Hogyan működik a számlabenyújtás, ha generálkivitelezővel építtetünk új házat?

Tisztelt Hitelnet!

3 gyermekünk van. Kb. 2 éve eladtuk házunkat a férjemmel, 17,5 millió forintért. Ezen az összegen és készpénzen szeretnénk venni egy lakóingatlant (családi házat egy telken), ami bontandó állapotú. A házat elbontatnánk és építkeznénk, generálkivitelező csinálna mindent, ehhez kellene az önerőnkön kívül a 10+10 millió forint.

Kérdéseim az alábbiak:

– Megvehetjük-e a telket mi magunk, majd köthetünk-e szerződést generálkivitelezővel? A kormányrendeletből én azt olvasom ki, hogy csak úgy működhet ez, ha a kivitelezőtől készen vesszük a telket a házzal, és ő megbontja (áfás) telekárra és (áfás) felépítményre.

– Ráadásul azt is írják, hogy az 5 éven belül értékesített ingatlan vételárát a bekerülési költség kiegyenlítésére kellene felhasználnunk, azonban nekünk az az összeg a telek megvásárlására kellene.

– A bekerülési költség legalább 70%-áról a mi nevünkre kiállított számlát kell benyújtani. Egy banki ügyintéző szerint ez azt jelenti, hogy az összes építőanyag számlának a mi nevünkre kell szólnia. A generálkivitelező viszont úgy vállalná, hogy az egész házról ad nekünk számlát, tehát olyan számlát ad, ami tőle jön, mi vagyunk a vevők, és benne foglaltatik a munkadíj és az építőanyag ára. Mi az igazság?

Válaszukat előre is köszönöm!
Viktória

Kedves Viktória!

Építkezéshez igényelt CSOK esetén a teleknek az Önök nevén kell lenni és az építési engedélynek is az Önök nevére kell szólni. A telket tehát megvásárolhatják, majd ezt követően köthetnek generálkivitelezői szerződést. A generálkivitelező állítja ki a számlákat Önöknek, melyet a szakaszos folyósításnak megfelelően kell bemutatni a hitelintézetnek. Építkezés esetén tehát nem a teljes vételárról állít ki számlát az eladó telekár és felépítmény megbontásban. Ez a megoldás a vásárlásra jellemző, amikor Önök egy használatbavételi engedéllyel rendelkező új építésű lakóingatlant vásárolnak gazdálkodó szervezettől, aki értékesítés céljára építette az ingatlant. Ha azonban Önök vásárolnak egy ingatlant, melyen lévő házat lebontják, s helyette – generálkivitelezővel – építenek egy új házat, az nem vásárlásnak, hanem építkezésnek minősül.

Új lakóingatlan építéséhez vagy vásárlásához igényelt CSOK esetén az eladott lakóingatlan árára vonatkozóan nincsen továbbforgatási kötelezettség. Ez a rendelkezés a CSOK rendelet február 10.-ei módosításával eltörlésre került.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések