Igényelhető CSOK, ha van haszonélvező?

Tisztelt Hitelnet!

Adott egy ház, ahol a tulajdonrész 50-50%-ban van. Az egyik félnek haszonélvezeti joga is van. 3. félként, mint házaspár szeretnénk a házra Csok-ot felvenni, de ugye nekünk így még semmi közünk a házhoz.

Mi az a minimum feltétel számunkra, hogy jogosultak lehessünk rá, amit ajándékozással meg lehet oldani minél hamarabb?
Elegendő lehet, ha ajándékozással megkapjuk a ház fele tulajdoni részét és marad a haszonélvezet és az 50% a másik félnek?
Vagy ha megkapnánk az egészet, a másik fél haszonélvezete lehetővé tenné?
Illetve mindenképpen kell, hogy a házaspár mindkét tagja legyen tulajdonos vagy elég az egyik félnek?
A CSOK felvétele és az ajándékozás között el kell telnie valamennyi időnek, hogy a jogosultság éljen?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Katalin

Kedves Katalin!

A vonatkozó kormányrendelet tartalmazza, hogy milyen tulajdoni viszonyok szükségesek meglévő lakóház bővítésére igényelt CSOK, illetve meglévő lakóház bővítésére, korszerűsítésére igényelt falusi CSOK esetén. Szükséges, hogy a támogatott ingatlanban legalább 50% tulajdonrésze legyen az igénylőknek. Házastársak, élettársak igénylése esetén feltétel, hogy mindkét fél rendelkezzen tulajdonrésszel, együttesen legalább 50% tulajdoni arányban.

Kérdésére válaszolva tehát elegendő, ha a ház fele tulajdoni részét szerzik meg. Viszont nem áll fenn a jogosultság, ha csak egyikük lesz tulajdonos. Arra vonatkozóan, hogy az 50% tulajdonrészen Önök ketten milyen arányban osztoznak, nincsen előírás. Nem feltétel a 25-25% tulajdoni arány.

A haszonélvezeti jog minden esetben kizáró okot jelent. Akár az ingatlan 50%-ának, akár a 100%-ának leszenk tulajdonosai, a haszonélvezeti jog nem maradhat az ingatlanon, ha a CSOK bármely fajátát igénybe kívánják venni.

A szükséges tulajdonrészt ajándékozás újtán is megszerezhetik. (A közeli hozzátartozók közötti ajándékozás illetékmentes.) Nincs időbeli korlát a CSOK felvételét és az ajándékozás időpontját illetően.

A falusi CSOK jogosultság további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Amennyiben a támogatás mellé kamattámogatott kölcsönt is szeretnének felvenni, Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót. Ehhez elsőként kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Katalin szerint:

2020-04-07 - 12:37

Tisztelt Hitelnet!
Egy kétlakásosos (a két ház teljesen külön álló, külön mérőórákkal) családi ház tulajdonosa vagyok közösen a férjemmel. Ezek a házak egy helyrajzi szám alatt szerepelnek. Azonban az egyik házra, azaz az 50%-ra haszonélvezeti joguk van a szüleimnek, ők abban laknak, azt használják. Az lenne a kérdésem, hogy a CSOK támogatás (Falusi CSOK bővítés, felújítás) felvehető-e arra az 50%-ra, azaz a másik házra, amelyet mi használunk a 3 gyermekünkkel? Vagy ha a haszonélvezeti jog (50%) problémát jelent akkor milyen lehetőségek vannak? Elég-e egy ingatlanhasználati szerződés a szülőkkel, vagy társasházzá kell-e alakítani az ingatlant, és akkor egyértelmű, hogy a haszonélvezet nelyik házra vonatkozik? Vélaszát előre is köszönöm!

Hitelnet szerint:

2020-04-09 - 10:45

Kedves Katalin,
A leírtak alapján osztatlan közös tulajdonú lakásokról van szó. Megoldás lehet az Ön által is említett ügyvéd által ellenjegyzett Használati megosztási szerződés. Ez alapján az Önök által használt, haszonélvezeti joggal nem érintett lakásra igénybe vehető a falusi CSOK, ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések