Hogyan és mikor utalják a CSOK-ot lakásvásárlás esetén?

Tisztelt Hitelnet!

Használt házat szeretnénk vásárolni a férjemmel és egy gyerekkel. A következő dolgokban szeretnék segítséget kérni.

2015.04.09.-én írjuk meg az adásvételi szerződést, így a 120-napba beleférünk. Azt olvastam, hogy az adásvételi szerződésbe bele kell írni, hogy a vételár utolsó része a CSOK-kal kerül kiegyenlítésre. De nekünk a fennmaradó rész az 1 millió forint lesz és ennek megfizetése a szerződéstől számított egy év. Ilyenkor hogy kell beleírni, hogy a CSOK támogatás a fennmaradó összeg egy részét képezi? A ház tulajdonosa a férjem lesz, én mint haszonélvező fogok a szerződésben szerepelni.

A támogatást ki tudja igényelni? Csak a tulajdonos? Mert az én férjem Németországban dolgozik, így nem sűrűn jár haza, jobb lenne, ha én tudnék intézkedni. Illetve olvastam, hogy az igényléshez kell hogy legalább 180 napos folyamatos TB jogviszony legyen. A Német cég biztosítást fizet utánuk kint Németországban, ezt mi közöltük az OEP-el, így Magyarországon alap ellátásban részesül, ez is beleszámít a TB jogviszonyba? Illetve olvastam, hogy a CSOK összegét az eladó szerződésben rögzített számlájára utalják, de erről az igénylő is kap értesítést valamilyen formában?

Válaszukat várom és a segítséget előre is köszönöm.
Erzsébet.

Kedves Erzsébet!

CSOK igénybevétele esetén a hitelintézetek a támogatást csak akkor folyósítják, ha a vételár kiegyenlítéséhez már csak a CSOK hiányzik, vagyis – amennyiben hitelfelvétel nem lesz – a CSOK folyósítása előtt igazolni kell, hogy a teljes önerő kifizetésre került. Amennyiben a vételárból 1 millió forint maradna fenn, akkor részletezni kellene, hogy abból mekkora összeg még az önerő és mennyi a CSOK.

A kormányrendelet kimondja, hogy a CSOK igénybevételével vásárolt házban – házastársak, élettársak esetén – mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie, s az ingatlanra haszonélvezeti jog nem jegyeztethető be a kedvezményt biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom 10 éves időtartama alatt. A kedvezményre tehát csak akkor lehetnek jogosultak, ha Ön is tulajdonjogot szerez az ingatlanban és haszonélvezet alapítására nem kerül sor.

A jogosultságnak további feltétele a TB jogviszony igazolása, melyet az OEP külföldi munkaviszony esetén nem tud kiállítani. A leírtak szerint férje Magyarországon egészségügyi ellátásra jogosult, de ezzel még sajnos nem rendelkezik a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszonnyal. Házastársak igénylése esetén elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik TB jogviszony igazolással, így ha az Ön részére kiadható az igazolás, akkor eleget tesznek ennek a követelménynek.

A CSOK folyósításának feltétele a CSOK szerződés aláírása, majd a földhivatalnál történő bejegyeztetése és a már említett önerő kifizetésének igazolása. Ezt követően a hitelintézettel történő kapcsolattartás révén természetesen az igénylő értesül a kedvezmény utalásáról.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Éva szerint:

2020-09-03 - 21:50

Tisztelt Szakértő!
A kabai takarék fél év alatt nem tudta elintezni a csok folyósítást. Hiába adtuk be a szükséges iratokat, az ügyintéző későn küldte el a központhoz a befogadó nyilatkozatot. Eltelt fél év, a földhivatal is törölte a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelmünket, mert 6 hónap eltelt. Az ügyintéző beismerte, hogy ők hibáztak.
Csok-ot már nem kapjuk meg?

Hitelnet.hu szerint:

2020-09-04 - 10:51

Kedves Éva!
Lehet megoldás erre az esetre is, melyről Kollégáink készséggel tájékoztatják. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Mária szerint:

2020-06-30 - 12:17

Egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen iratok szükségesek a csok igényléséhez?
Válaszokat előre is köszönöm!

Hitelnet szerint:

2020-06-30 - 21:10

Kedves Mária!
A szükséges dokumentumokról CSOK igényléshez IDE kattintva tájékozódhat részletesen. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést.

Ákimó szerint:

2020-04-25 - 20:17

Tisztelt Hitelnet!
Annyit szeretnék tudni kb. mennyi idő a csok szerződéskötéstől amíg az eladó megkapja a csok összegét?
Sima csok, 2 gyerek használt lakás vásárlás.
Tételezzük fel, hogy 1-2 nap alatt megjárom a földhivatalt.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-29 - 16:37

Kedves Ákimó!
A folyósítás feltételek teljesítését követően 1-2 napon belül folyósításra kerül a támogatás az eladó részére. Pontos tájékoztatást az érintett bankfiók tud adni Önnek.

Kriszta szerint:

2020-04-02 - 10:21

Tisztelt hitelnet!
Ha már aláírtuk a szerződést a bankkal,és azt mondták hogy pár napon belül utalnak csak valamilyen vissza igazolást /engedélyt várnak nem tudom honnan….Földhivatal minden rendben van,a banki ügyintézőnk akinél a szerződést írtuk alá szabadságon van.
Ennek már 5 napja.A kérdésem az hogy az utalás indítását az ügyintéző végzi vagy automatikusan utal ha megvan az engedély vsgy mi…Az úgyintéző még kedden azt mondta rajta van a pénz a csokos számlán csak mi nem látjuk.Legyen szíves váladzolni mert már annyi kérdést tettem fel de egyre sem kaptam választ..

Hitelnet szerint:

2020-04-02 - 11:13

Kedves Kriszta,
Kérdésével forduljon a CSOK folyósítását intéző bankfiókhoz!

Cecilia szerint:

2020-02-14 - 07:38

Az lenne a kérdésem, hogy aki tőlünk megvásárolta csokra a lakást, lett biztosítás kötve a lakásra, az OTP Banknál aláírták a szerződést, be lett jegyezve a földhivatalba 5. napja és a mai napig nem utalták a számlára a lakás vételárát.

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-14 - 12:41

Kedves Cecília!
A folyósítással kapcsolatban az érintett bankfiók tud felvilágosítást adni a vevőjüknek.

Barbara szerint:

2020-02-02 - 21:45

Olyan kérdéssel fordulnák magához, hogy külföldön dolgozom én és a párom, emiatt lehetne szó róla, hogy megigényelhető számunkra a csok? Ha igen, akkor kihez kellene fordulni, aki tudna nekünk segíteni, mivel nem tudok sok mindent a csokról.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-19 - 05:36

Kedves Barbara!
Külföldön dolgozók is jogosultak lehetnek CSOK-ra, de a megfelelő TB jogviszony igazoló félnek vállalnia kell, hogy a CSOK szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Kriszti szerint:

2019-07-10 - 21:45

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, megoldható-e, hogy a CSOK támogatást használt lakás vásárlása esetén a bank ügyvédi letétbe helyezze (ne közvetlenül az eladó számlájára utalják)?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-17 - 08:20

Kedves Kriszti!
Lakásvásárlási hitelnél az ügyvédi letéti számlára történő utalás is megoldható.

Roland szerint:

2019-03-14 - 20:53

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az alábbi eset áll fenn.
Eladni kivánjuk a jelenlegi ingatlanunkat és vásárolni egy nagyobbat. A jelen lakáson van még 600 ezer jelzálog alapú hitel, valamint személyi kölcsön a nevemen. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy ha igénylek CSOK-ot használt lakásra, akkor nem egyenlíthetem ki az ingatlan után kapott összegből a személyi kölcsönömet, csak a jelzálog alapú hitelt, mert ellenkező esetben elveszik a csok jogosultság.
Ezt nem igazán értem, miért, vagy mi köze van egymáshoz a kettőnek?
Ha kifizetik nekem a jelen ingatlanom vételárát, és abból kifizetem a személyi kölcsönöm, és utána ingénylem meg a csokot a nagyobb ház vásárlásánál és az eladott házból lesz önerőm a hitel igényléshez, akkor miért zár ki a csokból?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-18 - 10:32

Kedves Roland!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén az 5 éven belül eladott lakás árát teljes egészében tovább kell forgatni a CSOK-kal vásárolandó lakás vételárába. Vannak bizonyos tételek, melyekkel a továbbforgatási kötelezettség csökkenthető, például az értékesített lakásra felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból történő elő- vagy végtörlesztés összegével. A személyi kölcsön azonban nem ilyen. Ha tehát a továbbforgatandó összegből fizeti vissza a személyi kölcsönét, akkor nem teljesül a továbbforgatásra vonatkozó előírás, így nem áll fenn a CSOK jogosultság sem. Minderről bővebb információt ITT talál.

Ottilia szerint:

2019-01-25 - 12:57

Azt szeretném kérdezni, hogy hány nap mire utálják a pénzt? Már csak az utalást várjuk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-25 - 13:14

Kedves Ottilia!
Folyamatban lévő ügylet esetén az utalás várható időpontjáról a támogatást nyújtó bankfiók tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Ottilia szerint:

2019-01-16 - 15:10

Én azt szeretném kérdezni, minden papír le van adva, sikerült. Hány nap, mire Nyíregyházáról letelefonálnak a takarékszövetkezetbe és a földhivatalba tudjunk menni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-17 - 10:29

Kedves Ottilia!
Folyamatban lévő CSOK ügyintézéssel kapcsolatban az érintett hitelintézet tud Önnek pontos felvilágosítást adni.

Patricia szerint:

2018-11-13 - 12:40

Tisztelt Szakértő!
Mennyire fedi a valóságot, hogy 10 évig meg kell tartanom azt a számlaszámot, amiről átutalták az eladóknak a CSOK összegét? A bankos ügyintéző állítja, hogy ez így van én ezt egy kicsit lehúzásnak és átverésnek érzem!
Köszönöm a segítségét!

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 11:26

Kedves Patrícia!
Nincs olyan információnk, miszerint a CSOK átutalását követően a támogatott személynek 10 éven keresztül fenn kellene tartania bankszámláját.

Dzsoni szerint:

2018-11-05 - 14:28

Tisztelt hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy ha 2 meglevő gyermekük van, vállalható-e még két gyerek használt lakáshoz?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-06 - 13:02

Kedves Dzsoni!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén – a meglévő gyermekek számától függetlenül – maximum 2 gyermek vállalható. Van tehát lehetőség arra, hogy két gyermekük mellett további két gyermeket vállaljanak.

Ancsa szerint:

2018-08-15 - 13:55

Tisztelt Hitelnet!
Csok + hitel + önerőből építkezünk. Az önerőt már beépítettük. Az értékbecslő is kint volt szemlén. Az OTP Bankba leadtuk a számlákat már lassan 3 hete!
Mennyi idő míg utal a bank? Esetleg van megszabva valamilyen határidő az utalásra a banknak?
Köszönöm a válaszát előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-15 - 14:50

Kedves Ancsa!
A részfolyósítás várható időpontjáról az érintett bankfiók tud Önnek pontos tájékoztatást adni az ügylet részleteinek ismeretében.

Annamária szerint:

2018-02-21 - 12:16

Tisztelt Hitelnet.
Olyan kérdéssel fordulnék Magukhoz, hogy a párommal idei év májusában várjuk Gyermekünk születését. Most találtunk egy házat, amit szeretnénk megvásárolni a CSOK segítségével. Mindig is két Gyermeket szerettünk volna.
Az lenne a kérdésem, hogy tudnánk elindítani a kérelmet? Vagyis milyen nyomtatványok szükségesek?
Köszönöm mielőbbi válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-21 - 15:09

Kedves Annamária!
Ha vállalt gyermek után is szeretnék igénybe venni a CSOK-ot, akkor feltétel, hogy házasok legyenek és a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti legyen.
Az igényléshez szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat. Várható azonban a közeljövőben, hogy változni fog a benyújtandó dokumentumok listája, de erről pontos információnk még nincs.

Erzsébet szerint:

2017-05-30 - 18:03

Tisztelt hitelnet!
Én egy folyamatban lévő üggyel kapcsolatban szeretnék kérdezni! Holnap lejár az elővásárlási szerződésünk! A bankkal ma beszéltünk. A csokot megkaptuk 🙂 de a hozzá igényelt hitelről még nem tudunk semmit. A bank állítása szerint nem kaptak visszaigazolást, hogy megkaptuk:(
A kérdésem az lenne, hogy mennyi idő, amíg a csokos hitelt elbírálják és hogy baj lesz-e, hogy holnap lejár a szerződés?
Válaszát várom! Kicsit sürgös 🙁
Előre is köszönöm!
Tisztelettel és köszönettel.
Erzsébet

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-31 - 06:06

Kedves Erzsébet!
A banki hitelbírálat időtartama pénzintézetenként eltérő lehet, jellemzően 30 nap. Erről pontos felvilágosítást az érintett bankfiók tud adni Önnek.
Az előszerződéssel kapcsolatban az ebben illetékes ügyvédhez fordulhat.

Gyula szerint:

2016-12-07 - 09:36

Tisztelt Hitelnet!
Feleségemmel 2 gyermekre szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot. A kisebbik gyerek közös, viszont a nagyobbik feleségem előző házasságából született, viszont velünk egy háztartásban él.
Így is igényelhető a kedvezmény?

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-07 - 17:51

Kedves Gyula!
A leírtak alapján igényelhető a kedvezmény mindkét gyermek után.

Rita szerint:

2016-09-29 - 19:44

Tisztelt hitelnet!
Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy Fundamenta áthidaló kölcsönnel szeretnénk házat venni CSOK-kal.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan történik ilyenkor a kiutalás a fundamenta részéről? Ügyvédi letéti számlára történik?
Köszönettel: Rita

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-30 - 10:44

Kedves Rita!
A Fundamenta követelményrendszere alapján CSOK-kal történő finanszírozás esetén a Fundamenta részéről a kiutalás ügyvédi letéti számlára történhet.

Andrea szerint:

2016-09-25 - 10:18

Jó napot kívánok!
Szeptember 6.-án megírtuk az adásvételi szerződést egy 20 millió forintos ingatlanra. Az adásvételi szerződésben nem szerepel a Csok, csak az önrész és lakáshitel, mivel kettős állampolgárok vagyunk, honosított anyakönyvi kivonatai a gyermekeinknek nincsenek, meg honosított házassági kivonattal sem rendelkezünk. A férjemnek vannak meg az okmányai, ő két éve dolgozik Magyarországon. A lakáshitel kérelmet beadtuk, az értékbecslés megvolt, melyből kiderült, hogy az önrészből még hiányzik 700 ezer forint. Mivel szemelyi hitelt nem szeretnénk, mégis csak szeretnénk a Csok-ot igénybe venni. Lehetséges-e? Még elbírálás nem született a bankban, az adásvételi jogi véleményezésere kerül hamarosan sor.

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-26 - 08:38

Kedves Andrea!
A CSOK jogosultsággal kapcsolatban a rendelkezésre álló dokumentumok alapján az érintett hitelintézet tud Önöknek pontos tájékoztatást adni. Jogosultság esetén az adásvételi szerződés módosítása szükséges.

Nikol szerint:

2016-08-28 - 15:26

Tisztelt Hitelnet!
Lenne egy használt ház eladó, amit meg szeretnék venni! Jelenleg közmű tartozás van rajta, mivel ,,egyik tulaj aki ott lakott,, meghalt. Jelenleg 4 tulaj és 1,5% állami tulajdonban van, mert a részéről lemondott az egyik örökös! 2 gyermekem van, házasságban élünk. A tartozás körülbelül annyi, mint a 2 gyerek után járó csok összege. Fedezhető belőle csak csokkal illetve, hogy tudjuk az állami részét is töröltetni?

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-29 - 11:37

Kedves Nikol!
Adásvételi szerződésben kell rögzíteni, hogy az egyes tulajdonosok tulajdoni hányadának mekkora a vételára. A CSOK-ot a hitelintézetek a vételár utolsó részeként utalják, így arra nincs lehetőség, hogy a tartozást a CSOK-ból fizessék ki.

Anita szerint:

2016-08-03 - 19:52

Üdvözlöm!
Most fogunk venni egy lakást 11,3 millió Ft-ért. Fundamentánál vesszük fel a hitelt. Az OTP-nél szeretnénk igényelni a CSOK-ot (használt lakásra, 1 gyerek után). Az adásvételi szerződést augusztus 15-én írnánk. Az önerőnkben beleszámítana a CSOK, viszont az önerőt augusztus 31-ig ki kell fizetni az ingatlanos szerint.
Ez tényleg így van? Ha igen, akkor hogy lesz benne az önerőbe a CSOK, ha később utalják?

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-04 - 07:48

Kedves Anita!
A CSOK összegét nem kell beleszámítani az ingatlan terhelhetőségébe, ilyen értelemben tehát önerőként veszik figyelembe a bankok, de a kedvezmény folyósítása kizárólag a vételár utolsó részeként történhet.

János szerint:

2016-05-12 - 11:19

Üdvözlöm!
Jelzáloggal terhelt ingatlant vásárolnánk CSOK + hitelből. Vételár 9.550.000 Ft. 7.350.000 Ft lenne a hitel + 2,2 millió Ft a CSOK. Az ingatlan 7,9 millió Ft-al terhelt.
Kérdésem, hogy a hitel nem fedezi a jelzálogot. A fennmaradó 550 ezer Ft tartozást a CSOK-ból is folyósítják? Lehetséges így? Az eladó nem kér önerőt és nincs is rá lehetőségünk.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-12 - 11:34

Kedves János!
A célingatlant terhelő tartozás visszafizetése a CSOK-ból is lehetséges.

János szerint:

2016-05-12 - 12:03

Köszönöm a gyors választ! 🙂

József86 szerint:

2016-01-03 - 07:42

Kedves Szakértő!
A kérdésem a következő lenne: Egyedülállóként használt lakás vásárlásánál /72 m2/ és 3 kiskorú gyermek estén mekkora összegű Csok kedvezményt tudok igényelni? A m2 határokat eltörlik?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-17 - 08:29

Kedves József86!
3 gyermek után 72 m2 hasznos alapterületű használt lakásra 1.320.000 Ft összegű CSOK adható. A minimális négyzetméter határok nem kerültek eltörlésre, a maximum azonban igen.
Minderről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Bencze Gábor szerint:

2015-12-16 - 11:36

Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy a kedvezményt csak az eladó számlájára lehet kérni! A lényeg az, hogy az eladó azt mondta, a saját számlánkra kérjük a pénzt és neki készpénzben ügyvéd előtt adjuk át! Ilyenkor megadhatjuk a saját számlaszámunkat vagy csak az eladóét lehet? Még az lenne a kérdésem, hogy ha a nyílászárókat cserélni kell, attól még komfortos a ház? Sok munka van rajta, de bent van a víz, van benne fürdő is, 2 szoba és konyha is, de sok a javítani való, így is megkaphatjuk?

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-16 - 13:57

Kedves Gábor!
A CSOK összegét az Önök számlájára nem tudja utalni a bank, ami még megoldható, az az ügyvédi letéti számla.
Komfortos az a lakóingatlan, amely legalább az alábbiakkal rendelkezik: 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel (ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel), fürdőhelyiséggel és WC-vel; az OTÉK 8. § (2) bekezdése szerinti teljes vagy részleges közművesítettséggel; közüzemi, vagy közcélú szolgáltatással igénybe vehető ivóvízellátással, melegvíz-ellátással; és egyedi fűtési móddal (szilárd- vagy olajtüzelésű kályhafűtéssel, elektromos hőtároló kályhával, gázfűtéssel. Attól, hogy nyílászárókat kell cserélni, még komfortos lehet a ház.

Sándor szerint:

2015-12-11 - 08:27

Tisztelt Hitelnet!
CSOK-ot szeretnék igényelni. Az általános szabályoknak (vételár, négyzetméter, energetikai besorolás stb.) megfelel az ingatlan, viszont felmerült egy probléma. Az ingatlanon jelzáloghitel volt, amire a tulaj kapott egy kedvezőbb végtörlesztési ajánlatot, megadott határidővel. Mi ez önerőt a bank által megadott bankszámlaszámra utaltuk, természetesen az eladó adataival, az adásvételi szerződésbe ezt bele is írtuk, ezzel az eladó elismeri, hogy ezen összeget elfogadja, és az a vételárba beleszámít. A bankban, ahol igényelni szeretnénk a CSOK-ot, közölték, hogy így nem fogjuk megkapni, mert vagy a tulaj bankszámlájára vagy pedig ügyvédi letétbe kellett volna utalni a vételárat. Átolvastuk az erről szóló kormányrendeletet, de erre vonatkozó szabályozást nem találtunk. A kérdésem az lenne, hogy tényleg létezik-e ilyen szabály központilag, vagy erről az adott bank rendelkezik?
Köszönettel:
Sándor

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-11 - 11:50

Kedves Sándor!
A vonatkozó kormányrendelet azt mondja ki, hogy a telekárat is tartalmazó vételár legfeljebb 10%-át készpénzben, a fennmaradó vételárrészt az eladó által megjelölt – a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényben meghatározott – fizetési számlára vagy pénzügyi intézmény által vezetett, kölcsöntartozást nyilvántartó technikai számlára teljesíthető. Ebből következően véleményünk szerint elfogadható, hogy Önök a vételár egy részét az eladó bankja által megadott hitelszámlára utalták.

B László szerint:

2015-10-18 - 19:32

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy 2 kiskorú gyermek van. Szeretnénk a párommal igénybe venni a CSOK Kedvezményt!
Mennyi idő lenne ez mire elintéződik? Már a házat is kinéztük!
Mennyit kapnánk 2 gyermek után Csok (összeget)?
Eladó ház adatai:
– zártkerti telken, földszint + tetőtér szintmegosztású, 30 nm-es, 1 szobás, téglaépítésű, részben felújított, tehermentes ikerház 10 nm-es terasszal. Közművek:
– víz, villany az ingatlanon belül található.
A ház ára: 2 millió Ft lenne.
Előre is köszönöm a válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-19 - 12:56

Kedves László!
CSOK sajnos nem vehető igénybe zártkertként nyilvántartott ingatlan vásárlásához. Továbbá ahhoz, hogy 2 gyermek után igényelhető legyen a CSOK, a vásárolandó lakóingatlannak legalább 50 m2 hasznos alapterületűnek kell lenni.

László Zsolt szerint:

2015-09-12 - 17:37

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Lakást szeretnénk vásárolni, ami a következőként néz ki: 1,4 millió önrész, 3,7 millió hitel és 500.000 Ft megelőlegező CSOK. Minden feltétel adott, túl vagyunk mindenen, minden kritériumnak megfeleltünk, elbírálták a hitelt és a csokot is. 10. hete indult az ügylet, már időpontunk is volt a közjegyzőhöz, de lefújták, mert a két bank (neveket nem írnék, de az egyik adja a hitelt, a másik a csokot, mert a hitelt adó bank nem foglalkozik csokkal) nem tud megegyezni, hogy melyik mikor utaljon. Mind a ketten utoljára szeretnének, viszont 10 hét után már rámegyünk idegileg mi is és az eladó is. Szeptember 15-e a határidő, ami már a második módosítás. Mi szokott ilyenkor a megoldás lenni, a bank szerint ilyenre még nem volt példa. Félek, hogy az eladó visszalép, mert nem tud várni stb. Minden esetre a helyzet nem normális.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-14 - 10:07

Kedves László Zsolt!
A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy amennyiben a hitel és a kedvezmény igénylése két különböző hitelintézetnél történik, akkor a CSOK-ot nyújtó hitelintézet részére be kell mutatni a kölcsönt nyújtó hitelintézet által kiadott hitelígérvényt, ami alapján először a CSOK utalása megtörténhet.

László Zsolt szerint:

2015-09-27 - 12:09

Válaszát köszönöm. Megtudhatom, hogy melyik az a kormányrendelet? Az ügy még húzódik.
Köszönettel: László Zsolt

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-29 - 22:54

Kedves László Zsolt!
A lakásépítési támogatásról szóló 256/2011. (XII.6.) Kormányrendelet, mely ezt szabályozza éppen október másodikától változik az alábbiak szerint: “Ha az igénylő a lakáscélját a saját erőn és a családok otthonteremtési kedvezményén felül hitelintézeti kölcsön igénybevételével valósítja meg és a családok otthonteremtési kedvezményét és a hitelintézeti kölcsönt két különböző hitelintézettől igényli, úgy az igénylő a családok otthonteremtési kedvezményét nyújtó hitelintézetnek bemutatja a kölcsönt nyújtó hitelintézet által kiadott hitelígérvényt. A kölcsön folyósítása a családok otthonteremtési kedvezménye folyósítását megelőzően történik.” Ennek értelmében tehát először a hitel folyósítható.

ANGÉLA szerint:

2015-08-04 - 14:49

Tisztelt Hitelnet!
A közeljövőben lakást szeretnék vásárolni. Már megkötöttük az adásvételi szerződést, amibe belefoglaltuk a csok-ot is. 5 millió Ft-ot szeretnék felvenni a Fundamentától. Az a probléma támadt, hogy nem fogadják be a hitelkérelmemet, amíg nem módosítjuk a szerződést, mely szerint a kiutalt fundamentás 5 millió forintot ügyvédi letétbe kell helyezni a csok kiutalásáig és csak utána vehető igénybe. Számomra ez irreális!
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-05 - 07:41

Kedves Angéla!
A Fundamenta hitelfelvétel előírásaival kapcsolatban irodánk nem illetékes, ebben a kérdésben sajnos nem tudunk Önöknek segíteni.

Bernadett szerint:

2015-07-30 - 10:37

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy jövőre vennénk házat a párommal, Fundamenta és lakáshitel segítségével, ez esetben is igénybe vehető a CSOK?
Illetve feltétel a házasság?
Köszönöm szépen.

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-03 - 14:33

Kedves Bernadett!
Fundamenta és lakáshitel mellett is igényelhető a CSOK. Ha nem meglévő, hanem vállalt gyermekek után szeretnék igénybe venni a támogatást, akkor feltétel a házasság és a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor mindkettejüknek 40 év alattinak kell lenni.

szegediné csipkés alexa szerint:

2015-06-09 - 09:09

Tisztelt Hitelnet!
Lenne egy kérdésem, hogy egyedülálló szülő vagyok és 3 gyermekem van és bárlistán is vagyok. Igénybe tudom-e venni a szocpolt? Van egy 3 szobás családi ház, amit 2 millió Ft-ért adnak. Meg szeretném venni. Meg tudom csak a szocpolból venni. A lakás jó állapotú, fürdőszoba van benne, a vizet a kútból van ilyen házi vízmű, áram van, gázcsonk kapun belül, nyílászárót azt cserélni kell, de milyen energetikai besorolású az ilyen lakás.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-10 - 12:27

Kedves Alexa!
A CSOK legalább komfortos lakás vásárlásához igényelhető. Mivel a vásárolandó lakás – a leírtak alapján – nem komfortos, sajnos nem vehető igénybe a CSOK.

Zsuzsanna szerint:

2015-04-30 - 10:10

Tisztelt Hitelnet,
Felmerült egy-két kérdés bennünk, amire még nem találtam választ az oldalukon. Ezekben kérném a segítségüket:
1. Ha a lakásvásárláshoz hitelt is kell felvenni, akkor milyen sorrendben történik a vételár kiegyenlítése?
Az világos, hogy az első az Önerő, de ki lesz a második és a harmadik?
2. Illetve, problémát okoz-e hogy a hitelt nyújtó intézet az a Fundamenta?
3. Ha az adásévételi szerződésben részletezve van hogy a vételár “X” Ft készpénzből, “Y” Ft Fundamenta hitelből és “Z” Ft CSOK kedvezményből lesz kiegyenlítve (utóbbi jogosulatlansága esetén az is készpénz). Elindíthatom-e a hitelkérelmet a Fundamenta felé július 1. előtt?
4. Mi történik akkor, ha például július 15-én lejár az adásvételi szerződéstől számított, CSOK igénylésére rendelkezésre álló 120 nap és még egy pénzintézet sem írta alá a szerződést a MÁK-kal a folyósításról és nincs hova beadni a CSOK igénylést?
Várom mielőbbi válaszukat!
Köszönettel: Zsuzsanna

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-30 - 10:49

Kedves Zsuzsanna!
1. A vonatkozó kormányrendelet szerint ha ugyanazon lakáscél megvalósításához a támogatott személy a lakáscélú állami támogatásokat – jelen esetben: CSOK – különböző hitelintézetektől veszi igénybe, a hitelintézetek kötelesek együttműködni. Így ennek egyeztetése a Fundamenta és majd az érintett hitelitnézet illetékessége lesz.
2. Nem okoz problémát, ha a hitelnyújtó a Fundamenta lesz.
3. A Fundamenta hitelkérelem véleményünk szerint benyújtható július 1. előtt is.
4. Amennyiben a 120 napos határidőn belül nem sikerül benyújtani a CSOK kérelmet (akár amiatt, hogy még egyik pénzintézet sem fogad be CSOK kérelmet), akkor a kedvezményre a határidő lejártát követően már nem tarthat igényt a lakásvásárló.

Anita szerint:

2015-04-28 - 09:54

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék a CSok-kal kapcsolatban. Párommal használt lakást szeretnénk vásárolni. Az adásvételi szerződést 2015. április 1-jén már aláírtuk, de ebbe akkor még a kedvezményt nem tudtuk beleírni. Módosítani kell a szerződést? Hitelre is szükségünk lesz.
A kérdésem az lenne, hogy július 1-ig a hitelt sem igényelhetem? Csak a Csok-kal együtt lehet az igényt benyújtani?

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-28 - 12:05

Kedves Anita!
Véleményünk szerint az adásvételi szerződésben a vételár forrásaként meg kell adni a CSOK-ot, ha igénybe kívánják venni. A lakáshitel és CSOK igénylést célszerű egyszerre benyújtani.

Radics Annamária szerint:

2015-04-20 - 09:10

Tisztelt Ügyintéző!
Érdeklődni szeretnék, hogy igénybe vehetem-e majd a CSOK támogatást?
Két gyermekem van és egyedül nevelem őket, albérletben lakunk. A jövedelmem az emelt családi pótlék és a gyes. Én 22 éves vagyok, most fejezem be szakképző tanulmányomat, ezért még nem dolgoztam. Egyáltalán jogosult vagyok-e rá?
A válaszait előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-20 - 23:22

Kedves Annamária!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy az OEP sajnos nem tudja kiadni Önnek a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolást. Erről pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP tud adni Önnek.

Beneiné Kiss Bernadett szerint:

2015-04-15 - 22:25

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy ha lakástulajon részt vásárolnék kb. 10%, arra jár-e támogatás a csok-tól. Mindamellett, hogy a lakás többi tulajdonrésze, ajándékozással a nevemre került. Vagy fog kerülni.
Mivel járnánk jobban, ha kivásárolnánk vagy ha bővítenénk?
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-15 - 23:08

Kedves Bernadett!
Tulajdonrész kivásárláshoz a CSOK nem lesz igénybe vehető, ellenben, ha az ingatlant legalább egy lakószobával bővítenék, akkor jogosultak lehetnének a támogatásra. Az igénylés feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

ács edina szerint:

2015-04-14 - 15:26

Tisztelt Ügyintéző!
Azt olvastam, hogy az igénylőnek és élettársának nem lehet lakástulajdona. Ez akkor azt jelenti, hogy amennyiben jelenleg ahol lakunk a saját tulajdonom, akkor a CSOK már számunkra nem is igényelhető egy újabb használt lakás vásárlásakor, amennyiben a jelenlegit eladjuk? vagy esetleg félreértelmeztem valamit?
köszönettel:
Edina

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-15 - 12:36

Kedves Edina!
A meglévő lakás értékesítését követően az eladási ár továbbforgatásával jogosultak lehetnek CSOK-ra július 1. után.

Kis Krisztina szerint:

2015-04-07 - 11:35

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakást szeretnénk vásárolni élettársammal. Van egy közös gyermek, illetve az én előző kapcsolatomból + 1 gyermek! A párom igénybe veheti mindkét gyermekre a csok-ot? Az ingatlant úgy vásárolnánk, hogy ha meg tudjuk igényelni a csok-ot, a fennmaradó részt havi fix törlesztéssel fizetnénk az eladónak (banki hitel felvétele nélkül)! Így megkaphatjuk a csok-ot?
Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm!
Krisztina

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-07 - 14:41

Kedves Krisztina!
Ha mindkét gyermek az Önök eltartásában van, akkor mindkettő után igényelhető a támogatás. Ám az nem járható út, hogy a vételár fennmaradó részét havi fix törlesztéssel fizetik meg az eladónak. A CSOK ugyanis a vételár utolsó részeként folyósítható akkor, ha a saját erő már teljes mértékben kifizetésre került.

Erzsébet szerint:

2015-04-07 - 10:34

Tisztelt Hitelnet!

03.31.-ei kérdésemre még nem kaptam választ és már nem is látom. 04.09.-én mennénk az adásvételi szerződésünket megírni és ezzel kapcsolatban tettem fel számomra fontos kérdéseket.
Válaszukat várom és előre is köszönöm.
Erzsébet

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-07 - 10:35

Kedves Erzsébet!
Kérdésére fenti bejegyzésünkben találja a választ.

Erzsébet szerint:

2015-04-07 - 10:49

Köszönöm a választ és a hasznos információkat. Nagy segítség volt számunkra így, még az adásvételi szerződés megírása előtt. Erzsébet

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések