Lakáshitel csökkentésére vagy bővítésre igényelhető meglévő 2 gyermekünk után a CSOK? - Hitelnet.hu

Lakáshitel csökkentésére vagy bővítésre igényelhető meglévő 2 gyermekünk után a CSOK?

Utolsó módosítás: 2017. január 08. vasárnap

Tisztelt Hitelnet!

Lakáshitelt vettünk fel 2010-ben. Önerőből és a bank által adott lakáshitelből. 1. gyerekünk 2011.08.01-én született, 2. gyerekünk 2014.05.15-én. Szocpolt és Csok-ot sem igényeltünk még egyik gyermekre sem. Házasok még nem vagyunk.
A már meglévő lakáshitelünkbe valahogy bele tudna segíteni a Csok?

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Amennyiben nem, a tetőtér beépítésébe valahogy bele lehetne fűzni a csokot? Nem különálló lakrész lenne a tetőtér, csak két szoba és egy fürdőszoba kerülne bele és a földszinti lakásból lehetne felmenni lépcsőn, nem kintről lenne a bejárat.
Ha erre fel lehetne venni, akkor milyen összegben? Valamint csak egy új hitelhez kapcsolódóan, vagy csak kizárólag önerőhöz is lehet kérni?

Valamint van 1 fundamentánk, esetleg ha lejár, bele lehet vinni egy csokos igénylésbe az önerőhöz? Vagy a fundamentához kérhető lakáscélú kölcsönhöz + önerőhöz lehet kérni csokot?

Válaszát előre is köszönöm!
Brigi

Kedves Brigi!

Az utólagos támogatásra való jogosultság megállapításánál mindig a lakáskölcsön megkötésének időpontjában érvényes rendelkezés a meghatározó. A tekintetben tehát, hogy jogosultak-e utóbb született gyermekeik után szocpolra, a 2010-ben érvényes előírásból kell kiindulni. Mivel 2010-ben nem volt elérhető gyermekek utáni egy összegű vissza nem térítendő állami támogatás, ezért a később született gyermekek után a meglévő lakáshitel csökkentésére sincs lehetőség igényelni.

Meglévő gyermekeik után a tetőtér-beépítéséhez lenne igényelhető a CSOK. A bővítéshez két gyermek után adható összeg 1.430.000 Ft. Fontos azonban tudni, hogy bővítés esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-át számlával kell igazolni, s a támogatás összege nem haladhatja meg a számlával igazolt bekerülési költség 50%-át. A 70%-os mértéket meghaladó számlabemutatás esetén a költségvetés összegének erejéig bemutatott számlák figyelembevételével, legfeljebb a gyerekszám alapján irányadó kedvezmény vehető igénybe. A számított különbözet kizárólag a bővítendő lakással összefüggésben felmerülő, fel nem mondott lakáscélú hitelintézeti kölcsöntartozás csökkentésére használható fel. A ténylegesen elérhető CSOK összege tehát attól függ, hogy mekkora összegű lenne a költségvetésük, illetve milyen mértékben tudják számláva igazolni a munkálatokat. A kedvezmény újabb kölcsön igénylése nélkül, önerős finanszírozással is igénybe vehető.

A Fundamentából származó megtakarítás önerőként felhasználható. A Fundamenta CSOK nyújtásával nem foglalkozik, tehát amennyiben Fundamenta hitelt igényelnének a bővítéshez, úgy CSOK igénylésüket egy másik hitelintézethez szükséges benyújtani.

A bővítésre igényelt CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak.


(A későbbiekben bármikor le tudsz iratkozni)

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Hozzászólások
 • Miklós szerint:

  Korábban, használt lakásra felvett ingatlancélú jelzáloghitelre kérhető-e CSOK?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Miklós!
   A CSOK meglévő lakáshitel előtörlesztésére sajnos nem vehető igénybe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket