Házunkra szeretnénk tetőteret és ehhez kellene 3 gyernekre szocpol

Tavasszal szeretnénk tetőteret a jelenlegi 56 m2-es házunkra, mert kinőttük. 3 gyerekünk van, azt szeretném megkérdezni, hogy az új szocpol bevezetésével jogosultak lehetnénk valamennyi összegre? Eddig semmit sem tudtunk igénybe venni. Használtan vettük az ingatlant, de akkor még nem voltak gyerekek, így félszocpolt sem vettünk igénybe. Én 29, férjem 36 éves. Próbáltam utánanézni itt a neten, de mindenhol mást írnak. Hol tudnék tájékozódni? Előre is köszönöm a tájékoztatást.
Bea

Kedves Bea!

A szocpol jelenleg csak új lakás vásárlásra vagy építésre igényelhető. További részleteket a témában ide kattintva olvashat.


Utolsó módosítás: 2014. május 03. szombat

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

bucbuc szerint:

2012-01-14 - 16:45

Tisztelt Szakértő!
Köszönöm válaszát. Ha új építési engedélyem lenne (újra kérném) csak a tetőtér beépítésére, akkor igényelhető lenne a szocpol?
Hiszen még teljesen beépítetlen a tetőtér, le is van zárva, használatbavételi engedély sincs rá. A beépítés most valósulna meg, új építésként.
Köszönettel várom válaszát.

Hitelnet szerint:

2012-01-26 - 17:10

Kedves Bucbuc!
A szocpol csak akkor járna, ha a tetőtérben új lakás kerülne kialakításra. Ha a meglévő épületet bővítik a tetőtérben (például lakószobákkal), akkor nem jár a támogatás.

Anna szerint:

2012-01-11 - 22:38

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, ha jelenlegi házunkat eladnánk és egy újat építenénk, akkor járna a szocpol (eddig 2 gyerek, de még tervezünk:)?
Köszönettel: Anna

Hitelnet szerint:

2012-01-11 - 23:06

Kedves Anna!
A szocpolra való jogosultsághoz a jelenlegi házuk értékesítéséből származó vételárat be kell forgatni az építendő házba. A vételár az alábbi tételekkel csökkenthető:
– “az értékesített lakást terhelő és visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatással,
– az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett és azt terhelő lakáscélú hitelintézeti kölcsön
végtörlesztett összegével,
– a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék összegével,
– a támogatás nyújtásáról szóló szerződés megkötését legfeljebb egy évvel megelőzően vásárolt és az építés
helyszínéül szolgáló építési teleknek az általános forgalmi adó összegével növelt vételárával,
– a támogatással vásárolni kívánt lakás telekárat is tartalmazó vételárának 10%-ával, ha ezen összeg kifizetése – adásvételi szerződéssel igazoltan – a korábbi lakás eladását bejegyző földhivatali határozat kiadásának időpontját legfeljebb 120 nappal elõzi meg és
– olyan 2009. július 1-jét követően kiállított számlával vagy megkötött szerződéssel igazoltan kifizetett
összeggel, amelyet az igénylő az általa tervezett, de meg nemvalósult lakásvásárlás céljából fizetett ki, ha az összeg az értékesítés céljára lakást építő gazdasági társaság bíróság által elrendelt felszámolásának teljes befejezését követõen nem térült meg”.

bucbuc szerint:

2012-01-11 - 20:16

Kedves Szakértő!
Van egy 90 m2-es családi házunk, melyben eddig csak a földszinti rész készült el. Ennek tetőterére már megvannak a beépítési tervek, de eddig pénz hiányában ez teljesen elmaradt. 2 új szoba és egy fürdőszoba kialakítása szerepel a terveken. 2 gyermekünk van, eddig szocpolt nem vettünk igénybe.
Vehetünk igénybe szocpolt ez esetben?
Ha igen, mennyi az az összeg, amit kaphatunk?
Csak hitellel együtt vehetünk fel szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet szerint:

2012-01-11 - 21:44

Kedves Bucbuc!
Véleményünk szerint ebben az esetben nem igényelhető a szocpol. A jelenleg hatályos szabályozás szerint a támogatás csak új lakóház építéséhez (2010. január 1. után kiadott építési engedély esetén) és újépítésű lakás vásárlásához (2010. január 1. utáni használatbavételi engedély esetén) vehető igénybe. Építkezés esetén az új lakást az alábbiak szerint definiálja a rendelet: “az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követõen használatbavételi engedély köteles”.
A szocpoligénylésnek nem feltétele a hiteligénylés, ám ha a finanszírozáshoz kölcsönre is szükség van, akkor csak együtt nyújtható be a kérelem.
A szocpol összegéről IDE kattintva tájékozódhat.

Andi szerint:

2012-01-07 - 10:53

Tisztelt szakértő!
A férjemnek a nevén van a lakás, két gyerekre 2002-ben felvettük szocpolt. Sajnos hitel is kellett hozzá. 2010-ben született a harmadik gyermekünk. Bővíteni szeretnénk tetőtér-beépítéssel. Érdeklődnék,hogy jogosultak vagyunk-e szocpolra vagy bármi másra? A férjem jövőre lesz 40, én sajnos novemberben betöltöttem.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet szerint:

2012-01-07 - 10:58

Kedves Andi!
Bővítésre nem jár a szocpol. A támogatást az alapozási munkáktól kezdve teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység létrehozásához igényelhető, amely új építmény az elkészültét követően használatbavételi engedély köteles. A szocpol továbbá újépítésű lakás vételárának finanszírozásához kérhető.
Véleményünk szerint azonban jogosultak lehetnek az utóbb született gyermek utáni szocpolra, mely a fennálló hiteltartozás csökkentésére fordítható. Javasoljuk, hogy keressék fel ez ügyben a hitelfolyósító bankot.

Judit szerint:

2012-01-07 - 02:54

Üdvözlöm!
2006-ban épített házunkra 2008-ban 2 gyermek után félszocpolt vettünk igénybe, a tetőtérben egy szoba bővítésére. Erre a szobára 2011-ben kaptuk meg a használatbavételi engedélyt.
Közben 2011-ben megszületett a harmadik kisbabánk. Szeretném megkérdezni, hogy igénybe tudjuk-e venni a szocpolt 2012-ben egy újabb szoba bővítésére a tetőtérben?
Köszönöm.

Hitelnet szerint:

2012-01-07 - 02:57

Kedves Judit!
A lakószobával történő bővítés 2012-ben nem támogatott cél a szocpoljogosultság szempontjából. A támogatást sajnos nem igényelhetik az újabb szoba kialakítására.
A munkálatok elvégzéséhez piaci kamatozású lakáshitelt igényelhetnek, melyek feltételeiről online adatlapunk kitöltésével kérhetnek részletes, személyre szóló tájékoztatást.

Tünde szerint:

2012-01-06 - 17:16

Régi építésű házunkat szeretnénk tetőtérrel bővíteni. Két gyermekünk van, a férjem 39 éves, én 31 vagyok. Mind a kettőnknek van munkahelye. Azt szeretném megkérdezni, igényelhetünk-e szocpolt? Ha igen, akkor milyen feltételekkel?

Hitelnet szerint:

2012-01-06 - 17:19

Kedves Tünde!
A szocpol tetőtér beépítésre csak akkor igényelhető, ha a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység jön létre, amely elkészültét követően használatbavételi engedély köteles.

Andrea szerint:

2011-12-09 - 14:15

Mi a párom szüleinél lakunk jelenleg. A tetőteret szeretnénk beépíteni, egy teljesen külön álló lakással, aminek külön helyrajzi száma lesz és a mi nevünkön lesz. Már van egy gyermekünk és az lenne a kérdésem, hogy így is igénybe tudjuk-e venni a szocpolt?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet szerint:

2011-12-10 - 11:32

Kedves Andrea!
A szocpolt 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedéllyel rendelkezõ új lakás építéséhez, vagy használatbavételi engedéllyel rendelkezõ új lakás vásárlásához lehet igényelni. A vonatkozó törvény szerint új lakásnak az alábbi lakóegység minősül: az alapozási munkáktól kezdõdõen teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követõen használatbavételi engedély köteles. Ha e feltételek teljesülnek, akkor jogosultak lehetnének a támogatásra, ám 1 gyermek után nem igényelhető a szocpol. Vállalt gyermek utáni szocpoligénylésre is van lehetőség, ha a házaspárok egyike sem múlt el 40 éves.

Erika szerint:

2011-11-29 - 21:21

A férjemmel mindketten elmúltunk már 35 évesek. 1 gyermekünkre már felvettük a szocpolt a házvásárlásunkkor. Tervezünk még egy babát, de ahhoz, hogy elférjünk, a tetőtérben még egy szobát kellene kialakítanunk. A házunk jelenleg 90 négyzetméter, a tetőtérben kb. 20-25 négyzetméteres helyiséget tudnánk kialakítani. Igényelhető lesz-e mindehhez a szocpol a második gyerek után?
Köszönettel.
Erika

Hitelnet szerint:

2011-11-29 - 21:26

Kedves Erika!
A szocpoltörvény még nem került kihirdetésre, így a konkrét feltételek nem ismertek. A tervezet szerint azonban tetőtér beépítéséhez nem lesz igényelhető a támogatás. A szocpolt 2012-ben csak új lakóingatlan építéséhez és újépítésű lakás vásárlásához lehet majd igénybe venni. Ezek alapján sajnos nem tudják igénybe venni a támogatást a meglévő házuk tetőterében történő lakásbővítéshez.

Anna szerint:

2011-11-17 - 00:08

Érdeklődnék, hogy jár-e majd félszocpol tetőtér beépítésre? Van ház a nevünkön 1 szobával és pár hónapja 2 gyerekkel.:) Szeretnénk beépíteni a tetőteret, hogy több szobánk legyen, de nem tudom ennek kivitelezéséhez jogosultak vagyunk-e félszocpolra?! Mik a félszocpol feltételei? Köszönettel: Anna

Hitelnet szerint:

2011-11-17 - 00:11

Kedves Anna!
A tetőtér beépítéséhez igényelhető félszocpol 2009. július 1-től megszüntetésre került. Jelenleg nincs lehetőség vissza nem térítendő állami támogatás igénylésére. A közeljövőben bevezetésre kerülő szocpol a tervezet szerint csak új lakóház építéséhez és új lakóingatlan vásárlásához lesz igényelhető.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések