Így kell számolni a CSOK különbözetet, ha utóbb született gyermek után is kaptunk támogatást!

Mint ismeretes CSOK különbözet számításánál a korábban meglévő vagy vállalt gyermek után kapott vissza nem térítendő támogatás összegét le kell vonni a CSOK összegéből. Most azt a speciális esetet vizsgáljuk meg, amikor a támogatott személy utóbb született gyermeke után is kapott vissza nem térítendő támogatást. Lássuk, ez esetben hogyan kell kiszámítani a CSOK különbözetet!

CSOK különbözet számítása

A CSOK nyújtását szabályozó kormányrendelet kimondja, hogy az a támogatott személy is jogosult lehet CSOK-ra, aki korábban meglévő vagy vállalt gyermek után kapott már vissza nem térítendő támogatást, tekintettel arra, hogy a korábban folyósított támogatás összegét le kell vonni a jelenleg elérhető támogatási összegből.

Példa

Amennyiben a támogatott személyek korábbi lakásvásárláshoz 2,4M Ft összegű szocpolt kaptak, s most új építésű lakóingatlanra 3 gyermek után a 10 milliós CSOK-ot igénylik, akkor a CSOK különbözet számítása az alábbiak szerint történik:

csok-3-gyermek-1

A támogatott személyek fentiek alapján 7,6M Ft CSOK különbözetre lehetnek jogosultak.

CSOK különbözet számítása utóbb született gyermek után kapott támogatás esetén

Amennyiben a támogatott személyek korábban szocpolt, valamint állami kamattámogatású lakáshitelt igényeltek, s a későbbiekben újabb gyermekük született, akkor jogosultak lehettek utólagos támogatásra a később született gyermek után, mellyel a még fennálló lakáshitelüket csökkenthették. Kamattámogatott hitelük lévén nemcsak a 3. gyermek után járó szocpol összegét írta jóvá a bank, hanem az addig befizetett törlesztő részletek vonatkozásában hitelkamat is jóváírásra került. Ebben az esetben a CSOK különbözet számításánál nemcsak a szocpol, hanem a jóváírt hitelkamat összegével is csökkenteni kell a CSOK összegét.

NGM állásfoglalás – CSOK különbözet számítása korábbi szocpol és jóváírt hitelkamat esetén

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 12. § (2) bekezdése a következőkről rendelkezik:

„12. § (2) Ha az e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő igénylő a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a vele közös háztartásban élő gyermeke után vagy fiatal házaspár általi gyermekvállalás esetén a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.”

Ennek megfelelően az NGM szakmai álláspontja szerint azok esetében, akik korábban vissza nem térítendő lakáscélú támogatást vettek igénybe és most is ugyanazon gyermekek vonatkozásában igényelnek CSOK-ot, a most igényelhető támogatás összegét csökkenteni kell a korábbi támogatási szerződés alapján folyósított támogatás összegével.  Tekintve, hogy az utólagos vissza nem térítendő támogatások folyósításához kapcsolódóan a megfizetett hitelkamatok is folyósításra kerültek, ebben az esetben az igénylők számára folyósítható CSOK összegét ezzel a bruttó összeggel kell csökkenteni.

Példa

A támogatott személyek korábbi lakásvásárláshoz 2,4M Ft összegű szocpolt kaptak, majd 3. gyermekük megszületése után további 1,4M Ft összegű szocpol és 450.000 Ft összegű hitelkamat került jóváírásra. Most új építésű lakóingatlanra 3 gyermek után a 10 milliós CSOK-ot igénylik. Ebben az esetben a CSOK különbözet számítása az alábbiak szerint történik:

csok-3-gyermek-2

A támogatott személyek fentiek alapján 5,75M Ft CSOK különbözetre lehetnek jogosultak.


Utolsó módosítás: 2016. december 18. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Béla szerint:

2018-09-18 - 05:35

Tisztelt Hitelnet,
érdeklődni szeretnék, hogy a CSOK összegének a kiszámításánál tudomásom szerint az előzőleg felvett szocpol összege levonásra kerül.
A mi esetünkben használt lakásvásárlásra 2006-ban megkaptuk 2 gyerekre a 1.2 millió forintot, valamint 2011-ben született még egy gyerekünk, akire 700 ezer forint támogatást kaptunk és jóvá lett írva 200 ezer forint utólagos kamat jóváírás.
Kérdésem, hogy a CSOK összegéből csak a szocpol kerül levonásra vagy a kamattámogatás jóváírás összege is.
Köszönettel.
Béla

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-18 - 05:37

Kedves Béla!
Információink szerint ez esetben az utólag jóváírt kamatok összegével is csökkenteni kell a CSOK összegét. Erről részletes tájékoztatást fenti bejegyzésünkben olvashat.

Natália szerint:

2018-06-10 - 04:54

Tisztelt cím!
Az után érdeklődöm, hogy a 2 gyermekem után igénybe vett 1,2 millió szocpol és a jóváírt 3. gyerek után lakáskölcsönből kb. 300.000 Ft-os /1 millió járt volna még/ összegű támogatásról hol kapok igazolást, a pontos összegről, ha új építkezésre szeretném igényelni a CSOK /10 millió/ különbözetet? Ha jól tudom, ilyen esetben is igényelhető a különbözet.Honnan derül ki, mennyi jár pontosan?
Előre is köszönöm a választ.
Natália

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-10 - 04:57

Kedves Natália!
A támogatási szerződésekből pontosan kiderül, hogy mekkora összegű kedvezményt vett igénybe. Amennyiben ezzel már nem rendelkezik, úgy a területileg illetékes földhivatalnál tud kikérni róla hitelesített másolatot.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések