Így kaphat a CSOK mellé illetékkedvezményt - Hitelnet.hu

Így kaphat a CSOK mellé illetékkedvezményt

Utolsó módosítás: 2015. november 26. csütörtök

Az minden lakásvásárló számára nyilvánvaló, hogy az ingatlanszerzés illetékfizetési kötelezettséggel jár. Kevesek számára lehet azonban ismert, hogy CSOK igénybevétele esetén a lakásszerző illetékkedvezményben részesülhet. Erről és a hivatalos nevén visszterhes vagyonátruházási illetékről olvashat az alábbi bejegyzésünkben!

Illetékkedvezmény CSOK igénybevétele esetén

A hatályos illetéktörvény alapján, ha a lakástulajdon szerzője a vásárláskor vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatást kap, ennek összegét a lakástulajdon forgalmi értékéből le kell vonni, kivéve a csere esetét.

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Mely esetben nem jár illetékkedvezmény a CSOK-hoz?

Kivételt képeznek a következő esetek:

 • a lakástulajdonok magánszemélyek közötti cseréje,
 • lakástulajdon vásárlása esetén, amennyiben a magánszemély vevő a másik lakását a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja

Az illeték alapja ilyenkor az elcserélt lakástulajdonok, illetve a vásárolt és az értékesített lakástulajdon – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének különbözete. A CSOK összege tehát ez esetben nem csökkenti az illetékalapot.

Mely esetben jár illetékkedvezmény a CSOK-hoz?

Ha Ön most vásárol lakást CSOK igénybevételével és nincsen eladott vagy elcserélt lakása, akkor a kedvezmény összege levonható a lakás forgalmi értékéből. Konkrét példákon keresztül nézzük meg mit jelent ez számokban!

Példa I.

A 2 gyermekes, 37 éves házaspár 8,5 millió forintért vásárol egy 60 m2 hasznos alapterületű panellakást. A vételár kiegyenlítéséhez 800.000 Ft összegű CSOK-ot kaptak. Az elmúlt egy évben nem volt eladott lakóingatlanuk. Nézzük meg, hogy a CSOK-hoz kapcsolódó illetékkedvezménynek köszönhetően mennyivel csökken a fizetési kötelezettségük. Az első oszlopban az illetékkedvezménnyel csökkentett, a második oszlopban a kedvezmény nélküli illeték összegét mutatjuk meg.

Picture1

Mint látható, az állami támogatáshoz köthető illetékkedvezmény miatt a családnak 32.000 Ft-tal kevesebb illetéket kell megfizetnie.

Példa II.

A 3 gyermekes, 40 éves házaspár 18 millió forintért vásárol egy 95 m2 hasznos alapterületű családi házat. A vételár kiegyenlítéséhez 2.000.000 Ft összegű CSOK-ot kaptak. Az elmúlt egy évben nem volt eladott lakóingatlanuk. Nézzük meg, hogy a CSOK-hoz kapcsolódó illetékkedvezménynek köszönhetően mennyivel csökken a fizetési kötelezettségük. Az első oszlopban az illetékkedvezménnyel csökkentett, a második oszlopban a kedvezmény nélküli illeték összegét mutatjuk meg. tényező:

Picture2

Láthatjuk, hogy az állami támogatáshoz köthető illetékkedvezmény miatt a családnak 80.000 Ft-tal kevesebb illetéket kell megfizetnie.

Egyéb illetékkedvezmények

Több módja is van annak, hogy csökkentsük az illetéket. Például, ha a lakásvásárló 35 év alatti, első lakását vásárolja, melynek értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor a 4%-os illeték helyett 2%-ot kell megfizetnie.

Ezen kívül jelentős mértékben csökkenthető az illeték az úgynevezett cserepótló illetékkedvezménnyel. Ennek lényege, hogy ha a lakóingatlan vételéhez képest egy éven belül egy másik ingatlant eladunk, annak forgalmi értéke levonható a vásárolt lakóingatlan illetékalapjából. Például, ha a 10 millió forint forgalmi értékű lakóingatlan megvásárlásához képest egy éven belül értékesítünk egy 8 milliós saját lakást, akkor a vásárolt ingatlan után nem 10, hanem (10M-8M) 2 millió forint az illetékalap. Így a 10 millió forint értékű lakás után fizetendő 400.000 Ft helyett, 2 millió után fizetjük meg a 4%-os illetéket, ami 80.000 Ft. Ellenben, ha kisebb értékű lakást veszünk, mint az eladott ingatlan, akkor nem kell illetéket fizetnünk.

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy egy vásárláshoz csak egy eladás kapcsolódhat, vagyis nem lehet két értékesítés árával csökkenteni az illetéklapot.

Illetékmentesség

Nem kell megfizetni az illetéket, amennyiben építési telket vásárolunk, és arra 4 éven belül lakóházat építünk,melynek hasznos alapterülete eléri a maximális beépíthetőség 10 százalékát.

Szintén mentes az illeték alól a vállalkozó által értékesítés céljára épített vagy építtetett 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakásnak vagy tulajdoni hányadnak első megvásárlása. Ha az új lakás forgalmi értéke 15-30 millió forint közötti, akkor az illetékalap 15 millió forinttal csökkenthető.

Részletfizetési lehetőség

A lakásszerző részletfizetési kérelemmel fordulhat a NAV illetékosztályához, így van lehetőség arra, hogy az illetéket nem egy összegben, hanem – általában – maximum 12 havi részletben fizessük meg.


(A későbbiekben bármikor le tudsz iratkozni)

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Eszter szerint:

  Kedves Illetékes!
  Férjemmel vennék újépítésű lakást. Férjemnek ez lesz az első lakása, nekem már van egy, amelyben 50%-os tulajdonom van. 2 gyerekes CSOK-ot szeretnénk felvenni.
  Kérdéseim ezek volnának, melyeket köszönném, ha megválaszolna:
  1) Igényelhetünk CSOK-ot, ha nekem van 50%-os tulajdonom máshol?
  2) Mindkettőnknek tulajdonosként kell szerepeltünk az új ingatlan papírjain?
  3) Férjem jogosult lesz az első lakásos illetékmentességre? Ezt a CSOK-kal lehet kombinálni?
  4) Ha férjem jogosult, akkor is lehet a tulajdoni lapon mindkettőnk neve?
  Nagyon köszönöm előre is,
  Eszter

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Eszter!
   1. Új építésű lakóingatlan vásárlásához igényelt CSOK esetén nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így az Ön 50-os lakástulajdona nem zárja ki a jogosultságot.
   2. A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásban mindkettejüknek tulajdonrészt kell szerezniük.
   3. Új lakás vásárlásánál – függetlenül attól, hogy a lakástulajdonosnak hányadik lakásáról van szó – illetékmentesség érvényesül 15M Ft-ig akkor, ha az új lakás értéke nem haladja meg a 30M Ft-ot. A 15 és 30M Ft közötti részre 4% illeték fizetendő. Ez a kedvezmény CSOK-kal együtt is érvényesíthető.
   4. Feltétel, hogy mindketten tulajdonrészt szerezzenek.

 • Zsófia szerint:

  Érdeklődni szeretnék, hogy van-e lehetőség illetékmentességre vagy kedvezményre AUTISTA gyermekünkre tekintettel 10+10 CSOK felhasználásával való úJ lakás vásárlása esetén?
  Köszönettel: Zsófia

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsófia!
   Kérdésére a területileg illetékes NAV illetékfőosztálya tud választ adni.

 • Réka szerint:

  Kedves Erzsébet!
  38,9M Ft értékben vásároltunk lakást férjemmel 50-50% arányban. 10+10M Ft értékű CSOK-ot vettünk fel hozzá. Továbbá 1. lakás mindkettőnknél és 35 év alattiak vagyunk. Ha 50%-os arányt vesszük, melyet a CSOK-kal csökkentünk, akkor 28,9M/2/=14,45M Ft a tulajdonrész arányában. Az illeték ilyen esetben felezhető, ha 50-50% arányban vásároltuk?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Réka!
   Újépítésű lakás vásárlásakor 15 millió forintig illetékmentesség van, ha a lakás teljes vételára nem haladja meg a 30 millió forintot. Ha meghaladja, akkor nincs illetékmentesség, 4% illeték fizetendő. Használt lakás vásárlásánál, amennyiben a lakásvásárlók 35 év alattiak, első lakásukat vásárolják, amelynek teljes vételára nem haladja meg a 15 millió Ft-ot, akkor a 4% illeték helyett 2% fizetendő. Ebben az esetben is a lakás teljes vételára a meghatározó, nem pedig a lakásvásárlókra eső tulajdoni hányad értéke.

 • Gábor szerint:

  Vásároltunk egy ingatlant 22,75 M-ért. Az önrész 2,75 M volt. A konstrukció további része 10M csok + 10M államilag támogatott 25 éves hitel. Párom 33 én 35 éves vagyok.
  Mennyi a fizetendő illeték ebben az esetben?
  Kell-e kérelmezni és ha igen, hol az illeték megállapítását?
  Köszönöm válaszát.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gábor!
   30M Ft alatti újépítésű lakás 15M Ft-os értékhatárig illetékmentes. A különbözet pedig csökkenthető a 10M-s CSOK összegével, így adott esetben úgy tudjuk nem keletkezik illetékfizetési kötelezettségük. Az illetékkedvezmény igénybevételét bele kell foglalni az adásvételi szerződésbe és a NAV B400 adatlapján fel kell tüntetni.

 • Jenő szerint:

  Tisztelt Szakértő,
  Lakás ára 38 600 000. CSOK 10 000.
  Kérném kiszámítani az illeték összegét.
  Üdvözlettel, Jenő

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Jenő!
   Az illeték alapja a vételár, ami csökkenthető a 10M-s CSOK összegével, így adott esetben illetékalap: 28,6M Ft, melynek 4%-a fizetendő (1.144.000 Ft).
   Mivel a lakás ára 30M Ft feletti, ezért a 15M Ft-ig való illetékmentesség nem érvényesíthető.

 • Judit szerint:

  Kedves Szakértő!
  Olyan kérdésem lenne, hogy ha az építetőtől vásárolunk 24 millióért egy lakást, 35 év alattiak vagyunk és a férjemmel ez az első lakástulajdonunk, amiben 50%-50% tulajdonosok leszünk és a vásárláshoz 10 millió csokot vettünk fel, akkor a kettő kedvezmény összevonható és illetékmentes lesz-e a vásárlásunk? Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Judit!
   Új építésű lakóingatlan vásárlása esetén 15 millió forintig illetékmentesség érvényesül. Továbbá az illetékalap – jelen esetben a 15 és 24 milliós érték különbözete – csökkenthető a 10 milliós CSOK összegével, így a vásárlás után nem keletkezik illetékfizetési kötelezettségük.
   (Az Ön által említett kedvezmény: első lakás 35 év alatt és az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot – használt lakásra vonatkozik.)

 • Boglárka szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Férjemmel közösen 15.800.000 Ft értékben vásároltunk lakást, melyből 1.430.000 Ft CSOK. Az illetéktörvény szerint a CSOK összegével csökkenthető a lakás forgalmi értéke, ami így már 15 millió Ft alá esne. A NAV fizetési meghagyását most kaptuk kézhez és ebben mindkettőnk esetében a CSOK 4%-ával csökkentett részt engedték el (ami 2*28.600 Ft).
  Hogyan kell értelmezni a jogszabályt? Mivel 35 év alatti, első lakástulajdonos vagyok és a CSOK összegével csökkentett résszel már 15 millió Ft alá esne a forgalmi érték, akkor a rám eső résznél nem jár az illeték 50%-ának fizetési kedvezménye? (Férjem betöltötte a 35. évet.)
  Köszönettel,
  Boglárka

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Boglárka!
   Az illetékkedvezmény meghatározásánál a lakás tényleges forgalmi értéke (15,8M) a kiindulási alap és nem a kedvezménnyel csökkentett érték, ezért sajnos nem lehet jogosult illetékkedvezményre.

 • István szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Lakást vásárolok Fundamenta hitellel. Az ebbe beépülő 30% állami támogatásra vajon hivatkozhatok-e a NAV-nál, vajon csökkenthető-e ezzel a forgalmi érték az illeték kiszabása szempontjából?
  Üdv.
  István

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   Ebben a kérdésben a NAV illetékfőosztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

 • András szerint:

  Tisztelt Szakértő,
  Olvastam a cikket a CSOK-hoz járó illetékkedvezményről és nem láttam egyértelműnek, hogy mi van akkor, ha én 35 év alatti első lakástulajdonos leszek?
  Összevonható a két kedvezmény?
  1. “kedvezmény összege levonható a lakás forgalmi értékéből”
  2. “a 4%-os illeték helyett 2%”
  Üdvözlettel.
  András

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves András!
   Információink szerint a két kedvezmény összevonható. Az illetékkedvezménnyel kapcsolatban további felvilágosítást a területileg illetékes NAV illetékfőosztálya tud adni Önnek.

 • Erzsébet szerint:

  Tisztelt Kapcsolattartó!
  Egy illetékkel kapcsolatos kérdéssel fordulnék Önhöz. Új építésű ház esetén ha igénybe vesszük a CSOK-ot, akkor az illeték kiszámítása hogy történik? Olvastuk, hogy a CSOk 10 millió csökkenti a vételár összegét a illeték megítélésénél, illetve azt is, hogy új lakás vásárlásánál 15 millió forintig illetékmentes. Ezek a kedvezmények együttesen is érvényesíthetőek? Konkrétan egy 33,5 milliós új építésű házról lenne szó, meglévő 3 gyermek miatt a vásárláshoz a 10+10 milliós CSOK igénybevételével.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Erzsébet

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erzsébet!
   Az új lakásra vonatkozó 15 millió forintig szóló illetékmentesség csak a 30 millió forintos vételárat meg nem haladó lakások esetében érvényes. Amennyiben 33,5 millió forint az új lakás ára, akkor a 15 millió forintig szóló illetékmentességet sajnos nem tudják érvényesíteni. Ebben az esetben az illetékalapot a 10 milliós CSOK összege csökkenti. Ha a vételár maximum 30 millió forint lenne, akkor 15 millió forintig érvényesíthető lenne az illetékmentesség, plusz a fennmaradó 15 millió forint csökkenthető lenne a 10 milliós CSOK összegével és így az illetékalap 5 millió forint lenne.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket