Hogyan kell számolni a CSOK különbözetet, ha a korábbi megelőlegező szocpolt visszafizettük?

Tisztelt Hitelnet,

Ebben a cikkben írtakhoz lenne kérdésem: https://hitelnet.hu/csok/igy-kell-kiszamolni-a-csok-osszeget-annak-aki-korabban-kapott-mar-tamogatast/

Ez a példa vonatkozik ránk, egy kis specialitással:
Példa II. b)
A példa ugyanaz, mint fenti esetben azzal a különbséggel, hogy most új házat építenek. 3 gyermek után 10.000.000 Ft összegű CSOK-ra lennének jogosultak. Mivel korábban már kaptak 2.400.000 Ft támogatást, ezért azt le kell vonni és a különbözetre, vagyis 7.600.000 Ft összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak. (Tehát szintén NEM automatikusan az 1 gyermek után, új lakás esetén igényelhető 600.000 Ft-os támogatási összeggel kell kalkulálni.)

Annyiban érdekes a helyzetünk és ezért is kérdeznék, mert mindkét gyerekre megelőlegezett kölcsönt – SZOCPOLT – kértünk. Az elsőt teljesítettük is, de a másodikat nem sikerült a 8 éven belül, ezért azt kamatostól visszafizettük. Most jön a harmadik baba, szeretnénk építkezni és a kérdésem az, hogy a 10+10 CSOK esetén 7.600.000 Ft-ot tudunk igénybe venni, vagy csak az első gyerekért igénybevett 900.000 Ft-ot kell levonni, mert a második utáni 1.500.000 Ft-ot nem vettük igénybe, hiszen visszafizettük.

Válaszát előre is köszönöm.
István

Kedves István!

Úgy tudjuk, hogy a fentihez hasonló esetekben a kulcskifejezés az igénybevétel. A vállalt gyermek meg nem születése következtében teljesített visszafizetésnél a támogatás igénybevétele nyilvánvalóan megtörtént, hiszen a korábbi lakáscél megvalósításához két gyermek után kaptak támogatást. Igénybevett támogatásnak minősül tehát akkor is, ha a 2. gyermek után járó összeget a későbbiekben vissza kellett fizetniük. A támogatás igénybe vett támogatásnak abban az esetben nem minősülne, ha azt még a támogatási cél megvalósítása előtt fizették volna vissza.

Fentiek alapján tehát úgy véljük, hogy a 3 gyermek után kapható 10 milliós CSOK összegét csökkenteni szükséges a korábban kapott támogatás (2,4 M Ft) teljes összegével, így az építkezéshez 7,6M Ft összegű CSOK különbözetre lehetnek jogosultak, ha az egyéb feltételek is teljesülnek. Lényeges például az, hogy a visszafizetésre nem a CSOK igénylést megelőző 5 éven belül került sor.

Az építkezés esetén előírt további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések