Így kaphat a CSOK mellé illetékkedvezményt - Hitelnet.hu

Így kaphat a CSOK mellé illetékkedvezményt

Az minden lakásvásárló számára nyilvánvaló, hogy az ingatlanszerzés illetékfizetési kötelezettséggel jár. Kevesek számára lehet azonban ismert, hogy CSOK igénybevétele esetén a lakásszerző illetékkedvezményben részesülhet. Erről és a hivatalos nevén visszterhes vagyonátruházási illetékről olvashat az alábbi bejegyzésünkben!

Illetékkedvezmény CSOK igénybevétele esetén

A hatályos illetéktörvény alapján, ha a lakástulajdon szerzője a vásárláskor vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatást kap, ennek összegét a lakástulajdon forgalmi értékéből le kell vonni, kivéve a csere esetét.

Mely esetben nem jár illetékkedvezmény a CSOK-hoz?

Kivételt képeznek a következő esetek:

  • a lakástulajdonok magánszemélyek közötti cseréje,
  • lakástulajdon vásárlása esetén, amennyiben a magánszemély vevő a másik lakását a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja

Az illeték alapja ilyenkor az elcserélt lakástulajdonok, illetve a vásárolt és az értékesített lakástulajdon – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének különbözete. A CSOK összege tehát ez esetben nem csökkenti az illetékalapot.

Mely esetben jár illetékkedvezmény a CSOK-hoz?

Ha Ön most vásárol lakást CSOK igénybevételével és nincsen eladott vagy elcserélt lakása, akkor a kedvezmény összege levonható a lakás forgalmi értékéből. Konkrét példákon keresztül nézzük meg mit jelent ez számokban!

Példa I.

A 2 gyermekes, 37 éves házaspár 8,5 millió forintért vásárol egy 60 m2 hasznos alapterületű panellakást. A vételár kiegyenlítéséhez 800.000 Ft összegű CSOK-ot kaptak. Az elmúlt egy évben nem volt eladott lakóingatlanuk. Nézzük meg, hogy a CSOK-hoz kapcsolódó illetékkedvezménynek köszönhetően mennyivel csökken a fizetési kötelezettségük. Az első oszlopban az illetékkedvezménnyel csökkentett, a második oszlopban a kedvezmény nélküli illeték összegét mutatjuk meg.

Picture1

Mint látható, az állami támogatáshoz köthető illetékkedvezmény miatt a családnak 32.000 Ft-tal kevesebb illetéket kell megfizetnie.

Példa II.

A 3 gyermekes, 40 éves házaspár 18 millió forintért vásárol egy 95 m2 hasznos alapterületű családi házat. A vételár kiegyenlítéséhez 2.000.000 Ft összegű CSOK-ot kaptak. Az elmúlt egy évben nem volt eladott lakóingatlanuk. Nézzük meg, hogy a CSOK-hoz kapcsolódó illetékkedvezménynek köszönhetően mennyivel csökken a fizetési kötelezettségük. Az első oszlopban az illetékkedvezménnyel csökkentett, a második oszlopban a kedvezmény nélküli illeték összegét mutatjuk meg. tényező:

Picture2

Láthatjuk, hogy az állami támogatáshoz köthető illetékkedvezmény miatt a családnak 80.000 Ft-tal kevesebb illetéket kell megfizetnie.

Egyéb illetékkedvezmények

Több módja is van annak, hogy csökkentsük az illetéket. Például, ha a lakásvásárló 35 év alatti, első lakását vásárolja, melynek értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor a 4%-os illeték helyett 2%-ot kell megfizetnie.

Ezen kívül jelentős mértékben csökkenthető az illeték az úgynevezett cserepótló illetékkedvezménnyel. Ennek lényege, hogy ha a lakóingatlan vételéhez képest egy éven belül egy másik ingatlant eladunk, annak forgalmi értéke levonható a vásárolt lakóingatlan illetékalapjából. Például, ha a 10 millió forint forgalmi értékű lakóingatlan megvásárlásához képest egy éven belül értékesítünk egy 8 milliós saját lakást, akkor a vásárolt ingatlan után nem 10, hanem (10M-8M) 2 millió forint az illetékalap. Így a 10 millió forint értékű lakás után fizetendő 400.000 Ft helyett, 2 millió után fizetjük meg a 4%-os illetéket, ami 80.000 Ft. Ellenben, ha kisebb értékű lakást veszünk, mint az eladott ingatlan, akkor nem kell illetéket fizetnünk.

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy egy vásárláshoz csak egy eladás kapcsolódhat, vagyis nem lehet két értékesítés árával csökkenteni az illetéklapot.

Illetékmentesség

Nem kell megfizetni az illetéket, amennyiben építési telket vásárolunk, és arra 4 éven belül lakóházat építünk,melynek hasznos alapterülete eléri a maximális beépíthetőség 10 százalékát.

Szintén mentes az illeték alól a vállalkozó által értékesítés céljára épített vagy építtetett 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakásnak vagy tulajdoni hányadnak első megvásárlása. Ha az új lakás forgalmi értéke 15-30 millió forint közötti, akkor az illetékalap 15 millió forinttal csökkenthető.

Részletfizetési lehetőség

A lakásszerző részletfizetési kérelemmel fordulhat a NAV illetékosztályához, így van lehetőség arra, hogy az illetéket nem egy összegben, hanem – általában – maximum 12 havi részletben fizessük meg.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2015. november 26. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Gergely szerint:

2019-09-13 - 02:44

Tisztelt Hitelnet.hu!
Új építésű lakást veszek (nem első lakás) 29 840 000 Ft-ért. A lakás finanszírozásához igénybe veszem 10 millió CSOK vissza nem térítendő támogatást és a 15 millió CSOK kedvezményes kamatozású jelzáloghitelt.
Menyi illetéket kell fizetnem?
Illetékkedvezményt bele kell-e foglalni az adásvételi szerződésbe?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-13 - 09:38

Kedves Gergely!
Mivel a lakás 30M Ft alatti, ezért 15M Ft-ig illetékmentesség érvényesül. A fennmaradó 14.840.000 Ft illetékalap tovább csökkenthető a 10M Ft összegű CSOK-kal. Így 4.840.000 Ft után 4% illeték fizetendő.
Az illetékedveményt célszerű rögzíteni az adásvételi szerződésben is.

Máté szerint:

2019-07-24 - 20:57

Jó napot kívánok.
Szeretnénk most házat venni. Felvesszük mellé 2 gyerekre a csokot, illetve a csok hitelt 10 millió Ft-ot.
Kérdésem az lenne, hogy illetékfizetésnél csak a vissza nem térítendőt vonjak le a ház árából vagy a csokos hitelt is?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 09:23

Kedves Máté!
Információink szerint a kamattámogatott hitel összegével nem csökkenthető az illetékalap. A kérdésben további pontos tájékoztatást a területileg illetékes NAV illetékfőosztálya tud adni Önnek.

Andrea szerint:

2019-01-19 - 17:00

Tisztelt Hitelnet.hu!
Két kiskorú gyermeket egyedül nevelő, 40 éves anyuka vagyok. Első lakásomat vásárolnám, jár nekem a CSOK? Ha igen, milyen összegben?
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-21 - 11:15

Kedves Andrea!
Egyedülállóként is jogosult lehet CSOK-ra, ha teljesülnek a lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat. 2 gyermek után használt lakás vásárlásához 1.430.000 Ft összegű CSOK vehető igénybe.

Zoltán szerint:

2019-01-15 - 13:23

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy használt lakás vásárlásakor, a vételár csökkenthető-e az illeték összegének meghatározásához?
Fiatal házasok a vevők, mindketten 35 év alattiak és már van egy gyerek és vállalnak még egyet. A lakás vételára 16 millió forint.
Mennyi lenne az illeték?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 13:26

Kedves Zoltán!
Az illetékalap csökkenthető a CSOK összegével, azaz 1.430.000 Ft-tal. Így a 16.000.000 Ft helyett 14.570.000 Ft után fizetendő 4% illeték. A 35 év alattiak illetékkedvezményére sajnos nem lehetnek jogosultak, mert a lakás vételára meghaladja a 15.000.000 Ft-ot.

László szerint:

2018-12-17 - 11:05

Tisztelt Hitelnet.hu,
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a nyáron vásároltunk feleségemmel egy családi házat 16 millió forint vételárral. A vásárláshoz igénybe vettünk 2 gyerek után CSOK támogatást, aminek az összege körülbelül 1,4 millió forint. Személyesen bejártunk a NAV-hoz és ott azt mondták, hogy a CSOK összege lejön a vételárból, és az után lesz számolva az illeték. Így akkor 15 millió alatti a vételár és 35 év alatti személyeknek az első lakástulajdon vásárlás által elvileg csak a vételár 2%-át számolják illetéknek. Pár napja jött a levél és abban 4% szerepel. Beszéltem telefonon az ügyintéző hölggyel és azt mondta, hogy igazából az illetékalapból jön le a CSOK értéke, de maga az illeték a teljes vételárból (forgalmi értékből) van számolva. Viszont itt a weboldalukon is azt olvastam, hogy a forgalmi értékből kell levonni a CSOK értékét, nem az illetékalapból. Így most nem tudom, hogy melyik az igaz.
Kérhetek ennek a tisztázásában segítséget?
Köszönöm szépen előre is.
Üdvözlettel,
László

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-17 - 11:44

Kedves László!
A CSOK összege valóban csökkenti az illetékalapot, vagyis a forgalmi értékből levonható a CSOK összege és az így kapott összeg (illetékalap) alapján kell kiszámolni az illetéket. Az illetékkedvezmény szempontjából azonban nem az illetékalap, hanem a vételár a meghatározó. Így mivel a ház tényleges vételár 15 millió forint feletti, illetékkedvezény sajnos nem érvényesíthető.

Csaba szerint:

2018-11-27 - 23:07

Tisztelt Hitelnet!
Új építésű családi házat vásárolnánk, 56M Ft a költségvetés szerinti teljes vételár. Ehhez 10+15M Ft CSOK-ot tervezünk majd igénybe venni. A ház 2019 végére épül fel.
Jelenlegi lakásunkat (piaci értéke kb. 30M Ft) utána értékesíteni szeretnénk.
Vonatkozik-e rank a vétel-eladás ár különbözet kiszámítása, illetve összevonható-e a CSOK-kal illetékcsökkentés céljából?
Pl. 56-ért vásárolunk, 30-ért eladunk. Elvileg 26M Ft lesz az illeték alapja. Csökkenthető ez még a CSOK 10M Ft-jával, tehát lehet ebből 16M Ft-ot csinálni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-28 - 08:48

Kedves Csaba!
Az egy éven belüli eladás és vétel árkülönbözet információink szerint érvényesíthető az illetékalap megállapításánál, valamint ez az összeg csökkenthető még a 10M Ft CSOK összegével is.

Bettina szerint:

2018-11-21 - 15:13

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel egy újepítésű 28 millió forint értékű lakást veszünk. Ebből 10+12 Csok a többi 6M önerő. Én 28 vagyok, férjem 38. Mind a kettőnknek első lakás.
Kell-e nekünk illetéket fizetni? Ha igen, mennyit?
Köszönöm előre a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-22 - 10:24

Kedves Bettina!
30 millió forintot meg nem haladó új lakás esetén 15 millió forintig illetékmentesség érvényesül. A fennmaradó 13M Ft illetékalap csökkenthető a 10M CSOK összegével, így 3M Ft után kell megfizetbni az illetéket, melynek mértéke 4%, tehát 120.000 Ft fizetendő.

Ildikó szerint:

2018-09-04 - 10:11

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel 16 millió forintért szeretnénk használt sorházat vásárolni. Igénybe vesszük a 2 gyermek utána járó CSOK kedvezményt (1 430 000 Ft) Ha ezt az összeget levonjuk a vételárból, akkor a kritikus 15 millió forint alá kerülünk.
Férjemnek első tulajdona lesz (30 éves), nekem (29 éves vagyok) szerepel a nevemen 50% tulajdoni hányad a szülői lakásból. Anyukámnak holtig tartó haszonélvezeti joga van.
Az lenne a kérdésem, hogy jogosultak vagyunk-e a kedvezményes 2%-os illetékre, illetve a részletfizetésre.
A hitel az én nevemen fog szerepelni, viszont a tulajdonjog szerepelhet a férjem nevén, ha így megoldható lenne a kedvezmény.
Köszönettel várom válaszát!
Ildikó

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-04 - 19:48

Kedves Ildikó!
Az illetékkedvezmény szempontjából az a meghatározó, hogy mennyi a célingatlan vételára. Mivel az meghaladja a 15 millió forintot, így a kedvezmény érvényesítésére sajnos nincs lehetőség. A részletfizetéssel kapcsolatban kérelmet kell benyújtaniuk a NAV illetékfőosztályához.
Hitel- és CSOK igénylésre házastársak, (élettársak) együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak. A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásban mindkettejüknek tulajdonjogot kell szerezniük. A legkedvezőbb lakáshitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket online adatlapunk kitöltése után. Irodáinkban a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézés díjmentes!

Éva szerint:

2018-08-03 - 13:28

Tisztelt Hitelnet!
Új építésű társasházi lakást vásárolunk 25 430 000 Ft értékben! 3 gyermekre igénybe vettük a CSOK -ot (10 000 000 Ft). Érdeklődnék, hogy jól értelmeztem-e? Ebből az összegből levonhatjuk a 15 000 000 Ft-ot, mivel új építésű, illetve a CSOK összegét is, mivel az illetékmentes? Tehát a fennmaradó 430 000 Ft után kell majd illetéket fizetnünk?
Köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-04 - 13:57

Kedves Éva!
Igen, jól értelmezi. A leírtak alapján 430.000 Ft után kell megfizetniük az illetéket.

Dóra szerint:

2018-07-19 - 20:52

Jó estét!
Mi 4 gyermekre vettük fel a csokot 2.750.000 Ft és nem vettünk fel hitelt se. Önerő nem kellett. Ennyibe került a ház, 50-50% a tulajon a férjemmel. A férjem 35 éves, első háza. Én 34 vagyok.
Így mennyi illetéket fizetünk?
Várom válaszát.
Tisztelettel.
M-né

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-20 - 07:54

Kedves Dóra!
Ebben az esetben nincsen illetékfizetési kötelezettségük. A CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményt a NAV adatlapon jelölni szükséges.

Mária szerint:

2018-06-04 - 10:59

Tisztelt!
Vettünk egy lakást 10.8M Ft-ért. A csok benne 2.2M Ft, a tulajdon 50-50%. A férjem nevén van egy lakás, amit most fogunk eladni 9.5M Ft.
Szeretném kérdezni, hogy mennyi illetéket fizetünk majd?
Köszönöm segítségüket!

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-05 - 04:27

Kedves Mária!
Illetéket a különbözet után kellene fizetniük, de mivel az illetékalap csökkenthető a CSOK összegével, így információink szerint nem lesz illetékfizetési kötelezettségük. További pontos tájékoztatást a NAV illetékfőosztálya tud adni Önnek.

Niki szerint:

2018-03-02 - 13:50

Tisztelt Hitelnet!
Illeték számításban kérném szíves segítségüket.
Egy 33,9M értékű új ingatlan vásárlásakor mennyi illeték fizetendő, ha az újonnan vásárolt ingatlan már nem első lakástulajdon, a meglévő ingatlant 2014-ben vásároltuk, melynek vételára beforgatásra kerül az új lakásba. 10M CSOK-ot is igényelünk.
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 07:12

Kedves Niki!
Információink szerint a 33,9M Ft értékű új lakás után 4%-os illeték fizetendő. Az illeték alap csökkenthető a 10M-s CSOK összegével.

Eszter szerint:

2018-01-14 - 23:13

Kedves Illetékes!
Férjemmel vennék újépítésű lakást. Férjemnek ez lesz az első lakása, nekem már van egy, amelyben 50%-os tulajdonom van. 2 gyerekes CSOK-ot szeretnénk felvenni.
Kérdéseim ezek volnának, melyeket köszönném, ha megválaszolna:
1) Igényelhetünk CSOK-ot, ha nekem van 50%-os tulajdonom máshol?
2) Mindkettőnknek tulajdonosként kell szerepeltünk az új ingatlan papírjain?
3) Férjem jogosult lesz az első lakásos illetékmentességre? Ezt a CSOK-kal lehet kombinálni?
4) Ha férjem jogosult, akkor is lehet a tulajdoni lapon mindkettőnk neve?
Nagyon köszönöm előre is,
Eszter

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-15 - 05:51

Kedves Eszter!
1. Új építésű lakóingatlan vásárlásához igényelt CSOK esetén nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így az Ön 50-os lakástulajdona nem zárja ki a jogosultságot.
2. A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásban mindkettejüknek tulajdonrészt kell szerezniük.
3. Új lakás vásárlásánál – függetlenül attól, hogy a lakástulajdonosnak hányadik lakásáról van szó – illetékmentesség érvényesül 15M Ft-ig akkor, ha az új lakás értéke nem haladja meg a 30M Ft-ot. A 15 és 30M Ft közötti részre 4% illeték fizetendő. Ez a kedvezmény CSOK-kal együtt is érvényesíthető.
4. Feltétel, hogy mindketten tulajdonrészt szerezzenek.

Zsófia szerint:

2018-01-11 - 21:22

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e lehetőség illetékmentességre vagy kedvezményre AUTISTA gyermekünkre tekintettel 10+10 CSOK felhasználásával való úJ lakás vásárlása esetén?
Köszönettel: Zsófia

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-12 - 13:59

Kedves Zsófia!
Kérdésére a területileg illetékes NAV illetékfőosztálya tud választ adni.

Réka szerint:

2018-01-05 - 14:10

Kedves Erzsébet!
38,9M Ft értékben vásároltunk lakást férjemmel 50-50% arányban. 10+10M Ft értékű CSOK-ot vettünk fel hozzá. Továbbá 1. lakás mindkettőnknél és 35 év alattiak vagyunk. Ha 50%-os arányt vesszük, melyet a CSOK-kal csökkentünk, akkor 28,9M/2/=14,45M Ft a tulajdonrész arányában. Az illeték ilyen esetben felezhető, ha 50-50% arányban vásároltuk?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-06 - 06:33

Kedves Réka!
Újépítésű lakás vásárlásakor 15 millió forintig illetékmentesség van, ha a lakás teljes vételára nem haladja meg a 30 millió forintot. Ha meghaladja, akkor nincs illetékmentesség, 4% illeték fizetendő. Használt lakás vásárlásánál, amennyiben a lakásvásárlók 35 év alattiak, első lakásukat vásárolják, amelynek teljes vételára nem haladja meg a 15 millió Ft-ot, akkor a 4% illeték helyett 2% fizetendő. Ebben az esetben is a lakás teljes vételára a meghatározó, nem pedig a lakásvásárlókra eső tulajdoni hányad értéke.

Gábor szerint:

2017-09-11 - 11:45

Vásároltunk egy ingatlant 22,75 M-ért. Az önrész 2,75 M volt. A konstrukció további része 10M csok + 10M államilag támogatott 25 éves hitel. Párom 33 én 35 éves vagyok.
Mennyi a fizetendő illeték ebben az esetben?
Kell-e kérelmezni és ha igen, hol az illeték megállapítását?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-12 - 13:20

Kedves Gábor!
30M Ft alatti újépítésű lakás 15M Ft-os értékhatárig illetékmentes. A különbözet pedig csökkenthető a 10M-s CSOK összegével, így adott esetben úgy tudjuk nem keletkezik illetékfizetési kötelezettségük. Az illetékkedvezmény igénybevételét bele kell foglalni az adásvételi szerződésbe és a NAV B400 adatlapján fel kell tüntetni.

Jenő szerint:

2017-08-22 - 00:48

Tisztelt Szakértő,
Lakás ára 38 600 000. CSOK 10 000.
Kérném kiszámítani az illeték összegét.
Üdvözlettel, Jenő

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-24 - 15:01

Kedves Jenő!
Az illeték alapja a vételár, ami csökkenthető a 10M-s CSOK összegével, így adott esetben illetékalap: 28,6M Ft, melynek 4%-a fizetendő (1.144.000 Ft).
Mivel a lakás ára 30M Ft feletti, ezért a 15M Ft-ig való illetékmentesség nem érvényesíthető.

Judit szerint:

2017-08-15 - 06:04

Kedves Szakértő!
Olyan kérdésem lenne, hogy ha az építetőtől vásárolunk 24 millióért egy lakást, 35 év alattiak vagyunk és a férjemmel ez az első lakástulajdonunk, amiben 50%-50% tulajdonosok leszünk és a vásárláshoz 10 millió csokot vettünk fel, akkor a kettő kedvezmény összevonható és illetékmentes lesz-e a vásárlásunk? Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-16 - 05:33

Kedves Judit!
Új építésű lakóingatlan vásárlása esetén 15 millió forintig illetékmentesség érvényesül. Továbbá az illetékalap – jelen esetben a 15 és 24 milliós érték különbözete – csökkenthető a 10 milliós CSOK összegével, így a vásárlás után nem keletkezik illetékfizetési kötelezettségük.
(Az Ön által említett kedvezmény: első lakás 35 év alatt és az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot – használt lakásra vonatkozik.)

Boglárka szerint:

2017-04-12 - 15:33

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel közösen 15.800.000 Ft értékben vásároltunk lakást, melyből 1.430.000 Ft CSOK. Az illetéktörvény szerint a CSOK összegével csökkenthető a lakás forgalmi értéke, ami így már 15 millió Ft alá esne. A NAV fizetési meghagyását most kaptuk kézhez és ebben mindkettőnk esetében a CSOK 4%-ával csökkentett részt engedték el (ami 2*28.600 Ft).
Hogyan kell értelmezni a jogszabályt? Mivel 35 év alatti, első lakástulajdonos vagyok és a CSOK összegével csökkentett résszel már 15 millió Ft alá esne a forgalmi érték, akkor a rám eső résznél nem jár az illeték 50%-ának fizetési kedvezménye? (Férjem betöltötte a 35. évet.)
Köszönettel,
Boglárka

Hitelnet.hu szerint:

2017-04-13 - 07:36

Kedves Boglárka!
Az illetékkedvezmény meghatározásánál a lakás tényleges forgalmi értéke (15,8M) a kiindulási alap és nem a kedvezménnyel csökkentett érték, ezért sajnos nem lehet jogosult illetékkedvezményre.

István szerint:

2016-12-15 - 22:43

Tisztelt Hitelnet!
Lakást vásárolok Fundamenta hitellel. Az ebbe beépülő 30% állami támogatásra vajon hivatkozhatok-e a NAV-nál, vajon csökkenthető-e ezzel a forgalmi érték az illeték kiszabása szempontjából?
Üdv.
István

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-18 - 14:39

Kedves István!
Ebben a kérdésben a NAV illetékfőosztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

András szerint:

2016-12-08 - 10:15

Tisztelt Szakértő,
Olvastam a cikket a CSOK-hoz járó illetékkedvezményről és nem láttam egyértelműnek, hogy mi van akkor, ha én 35 év alatti első lakástulajdonos leszek?
Összevonható a két kedvezmény?
1. “kedvezmény összege levonható a lakás forgalmi értékéből”
2. “a 4%-os illeték helyett 2%”
Üdvözlettel.
András

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-08 - 10:40

Kedves András!
Információink szerint a két kedvezmény összevonható. Az illetékkedvezménnyel kapcsolatban további felvilágosítást a területileg illetékes NAV illetékfőosztálya tud adni Önnek.

Erzsébet szerint:

2016-11-03 - 11:53

Tisztelt Kapcsolattartó!
Egy illetékkel kapcsolatos kérdéssel fordulnék Önhöz. Új építésű ház esetén ha igénybe vesszük a CSOK-ot, akkor az illeték kiszámítása hogy történik? Olvastuk, hogy a CSOk 10 millió csökkenti a vételár összegét a illeték megítélésénél, illetve azt is, hogy új lakás vásárlásánál 15 millió forintig illetékmentes. Ezek a kedvezmények együttesen is érvényesíthetőek? Konkrétan egy 33,5 milliós új építésű házról lenne szó, meglévő 3 gyermek miatt a vásárláshoz a 10+10 milliós CSOK igénybevételével.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Erzsébet

Hitelnet.hu szerint:

2016-11-03 - 16:31

Kedves Erzsébet!
Az új lakásra vonatkozó 15 millió forintig szóló illetékmentesség csak a 30 millió forintos vételárat meg nem haladó lakások esetében érvényes. Amennyiben 33,5 millió forint az új lakás ára, akkor a 15 millió forintig szóló illetékmentességet sajnos nem tudják érvényesíteni. Ebben az esetben az illetékalapot a 10 milliós CSOK összege csökkenti. Ha a vételár maximum 30 millió forint lenne, akkor 15 millió forintig érvényesíthető lenne az illetékmentesség, plusz a fennmaradó 15 millió forint csökkenthető lenne a 10 milliós CSOK összegével és így az illetékalap 5 millió forint lenne.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések