Így igényelhető újra CSOK önkéntes visszafizetés után! - Hitelnet.hu

Így igényelhető újra CSOK önkéntes visszafizetés után!

A CSOK rendelet tartalmaz egy olyan előírást, miszerint nem vehető igénybe a kedvezmény, ha az igénylőt korábban kapott lakáscélú támogatás vonatkozásában 5 éven belül visszafizetésre kötelezték. Olvasói érdeklődésre most megmutatjuk, mit is jelent ez a gyakorlatban, hogyan és mekkora összegben igényelhető ez esetben a CSOK.

Korábbi támogatás 5 éven belül történt visszafizetése

Mind az új, mind a használt lakásra vonatkozó CSOK rendelet rögzíti az alábbi szabályt:

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

„Nem veheti igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt az, akit a támogatás igénylését megelőző öt évben az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön vonatkozásában a járási hivatal, a kormányhivatal, a Kincstár végleges határozatával vagy bíróság jogerősen visszafizetésre kötelezett.”

Lakásértékesítésből kifolyólag visszafizetett támogatás

A leggyakoribb élethelyzet az, hogy az igénylő korábbi otthonteremtéshez szocpolt vett igénybe, de a lakás a család gyarapodása miatt időközben eladásra került, a támogatás pedig – ha felfüggesztő számlára is – de visszafizetésre került a járási hivatal határozata alapján.

Újabb lakásszerzéshez igényelhető-e a CSOK, ha mindez 5 éven belül történt?

Az illetékes minisztérium állásfoglalása alapján a korábban igénybe vett támogatás miatti visszafizetési kötelezettség csak akkor zárja ki a támogatott személyeket a támogatás ismételt igényléséből 5 évre, ha a visszafizetést nem önként teljesítették, hanem a hitelintézet, Kincstár, kormányhivatal vagy járási hivatal határozatban kötelezte őket.

Mivel a lakásértékesítéssel összefüggésben a támogatás visszafizetése a támogatott személyek által önkéntesen történik, nem pedig visszafizetésre kötelező határozat alapján, ezért ilyen esetben nem érvényes az a tilalom, amely megakadályozná a CSOK, illetve CSOK különbözet 5 éven belül történő újbóli igénylését.

Önkéntesen visszafizetett támogatás esetén is csökkenteni kell a korábbi összeggel a CSOK összegét?

A CSOK összegének egyik meghatározási módja az, hogy a gyermekek után járó kedvezmény összegét csökkenteni kell a korábban kapott lakáscélú támogatás összegével.

Ugyancsak gyakori élethelyzet, hogy a támogatott személyek a korábbi szocpolt valamilyen oknál fogva – általában azért, mert időközben elváltak és a korábban támogatott lakás helyett nem vásároltak másikat – visszafizették.

Önkéntesen visszafizetett támogatás esetén is le kell-e vonni a CSOK összegéből a korábbi támogatást?

A válasz igen, mert ebből a szempontból az igénybevétel a meghatározó. Ha a támogatott személyek korábbi lakáscéljuk megvalósításához igénybe vették a szocpolt, úgy akkor is csökkenteni kell ezen összeggel a CSOK összegét, ha a korábban kapott támogatás időközben visszafizetésre került.

Ez alól kivételt csak az jelent, ha a CSOK összegének meghatározása a korábban támogatott gyermekek figyelmen kívül hagyásával történik. A 2018. március 15.-től hatályos CSOK rendelet ugyanis ezt lehetővé teszi:

Ha az igénylő számára kedvezőbb, a családi otthonteremtési kedvezmény összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban vissza nem térítendő lakáscélú támogatást vett igénybe. Ez esetben a korábban kapott támogatási összeggel nem kell csökkenteni a CSOK összegét.

CSOK kérdések és válaszok!

További kérdése lenne CSOK témában? Tegye fel kérdését online Szakértőinknek. Amennyiben CSOK igényléséhez lakáshitel is kapcsolódik és szeretné megismerni az elérhető legkedvezőbb lakáshiteleket, használja lakáshitel kalkulátorunkat és kérje Szakértőink személyre szabott tájékoztatását.

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 02. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

János szerint:

2018-10-25 - 15:41

Tisztelt Hitelnet,
2016-ban igényeltünk sikeresen két vállalt gyermekre új lakás építés címszóval CSOK-ot. Egy gyermekünk született azóta, akit a törvényeknek megfelelően “le is jelentettünk”.
A kérdésem az lenne, hogy esetünkben visszafizethetjük önkéntesen a felvett CSOK-ot, illetve amennyiben igen, mekkora összegre lehet számítani?
Köszönöm válaszukat előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-25 - 16:16

Az önkéntes visszafizetés megoldható, de ha a jövőben szeretnék még igényelni a kedvezményt, a korábban kapott, majd vissza is fizetett összeggel csökkentett CSOK különbözet lesz csak igényelhető.

Szabolcs szerint:

2018-10-22 - 16:26

Kettő éve igényeltem a CSOK-ot kettő gyermek után használt lakás vásárlásra. A második gyermek most fog megszületni, de szeretnénk kertes házba költözni, mert egy 4 emeletes panel ház negyedik emeletén lakunk és a feleségemnek nincsen segítsége, hogy föl-le cipelje a gyerekeket. A lába és a dereka is megfájdult a mostani terhességnél. Én a munkámból adódóan keveset tartózkodom otthon, 24 órás szolgálatot látok el.
Az lenne a kérdésem, ha nagyobb és árban magasabb házat vásárolnék, de használtat, akkor átjegyezhető-e a Csok vagy vissza kell fizetnem és elbukom.
A másik kérdésem, a megszületés előtt eladhatom-e az ingatlant, mert elvileg a 3. hónap betöltése után megszületettnek kell tekinteni a magzatot.
Köszönöm válaszukat és kérem küldjék el email címemre.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-26 - 09:41

Kedves Szabolcs!
2016-ban aláírt támogatási szerződés esetén 5 év eltelte előtt csak akkor vihető át a kedvezmény összege, ha az eladott lakás helyett nem használtat, hanem új építésűt vásárolnak.

Szabolcs szerint:

2018-10-19 - 17:50

Megigényelt csokot szeretnék visszafizetni lakás eladása miatt. 2 éve vettem fel, de nagyobb használt lakásba költöznénk. Ekkor is vissza kell fizetnem? Nem lehet, hogy méltányosságból visszakapjam vagy újból megigényeljem? A másik kérdésem az lenne, ha 3. hónaptól megszületett gyermeknek kell tekinteni a magzatot, miért nem fizethetem vissza, csak ha a gyermek megszületett?
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-24 - 08:40

Kedves Szabolcs!
A 17/2016 (II.10.) kormányrendelet alapján igénybe vett CSOK esetén minimum 5 év után adható el a lakás, ha helyette használtat vásárolnának. Ilyen esetben – információink szerint – méltányosságra nincs lehetőség. Erről bővebb információ ITT olvasható. Mindezzel kapcsolatban további pontos tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal tud adni Önnek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések