Hogyan folyósítják a bankok a CSOK-ot építkezés esetén?

Üdv!

Építkezésben gondolkodunk a családommal. 3 gyermekünk van és csak a csokot (10 millió Ft-ot) szeretnénk igénybe venni.

A folyósítás hogyan történik? Jól gondolom, hogy figyelnünk kell arra, hogy a házépítés költségéből még legalább 10 millió Ft maradjon vissza? Ha azzal megvagyunk, a számlákat illetve a használatbavételi engedélyt kell vinnünk a bankba, és ezután, ha minden rendben, egyösszegben utalják ki a csok összegét a számlánkra?
Hogyan néz ki a folyósítás folyamata?

Előre is köszönöm a megtisztelő válaszát!
Anita

Kedves Anita!

A CSOK folyósítása új lakásépítés esetén nem egyösszegben, hanem szakaszosan, készültségi fok arányosan történik. A hatályos rendelkezések értelmében a CSOK valóban a költségvetésből még hátralévő munkálatok finanszírozására fordítható. Emiatt lényeges, hogy a CSOK kérelem időben benyújtásra kerüljön a bankba. A műszaki szakértő által készített helyszíni felmérés alkalmával ugyanis még hátra kell lenni legalább akkora értékű munkálatnak, melyet a CSOK összege kitesz.

A bank a támogatásból elsőként a hitelintézet által elfogadott költségvetés alapján számított önerő beépítése után folyósít. A műszaki szakértő megállapítja az elért készültségi fokot és ilyen arányban folyósít a bank a CSOK-ból. Ehhez szükséges, hogy az elért készültségi fok legalább 70%-áról számlát nyújtanak be a hitelintézethez.

Ha már megvan a használatbavételi engedély, akkor utólagosan nincs lehetőség CSOK igénylésre. A használatbavételi engedély megszerzéséig a bank a támogatásból 10%-ot visszatart. Ennek folyósítására az engedély bemutatása után kerülhet sor.

Az építkezésre vonatkozó CSOK igénylésről IDE kattintva mindent megtudhat. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

A legalább két gyermek után igényelt CSOK-hoz kapcsolódóan van lehetőség az úgynevezett CSOK hitel igénylésére is. Ez egy állami kamattámogatású lakáshitel. A kamattámogatást az állam 25 évig biztosítja. A kamattámogatott hitel igénylése szempontjából is lényeges, hogy a kérelem benyújtásakor még legalább akkor értékű munkálatnak hátra kell lenni, mint amennyi a hitelösszeg. E termékről részletes leírás IDE kattintva olvasható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. május 05. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések