Igényelhető CSOK, ha van haszonélvező?

Tisztelt Hitelnet!

Adott egy ház, ahol a tulajdonrész 50-50%-ban van. Az egyik félnek haszonélvezeti joga is van. 3. félként, mint házaspár szeretnénk a házra Csok-ot felvenni, de ugye nekünk így még semmi közünk a házhoz.

Mi az a minimum feltétel számunkra, hogy jogosultak lehessünk rá, amit ajándékozással meg lehet oldani minél hamarabb?
Elegendő lehet, ha ajándékozással megkapjuk a ház fele tulajdoni részét és marad a haszonélvezet és az 50% a másik félnek?
Vagy ha megkapnánk az egészet, a másik fél haszonélvezete lehetővé tenné?
Illetve mindenképpen kell, hogy a házaspár mindkét tagja legyen tulajdonos vagy elég az egyik félnek?
A CSOK felvétele és az ajándékozás között el kell telnie valamennyi időnek, hogy a jogosultság éljen?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Katalin

Kedves Katalin!

A vonatkozó kormányrendelet tartalmazza, hogy milyen tulajdoni viszonyok szükségesek meglévő lakóház bővítésére igényelt CSOK, illetve meglévő lakóház bővítésére, korszerűsítésére igényelt falusi CSOK esetén. Szükséges, hogy a támogatott ingatlanban legalább 50% tulajdonrésze legyen az igénylőknek. Házastársak, élettársak igénylése esetén feltétel, hogy mindkét fél rendelkezzen tulajdonrésszel, együttesen legalább 50% tulajdoni arányban.

Kérdésére válaszolva tehát elegendő, ha a ház fele tulajdoni részét szerzik meg. Viszont nem áll fenn a jogosultság, ha csak egyikük lesz tulajdonos. Arra vonatkozóan, hogy az 50% tulajdonrészen Önök ketten milyen arányban osztoznak, nincsen előírás. Nem feltétel a 25-25% tulajdoni arány.

A haszonélvezeti jog minden esetben kizáró okot jelent. Akár az ingatlan 50%-ának, akár a 100%-ának leszenk tulajdonosai, a haszonélvezeti jog nem maradhat az ingatlanon, ha a CSOK bármely fajátát igénybe kívánják venni.

A szükséges tulajdonrészt ajándékozás újtán is megszerezhetik. (A közeli hozzátartozók közötti ajándékozás illetékmentes.) Nincs időbeli korlát a CSOK felvételét és az ajándékozás időpontját illetően.

A falusi CSOK jogosultság további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Amennyiben a támogatás mellé kamattámogatott kölcsönt is szeretnének felvenni, Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót. Ehhez elsőként kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések