Igényelhető a CSOK válás után közös gyermekfelügyelet mellett?

Tisztelt szakértő!

2008-ban 2 bevállalt gyermek után igényeltünk az akkori feleségemmel új lakás vásárlására szocpolt jelzáloghitel mellé. Egy gyermek megszületett, majd megromlott a kapcsolatunk és elváltunk közös szülői felügyelettel. Az ingatlanon egyelőre nem osztoztunk meg, de jelenleg az exfeleségem él benne. Az első gyerekre vonatkozó 900 ezer Ft-ot jóváírták, de a 1,5M Ft-ot hitelként kellett felvennünk a megelőlegezett, de meg nem született gyermek után. Az ingatlant 10 éven keresztül nem lehet értékesíteni a szocpol miatt.

Azóta új kapcsolatban élek, de nem házasodtam meg. A párommal született egy fiunk és szeretnék még egy gyermeket.
Jár nekünk a 10+10 millió Ft CSOK, ha beszámítom az első házasságból született gyermekemet is?
El kell adnom az 50%-ban tulajdonomban lévő lakóingatlant, melyre haszonélvezeti jogom nincs?
Szükséges, esetleg, hogy az első házasságból született lányom állandó lakcíme ugyanaz legyen, mint az enyém?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Roland

Kedves Roland!

A CSOK az igénylővel közös háztartásban élő gyermek után igényelhető. Elvált szülők esetén – közös felügyeleti jog mellett is – az a szülő lehet jogosult a támogatásra, akinél a gyermek elhelyezésre került, s akivel a gyermek közös háztartásban, lakcímkártyával igazoltan közös lakcímen él, valamint akivel a CSOK igénybevételével finanszírozni kívánt lakóingatlanban is életvitelszerűen tartózkodni fog.

Korábbi házasságából született lánya után tehát fenti feltételek teljesülése esetén lehet jogosult a CSOK-ra.

Vállalt gyermek után kizárólag házastársi kapcsolat esetén igényelhető a megelőlegezett CSOK. Ahhoz, hogy párjával vállalt gyermek után is igényelni tudják a támogatást, össze kellene házasodniuk. További feltétel, hogy a megelőlegezett CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti legyen.

Új lakás építéséhez igényelt CSOK esetén nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás. A kedvezményre tehát meglévő 50%-os lakástulajdona mellett is jogosult lehet.


Utolsó módosítás: 2017. február 15. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Nóra szerint:

2020-03-04 - 21:46

Üdvözlöm.
Elváltunk a férjemmel és van 1 közös gyermekünk, aki bírósági határozattal bizonyítva nálam van elhelyezve (lakcímkártya szerint is nálam), de az apukával közös felügyeleti jogot gyakorlunk. Az apuka új párjával a gyermekünkre CSOK-ot szeretne igényelni, mert lakást vennének.
Így is tud igényelni, hogy nálam van bejelentve állandóra a gyermek? Vagy nekem ahhoz le kéne mondani erről? Tartózkodási helyre is lehet igényelni? Nyilván, ha ő igényel, akkor esetlegesen én már nem fogok tudni a gyerekre.
Köszönöm megtisztelő válaszát.
Nóra

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-15 - 14:14

Kedves Nóra!
Közös felügyelet esetén az a szülő lehet jogosult CSOK-ra, akinél a jogerős bírósági határozat alapján a gyermek elhelyezésre került. További feltételként igazolni szükséges, hogy a gyermek a támogatást igénylő szülővel közös lakcímen él, s a támogatás igénybevételével vásárolandó lakásba is együtt költözik, s 10 évig életvitelszerűen ott lakik.

Zsolt szerint:

2018-07-07 - 17:24

Tisztelt szakértő!
Segítségüket szeretném kérni abban, hogy az előző házasságomból született kiskorú gyermekre szeretnénk igényelni a csokot, de a per jogerősen még nem zárult le, elsőfokú ítéletünk van, de nem jogerős. A gyermek életvitelszerűen nálunk van, a bejelentett lakcíme is ide szól. A jelenlegi feleségemmel már a házvásárlás küszöbén állunk, az adásvételi írása előtt. A másodfokú tárgyalás szeptember 26, de nekünk az már sajnos késő.
Tudnának ebben tanácsot adni, mit tehetünk ebben a helyzetben?
Köszönettel Zsanett és Zsolt

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-08 - 06:47

Kedves Zsolt!
Információink szerint feltétel, hogy az előző házasságból született gyermek jogerős bírósági határozat alapján legyen az Önök eltartásában.

Szilvia szerint:

2017-12-09 - 19:14

Tisztelt Szakértő Úr!
Férjemmel válni készülünk. Tavaly igényeltük a csokot 3 gyermekre, amiből 2 már megvan. Közös felügyeleti jog lenne, de én maradnék a gyerekekkel a támogatott ingatlanban.
Kérdésem az lenne, hogy akkor is vissza kell-e fizetni a nem teljesült gyermek után a támogatást, ha a fennmaradó 9 évben esetleg új kapcsolatból születne gyermekem?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-11 - 05:53

Kedves Szilvia!
A vonatkozó CSOK rendelet kimondja: “Ha a fiatal házaspár a gyermekvállalást a házasság felbontásának időpontjáig nem vagy csak részben teljesíti, köteles a házasság felbontásának tényét a bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 60 napon belül a jogerős ítélet bemutatásával a hitelintézetnél igazolni. A fiatal házaspár az igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény összegét csökkentve a bírósági ítélet jogerőre emelkedésének időpontjában meglévő gyermekek után járó családi otthonteremtési kedvezmény összegével, növelve a bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő naptól a bejelentés napjáig számított a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével köteles visszafizetni.”
Fentiek alapján tehát a válást követően visszafizetési kötelezettségük keletkezik.

Richárd szerint:

2017-09-25 - 14:49

Tisztelt szakértő!
Olvasgattam a hozzászólásokat és nekem még mindig nem tiszta a következő téma. Közös felügyeleti tartásban lévő gyermek után járó CSOK. A törvény úgy szól, közös háztartásban, közös lakcímen és életszerűen kell ott élnie a gyermeknek csak úgy jár a CSOK. A kérdésem a következő: Közös felügyelet arról szól, hogy közösen nevelem a gyermeket az anyukájával. 2 hetet életszerűen nálam lakik, 2 hetet az anyukájával- A lakcímkártyáján ideiglenes lakcíme megegyezik az enyémmel, valamint közös háztartásban is velem él fél hónapot, a másik felet az anyukájával. Nyilván a CSOK jár neki is hisz gyermek, de hogyan? Ki veheti fel? Az anyukája? Vagy én mint apa? Vagy esetleg megegyezés kérdése?
A válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-26 - 04:39

Kedves Richárd!
A támogatott személlyel közös lakcímet az állandó bejelentett lakcímmel szükséges igazolni, az ideiglenes lakcím nem megfelelő. A CSOK folyósítását követő 90 napon belül be kell mutatni a hitelintézetnek a gyermek lakcímkártyáját, mely szintén igazolja, hogy a gyermek állandó lakcíme a CSOK igénybevételével vásárolt ingatlan.
Úgy tudjuk, hogy közös felügyeleti jog esetén is meghatározza a jogerős bírósági határozat, hogy melyik szülőnél helyezi el a gyermeket, s az a szülő lehet jogosult a kedvezményre.

Dóra szerint:

2017-08-08 - 19:39

Kedves Hitelnet.
Kilenc gyermek édesanyja vagyok. Gyermekeim két házasságból születtek. Jelenleg elváltként közös nevelésben az én háztartásomban élnek. Jó szülői kapcsolatban. Szeretnénk közösen építkezni, hogy a közös nevelés megvalósulhasson. 3lakásos társasházra gondoltunk. Megvalósítható-e, ha a két édesapa és én 3-3 gyermekünkkel igényeljük?

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-09 - 05:52

Kedves Dóra!
A leírtak szerinti lakásépítés sajnos nem valósítható meg. A támogatást Ön mint egyedülálló szülő vagy mint párkapcsolatban/házasságban élő támogatott személy egy lakásépítéshez tudná felhasználni, ha minden egyéb feltétel is teljesül.

Dóra szerint:

2017-08-09 - 11:49

Köszönöm a választ.
Jól értelmezem azt, hogyha a gyerekek közös nevelésben, de szülőnként ķülön-külön háztartásban lennének, akkor megvalósítható lenne?

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-10 - 05:22

Kedves Dóra!
Egy-egy szülő a vele közös háztartásban élő, a célingatlanba vele együtt költöző, általa eltartott gyermeke után jogosult lehet CSOK-ra, amennyiben az egyéb jogosultsági feltételek is teljesülnek.

Dóra szerint:

2017-08-10 - 12:12

Köszönöm szépen.

János szerint:

2017-06-14 - 15:34

Köszönöm a gyors választ. Az esetleg nem probléma, hogy jelen pillanatban a lakcímkártyám nem a régi csokos ingatlanra szól?

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-22 - 07:02

Kedves János!
A házasság felbontásának tényét a házasságot felbontó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül be kell jelenteni a járási hivatalnak. Ha esetleg ezt nem tették meg, akkor pótolni kellene. Információink szerint, mivel még tulajdonrésszel rendelkezik az érintett ingatlanban, probléma lehet, ha állandó lakcímként nem ez a cím szerepel, ami visszafizetési kötelezettséget vonhat maga után. Ha pedig a kincstár visszafizetésre kötelezi, akkor 5 éven belül nem igényelhető a CSOK. Javasoljuk az ügyben a területileg illetékes járási hivatal megkeresését!

János szerint:

2017-06-22 - 18:57

Kedves Hitelnet,
a válást bizonyító ítéletet a banknak a válás jogerőre emelkedésétől számítva 30 napon belül bemutattam. A válási papírban benne volt, hogy a vagyoni kérdéseket egyelőre nem szabályozzuk. A közös lakást én a visszatérés szándéka nélkül elhagytam. Ez kb. másfél éve volt, azóta én nem kaptam visszafizetésre való kötelezettséget a banktól. Kb. 1 éve változott meg az állandó lakcímem.
Közben még az jutott eszembe, hogy megoldás lehet az, hogy a volt feleségemmel közös gyermeknek (aki a régi a házban lakik) ajándékozom az én jelenlegi 50%-os tulajdoni jogomat?

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-23 - 05:06

Kedves János!
A válást követő bejelentési kötelezettség a területileg illetékes járási hivatal (kincstár) felé is fennáll. A szocpolt biztosító jelzálogjog jogosultja ugyanis a Magyar Állam. Az ügyben mindenképpen a területileg illetékes járási hivatal megkeresését javasoljuk.

János szerint:

2017-06-14 - 11:57

Tisztelt Hitelnet!

Ha jól gondolom a fenti esetben a régi szocpol szerződés még él. A régi szocpol elvileg azt is tartalmazza, hogy a fenti esetben a Rolandnak a régi házban kellene laknia. Nálam is hasonló a helyzet, hogy a házasság felbontásra került de az 50 %-os tulajdonjogom megmaradt. Ha a régi szerződés még a volt feleséggel gyakorlatilag él, -mert a tulajdonjog megmaradt- akkor van lehetőség az új csok plussz igénybevételére? (az új házba költöző gyermekszám: az új párom előző kapcsolatából 2 gyermek+1 közös) Egy ember egyszerre csak 1 helyen lakhat, ilyenkor mi az iránymutatás? Elfogadja azt az államkincstár, hogy az új otthonom az új ingatlan lesz majd?
Előre is köszönöm a válaszukat: János

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-14 - 15:23

Kedves János!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a korábban igénybe vett támogatással összefüggésben előírt életvitelszerű bentlakási kötelezettséget a CSOK rendelet szerinti családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett új lakásban kell teljesíteni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések