Homlokzati vizesedés miatt elutasított CSOK esetén mit tehetünk?

Tisztelt Szakértő!

A mi esetünkben is elutasították CSOK kérelmünket arra hivatkozva, hogy a homlokzaton vizesedés nyomai láthatók. Viszont szakemberrel megnézettük, szó sincs vizesedésről. Amit az értékbecslő annak vélt, az csupán az, hogy foltokban javították a homlokzat egyenetlenségeit, melyet festettek, és ezeken a felületeken élénkebb, mélyebb tónusú még a festék. Tehát az értékbecslő nyilvánvalóan tévedett, alaposabban nem vizsgálta meg, csak csinált pár képet 2 méterről.

Ha meg szeretnénk támadni az értékbecslés eredményét és a bank döntését, elegendő statikus szakvélemény, vagy igazságügyi ingatlanszakértő szakvéleménye szükséges? Nyilván a költségek szempontjából nem mindegy.
Továbbá, a szakvéleményt közvetlenül a bankba, vagy a járási hivatalban kell benyújtanunk?

A banki ügyintéző azt mondta, hiába viszünk szakvéleményt, a döntésen ez nem változtat, mert az ingatlan banki hitelfedezet szempontjából nem megfelelő. Hitelt nem veszünk igénybe, csak CSOK-ot. Az ügyintéző szerint ez lényegtelen.
Igaza van? Valóban nem lehet fellebbezni a döntést?

Segítő válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel, Katalin

Kedves Katalin!

A hatályos kormányrendelet értelmében a CSOK használt lakás vásárlásához abban az esetben igényelhető, ha a lakás – az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján − a lakhatási igények kielégítésére alkalmas. E követelményt a hitelintézet a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem elbírálása során helyszíni szemle keretében, szemrevételezéssel vizsgálja. Ha a helyszíni szemle során a hitelintézet megállapítja, hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére nem alkalmas, az igénylő a hitelintézet részére statikai szakvéleménnyel igazolhatja a lakás lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságát. A lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot igazoló statikai szakvélemény megléte esetén a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozással a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet.

Kérdés tehát az, hogy milyen indokkal kerül elutasításra a CSOK kérelem. Ha arra hivatkozással, hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére nem alkalmas, akkor megfelelő lehet a statikai szakvélemény. Egyéb esetben a CSOK kérelem írásos elutasításának kézhezvételétől számított 15 napon belül van lehetőségük a családi otthonteremtési kedvezményre jogosító feltételeknek való megfelelés megállapítását kérni a járási hivataltól. Adott esetben egy újabb értékbecslés támaszthatja alá azt, hogy a valóságban nincs szó a homlokzat vizesedéséről.

A témában további bejegyzés ITT és ITT olvasható.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések