Lakáshitel csökkentésére vagy bővítésre igényelhető meglévő 2 gyermekünk után a CSOK? - Hitelnet.hu

Lakáshitel csökkentésére vagy bővítésre igényelhető meglévő 2 gyermekünk után a CSOK?

Utolsó módosítás: 2017. január 08. vasárnap

Tisztelt Hitelnet!

Lakáshitelt vettünk fel 2010-ben. Önerőből és a bank által adott lakáshitelből. 1. gyerekünk 2011.08.01-én született, 2. gyerekünk 2014.05.15-én. Szocpolt és Csok-ot sem igényeltünk még egyik gyermekre sem. Házasok még nem vagyunk.
A már meglévő lakáshitelünkbe valahogy bele tudna segíteni a Csok?

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Amennyiben nem, a tetőtér beépítésébe valahogy bele lehetne fűzni a csokot? Nem különálló lakrész lenne a tetőtér, csak két szoba és egy fürdőszoba kerülne bele és a földszinti lakásból lehetne felmenni lépcsőn, nem kintről lenne a bejárat.
Ha erre fel lehetne venni, akkor milyen összegben? Valamint csak egy új hitelhez kapcsolódóan, vagy csak kizárólag önerőhöz is lehet kérni?

Valamint van 1 fundamentánk, esetleg ha lejár, bele lehet vinni egy csokos igénylésbe az önerőhöz? Vagy a fundamentához kérhető lakáscélú kölcsönhöz + önerőhöz lehet kérni csokot?

Válaszát előre is köszönöm!
Brigi

Kedves Brigi!

Az utólagos támogatásra való jogosultság megállapításánál mindig a lakáskölcsön megkötésének időpontjában érvényes rendelkezés a meghatározó. A tekintetben tehát, hogy jogosultak-e utóbb született gyermekeik után szocpolra, a 2010-ben érvényes előírásból kell kiindulni. Mivel 2010-ben nem volt elérhető gyermekek utáni egy összegű vissza nem térítendő állami támogatás, ezért a később született gyermekek után a meglévő lakáshitel csökkentésére sincs lehetőség igényelni.

Meglévő gyermekeik után a tetőtér-beépítéséhez lenne igényelhető a CSOK. A bővítéshez két gyermek után adható összeg 1.430.000 Ft. Fontos azonban tudni, hogy bővítés esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-át számlával kell igazolni, s a támogatás összege nem haladhatja meg a számlával igazolt bekerülési költség 50%-át. A 70%-os mértéket meghaladó számlabemutatás esetén a költségvetés összegének erejéig bemutatott számlák figyelembevételével, legfeljebb a gyerekszám alapján irányadó kedvezmény vehető igénybe. A számított különbözet kizárólag a bővítendő lakással összefüggésben felmerülő, fel nem mondott lakáscélú hitelintézeti kölcsöntartozás csökkentésére használható fel. A ténylegesen elérhető CSOK összege tehát attól függ, hogy mekkora összegű lenne a költségvetésük, illetve milyen mértékben tudják számláva igazolni a munkálatokat. A kedvezmény újabb kölcsön igénylése nélkül, önerős finanszírozással is igénybe vehető.

A Fundamentából származó megtakarítás önerőként felhasználható. A Fundamenta CSOK nyújtásával nem foglalkozik, tehát amennyiben Fundamenta hitelt igényelnének a bővítéshez, úgy CSOK igénylésüket egy másik hitelintézethez szükséges benyújtani.

A bővítésre igényelt CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.

A feliratkozás véglegesítéséhez egy emailt küldünk a megadott címre. A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Beáta szerint:

  Van 2 gyermekem. Élettársi kapcsolatban élünk. Van egy lakáshitel és az lenne a kérdésem, hogy beszámítható-e?
  Köszönöm.
  Beáta

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Beáta!
   A meglévő lakáshitel csökkentésére a CSOK sajnos nem használhat fel a leírtak alapján.

 • Katalin szerint:

  Jó napot!
  Nekem van egy lakáshitelem, ami sajnos nincs fizetve, de szeretném ha lehet felvenni a csokot.
  Ez lenne a kérdésem, hogy fel vehetem-e vagy sem.
  Válaszát nagyon várom.
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Katalin!
   Meglévő lakáshitel csökkentésére a CSOK sajnos nem használható fel a leírtak alapján.

 • Balázs szerint:

  Az lenne a kérdésem, hogy van egy meglévő házam, 3 szobás, fürdőszoba, konyha, étkező, amin 4.500.000 Ft jelzálog van. Van egy élettársam és tőle van 4 gyermekem és 1-re sem használtam ki se szocpolt, se csokot. Szerepelek KHR listán és az élettársam is. Sajnos a háznak a törlesztését sem tudjuk fizetni, pedig én dolgozom, az élettársamnak is van fennálló munkaviszonya.
  Lehetséges-e, hogy kihasználjuk a csokot a meglévő házra, annak kifizetésére a bank felé és korszerűsítésére, újítására?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Balázs!
   A CSOK sajnos sem a fennálló tartozás kifizetésére, sem korszerűsítésre, felújításra nem használható fel.

 • Renáta szerint:

  Tisztelt Szakértő.
  Egy olyan kérdésem lenne, 2017-ben vettünk családi házat, akkor már volt egy kisfiúnk. Akkor nem vettük igénybe a csokot, így utólag lehet-e igénybe venni úgy, hogy a hitelbe betörlesztve igényelnénk? Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel.
  Renáta

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Renáta!
   A vonatkozó kormányrendelet a CSOK visszamenőleges igénybevételét sajnos nem teszi lehetővé. A támogatást a fennálló lakáshitel csökkentésére a leírt esetben sajnos nem lehet felhasználni.

 • Nikolett szerint:

  Tisztelt Cím!
  2012-ben vásároltunk egy használt családi házat, amire lakásvásárlási jelzáloghitelt vettünk fel. Ezt a hitelt 2015-ben az árfolyam átváltáskor átvittük egy másik bankba. Ekkor már volt egy gyermekünk, viszont a CSOKot mégsem tudtuk igénybe venni. Az ingatlanra új építési engedélyünk van “bővítés, átalakítás” megnevezéssel. Használatba vételi engedélyt múlt év elején kaptunk. Azóta született még egy gyermekünk. Mind ketten 35 év alatti fiatalok vagyunk.
  A kérdésem az lenne, hogy a meglévő hitelbe be lehet-e törleszteni a CSOK összegét?
  Milyen módon lehetne igénybe vennünk a támogatást?
  Segítségét előre is köszönöm!
  Nikolett

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Nikolett!
   Visszamenőlegesen sajnos nincs lehetőség CSOK igénybevételére, így a támogatást a meglévő lakáshitel előtörlesztésére sem tudják sajnos igénybe venni. A 2 gyermek után járó CSOK-ot újabb lakáscél megvalósítása esetén (új vagy használt lakásvásárlás, új lakásépítés, bővítés) esetén lehetne kihasználni.

 • Anikó szerint:

  Fel lehet-e venni a Csokot egy már meglévő lakáshitel kiváltására? Esetleg gondolkodnak-e abban, hogy azok is hozzá jussanak, akiknek már végrehajtónál van a kölcsönük, viszont evvel a lehetőséggel megmenthető lenne az ingatlan.
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anikó!
   A CSOK meglévő lakáshitel kiváltására nem vehető igénybe.
   A jogalkotásban irodánk nem illetékes, ezzel kapcsolatos észrevételeivel az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordulhat.

 • K-né szerint:

  Üdvözlöm!
  Szeretnék érdeklődni, hogy milyen lehetőségem van a Csokkal kapcsolatban, mert van 2006 óta egy fészekrakóra felvett lakáshitelem, amire eddig semmilyen szocpolt, csokot nem vettünk fel! 3 gyerek van. A Csokot bele lehet-e forgatni a lakáshitelbe?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Asszonyom!
   A CSOK meglévő lakáshitel csökkentésére sajnos nem használható fel, ha a vásárláskor legalább egy gyermek után nem kapott támogatást.

 • Anita szerint:

  Tisztelt Cím!
  Lakáshitelünk van, annak kiváltására/törlesztésére nem lehet CSOK-ot felvenni? (2 gyermek van)
  Előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Anita!
   Meglévő lakáshitel kiváltására, előtörlesztésére a CSOK sajnos nem vehető igénybe.

 • Enikő szerint:

  Jó napot!
  Érdeklődni szeretnék, hogy arra van-e lehetőség, hogy meglévő lakáshitelt kitörleszteni a CSOK támogatással?
  Köszönöm előre is a választ!
  Üdvözlettel.
  Enikő

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Enikő!
   A CSOK meglévő lakáshitel előtörlesztésére sajnos nem igényelhető.

 • Miklós szerint:

  Korábban, használt lakásra felvett ingatlancélú jelzáloghitelre kérhető-e CSOK?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Miklós!
   A CSOK meglévő lakáshitel előtörlesztésére sajnos nem vehető igénybe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink