ikerház, hanem emeletes családi ház külön bejárattal.
Lehetséges-e, hogy csok-os hitellel kiváltsuk a sógoromat? A férjem 2/3 tulajdon résszel rendelkezik.

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-12 - 15:03

Kedves Melinda!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlan CSOK-kal történő finanszírozására jelenleg nincs lehetőség. A kedvezményt akkor tudnák igénybe venni, ha társasházzá alakítanák az ingatlant.
A közeljövőben várható a CSOK rendelet módosítása, mely hatással lesz az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok finanszírozására is. Azt azonban egyelőre még nem tudjuk megmondani, hogy ez érinteni fogja-e a használt lakásokat is. A módosítás hatályba lépéséről honlapunkon is be fogunk számolni. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Gábor szerint:

2016-08-31 - 13:20

Osztatlan közös tulajdonú telken a tulajdonostárs nem hajlandó albetétet létesíteni, (épületkiemeléssel a különálló házak tulajdonjogát feltüntetni).
Enélkül nem fogadja be a bank a CSOK igényünket!
Bírósági úton elérhető-e, hogy albetétet hozzunk létre és ezáltal a CSOK-ra jogosultak legyünk?
Kötelezhető-e a másik fél az albetétesítésre?

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-31 - 13:41

Kedves Gábor!
Jogi kérdésekben irodánk sajnos nem illetékes. Az ügyben ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd megkeresését javasoljuk.

Judit szerint:

2016-08-01 - 15:35

3 gyerekünk van, a 10 milliós CSOK-ot szeretnénk igénybe venni. Szüleim telkére, házuk mellé szeretnénk egy 60 nm-es lakást/házat építeni.
Az érdekelne, hogyha az új épület + meglévő ház együtt társasházzá alakulna – így az én értelmezésem szerint, 2 lakásos társasház jönne létre – megkaphatnánk-e a 10 milliós CSOK-ot?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-01 - 15:44

Kedves Judit!
Ha lesz falkapcsolat a két lakás mellett, akkor társasházat létrehozva igényelhető a kedvezmény az egyébi jogosultsági feltételeknek való megfelelés esetén. Ha különálló házat építenek, akkor az épület kiemelés lehet megoldás, melyről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Ildikó szerint:

2016-06-10 - 07:59

Osztatlan közös tulajdonú telek esetében (2 fiatal házaspár – akik rokonok – egyenlő arányban tulajdonosok) hogyan lehet az építkezéshez igényelni a 10 millió forint CSOK-ot + 5.000.000,- Ft. hitelt – 3 gyermek esetében? Nem szeretnének társasházat alapítani, mert csak az egyik házaspár akar a telekre építkezni.
Adás-vételi szerződés “épületkiemeléssel” jött létre néhány hónappal ezelőtt. A választ ha lehet kérem szépen S.o.s, mert van már építési engedély és minden előkészítve és kezdődhetne az építkezés is. Köszönettel!

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-10 - 08:24

Kedves Ildikó!
Amennyiben különálló lakóházat építenek, nem is lehetne társasházzá alakítani az ingatlant. Ilyen esetben az épületkiemelés a megoldás. A közös tulajdonban lévő telekre információink szerint ügyvéd által ellenjegyzett úgynevezett Használati megosztási szerződést kell kötni.

Éva szerint:

2016-06-07 - 11:12

T. Hitelnet!
Gyermekem az én telkemre építene egy szerkezetileg különálló házat a CSOK 10+10-et igénybe véve. A telken található az én házam is. Osztatlan közös tulajdonról van szó, de csak a kiemelés jöhet szóba, mivel a telket nem lehet megosztani. A bank a használati megosztás mellett, épület-kiemelést kért.
Kérdésem, hogy az én házamat is ki kell-e emeltetni vagy csak a megépülő ingatlan kiemeléséről kell szándéknyilatkozatot tenni? Ha az enyémet is ki kell emeltetni, akkor azt mikor? Még a kérelem benyújtása előtt?
Köszönettel, Éva

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-07 - 11:46

Kedves Éva!
Fenti esetben információink szerint a régi épület kiemelése is szükséges, amit a kérelem benyújtása előtt kell megtenni.

Ágnes szerint:

2016-06-01 - 13:22

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő lenne:
Édesapám a férjem (30) és az én nevemre (33) íratott egy kicsi, 55 m2-es házat egy 1500 m2-es telken (2 gyermekünk van, szeretnénk 3.-at). Ha ezt a régi házat nem bontjuk el, hanem melléépítünk egy teljesen új, minden feltételnek megfelelő új házat (fürdő, egyedi fűtés, konyha, csatorna stb.; nagyjából 100 m2-es alapterülettel) külön bejárattal, akkor vajon a 10 milliós CSOK megítélhető-e, vagy csak a 2-2,5 millió körüli, csökkentett mértékű?
Köszönettel: Ágnes

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-01 - 13:32

Kedves Ágnes!
A meglévő ház mellé építendő új lakóház finanszírozásához igényelhető az emelt összegű CSOK, ha minden egyéb feltételnek megfelelnek. Az új háznak külön helyrajzi számra kell kerülnie. Az osztatlan között tulajdonon történő CSOK-os építkezésről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Tímea szerint:

2016-05-30 - 13:35

Üdv.
Érdeklődni szeretnék. Van egy családi házam nagy telekkel. Ez mellé szeretnék építeni egy új házat, teljesen külön bejárattal, de a mostani ház falához, csok-ból. Hova tudok fordulni ez ügyben, hogy lehetséges-e így építkezni vagy ha igen, mit kell tennem, hogy el tudjam kezdeni az építkezést!?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-30 - 13:49

Kedves Tímea!
Új lakás építéséhez igényelhető a CSOK. Az új lakásnak azonban külön helyrajzi számon kell lenni, tehát társasházzá alakítással működhet a CSOK igénylés. Erről bővebben ITT olvashat. Az építkezés esetén előírt feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.
Arról, hogy adott telekre milyen feltételekkel építhető új lakás, a területileg illetékes építési hatóság tud tájékoztatást adni Önnek.

Lujza szerint:

2016-05-24 - 14:50

Tisztelt Szakértő!
Két gyermekünk van, nem szeretnénk több gyermeket, viszont új házat szeretnénk építeni és ehhez igényeltük volna a CSOK-ot. (Eddig nem igényeltünk még soha semmilyen szocpolt.)
Először azt mondták a bankunkban, hogy nem lesz akadálya annak, hogy megkapjuk. A múlt héten viszont már azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem kaphatunk CSOK-ot, mert a ház, amit fel szeretnénk építeni olyan telken lenne, ami osztatlan közös tulajdonú. Hiába van használati megosztás, illetve egy olyan okiratunk, hogy a megvett részre a többi társtulaj külön engedélye nélkül is felvehető hitel, valamint, hogy eladás esetén csak a saját részünk adható el, azt mondták, hogy mivel osztatlan közös tulajdon esetén vitatható a tulajdonhányad kérdése, nem vagyunk jogosultak a CSOK-ra.
Úgy tájékoztattak, hogy esetleg lenne lehetőségünk arra, hogy az elkészült házat (a felépítményt) külön helyrajzi számra jegyeztessük. Ebben az esetben a telek továbbra is osztatlan közös tulajdon lenne, viszont a rajtalevő ház csak a mi tulajdonunk lenne.
Vajon így igényelhető a CSOK? Esetleg van valami, amit tehetnénk azért, hogy jogosultak legyünk a CSOK-ra?
Köszönettel:
Lujza

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-24 - 15:22

Kedves Lujza!
Fenti bejegyzésünkben tájékozódhat arról, hogy osztatlan közös tulajdon esetén milyen feltételek mellett van lehetőség CSOK igénylésre.

Viktória szerint:

2016-05-24 - 13:20

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Párommal egy osztatlan közös telket vásárolnánk meg, és arra építenék egy házat. Kérdésünk az lenne, hogy fel tudjuk-e venni a házra a CSOK-ot?
Mindenképp házastársnak kell lennünk ahhoz, hogy megigényeljük a CSOK-ot?
Páromnak már van két 18. életévét betöltött gyermeke, akik hozzánk költöznének, illetve van egy közös gyermekünk is. Kérdésem az lenne, hogy így meg tudjuk igényelni a 3 gyerek utáni CSOK-ot?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Üdvözlettel.
Viktória

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-24 - 13:29

Kedves Viktória!
Fenti bejegyzésünkből tájékozódhat arról, hogy miként működhet osztatlan közös tulajdonon a CSOK-kal történő finanszírozás.
A jogosultság feltétele a gyermekelhelyezést igazoló jogerős bírósági határozat. Ennek birtokában jogosultak lehetnek 3 gyermek után a kedvezményre, ha a további feltételeknek is megfelelnek. A házastársi kapcsolat nem feltétel ez esetben.

Klára szerint:

2016-05-24 - 10:39

Tisztelt Szakértő!
Egy meglévő családi ház mellé szeretnénk egy funkcionálisan önálló lakrészt építeni (pincétől a padlásig új lenne, külön konyha, fürdőszoba, stb). A ház és a telek a szüleim tulajdonában van, a telek az építési szabályok miatt nem megosztható és nem is építhető rajta másik lakóegység (azaz nem kaphat külön helyrajzi számot).
A kérdésem az lenne, hogy ha így a hozzáépített és az eredeti lakrész osztatlan közös tulajdon lesz, akkor használati megosztással vagy más módon megoldható-e, hogy CSOK és ÁFA-visszaigénylés szempontjából új építésűnek számítson?
Válaszát előre is köszönöm,
Klára

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-24 - 11:18

Kedves Klára!
Osztatlan közös tulajdonra igényelt CSOK esetén a használati megosztás sajnos nem fogadható el. Arról, hogy ilyen esetben milyen lehetőségek vannak a támogatás igénybevételére, fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

István szerint:

2016-05-19 - 09:27

Tisztelt Szakértő!
Idén vettünk egy osztatlan közös tulajdonban lévő telekrészt. A helyi építési szabályzat szerint nem lehet megosztani. Az a kérdésem, hogy különálló házat lehet-e építeni rá a 3 gyermekünk után kapható csok igénybevételével?
Üdvözlettel:
István

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-19 - 09:31

Kedves István!
Úgynevezett épület kiemelés révén megvalósulhat a különálló ház CSOK-kal történő építése. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Zsolt szerint:

2016-05-11 - 13:35

Kérdésem a következő:
Osztatlan közös tulajdonú területen rendelkezem egy 1000 m2-es telekkel. 3% os a beépíthetőség, helyileg Győrhöz tartozik a terület.
Építhetek-e ide és ha igen, milyen feltételekkel? 3 meglévő gyermek van és élettársi kapcsolat. Csok igényelhető esetleg?
Vagy vegyem meg a szomszéd már belterületi zártkertnek minősített ingatlanját és azon próbálkozzak építkezni?
Válaszát köszönöm:
Zsolt

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-11 - 13:54

Kedves Zsolt!
Arról, hogy osztatlan közös tulajdon esetén milyen módon igényelhető az építkezéshez a CSOK, fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Sanyi szerint:

2016-05-11 - 13:23

Kedves Szakértő!
Ha egy építési telket a házastársammal osztatlan közös tulajdonként vásárolunk meg és jegyeztetünk be (csak mi vagyunk a tulajdonosok), és később szeretnénk CSOK támogatással + 3%-os hitellel házat építtetni rá, akkor a hitel igényléshez szükség van ügyvéd által ellenjegyzett ráépítési megállapodásra?
A támogatás vagy a hitel igénylésnél jelent-e bármilyen problémát, teendőt, költséget a mi oldalunkon, hogy osztatlan közös tulajdonban van a telek?

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-11 - 13:47

Kedves Sanyi!
Arról, hogy osztatlan közös tulajdonon történő építkezéshez milyen feltételekkel igényelhető a CSOK, fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Andrea szerint:

2016-05-10 - 12:48

Szép napot!
Mi egy 1760 nm-es osztatlan közös udvarban lakunk, amin 3 különálló ház van. Nekünk vagyis az édesapáméknak van a legnagyobb része az udvarból, az udvar végén van egy kb. 400-500 nm-es lekerített részünk.
A kérdésem az lenne, hogy ezen a részen építhetek-e családi házat az új csok igénybevételével? Ha igen, mit kell tennem, kiméretni, nevünkre íratni a férjemmel, vagy esetleg elég egy ajándékozási szerződés?
Köszönettel!
,

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-10 - 12:55

Kedves Andrea!
Fenti bejegyzésünkből tájékozódhat arról, hogy osztatlan közös tulajdonra történő építkezés esetén milyen feltételekkel igényelhető a CSOK.

Uccu szerint:

2016-05-10 - 10:19

Társasháznál osztatlan közös tulajdonként értékesítették a telkeket. Kivitelezői szerződéseket kötöttünk. Időközben 80% fölötti a készültsége az épületnek. A kérdés, hogy így útközben társasházzá alakuló előszerződést, amelyet reményeink szerint a földhivatal befogad és bejegyez, be fog-e fogadni a bank a különböző stádiumokban lévő beadott, be sem adott, elbírált, elbírált aláírt Csok esetekben vajon? Elegendő-e az “előszerződés”?

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-10 - 10:29

Kedves Uccu!
Építéshez igényelt CSOK esetén földhivatallal érkeztetett társasházi alapító okirat benyújtása elégséges. Vásárlás esetén albetétesített tulajdoni lap benyújtása szükséges.

Csaba szerint:

2016-05-09 - 14:43

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A 10+10 milliós CSOK minden feltételének megfelelünk: 3 gyermekünk van, és most jutott birtokunkba egy osztatlan közös tulajdonú telken (melynek 50%-ban vagyunk tulajdonosai) egy “társasházi lakás”. Azért írom így, mert a “lakás” a valóságban egy önálló ház, a szomszéddal csak a sufnik által érintkezik. Ezt a házat le kell bontani, mert egyrészt statikailag is problémás, másrészt CSOK-ot csak akkor adnak, ha egy kő nem marad az előző épületből.
Önök szerint milyen forgatókönyv szerint lehet erre a helyzetre CSOK-ot igényelni és kapni? A cikkben leírt “kiemelés” vonatkozik ránk is? A telket annak kis mérete miatt nem lehet megosztani.
Köszönöm Válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-10 - 09:18

Kedves Csaba!
Mivel a telekmegosztás nem működik, a különálló házat pedig nem lehet társasházasítani, így az épület kiemelés lehet megoldás.

Gábor szerint:

2016-05-03 - 14:21

Tisztelt Hitelnet!
Önök nem tartják jogilag minimum aggályosnak azt, hogy – ha jól értem – a 2016 februári CSOK rendelet módosítás után semmiféle új törvényi szabályozás vagy módosítás nem született, ennek ellenére bizonyára számtalan olyan hiteligénylő van/volt aki megkapta a támogatást az osztatlan közös tulajdonos finanszírozásra pl. februárban, márciusban, április elején, majd utána egy értelmezési módosulás miatt után ugyanazon (változatlan) törvény (!) alapján ugyanazon papírokat benyújtó emberek már nem kapják ezt meg?

Judit szerint:

2016-05-03 - 14:05

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék konkrét infót kapni arról, hogy melyik bank fogadja el ezt a megoldást? (Az OTP-nél azt mondták, hogy csak a társasház alapítás járható út.)
“A CSOK kérelem benyújtásakor az igénylőnek szándéknyilatkozatot kell benyújtania az épület kiemelésre vonatkozóan és az utolsó részfolyósítás feltétele a használatbavételi engedély megszerzése mellett az épület kiemelés megvalósulása.”
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-06 - 08:27

Kedves Judit!
Az OTP Bank tájékoztatása szerint működik a hitelintézetnél az épület kiemelés osztatlan közös tulajdon CSOK-kal való finanszírozása esetén!

Rita szerint:

2016-05-03 - 13:05

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Jelenleg még nincs saját lakásunk. Én 33 éves vagyok, férjem betöltötte a 40-et. Három gyermekünk van, 3-6-9 évesek. Jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra? Amennyiben szülők telkén, az ő házukhoz toldunk vagy a házukra építünk egy emeleti kb. 100 négyzetméteres szintet /természetesen az ő hozzájárulásukkal/, az új ház építésének számít-e?
Tisztelettel: Rita

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-03 - 13:10

Kedves Rita!
Emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrejövő új lakás építéséhez a 10 milliós CSOK nem igényelhető, kivéve, ha az emeleten, tetőtérben két új lakás jön létre. Erről bővebben ITT olvashat.
Szülői telken megvalósuló lakásépítéshez igényelhető a támogatás a fenti bejegyzésünkben olvasható feltételek mellett.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések