Igényelhető CSOK és támogatott hitel, ha volt már államillag támogatott lakáshitelünk?

Tisztelt Hitelnet!

3 és fél éve vásároltunk lakást államilag támogatott lakáshitel igénybevételével, amit 1 évvel később visszafizettünk.
Érdeklődni szeretnék, hogy egy másik használt lakás vásárlása esetén igénybe vehető-e államilag támogatott hitel ismételten?
Korábban CSOK-ot nem vettünk igénybe, erre most van-e lehetőségünk az előzmények alapján? A meglévő ingatlanunkat nem tervezzük eladni.

Jelenleg egy gyermekünk van, de kettő után szeretnénk felvenni a CSOK-ot. Ha a későbbiekben vállalnánk 3. gyereket is, akkor igényelhető-e CSOK a 3. gyerek után egy újabb ingatlan vásárlása esetén?
Új építésű/használt ingatlanra milyen feltételekkel és mekkora összegű CSOK igényelhető akkor?
Amennyiben erre a most igényelt CSOK-ot követően 10 éven belül sor kerülne, kötelesek vagyunk a most vásárolni tervezett ingatlan eladni vagy megtartható?
Illetve ugyanerre a kérdésre 10 évet követően hogy alakul a válasz?

Előre is köszönöm!
Roland

Kedves Roland!

Az új lakás építéséhez, vásárlásához, valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez igényelhető, 341/2011. (XII.29.) kormányrendelet szerinti otthonteremtési kamattámogatás – a rendeletben rögzítettek szerint – a támogatott személy által egy alkalommal vehető igénybe. Ha tehát ezt a típusú államilag támogatott kölcsönt vették igénybe néhány éve, akkor ez egy újabb otthonteremtés esetén sajnos nem igényelhető még akkor sem, ha a hitelt időközben visszafizették. Jelenleg azonban kedvező kamatszinten érhetők el a kamattámogatás nélkül, piaci kamattal nyújtott lakáshitelek is 3, 5, 10, 15 vagy akár 20 éven át fix törlesztő részlettel. Online lakáshitel kalkulátorunkkal számolva erről Ön is meggyőződhet!

A korábbi, államilag támogatott lakáshitel igénybevétele nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Használt lakás vásárlásához a CSOK akkor igényelhető, ha más (akár több) lakásban lévő tulajdoni hányaduk külön-külön nem haladja meg az 50%-ot. Ha tehát meglévő lakásuknak fele-fele arányban tulajdonosai, úgy az nem kizáró ok.

2 gyermek után használt lakás vásárlásához 1.430.000 Ft összegű CSOK igényelhető. Amennyiben a későbbiekben születik 3. gyermekük, úgy – a meglévő lakás vonatkozásában – a fennálló hiteltartozás csökkentésére 400.000 Ft-ot vehetnek igénybe.

Újabb lakáscél esetén a 3 gyermek után járó CSOK összegét csökkenteni kell a korábban kapott CSOK összegével és a különbözetre lehetnek jogosultak. Ha tehát másik használt lakást vásárolnak majd, akkor azt kell alapul venni, hogy 3 gyermek után 2.200.000 Ft CSOK jár és ezt az összeget kell csökkenteni a korábbi 1.430.000 Ft-tal, s az így számolt 770.000 Ft különbözetre lehetnek jogosultak. Amennyiben másik, de nem használt, hanem új építésű lakást vásárolnak vagy újat építenek, akkor a 3 gyermek után új lakásra járó 10.000.000 Ft összegű CSOK-ot kell csökkenteni a két gyermek után már megkapott 1.430.000 Ft-tal és 8.570.000 Ft CSOK különbözet vehető igénybe. A 3 vagy több gyermekes családok otthonteremtési támogatott hitele akkor is igényelhető, ha vettek már igénybe 341/2011. (XII.29.) kormányrendelet szerinti otthonteremtési kamattámogatást.

A vonatkozó kormányrendeletek (17/2016. II.10. 3.§ (3); 16/2016. II.10. 12.§ (6)) értelmében a korábban igénybe vett támogatással összefüggésben előírt életvitelszerű bentlakási kötelezettséget az e rendelet szerinti újabb családi otthonteremtési támogatással érintett lakásban kell teljesíteni. A meglévő ingatlan – a megengedett tulajdoni hányaddal – tehát véleményünk szerint megtartható akkor is, ha az újabb vásárlásra a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom lejárata előtt kerül sor. 10 év után töröltethető a támogatást biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom, s a majdani, lakástulajdonra vonatkozó korlátozások figyelembevételével lesz lehetőség gyermekek utáni kedvezmény igénylésére.

A használt lakásra vonatkozó további CSOK feltételek ITT, az új lakásra vonatkozó előírások ITT tekinthetők meg.

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 19. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések