Így igényelhető újra CSOK önkéntes visszafizetés után! - Hitelnet.hu

Így igényelhető újra CSOK önkéntes visszafizetés után!

A CSOK rendelet tartalmaz egy olyan előírást, miszerint nem vehető igénybe a kedvezmény, ha az igénylőt korábban kapott lakáscélú támogatás vonatkozásában 5 éven belül visszafizetésre kötelezték. Olvasói érdeklődésre most megmutatjuk, mit is jelent ez a gyakorlatban, hogyan és mekkora összegben igényelhető ez esetben a CSOK.

Korábbi támogatás 5 éven belül történt visszafizetése

Mind az új, mind a használt lakásra vonatkozó CSOK rendelet rögzíti az alábbi szabályt:

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

„Nem veheti igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt az, akit a támogatás igénylését megelőző öt évben az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt vonatkozásában a járási hivatal, a kormányhivatal, a Kincstár végleges határozatával vagy bíróság jogerősen visszafizetésre kötelezett.”

Lakásértékesítésből kifolyólag visszafizetett támogatás

A leggyakoribb élethelyzet az, hogy az igénylő korábbi otthonteremtéshez szocpolt vett igénybe, de a lakás a család gyarapodása miatt időközben eladásra került, a támogatás pedig – ha felfüggesztő számlára is – de visszafizetésre került a járási hivatal határozata alapján.

Újabb lakásszerzéshez igényelhető-e a CSOK, ha mindez 5 éven belül történt?

Az illetékes minisztérium állásfoglalása alapján a korábban igénybe vett támogatás miatti visszafizetési kötelezettség csak akkor zárja ki a támogatott személyeket a támogatás ismételt igényléséből 5 évre, ha a visszafizetést nem önként teljesítették, hanem a hitelintézet, Kincstár, kormányhivatal vagy járási hivatal határozatban kötelezte őket.

Mivel a lakásértékesítéssel összefüggésben a támogatás visszafizetése a támogatott személyek által önkéntesen történik, nem pedig visszafizetésre kötelező határozat alapján, ezért ilyen esetben nem érvényes az a tilalom, amely megakadályozná a CSOK, illetve CSOK különbözet 5 éven belül történő újbóli igénylését.

Önkéntesen visszafizetett támogatás esetén is csökkenteni kell a korábbi összeggel a CSOK összegét?

A CSOK összegének egyik meghatározási módja az, hogy a gyermekek után járó kedvezmény összegét csökkenteni kell a korábban kapott lakáscélú támogatás összegével.

Ugyancsak gyakori élethelyzet, hogy a támogatott személyek a korábbi szocpolt valamilyen oknál fogva – általában azért, mert időközben elváltak és a korábban támogatott lakás helyett nem vásároltak másikat – visszafizették.

Önkéntesen visszafizetett támogatás esetén is le kell-e vonni a CSOK összegéből a korábbi támogatást?

A válasz igen, mert ebből a szempontból az igénybevétel a meghatározó. Ha a támogatott személyek korábbi lakáscéljuk megvalósításához igénybe vették a szocpolt, úgy akkor is csökkenteni kell ezen összeggel a CSOK összegét, ha a korábban kapott támogatás időközben visszafizetésre került.

Ez alól kivételt csak az jelent, ha a CSOK összegének meghatározása a korábban támogatott gyermekek figyelmen kívül hagyásával történik. A 2018. március 15.-től hatályos CSOK rendelet ugyanis ezt lehetővé teszi:

Ha az igénylő számára kedvezőbb, a családi otthonteremtési kedvezmény összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban vissza nem térítendő lakáscélú támogatást vett igénybe. Ez esetben a korábban kapott támogatási összeggel nem kell csökkenteni a CSOK összegét.

CSOK kérdések és válaszok!

További kérdése lenne CSOK témában? Tegye fel kérdését online Szakértőinknek. Amennyiben CSOK igényléséhez is kapcsolódik és szeretné megismerni az elérhető legkedvezőbb lakáshiteleket, használja lakáshitel kalkulátorunkat és kérje Szakértőink személyre szabott tájékoztatását.

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 02. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Abigél szerint:

2019-03-25 - 14:03

Tisztelt Hölgyem, Uram!
2017-ben vásároltunk egy használt lakást, melynek vételárához igénybe vettük a már meglévő 2 gyermekünk után a CSOK-ot (1,4M Huf). Időközben úton a 3. gyermek, így a megvásárolt lakás kicsinek fog bizonyulni, de köt a 10 év itt lakás.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségeink vannak a továbblépésre, új, nagyobb lakás vásárlására?
Esetleges önkéntes CSOK visszafizetés után milyen támogatásra számíthatunk akár új, akár használt lakás esetén?
Köszönettel:
Abigél

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-26 - 15:10

Kedves Abigél!
A 2019. július elsejétől hatályos CSOK rendelet lehetővé fogja tenni, hogy a CSOK önkéntes visszafizetése esetén újabb lakáscél megvalósításához a CSOK teljes összege igénybe vehető legyen. Erről bővebb információt ITT talál.

Ádám szerint:

2019-02-23 - 21:18

Tisztelt Hölgyem/uram!
Azt szeretném megkérdezni, hogy kinek és hol tudom bejelenteni, hogy valaki nem teljesíti a Csok-nál vállalt feltételeket? (pl: kiadta a fél lakását albérletbe)
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Ádám

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-13 - 08:30

Kedves Ádám!
Ezzel kapcsolatban sajnos nincs információnk.

Vivien szerint:

2018-11-25 - 14:05

Kedves szakértő,
2017 novemberében megkaptuk az egy gyermek után járó 600.000 Ft támogatást. Időközben úgy alakult, hogy jön a kistesó. Ezzel egybekötve nekünk nagyobb ingatlanra lenne szükségünk. Ha én önként fizetem vissza a 600.000 Ft támogatást, akkor újra tudom igényelni 2019-ben 2 gyermekre használt házra? Viszont 2008-ban épült és befejezésre vár, de magánszemély árulja, tehát használtnak minősül az ingatlan vagy erre esély sincs, hogy újra megkapjam? Át lehet vinni valamilyen megoldással az egy gyermek után már megkapott támogatást plusz igényelhető a második után a különbözet?
Köszönöm szépen a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-26 - 09:07

Kedves Vivien!
Amennyiben az ingatlan eredeti építési engedélye 2008. június 30. után került kiadásra, úgy az ingatlan megszerzését követően a befejezéshez igényelohető az új lakásra vonatkozó CSOK, amennyiben még nincsen használatbavételi engedély és van hátra még legalább annyi munkálat, mint amennyi a CSOK összege. A jogosultság további feltétele, hogy a vételár 70%-a erejéig az előző építtető nevére kiállított számlákat be kell nyújtani, továbbá az ingatlan befejezésének munkálatait tartalmazó költségvetés szintén 70%-át saját névre kiállított számlával kell igazolni.

Alexandra szerint:

2018-11-20 - 22:38

Tisztelt Hitelnet!
Idén nyáron vettük igénybe használt lakás vásárláshoz a CSOKot 3 gyermek (2.2 millió Ft), 1 meglévő, 1 magzat és 1 vállalt gyermek után.
Van-e arra lehetőség, hogy ezt az összeget visszafizessük és igénybe vegyük egy új ház építéséhez a 10+10es CSOKot?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Alexandra

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-21 - 10:59

Kedves Alexandra!
Önkéntes visszafizetés esetén sem tudnák a teljes 10 milliós CSOK-ot igényelni, ha egy korábbi lakáscél megvalósításához a 2,2M Ft kedvezményt már igénybe vették. Megoldás az lehet, hogy a 2,2M Ft-ot egy kincstári felfüggesztő számlára fizetik be a meglévő lakás értékesítését követően. Az építkezéshez igénylik a különböetet, 7,8M Ft-ot, majd a használatbavételi engedély megszerzése után a kincstár visszautalja Önöknek a 2,2M Ft-ot az előírt számlabemutatási kötelezettség teljesítése után.

János szerint:

2018-10-25 - 15:41

Tisztelt Hitelnet,
2016-ban igényeltünk sikeresen két vállalt gyermekre új lakás építés címszóval CSOK-ot. Egy gyermekünk született azóta, akit a törvényeknek megfelelően “le is jelentettünk”.
A kérdésem az lenne, hogy esetünkben visszafizethetjük önkéntesen a felvett CSOK-ot, illetve amennyiben igen, mekkora összegre lehet számítani?
Köszönöm válaszukat előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-25 - 16:16

Az önkéntes visszafizetés megoldható, de ha a jövőben szeretnék még igényelni a kedvezményt, a korábban kapott, majd vissza is fizetett összeggel csökkentett CSOK különbözet lesz csak igényelhető.

Szabolcs szerint:

2018-10-22 - 16:26

Kettő éve igényeltem a CSOK-ot kettő gyermek után használt lakás vásárlásra. A második gyermek most fog megszületni, de szeretnénk kertes házba költözni, mert egy 4 emeletes panel ház negyedik emeletén lakunk és a feleségemnek nincsen segítsége, hogy föl-le cipelje a gyerekeket. A lába és a dereka is megfájdult a mostani terhességnél. Én a munkámból adódóan keveset tartózkodom otthon, 24 órás szolgálatot látok el.
Az lenne a kérdésem, ha nagyobb és árban magasabb házat vásárolnék, de használtat, akkor átjegyezhető-e a Csok vagy vissza kell fizetnem és elbukom.
A másik kérdésem, a megszületés előtt eladhatom-e az ingatlant, mert elvileg a 3. hónap betöltése után megszületettnek kell tekinteni a magzatot.
Köszönöm válaszukat és kérem küldjék el email címemre.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-26 - 09:41

Kedves Szabolcs!
2016-ban aláírt támogatási szerződés esetén 5 év eltelte előtt csak akkor vihető át a kedvezmény összege, ha az eladott lakás helyett nem használtat, hanem új építésűt vásárolnak.

Szabolcs szerint:

2018-10-19 - 17:50

Megigényelt csokot szeretnék visszafizetni lakás eladása miatt. 2 éve vettem fel, de nagyobb használt lakásba költöznénk. Ekkor is vissza kell fizetnem? Nem lehet, hogy méltányosságból visszakapjam vagy újból megigényeljem? A másik kérdésem az lenne, ha 3. hónaptól megszületett gyermeknek kell tekinteni a magzatot, miért nem fizethetem vissza, csak ha a gyermek megszületett?
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-24 - 08:40

Kedves Szabolcs!
A 17/2016 (II.10.) kormányrendelet alapján igénybe vett CSOK esetén minimum 5 év után adható el a lakás, ha helyette használtat vásárolnának. Ilyen esetben – információink szerint – méltányosságra nincs lehetőség. Erről bővebb információ ITT olvasható. Mindezzel kapcsolatban további pontos tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal tud adni Önnek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések